Vežbanje, dijete, teretana...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
thunderdome
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 17:46

Re: Vezbanje, dijete, teretana...

Post od thunderdome »

Modesty napisao:
thunderdome napisao:ps1 - čak se i ono zagrevanje i istezanje koje ste citirali pokazalo kao ne baš najsrećnije rešenje. (Tj istezanje - zagrevanje nema smisla raditi na kraju treninga, no to je već sve tematika za sebe).)
Igra reci. Mislim da je ovo receno kao "obavezno je zagrevanje, a na kraju istezanje".
A ako se istezanje ne radi na kraju, kada se i zasto se tada radi? :think:
Razmišljao sam da uđem u priču istezanja za i protiv, ali neću. Daću svojih 5 centi na priču tj odgovoriti na tvoje pitanje iz svog ugla. Nadam se da nemaš nešto protiv? Ono u šta polažem veru na osnovu do sadašnjeg ličnog iskustva/pročitanog jeste da je najbolje specifično aktivno zagrevanje i aktivno istezanje.

specifično aktivno zagrevanje - ako treba da radiš sprint, lagano ćeš trčati zarad zagrevanja. Ako planiraš da radiš bench press sa nekom većom kilažom, zagrajaćeš se sa nekom serijom sa manjim kilažama.

aktivno istezanje - joga tipa. Ne ono "tradicionalno - školsko" istezanje gde na silu istežeš sebe/delove tela (pasivno), već kontrolisano istezanje pod uticajem tvojih mišića. Pričam o mostovima, tvistovima, isl.
...

Što se tiče kada se istezati? Ako je u pitanju aktivno istezanje - kad god da se oseti potreba. Lično volim da počnem dan sa istezanjem, istegnem se ponekad tokom dugog sedenja za kompom, posle ili pre treninga ponekad. Ako je istezanje pasivno? - Nikad. :D Dobro, ne baš nikad, ali uglavnom kada je u pitanju neki deo koje je pod povredom ili slično... Ovako, nema mnogo smisla.
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:
Pridružio se: 15 Jan 2012, 13:56

Post od FitnessGuy »

Xepoj87 napisao:Ok,Fitness,postujem :)
Istina je da se ne razumem dovoljno za argumentovanu raspravu,niti zaista smatram da je ista od toga toliko nezdravo.
Reci mi samo,odakle se dobijaju steroidi?
Druže, pogledaj sve moje postove(i na VG i ovde) i reci ako nađeš jedan gde sam nešto savetovao o automobilima. :) Ne usuđujem se. Samo čitam i učim od vas forumaša, jer ova oblast je meni slaba. Ljubitelj sam automobila, ali pojma nemam o kvarovima, tjuniningu, razlikama između tipova motora... U prevodu: volim da vozim i testiram automobile, ali mi je znanje skromno o njima. Znam mnogo iz "rekla-kazala", tj. ono što sam slušao od "običnog sveta", ali mi ne pada na pamet da baratam nesigurnim činjenicama. Znači, ono što znam - znam, ono što ne znam - ne znam. Ono što "kao znam", zadržim za sebe jer je nesigurno i klimavo. :D Nadam se da si shvatio poentu. :)

Elem, što se tiče tvog pitanja, moja oblast rada obuhvata trening, ishranu i suplementaciju. AAS ne pokrivam najbolje, iako imam znanje po tom pitanju veće od prosečnog. Zbog toga uopšte ne želim da pričam o toj temi. Ne želim da se pojavi neki biohemičar i poklopi me činjenicama. :D Za priču o steroidima tu je moj drug, biohemičar, Aleksandar, tj. "Thunderdome".
You think "roid rage" is bad? Try taking away a habitual coffee drinker's morning java, then see what happens!
thunderdome
Reactions:

Post od thunderdome »

Xepoj87 napisao:Ok,Fitness,postujem :)
Istina je da se ne razumem dovoljno za argumentovanu raspravu,niti zaista smatram da je ista od toga toliko nezdravo.

Reci mi samo,odakle se dobijaju steroidi?
Dobijaju se hemijskom ili biohemijskom sintezom. U prirodi ih imaš koliko hoćeš. Steroidi koji se prirodno nalaze u čovekovom telu su ti holesterol, žučne kiseline, vitamin D, testosteron, estrogen, progesteron, kortizol, itd.

Kad kažeš steroidi ti verovatno misliš na one koji se koriste za dopng. Odgovor je isti - anabolički androgeni steroidi (AAS) se dobijaju hemijskom ili biohemijskom sintezom. AAS su ti uglavnom derivati testosterona i sam testosteron. U telu se vrši biosinteza steroida bukvalno od najosnovnijih gradivnih blokova koje možeš da dobiješ razgradnjom bilo koje hrane, pa se dobija holesterol, pa se onda on dalje "secka" dok se ne ukroji u testosteron. U industriji tj farmaceutski se kreće od već donekle isečenog holesterola tj DHEA najčešće, pa se onda ili različitim hemijskim agensima transformišu u AAS ili posredstvom mikroorganizama.

