Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od pedja »

dragvorl napisao:Jaki su ovi na AP recimo u Madjarskoj sto preticu sa desne strane.
U Mađarskoj, kažeš?
Danas lik, i to na suženju, pritom smo ga neposredno pre suženja pretekli i posle opet, jer je relativno spor. Međutim, nešto mu kvrcnulo na par sekundi :DSlika

TapaT

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

pedja napisao: 29 Jun 2021, 22:46
ljubitelj napisao:Što je i normalno za vožnju u gradovima, gustim sporim kolonama....tako se vozi manje više svuda u svetu.
Vozi se tako što pređeš u sporiju kolonu?
TapaT
Vozi se tako da se iskoristi svaki slobodan prostor, i menjaju trake ubacivanjem u tih 5,5m koje si opisao.
dispy
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2019, 18:01
Garaža: Audi A6 C7.5 TDI190 Avant

Post od dispy »

Jel misliš da je normalno da se uguraš između dva auta u pokretu gde ima jedva dovoljno prostora za auto koji se ubacuje? Ali ozbiljno?

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Sasvim normalno i očekivano, tako stoji i u servisnom priručniku :rofl:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

pedja napisao: 29 Jun 2021, 22:49
dragvorl napisao:Jaki su ovi na AP recimo u Madjarskoj sto preticu sa desne strane.
U Mađarskoj, kažeš?
Danas lik, i to na suženju, pritom smo ga neposredno pre suženja pretekli i posle opet, jer je relativno spor. Međutim, nešto mu kvrcnulo na par sekundi :DSlika

TapaT
Gde ja udem AP u Srbiji saobracaj je minimalan pa i nema potrebe za ubacivanjem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dispy napisao: 30 Jun 2021, 09:10 Jel misliš da je normalno da se uguraš između dva auta u pokretu gde ima jedva dovoljno prostora za auto koji se ubacuje? Ali ozbiljno?

Jel od juče voziš u beskrajnim sporim gradskim kolonama gde se auti vuku u prvoj ili drugoj? Ali ozbiljno da li misliš da prostor koji si ostavio ispred sebe nije pokazivanje namere da omogućiš taj manevar? Koliko bi ti eventualno čekao da se gužva rasčisti da bi se prestrojio?
Kako se ti uključuješ na Gazelu sa bočnih ulaza, čekaš da prestane kolona 30m, 50 m, koliko je tebi dovoljno prostora da se ubaciš?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Prosledi svoja saznanja inžinjerima svih velikih proizvođača, jer je minimalno rastojanje koje se može podesiti u adaptivnom tempomatu veće od te razdaljine koju tumačiš kao "pokazivanje namere da omogućiš taj manevar" :rofl:
Zbog toga adaptivni tempomat bez problema koristim u gužvama i kolonama širom Evrope, ali ovde ne mogu jer se uvek neki debil ubacuje. Pa se onda X puta desi da vozim autoputem u koloni od Gazele do Dušanovca, i gledam ispred sebe stručnjaka koji se konstantno kreće iz srednje u levu i nazad, a do Dušanovca stignemo istovremeno.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
nick79
Reactions:
Pridružio se: 27 Feb 2014, 07:26

Post od nick79 »

Zapravo to stalno prebacivanje iz jedne u drugu traku i pravi najveću gužvu i zastoj. Najbolje se videlo na primeru Brankovog mosta pre par godina. Kada su radili most, iz smera nbg ka starom gradu bile su 2 trake koje su fizički bile razdvojene. U to vreme sam radio na nbg i svako popodne sam se vraćao kući. Mislio sam biće kolaps. Ništa nije bilo sporije, čak je bilo i brze, nego kada su završili most i pustili sve tri trake u saobracaj. Upravo zbog tih sto im se čini da ona druga traka ide brze i konstanto se prebacuju iz jedne u drugu.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Na Gazeli se bas razlikuju smerovi. Ka starom gradu, deluje mi, sve tece normalno i kako mora, dok u pravcu prema aerodromu vec na mostu krece nervoza i ubrzavanje pojedinaca na 100+, saltanje iz trake u traku, sviranje...
dispy
Reactions:

Post od dispy »

Vladapetr napisao:Sasvim normalno i očekivano, tako stoji i u servisnom priručniku :rofl:
Ja sam počeo da ne puštam da se ubace u tih 5.5m. Da on može da nastavi dalje brže od mene, nema nikakvih problema, ali neću da me konj iseče da ja naglo kočim, pa da opet ostavim kulturan razmak do vozila ispred sebe gde će se ubaciti sledeći. Dakle, kada se vozi u koloni, ispred mene ne dozvoljavam da se iko ubaci, dodam gas kad on pokuša i taj isto mora da čeka kao i ja. Ako može da se ubaci iza mene, nema nikakvih problema.

dispy
Reactions:

Post od dispy »

ljubitelj napisao:
dispy napisao: 30 Jun 2021, 09:10 Jel misliš da je normalno da se uguraš između dva auta u pokretu gde ima jedva dovoljno prostora za auto koji se ubacuje? Ali ozbiljno?

