Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od Bax »

Ljudi iz Michelina eksplicitno kazu da gumi nije nista dok se ne montira na kola, pa makar 10 godina stajala.
Tj propadne, kao guma vozena 1 godinu. Znaci mozemo mi da mudrujemo, oni su svoje rekli, a oni znaju kako prave te gume, ima jos teksta, ali dovoljno je i ovo. Takodje kazu da je i onih 10 godina od DOT, vise proforme i da zavisi iskljucivo od upotrebe gume.

According to Michelin's chief Philippine representative Michael Nunag, three studies were conducted in Korea, Germany, and Saudi Arabia that showed no difference in performance between newly manufactured tires and ones that have been unused for three years. He explained: "The Saudi Arabia study showed that a tire used on a vehicle for one year hadequivalent aging to a tire in storage for 10 years. In terms of the characteristics of the tread rubber, it took 20 years in storage at 40 degrees celsius to reach the same characteristics as the tires used at 40,000km, showing that tires do age more rapidly when used than when stored.”

Sent from my Redmi 7A using Tapatalk

Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Zasto onda ne kupujete svi te lepo odlezane gume?

Inace, insistiranje na maltene toplim gumama je isto bezveze, guma mora malo da odlezi, ali to je tipa pola godine, a ne pola veka :pravilnik:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ja imam drugi problem, ja teram sve gume do tih 10 godina dota. Tj dao bih lapo para za 5 godina stare Michelin, jer to mi je racunica.
Zvao sam da pitam da li vrede ponude, ali svi imaju po jednu gumu. Mislim da je bolje uzeti 5 godina odlezao Michelin, nego neki kinez nov za iste pare. Al to nema sem u reklami.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ja sam uzimao kako je nazvano odležane gume, trenutno su u pitanju Hankook, i ne vidim nikakav problem. DOT im je 5317 što znači da je sada 3 1/2 godine, i dalje su sveže i bez ikakvih tragova starosti.

Pre toga iskustvo sa Semperit Speed Life, 5+godina i nikakav problem. Osim što se potrošile na 1,5mm i zato nisu za dalju upotrebu.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Meni je 3,4 godine stara guma vec na granici prihvatljivosti i najkasnije tad menjam. Ako i izdrzi toliko dugo kod mene, do sad jos nisam nasao takvu :loool:

1.5mm...ja menjam najkasnije na 4mm cirka, zimske sam mislio baciti dot 3018 sa 5,6mm profila ali sam prodao auta i daoo jih pored da se ne zajebavam sa prodajom.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Korišćena guma 3,4,5 godina I nova nikad korišćena sa dotom starim 5g nemaju veze jedna sa drugom.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Tako ni guma stara 5g posle godinu dana koriscenja nema veze sa novom gumom koja j isto koriscena samo godinu dana.

Lepo je rekao miselin gore sa 10g max je guma za bacanje pod uslovom da je idealno cuvana, sve i da je vrlo malo vozena.

Primetan je pad performansi gume vec posle 2-3 godine koriscenja, nebitno jel ona pre toga stajala 5 dana ili 5 godina u idealnim uslovima.

Sto se mene tice meni je problem kod univerzalnih i kod zimskih isti, a to su performanse po snegu i ledu.
Jer su to ipak najrizicniji uslovi voznje.

Tako da ni univerzalnu ni zimsku gumu ne bih koristio duze od 3 godine recimo.

Ko bas malo prelazi i moze da ne vozi kada je sneg, ne ide van grada, do sela ili na brdo, oa on moze ne samo univerzalnu voziti mnogo duze, vec moze maltene i letnju voziti cele godine.

Znam da mnogi i voze zimske cele godine, pa ne osete nikakav problem.
Snazniji auto recimo ako se ostrije vozi rascepa lamelice na zimskim gumama, onako zinu skroz.

Tako da nema istog resenja za sve.

Послато са Mi MIX 2 помоћу Тапатока

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

https://www.michelin.in/auto/michelin-t ... ot-bananas

Sve lepo pise, da gume imaju hemiju koja uaporava starenje, da je nebitan dot.

Da guma pocinje da se trosi i truli sa momentom montaze, kao i koji su uslovi skladistenja, ukratko, stabilna temp bez mnogo fluktuacija.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Apsolutno netacno.

Pritom nigde ne spominju da je dot nebitan, cak naprotiv.

Evo par stvari koje bih izdvojio sa miselinovog sajta.

Michelin tyres are warranted against defect in material or workmanship be for a period of 6 (Six) years from the date of manufacturing, or 3 (three) years from the date of purchase or till the “Life of the Original Usable Tread” whichever occurs first.

When should I change my tyres? 

Below, we list six major times when you should seriously consider changing your tyres. 

3. If your tyre shows signs of ageing

Tyres have no predictable life. It doesn’t matter when the tyres were made. Tyres age even when not used, or if only used occasionally. 

There are many factors that will affect the life of a tyre, such as temperature, maintenance, conditions of storage, and use such as load, speed, pressure, driving style and damage.

As a precaution, if the tyres have not been replaced 10 years from their date of manufacture (see how to read a tyre ), Michelin recommends replacing them with new tyres, even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator

Послато са Mi MIX 2 помоћу Тапатока

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ti i ja tesko mozemo da se slozimo, posto potpuno drugacije tumacenje imamo napisanog, pa cak i tvojih navoda.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Prilično jasno pojašnjeno od strane proizvodjača, nema govora o 3 ili 4 godine maksimalnog radnog veka kada se kao moraju menjati usled starosti.

6 godina garancija na materijal (od dana proizvodnje)
10 godina preporučeni radni vek (od dana proizvodnje)

Ukoliko se ranije potroši habajući sloj menja se shodno pobrojanim promenljivim uslovima eksplaotacije. Ili ako se primeti da je ostarela usled uslova primene takodje ranije se menja.

Naravno da guma počevši od prvog dana izlivanja u kalupu počinje svoj hemijski život ali poenta je da dok se ne montira na vozilo i krene habanje može dovoljno dugo da stoji pravilno uskladištena bez bitne promene materijala.

Neki kažu 5 godina, evo Michelin podigao na 6 godina.

isto tako, naravno da sa habanjem usled predjene kilometraže opadaju sposobnosti prijanjanja na podlogu. Zato je i odredjena granica od 1,6mm do kada se smatra da su zadržane sposobnosti, mada neki pomeraju granicu i na 3mm kao vreme za zamenu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne znam samo ko koristi svoje kapacitete da drzi nove gume u idealnim uslovima godinama. Narocito u danasnje vreme kada se sve pravi na porudzbinu, just in time. Prvo drzis novac u skladistu, i jos koristis isto to skladiste da ti novac skuplja prasinu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Da tesko....

Ovo su zanimljive univerzalne gume

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

dragvorl napisao:Ne znam samo ko koristi svoje kapacitete da drzi nove gume u idealnim uslovima godinama. Narocito u danasnje vreme kada se sve pravi na porudzbinu, just in time. Prvo drzis novac u skladistu, i jos koristis isto to skladiste da ti novac skuplja prasinu.
Retko se I mogu naći gume toliko stare I očuvane, poenta cele priče je da su materijali , a smim tim I karakteristike, performanse,napredovali.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ja znam da ne bih verovao proizvođaču gume ove stvari

Guma u prvih godinu dana ima svoje top performanse, neke manje, neke više

Svako za svoje pare kupuje sta misli da treba, ja novu gumu podrazumevam do 6 meseci staru iz proizvodnje
Odgovori