Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Vladapetr »

Ujak mi je elektroinženjer, do penzije radio u MTS-u Republike Srpske kao neki faktor za telekomunikacije. Učestvovao u uvođenju mobilne mreže u RS, bio u Siemensu mesecima na obuci i nadgledao postavljanje repetitora po Bosni. Njegova ćerka, a moja sestra je i dalje tamo.

Rođeni brat mi je dugo bio u Telenoru, direktor u biznis sektoru. Njegov najbolji prijatelj je jedan od glavnih u Telenoru za operativu, sa njim se baš često viđam i imamo višednevna druženja. Npr. sad za dve nedelje idemo na splavarenje. O svemu ovome sam nekoliko puta pričao sa njima i dobio konkretne i nedvosmislene podatke. Nije varijanta rekao mi jedan čovek u kafani, nego od ljudi koje znam ko su, kakvi su i da li bi me lagali.

Ok, nisam ja merio i nemam neposredno znanje o ovoj materiji, ali za ovo što sam od njih čuo verujem kao da jesam. Svakako su to mnogo bolji argumenti nego "ja mislim", "meni se čini" i slično.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Ja sam evo već deset godina u tom poslu.
Htedoh da napisem svasta al ne mogu.. treba da izadjem u novinama posle...
Ozbiljan je to divlji zapad. Ništa se ne poštuje.
Ja bi ih na mom krovu preskočio.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

zdushan napisao:Ja sam evo već deset godina u tom poslu.
Htedoh da napisem svasta al ne mogu.. treba da izadjem u novinama posle...
Ozbiljan je to divlji zapad. Ništa se ne poštuje.
Ja bi ih na mom krovu preskočio.
Nisam nešto preterano stručan u toj oblasti radiotelekomunikacionih signala, zračenja i ostalog. Godinu dana sam služio vojsku kao vezista, dužio te neke kamione sa opremom, razvlačio antene itd, i slažem se sa tobom.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ovo je jedna od "najsavrsenijih" lokacija u ns.

https://tvrdjavaresidence.com/
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

1800-2000, zvao kolega.

Koleginica pre par dana stan 37kv u 14g staroj zgradi u Ruvimovoj prodala po 1450 :o

Sad ću moj 50kv u Čmelika da oglasim po 1600 iz zajebancije, 14g stara zgrada, Zlatibor gradnja.
NemanjaOOOO
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2019, 10:43

Post od NemanjaOOOO »

Ja sam u Micurinovoj pre dve godine dobijao 1200-1300,sad lagano 1700.

Totalno su poludele cene, nema vise za oko 1000 Telep ili Petrovaradin, sad sve to min 1400.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Darko napisao: 13 Jun 2021, 14:26 Ovo je jedna od "najsavrsenijih" lokacija u ns.

https://tvrdjavaresidence.com/

Ne uspevam da na linku nadjem tacnu lokaciju...?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od shandu90 »

Fina je to lokacija. Ja sam radio skoro godinu dana u ulici Cajkovskog (ako se dobro secam to je paralelno s ovom) i tu ima stvarno lepih kuca.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Pitanje sta tu bude nije to objekat po lokaciskim uslovima...
Radili smo analizu te lokacije za klijenta...

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

daxsm
Reactions:
Pridružio se: 01 Sep 2020, 22:21

Post od daxsm »

Znam da su ovo pitanja za banku, ali ima i caka koje banka nece reci.

E ovako. Kupili smo stan prosle godine na kredit. Iskesirali se za renoviranje. Doslo jos jedno dete, i sad razmisljamo da kupimo kucu. Za ucesce trenutno nemamo, a moja plata moze da izgura jos jedan kredit a da ovaj stan rentiramo.

Koje su cake za dizanje stambenog bez ucesca? Znam za ono da se dogovoris sa prodavcem da mu ucesce das kroz stambeni ali tu mora da bude okej prodavac i da procenitelj proceni vise sto u mom slucaju proceniteljka za nas stan nije htela da nam izadje u susret i podigne cenu stana da bu smo imali za adaptaciju a nudio sam joj novac.

