Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Sh@rance »

Živimo totalno dva različita života sa različitim shvatanjima života i standarda i na dva različita mesta. Normalno je i da se ne slažemo. To što ti maš svoju logiku zivota drugaciju od moje i sto ti ne klimam glavom u pozitivnom smislu to ne znaci da je off.
Naravno da se i ja odjavljujem al zauvek iz ove teme;)
Možeš slobodno pisati ja se više neću javljati. ;)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Floyde, nas 4 zivelo 20 godina u stanu od 65m2, sada nas troje i dalje zivi u njemu.
I to je jedini trosobni stan u zgradi, sve su dvosobni, a zivi 4 ili 5 cetvoroclanih porodica u tim manjim stanovima, oko 45, 50m2.
Kuhinja nam je bila manja zbog terase, ali smo to sve povezali, jer kurcu nije sluzila i sada nam je vrh.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa nema nista lose u tome sto neko planira ceo zivot da iznajmljuje stan.
Nama ovde je osnovno pitanje stambeno pitanje.
Ali zamisli da si neko ko cesto menja posao, npr., da li sto voli, da li sto mora. Kakvo bi to tek smaranje bilo da se selis iz grada u grad, a poceo si sa nekom svojom nekretninom. Vec posle prve prodaje svoje nekretnine i opet trazenja da kupis, sve pada u vodu.
Ljudi su ovde navikli da kada se jednom zaposle, rade na istom radnom mestu do kraja zivota.
To je sve OK, ali na zapadu, ne svuda, ljudi mnogo cesce od nas ovde menjaju radna mesta. A to cesto bude i menjanje gradova. Sem ukoliko ne zivis u nekom ogromnom gradu, mada i onda nema pravila.

U takvoj situaciji je mnogo efikasnije iznajmljivati stan.
Plus tome je i sto na kraju kada podvuces crtu, ispadne da je jeftinije da citav zivot iznajmljujes stan, nego da ga kupis. Pretpostavljam da je u svici drugacije nego kod nas, odnosno da podstanar ima neka prava i da ne mogu stanodavci da mlate sa njim, jer jedan od argumenata ovde protiv rentiranja stana je i to sto te gazda moze izbaciti na ulicu kada hoce.

Win win situacija u gornjoj prici je da negde u svici u nekom zelenilu kupis plac, pa polako gradis svoju kucu, ili stekas za kucu, onda kada se malo smiris, nadjes posao neki u blizini, ili jednostavno odes u penziju i uzivas u toj svojoj kuci.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Sh@rance napisao:Żivis po svom principu, a daješ savet po drugom.
Ajde onda mi objasni logiku dali je normalno da porodičan čovek kupi auto od 30-35k eura na kredit i plaća kiriju za stan.
Ne gledaj sve iz ugla Srbije, gde je auto 35k stan 70k.

Rentiraju stan jer je auto i dalje 35k, a stan 700k. Auto mu je neophodan jer vozi 200km svaki dan, a stan mu je predaleko finansijski.

Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

700k je još i skromna cifra za porodični stan i to bez garaže i ostalih troškova koji idu uz kupovinu.

Bez milion nema potrebe da razmišljaš ozbiljnije o kupovini. A ni za tu lovu ne dobijaš nikakav luksuz.

Stanova za prodaju jednostavno nema dovoljno a ono što se prodaje je precenjeno ili je i nekoj selendri.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

member napisao:Od svih postova, najupadljiviji su mi zex-ovi...

