Grčka
-
- Banned
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
Re: Grčka
hleb ovde je 70-80c za relativno običan beli ili običan integralni, ta vekna cenim nema više od 500 grama. specijalni hlebovi na primer od beskvasnog ili od kiselog testa napravljeni od retkih vrsta pšenice kao što je starenio koji je sačuvan iz vizantijskog doba se prodaju na kilo, oko 2.50e/kg. to su iste ili slične cene kao po pekarama gde kupujem u bgd - šarlo, radionica, rogenart. pite od spanaća ili fete su 1.50 do 2.00e i to je objektivno skuplje nego kod nas ali kvalitetnije pa je poređenje teško.
postoje namirnice koje su objektivno skuplje pa i dosta skuplje nego kod nas. meso po privatnim mesarama ume da bude poskupo, junetina 10e, seoska prirodno hranjena kokoška (kokorac) 7e. svinja i jagnje slično kao kod nas, pritom o praznicima kao što je uskrs jagnjetina i jaretina jeftinija nego u srbiji, ide dole i do 5e/kg. mlečni proizvodi skuplji, 500ml tečni jogurt ili kefir 1.20-1.40. breskve (sem ako ne kupuješ u veriji odakle stužu) umeju da budu i po 3e.
ako se kupuje po supermarketima ovo sve može da bude dosta jeftinije, junetina (nažalost iz holandije ili francuske) je 6.50e nekim danima, o pecivu iz LIDL da ne govorim. polovina spanakopite je 50c, hleb od kiselog testa je 1.40/kg, većina drugih ispod evro.
ovo su cene iz soluna, kavale, limnosa i niza drugih lokacija gde sam boravio u prethodnom periodu - paxos, sifnos, pilion, itaka, lesvos. u cene na halkidikiju nemam uvid i ne bih poredio sa nečim što ne znam, pogotovo ako su u pitanju biznisi nasetovani na turiste i realno rade par meseci godišnje, moguće je da se tamo više cepa po ušima.
@heinz - ja sam pilion upamtio po najboljoj spanakopiti ikada igde u grčkoj, negde na putu od damuharija ka muresiju - smežurana baba je mesi a u fil idu samo divlje trave, mirođije, anis (koje nabere ranom zorom dok sunce ne upekne) i feta, a fila više nego kora. pakao, totalno domaća radinost. taj osećaj da jedeš nešto kupovno a ukus je kao da ti je baba spremila iz ljubavi kad si bio dete nije tako redak ovde.
postoje namirnice koje su objektivno skuplje pa i dosta skuplje nego kod nas. meso po privatnim mesarama ume da bude poskupo, junetina 10e, seoska prirodno hranjena kokoška (kokorac) 7e. svinja i jagnje slično kao kod nas, pritom o praznicima kao što je uskrs jagnjetina i jaretina jeftinija nego u srbiji, ide dole i do 5e/kg. mlečni proizvodi skuplji, 500ml tečni jogurt ili kefir 1.20-1.40. breskve (sem ako ne kupuješ u veriji odakle stužu) umeju da budu i po 3e.
ako se kupuje po supermarketima ovo sve može da bude dosta jeftinije, junetina (nažalost iz holandije ili francuske) je 6.50e nekim danima, o pecivu iz LIDL da ne govorim. polovina spanakopite je 50c, hleb od kiselog testa je 1.40/kg, većina drugih ispod evro.
ovo su cene iz soluna, kavale, limnosa i niza drugih lokacija gde sam boravio u prethodnom periodu - paxos, sifnos, pilion, itaka, lesvos. u cene na halkidikiju nemam uvid i ne bih poredio sa nečim što ne znam, pogotovo ako su u pitanju biznisi nasetovani na turiste i realno rade par meseci godišnje, moguće je da se tamo više cepa po ušima.
@heinz - ja sam pilion upamtio po najboljoj spanakopiti ikada igde u grčkoj, negde na putu od damuharija ka muresiju - smežurana baba je mesi a u fil idu samo divlje trave, mirođije, anis (koje nabere ranom zorom dok sunce ne upekne) i feta, a fila više nego kora. pakao, totalno domaća radinost. taj osećaj da jedeš nešto kupovno a ukus je kao da ti je baba spremila iz ljubavi kad si bio dete nije tako redak ovde.
Au, podseti me na opisivanje magične pšenice sa vrhova alpa sa specijalnim ukusom.smežurana baba je mesi a u fil idu samo divlje trave, mirođije, anis (koje nabere ranom zorom dok sunce ne upekne) i feta, a fila više nego kora. pakao, totalno domaća radinost. taj osećaj da jedeš nešto kupovno a ukus je kao da ti je baba spremila iz ljubavi kad si bio dete nije tako redak ovde.
TV reklama jednog slovenačkog proizvodjača pre mnogo godina da opravda specijalnu cenu