Ima i opcija da stavimo jos jednu hipoteku na stan, ali mislim da onda ta nekretnina moga za 30% biti skuplja, a onda smo ograniceni da trazimo jako jeftninu kucu i ne bi smo nista normalno nasli…

Da li zna jos neko za neku varijantu? Da li je nekom banka izasla u susret pa su odobrili bez ucesca?

Mozemo i da prodamo stan, isplatimo kredit i od tog novca damo za ucesce ali ga ne bi smo prodavali jer je na odlicnoj lokaciji i renta lagano moze da pokrije ratu kredita.
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Ako je dobar deo postojećeg kredita otplaćen, možete da idete kod neke druge banke (ili probajte čak kod iste) na neku formu refinansiranja. Na primer, vi ste kupili stan od 100k i otplatili ste pola, dužni ste još 50. Hoćete da kupite kuću od 150k. Znači, treba vam ukupno 200k da biste isplatili i stan i kuću. Za hipoteku imate dve nekretnine ukupne vrednosti 250k (hipoteku možete da stavite i na kuću koju kupujete i na stan koji već otplaćujete).
Na neki način, pola stana koji ste isplatili (50k) je vaše učešće za novi kredit od 200k. Da li će vam to proći, zavisi od mnogo faktora.
Ako ti je plata dovoljno velika da trpi postojeći kredit, jedan keš kredit i budući kredit za kuću, možeš da probaš da uzmeš keš kredit za učešće i nađeš banku koja će ti dati kredit sa 10% učešća. Ali će i to biti teško za drugi kredit (obično daju 10% samo za prvi kredit)
U svakom slučaju, računaj da će ti trebati pare za prenos, porez, notara, upis hipoteke... A to obično ne ide iz kredita, a nisu male pare. Moraš bar neke pare da imaš da bi krenuo u to.
Na kraju, nemoj previše da se zaigraš, kamate su ultra niske, ali neće takve ostati i rate će rasti, kako za postojeći kredit tako i za sve dodatne kredite koje uzmeš.
daxsm
Reactions:
Pridružio se: 01 Sep 2020, 22:21

Post od daxsm »

Hvala na odgovoru. Nismo otplatili pola. Uzeli smo na 15 godina, 1 godina je otplacena.

Ova recenica, da hipoteku mozemo da stavimo na kucu koju kupujemo. Procitao sam negde da moze stambeni bez ucesca ako se ili stavlja pod hipoteku nekretnina koja se kupuje ili neka druga 30% vrednija.

Da li onda to znaci da mozemo bez ucesca ako stavljamo kucu pod hipoteku? Koliko znam, kad se uzima na stambeni nesto ta nekretnina je automatski pod hipotekom dok se ne otplati?

Hvala na savetima!
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Koji je minimum ucesca da bi banka odobrila kredit, to zavisi od banke. Bila je preporuka NBS da prihvataju i 10% ucesca, ali mislim da to niko od banaka nije prihvatio. U banci ce svakako da vide izvestaj kreditnog biroa i to im je amin. Posle toga zavisi da li ce odobriti kredit. Zavisi jos i od perioda otplate, od njihove politike tj. koliko oni dozvoljavaju da se optereti zarada, u slucaju da se odobri kredit ko zna koliko nekretnina bi bilo pod hipotekom… Prilicna gimnastika, ako to uspes da izvedes svaka cast.

Sent from my iPhone using Tapatalk
tlazar
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2017, 15:24
Garaža: Elantra 1.6mpi

Post od tlazar »

Kredit za stan bez ucesca ili hipoteke na drugu nekretninu je nemoguce dobiti. Ono sto moze probati je da dobijes kresit sa 10% ucesca, a za tij 10% uzmes kes kredit. Kredite sa 10% odobravaju raif, mts, postanska, eurobanka i kombank(za radnike u drzavnoj sluzbi) I svi oni potenciraju pravilo da daju za prvu nekretninu, ne znam da li je to pregovorljivo.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Odgovori