Ne bih da ti diram Sneska, ali druze kako ces da se razocaras s takvim stavom! Ne znam kako drugacije da ti kazem, a da se ne uvredis!
(mislim na stav u vezi firme gde su su ti svi kao fol drugari) !
Slobodno reci sta mislis...Cisto komentar, ja uopste nemam iluziju da smo mi prijatelji. To je cist poslovni odnos koji ce se promeniti prvom prilikom kad neko u "tom kolu" ne bude imao interes, oni ili ja...Ne znam da li me razumes...Ja samo kazem da su kulturni, prijatni, predusretljivi i raspolozeni da pomognu. U pare se ne dira niti se o tome prica. O njima se vodi racuna, paze se i to je to...
Sto se tice price o stanu, u Nemackoj je mnogo drugacije. Naravno, treba vam lepo ucesce, ali mozete dobiti kredit za nekretninu i sa manje od 2% kamate, tako da vam rata za stan bude manja ili jednaka kiriji.. Naravno, za stan od 300,000 evra koliko kosta stan u novogradnji od oko 100 kvm, treba vam jedno 50-60000 evra ucesca.
Nemci ne kupuju stanove iz rayloga sto ih to veyuje, velika vecina ima nasledjene. Na nekretninu se ne placa porez, sem ako je ne iznajmljujete, tako da kupovina i preseljaj povlace za sobom rentiranje i placanje poreza na rentiranje.
NPR:
http://www.immobilienscout24.de/expose/85844213
http://www.immobilienscout24.de/neubau/ ... 39162.html
Naravno ovo nije ista kategorija, ali cisto da se vidi. I jos jedna stav, u Nemackoj stan se iznajmljuje prazan. Potpuno. Ponekad moze imati kuhinju, ali ne mora, isto tako, nema cak ni sijalicna grla, uglavnom. Deo stana nije ono sto nije pricvrsceno za zid i moze da se odnese...Plafonjerke i lusteri nisu deo stana... :D :D
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Danas loši uslovi kupovine? Pa bolji auto košta više nego krov nad glavom...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

zex napisao:ja uopste nemam iluziju da smo mi prijatelji. To je cist poslovni odnos koji ce se promeniti prvom prilikom kad neko u "tom kolu" ne bude imao interes, oni ili ja...Ne znam da li me razumes...Ja samo kazem da su kulturni, prijatni, predusretljivi i raspolozeni da pomognu.
Meni je mnogo smetala ta njihova lažna zainteresovanost za mene i folirancija.
A nisam stekao utisak da su fini i predusetljivi sem kad moraju.

I koliko dugo si tu u Dojče,
pošto imam utisak da si kratko i da si se oduševio na prvu loptu jer pišeš u superlativima.
Realno, svima prija prvih par meseci, ali posle kad udari dosada :( .

A tek naši kako loše žive na Bliskom Istoku, a koliko love zarađuju, za neverovati :o .
Doduše, svi imaju ogromne tve i nova kola da kompenzuju to, ali ipak.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Radio sam i bio na bliskom istoku dubai i abhu dabhi ne mogu da se porede sa evropom. Nije to to. A katar i doxa su tek mesec. U evropi sam radio po mnogim zemljama ali evropa je evropa ko okusi nesto drugo. Razlike izmedju evropskih zemalja sa distance azije bliskog istoka ili amerike se tope...

A stan u svici nikad ne bih kupio. Ljudi ovde kupuju tj nasledjuju jer nema socijslnih programa pa sebi prave garancije.

u svici nwnackoj garancija je drzava. Socijalni stan plata75%.
Ta socijala stan bolji od limana
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

goblin napisao: Inace, interesantno da vecina ljudi koje ja poznajem iz inostranstva a da su se snasli, uopste nisu podstanari. Tako da nisam siguran ni u teoriju da je i napolju bas toliko zastupljen "trend" podstanarstva, medju ljudima koji imaju mogucnosti da se skuce u svome.
Isto iskustvo iz poznavanja ljudi tamo, svi ljudi koji su se snasli imaju svoju nekretninu. Jedna od osnovnih potreba svakoga je kuca/stan a koliko se ko snasao se obicno vidi po adresi gde ima svoju nekretninu.

Ono sto ja znam iz direktnog kontakta je tradicija da kada neko napuni 16-17 godina pocinje da radi kao sezonac i da zaradjuje prve svoje sopstvene pare. Da sa 22-26 godina ima stalan posao po nekom planu tj sa nekim trajnijim zanimanjem.
Par godina nakon toga podize kredit za nekretninu na 20-25 godina i gradi svoju kucu a redje kupuje gotovu.

U periodu 17-25 godina dok studira, radi povremene poslove i slicno iznajmluje svoj stan ili deli iznajmljivanje sa drugima.

Ovo je tipicno za Austriju, Nemacku i znam barem 10tak familija tj iskustava sa tim uhodanim mehanizmom.