Nadam se da sam ti dao zadovoljavajući odg.
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:

Post od FitnessGuy »

Eto, ništa lepše nego kada svako radi svoj posao i priča o onome u čemu je stručan. :)
You think "roid rage" is bad? Try taking away a habitual coffee drinker's morning java, then see what happens!
thunderdome
Reactions:

Post od thunderdome »

FitnessGuy napisao:Eto, ništa lepše nego kada svako radi svoj posao i priča o onome u čemu je stručan. :)
lol

daleko od toga da mi je posao da pišem ovde o ovome, ali nije na odmet shareovati :) Always glad to help. C:
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Nemam struju od sinoc pa cu pisati kad stigne i kad ne budem radio, posto mi je nezgodno velik tekst da kucam na tac-skrinu. U medjuvremenu da kazem da "suplemente" i "hemiju" ne stavljam u isti kos, ali ih navodim zajedno posto je to nesto sto se koristi "van okvira" normalne ishrane i treninga.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Zagrevanje na početku treninga - kako ne bi došlo do povreda i kako bi se na treningu postigli maksimalni rezultati!!!
Istezanje na kraju treninga - kako bi se održala elastičnost mišića i tetiva, kako bi oporavak bio što bolji!!!!!
To htedoh reći kad sam napisao zagrevanje-istezanje.... :ovacije:
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

steva_anya napisao:Nemam struju od sinoc pa cu pisati kad stigne i kad ne budem radio, posto mi je nezgodno velik tekst da kucam na tac-skrinu. U medjuvremenu da kazem da "suplemente" i "hemiju" ne stavljam u isti kos, ali ih navodim zajedno posto je to nesto sto se koristi "van okvira" normalne ishrane i treninga.
Zašto je surutka s pijace zdrava a whey(eng. surutka) sa dozvolom VMA za prodaju nije?
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

[quote="blaugrana"]Recept :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=npG06Jx7Wjg

:rofl:

Nego videh pre neki dan da baja u Gandijevoj gura kontejner do Save. Da nije neko od forumaša?

:rofl:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Mislim da ce ovde biti zanimljiva diskusija :smesko:
Mogao bih da prokomentarisem par stvari, al ne mogu sada, a ionako su neke vise logicke, tako da nebitno za sad.
Zato cu prokomentarisati samo jedno, a i nesto sa pitam Fitnessa

FitnessGuy napisao:Zavisi koliki je problem. Za nešto blaže probleme, biće dovoljan, recimo, Natrol MSM Glucosamine ili Dymatize Joint Repair. Za ozbiljnije probleme, u poodmakloj fazi, savetujem Labrada Elasti Joint ili Universal Animal Flex. Ovi preparati su bukvalno preporađali i teška oštećenja zglobova/hrskavica.
Samo da napomenem, ovo sto pisem se odnosi na stanje od pre 3 godine, mozda je bilo nesto u medjuvremenu.
Sto se ovog tice, medicina ne zna ni za jedan preparat koji pouzdano regenerise hrskavicu. Nije bilo ni jedne ozbiljne studije koja to moze da potvrdi, na trzistu ima mnogo preparata, ali njihovi pozitivni efekti se ogledaju samo u subjektivnoj proceni onih koji ih koriste. Ne kazem da njima nije pomoglo, ali ipak mislim da je malo tanak led sto se toga tice. Ortopedi i fizijatri su znali za dosta preparata, ali ni jedan ne bi smeli sa sigurnoscu da preporuce pacijentu jer kao sto sam rekao, sem subjektivnih izjava pacijenata ne znaju nista vise o tome.
Ono sto znam da postoji su neke inekcije koje se prave od ovcijeg fetusa, i ubrizgavaju se direktno u zglob. To se pokazalo kao efikasno, ali nije ni malo naivna stvar jer postoje ozbiljna nezeljena dejsta...

A sada pitanje :mrgreen:
Sta da radim sa malo viska na stomaku i bokovima, nikako da se makne :ljutko: Znam da se mast skida ravnomerno sa celog tela, al tu zaista jako jako tesko ode, i letos kada sam bio dosta fit nisam tu bio najzadovoljniji, jel ima neka fora za to koju mozda ne znam? :mrgreen:
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Pocni da hebes :D
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Al iskljucivo u kombinaciji sa guranjem kontejnera :mrgreen:
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:

Post od FitnessGuy »

Grujiću, nema nikakve tajne i prečice. :) Sa nekih oblasti tela, masti sporije odlaze, a u zavisnosti od vrste gojaznosti. Bukvalno se i bodibilderi "okoze" :D da sa nekih delova tela skinu višak masnog tkiva iako im ostatak tela ima izvrsnu definiciju. Najčešći problem su donji deo stomaka i gluteusi.

Tajna je samo u ishrani. Da bi se skinula mast sa najproblematičnijih delova, mora se ići "do srži" i maksimalno srediti ishrana i pratiti promene na telu. Najbolje raditi redovna rotacije ugljenih hidrata(ne navikavati telo na istu količinu) uz konstantan unos proteina. To zahteva računanje onoga što unosiš u sebe. Evo primera rotacije(obrati pažnju na količiniu UH po danu)
Slika
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:28
Garaža: 207 1.4 HDI

Post od Modesty »

thunderdome napisao:Nadam se da nemaš nešto protiv?
Pa pitala sam da dobijem informaciju, zar ne...? Nije bilo nista ironicno u mom pitanju.

Slozicu se sa Martinom po pitanju zagrevanja, sa dobrim zagrevanjem se uradi duplo jaci trening bez problema ( u mom slucaju je to aerobni tening bilo koje vrste, ali bez preterivanja, jer mi kao ektomorfu i ne lezi ili cini kontraefekat)

Istezanje radim "aktivno" iliti jogu prilagodjenu mojim potrebama, uvek na kraju treninga.

Koliko je to korisno ili stetno, to je vec pitanje za Fitnessa (draga Saveta), jer se uvek prilikom istezanja jednih kontrahuju drugi misici... Da li je to dobro/stetno po misice ili ne, illi je bolje raditi klasicno istezanje?
Poslednja izmena od Modesty u 06 Feb 2012, 11:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Kada je neko glup, ne možete mu to ni dokazati... D. Radović
Odgovori