Meni kada sam bio u Grčkoj pre 2 godine Lidl je bar 25% skuplji nego Holandski. A na ostrvima sve bar 25% skuplje nego na kopnu. A ono što mi je smetalo npr u Sivoti mali broj supermarketa. Mada imaju onaj Grčki šmek od pre 30 godina
(mislim pozitivan
)
Verstuurd vanaf mijn SM-A515F met Tapatalk

Verstuurd vanaf mijn SM-A515F met Tapatalk
- bookmaker
- Pobednik Garaža - Classic lige
- Pridružio se: 09 Maj 2019, 02:34
- Garaža: Ford Fiesta 1.1 70ks 2019.
Rekao bih da je o pekarama već sve napisano.
Gde treba da se ide da bi se išlo na prelaz Dojran, u Grčkoj? Navigacija "kaže" put "65". Gde se iskljucuje sa autoputa "E75", da ne idem magistralom od Soluna?
Razmatram opcije, sutra se vraćam, ukoliko bude gužve na Evzoni-u.

Gde treba da se ide da bi se išlo na prelaz Dojran, u Grčkoj? Navigacija "kaže" put "65". Gde se iskljucuje sa autoputa "E75", da ne idem magistralom od Soluna?
Razmatram opcije, sutra se vraćam, ukoliko bude gužve na Evzoni-u.
- LukaMaletin
- Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
- Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015
Nisam siguran za to ,ali iskreno nemoj bežati od magistrale. Vozi se skroz lepo i brzo se stigne.
Sent from my AC2003 using Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Em se vozi solidno brzo za magistralu, em nema gužve, em izbegavaš Solun, em na Dojranu retko ima gužve. U stvari najgori je taj deo kroz Makedoniju, to se sve ide kroz neka sela sa niskim ograničenjima a panduri čekaju. U stvari ne znam da li je to i dalje isto, da li se ide na Valandovo?
Ali Grčki deo je bez zamerke.
Ali Grčki deo je bez zamerke.
- LukaMaletin
- Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
- Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015
Evo nas treći dan na Tasosu ,danas na Psili Amosu, stvarno extra plaža.
Smešteni smo u Thelogosu, našli smo baš fin smeštaj sa doručkom, još nismo bili negde da se ovako vodi pažnja o svakom detalju, kao da nije Grčka
Najveća zamerka je mesto koje je realno maleno , od Potosa je 10 min u brdu, pa bi nekog potencijalno smarala i vožnja. Mi se svakako svaki dan vozamo pa i nije neki problem.
Generalno more je bolje nego u Istri , ali sve ostalo zato značajno kaska. Na trenutke dođeš u fazon da ti bude žao Grka , a dolaziš iz Srbije hehe
Kad je Ogi pisao kako mu sve je na mestu, pitao sam se da li smo u istoj državi.

Smešteni smo u Thelogosu, našli smo baš fin smeštaj sa doručkom, još nismo bili negde da se ovako vodi pažnja o svakom detalju, kao da nije Grčka

Najveća zamerka je mesto koje je realno maleno , od Potosa je 10 min u brdu, pa bi nekog potencijalno smarala i vožnja. Mi se svakako svaki dan vozamo pa i nije neki problem.
Generalno more je bolje nego u Istri , ali sve ostalo zato značajno kaska. Na trenutke dođeš u fazon da ti bude žao Grka , a dolaziš iz Srbije hehe

Kad je Ogi pisao kako mu sve je na mestu, pitao sam se da li smo u istoj državi.

-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Ok, znaci jos jednom se desilo? Neka ostane zabelezeno bar ovaj put posto se ovo ne pamti a suprotno se pamti i te kako.
To sto si smesten u Teologosu je fantasticno i tih 10km onako lepog i dobrog puta ne moze da smeta nikome a kamoli onome ko ode tamo jer taj zna sta ga ceka.
Kakav parking imas? Koliko je jeftinije nego dole?
Teo je prelep, cist, neverovatno mesto.
Jos da dodam da Grci neverovatno vode racuna o korona merama. Mislim na osoblje i radnike.
To sto si smesten u Teologosu je fantasticno i tih 10km onako lepog i dobrog puta ne moze da smeta nikome a kamoli onome ko ode tamo jer taj zna sta ga ceka.
Kakav parking imas? Koliko je jeftinije nego dole?
Teo je prelep, cist, neverovatno mesto.
Jos da dodam da Grci neverovatno vode racuna o korona merama. Mislim na osoblje i radnike.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Ljudi, ko god se vraca iz Gr, verujte mi, idite na Prohor Pcinjski jer je pakao na Presevu….
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!