Ne znam bas nikoga ko je finansijski stabilan, nije na nekom obliku socijalne pomoci, da nema svoju nekretninu.

Ti koje poznajem su Austrijanci, Nemci i Slovenci. Ista stvar kod svih njih, svi imaju svoje kuce a niko od njih nema stan.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Captain Slow napisao:
zex napisao:ja uopste nemam iluziju da smo mi prijatelji. To je cist poslovni odnos koji ce se promeniti prvom prilikom kad neko u "tom kolu" ne bude imao interes, oni ili ja...Ne znam da li me razumes...Ja samo kazem da su kulturni, prijatni, predusretljivi i raspolozeni da pomognu.
Meni je mnogo smetala ta njihova lažna zainteresovanost za mene i folirancija.
A nisam stekao utisak da su fini i predusetljivi sem kad moraju.

I koliko dugo si tu u Dojče,
pošto imam utisak da si kratko i da si se oduševio na prvu loptu jer pišeš u superlativima.
Realno, svima prija prvih par meseci, ali posle kad udari dosada :( .
Ja sam u Nemackoj malo vise od godine. Isti je utisak bio na pocetku i sad. Nisu morali da mi nalaze stan, da mi kupuju kola pre nego je u ugovoru stajalo...Dobio sam mnogo vise nego sto stoji u ugovoru, ali ako to nije na stetu firme i ne u novcu. Placaju mi, npr. casove nemackog koji su uvek u radno vreme, profesor mi dolazi u firmu, casovi nisu ni malo jeftini, tipa da je dvocas 50 eur..
Sekretarica je danima visila na netu da mi nadje odgovarajuci stan, zvala agente...Ovo je moje iskustvo, ne znaci da i drugi imaju takvo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Slika

http://qz.com/167887/germany-has-one-of ... hip-rates/

Jako zanimljiv tekst. Zapravo zemlje sa najvećom nezaposlenošću imaju i najviše vlasnika nekretnina.

I obrnuto, naravno. :)

Ima još:
http://www.theguardian.com/money/2011/m ... rmans-rent
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

U svakoj zemlji se razlikuju uslovi vlasnistva / iznajmljivanja, i svaka zemlja tera svoju (trenutnu) politiku da bi ti kao (privatni) potencijalni investitor znao sta da izaberes. U Srbiji je to imati stan (cak i malo preterano opsesivno - bar sam ja takav bio), a na zapadu je cista racunica. Evo npr u NL ucesca u hipoteci prakticno ne postoji - cak dobijes vise para ako ti treba, kamata je dosla na 2% - plus dobijes 50% kamate natrag od drzave, plus je iznajmljivanje papreno skupo i jako ga je tesko naci, znaci nije bas neka teska mozgalica. Najsmesnija je moja zena kada hocu da unapred otplacujem hipoteku, ona kuka kako bacam pare :) (vazi za NL). Znaci treba imati sve podatke pa onda diskutovati i po potrebi ostaviti emocije sa strane (koliko se to moze). A naravno nikada ne bi pre kupio (skup) auto nego uradio investiciju u nekretninu, a kada sve to zavrsis (privedes kraju) mozes i da malo promenis ciljeve / prioritete...

I zapadna logika je da je deci najvaznije ostaviti zelju za borbom u zivotu i pravilno ih usmeriti nego bilo kakva materijalna dobra - koja su inace konacne prirode... Bar je tako u NL. Zasto mu ostaviti stan kada moze da izabere svoj i uzme ga sa 18 godina bez vecih problema, a uz to se i uci da sve mora da se zaradi... i odrzava...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Da li cu ostaviti deci nekretnine mi je apsolutno poslednja rupa na svirali.

Ocekujem da ce mi deca biti pametnija, sposobnija i bolje usmerena od mene, ta da ce biti vise nego sposobni da sami sebi priuste sta god pozele. Da se ja sada nesto ebavam da bi mozda oni to koristili za 30god ne pada mi na pamet.
Daleko cu im vise uciniti ako ih usmerim gde treba a to vec dobro znam sta mi je ciniti...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Neće ti redovno menjati pelene :mrgreen:
Odgovori