Jel od juče voziš u beskrajnim sporim gradskim kolonama gde se auti vuku u prvoj ili drugoj? Ali ozbiljno da li misliš da prostor koji si ostavio ispred sebe nije pokazivanje namere da omogućiš taj manevar? Koliko bi ti eventualno čekao da se gužva rasčisti da bi se prestrojio?
Kako se ti uključuješ na Gazelu sa bočnih ulaza, čekaš da prestane kolona 30m, 50 m, koliko je tebi dovoljno prostora da se ubaciš?
Ja sam pričao o kolonama koje se kreću nekakvom brzinom, na auto putu 50-60 recimo, ne stani-kreni prva-druga. Svakako ne ostavljam 30m rastojanja dok stojim u mestu. Ali se ni ne primičem na pola metra kako neki imaju običaj.

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

nick79 napisao:Zapravo to stalno prebacivanje iz jedne u drugu traku i pravi najveću gužvu i zastoj. Najbolje se videlo na primeru Brankovog mosta pre par godina. Kada su radili most, iz smera nbg ka starom gradu bile su 2 trake koje su fizički bile razdvojene. U to vreme sam radio na nbg i svako popodne sam se vraćao kući. Mislio sam biće kolaps. Ništa nije bilo sporije, čak je bilo i brze, nego kada su završili most i pustili sve tri trake u saobracaj. Upravo zbog tih sto im se čini da ona druga traka ide brze i konstanto se prebacuju iz jedne u drugu.
I kada su radili Gazelu, pa razdvojili trake barijerama, iako manje traka, sve je išlo dosta bolje, nema šetanja, sve OK.

TapaT

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dispy napisao: 30 Jun 2021, 12:15
ljubitelj napisao:

Ja sam pričao o kolonama koje se kreću nekakvom brzinom, na auto putu 50-60 recimo, ne stani-kreni prva-druga. Svakako ne ostavljam 30m rastojanja dok stojim u mestu. Ali se ni ne primičem na pola metra kako neki imaju običaj.

A mi smo pričali o zagušenom saobraćaju, 50-60 brzine su retko dostižne u Bgd u takvim kolonama, a ako već može tako brzo da se vozi to znači da saobraćaj tečno ide. Ne znam da neko upada u 5,5m kako si ti opisao.

Ako voziš 50 na sat zašto se tako zalepiš za auto ispred tebe? Tih 5,5m je debelo premalo rastojanje da bi uopšte stigao da reaguješ. Uzmi u obzir da je 48km/h ekvivalent da predješ 15m za jednu sekundu.
Tih tvojih 5,5, je tek 0,3-0,4 sekunde, manje od prosečnog vremena reakcije.

U praksi, to znači da ćeš napraviti sudar ako onaj ispred tebe zakoči usled tako malog odstojanja.

Zato ni ne pomišljam kako si povezao kretanje 50-60 sa tako malih 5,5m prostora koji ti formiraš, a još manje da ikome padne na pamet da u tih 0,3 sekunde obavi manevar koji si opisao. Mislim da ti ne štima postavka problema koji si opisao.
dispy
Reactions:

Post od dispy »

dispy napisao:Zašto ljudi kada treba da se prestroje u traku u kojoj sam ja uvek moraju da se prestroje ispred mene, daleko bilo da budu iza? Idem u koloni, ok je brzina ali kolona, nema se gde, I lik iz trake pored pokušava da se prebaci ispred mene gde ima lupam 50m, iza mene ima 100m, I on po gradu opali da bi se zaleteo da uđe ispred mene, pa onda koči, pa ja kočim, pa opet ostavim neki razmak normalan ispred sebe. Ostavim ga da ne bih morao naglo da kočim jer vozim trudnu devojku, ali čim ima više od 5.5m ispred tebe ljudi to shvate kao poziv da uteraju 5m lima u taj prostor.

Kad moram ovako... Kažem da održavam 50m odstojanja, a određeni vozači i da imaju 5.5m misle da mogu i treba da se ubace.

Sent from my RMX2155 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

A ok, to je neka tvoja pretpostavka šta ljudi misle u svojim glavama pa na osnovu te pretpostavke zamišljena imaginarna situacija sa 5,5metara koja bi se mogla dogoditi sa nekom verovatnoćom.

Mislim da se preopterećuješ, ako držiš 50metara razmak opušteno može ne jedan auto nego i autobus da se ubaci i da te ništa ne omete time.
Odgovori