Definitivno idem kod majstora što prije, a i ne vozim ga puno trenutno. Ulje će mi donijeti rođak iz Njemačke, vjerujem da je tamo sve original, kada su u pitanju velike prodavnice.maniaxxx napisao: 21 Avg 2021, 14:40Mobil i motul su super ulja, ali u Srb se pojavljuje valjda kopija motula koja nije ok.BokiKV napisao: 21 Avg 2021, 14:23 Ima li neko iskustva sa Mobil-om i Motul-om? Ravenol je dobro ulje koliko vidim. Da li je neko poslušao snimak i šta mislite jel u pitanju lanac?
Vjerovatno je teško zaključiti jer nije uživo, a svako mišljenje će mi značiti.
Apropo lanca, tesko suditi po snimci, bolje kod majstora da ides
Motorna ulja
Re: Motorna ulja
Kod nas bi trebalo do si siguran u originalnost na pumpama, naravno za ulja od pumpe ne bilo kakva.
Naravno da je realno - osim što je takođe i široko raširena praksa kod većine proizvođača automobila, što se može lako uočiti kada se čitaju korisničke i servisne knjižice, odnosno uputstva za upotrebu automobila (i ostalih mašina tipa autobusa, kamiona, viljuškara, tenkova, nosača raketa, aviona i sl.)gazza napisao: 21 Avg 2021, 13:32 da li je realno da firma ne može da propiše konkretnu gradaciju za svoj motor nego sad forum mora da se bavi time. kao da prodaju kokošija jaja a ne automobile.
strašno.
Ako je to nekome sasvim nelogično ili eventualno glupo - navešću jednostavan primer da npr. u uputstvu za korišćenje nekog leka stoji da se jedna doza primenjuje za npr. decu, druga za odrasle, treća za neke posebne slučajeve/stanja...itd.
Dakle Opel, kao i mnogi drugi proizvođači automobila, propisuje više gradacija i to se može pročitati na 298. donjeg tj.sledećeg uputstva (link otvara pdf dokument). Dakle tu se može pročitati da se za dizel motore na ambijentalnim temperaturama do -25 C koristi gradacija 5W-40 ili 5W-30, dok se ispod -25 C koriste gradacije 0W-40 ili 0W-30. Sasvim su posebna priča konkretni detalji opelovih navoda (o tome sam više puta pisao).
Kome izgleda strašno to što nije propisana samo jedna gradacija, verovatno nema u vidu da motori SUS mogu da rade u vrlo širokim granicama nivoa eksploatacije, a moguće je i da ima iskustvo sa isključivo jednim automobilom kome je (po pravilu noviji, u poslednjih par godina) po prirodi propisane norme preporučena isključivo samo jedna gradacija, jer ta norma to/tako podrazumeva.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... ya0xywodwt
Btw, u vezi forumašenja o uljima, ovaj naš forum i nije baš specijalizovan za tako nešto - međutim takvih po svetu ima više, i među njima su članovi sa izuzetnim iskustvom. Na primer takav je američki forum BITOG https://bobistheoilguy.com/forums/
ili na primer ruski Oil.ru https://www.oil-club.ru/forum/.
Inače, na ovom poslednjem se nalaze analize pojedinih Castrol ulja (doduše nalaze se i na BITOG, ali ta ulja uglavnom nisu na evropskim tržištima) - i sve što mogu da kažem (po mom skromnom mišljenju i tumačenju) je da nisu sranje, čak šta više.
Takođe, to isto mogu da kažem i za Mobil, Motul - a ako ćemo u detalje sve zavisi o kom konkretnom ulju razgovaramo, i eventualnoj pogodnosti za konkretni motor.
Da sam iz Bosne, i da mi treba ulje za opelov cdti koncipirano po Dexos2 potražio bih Optima Eco 5W-30 https://modricaoil.com/Product/Read/opt ... ducttype-7
i drugo me ne bi ni zanimalo.
Ko voli drugo, nema greške sa bilo kojom varijantom sa Dexos2 liste. Uglavnom.
Poslednja izmena od DS9 u 21 Avg 2021, 20:04, izmenjeno 7 puta ukupno.
Šta ćemo za paradajz?gazza napisao: 21 Avg 2021, 13:32 da li je realno da firma ne može da propiše konkretnu gradaciju za svoj motor nego sad forum mora da se bavi time. kao da prodaju kokošija jaja a ne automobile.
strašno.

Priča o nemačkom ulju koje je bolje nego u drugim državama, zatim priča o Castrolu korišćenom u Bosni (dobrom i lošem), falsifikovanom Castrolu (npr. u Rusiji), Motulu koji je (kao) problematičan, Totalu koje je (kao) problematičan... - su sasvim diskutabilne priče od kojih neke imaju tačno određeni izvor/uzrok, a neke su samo površna interpretacija određenih informacija.
Ko tvrdi da je neko ulje loše, ili tvrdi da je nekako bolje od drugog - `ajmo da vidimo na osnovu čega se to tvrdi.
Hvala
Ko tvrdi da je neko ulje loše, ili tvrdi da je nekako bolje od drugog - `ajmo da vidimo na osnovu čega se to tvrdi.
Hvala
Za mobil1 vs castrol mogu da tvrdim da je bolje za 2.0tdi zbog nize temp ulja kod ostrije voznje izmedju drugog. I to nije samo na jednom motoru uzotak.
Hvala na odgovoru. Po zvuku mislim da se ne čuje ništa problematično u vezi lanca, ali ja nemam baš iskustvo, jer u ovako nešto može da bude siguran samo onaj koji je čuo više takvih motora kojima je menjan lanac. Ljudi su opisivali zvuke koji se javljaju između određenih obrtaja - pa je ispadalo da su uzroci razni a i izvan motora, tipa diskovi. ležaji točkova, pneumatici... Ovo će dobro proceniti neko ko dobro poznaje baš takvu astru, sa baš takvim motorom.BokiKV napisao: 21 Avg 2021, 12:43U autu je trenutno 5W-30. Kontao sam uzeti Dexos 2 GM, ali pošto živim u Bosni, ovdje je teško naći originalne proizvode, te sam zbog toga donio odluku da mi rođak donese ulje iz Njemačke. Prvo ulje koje mi je palo na pamet i koje se nalazi na gore pomenutoj listi je Castrol. Zašto Castrol? Čitam da je to premium ulje, a i jako je popularno, a inače otac prije, davno imao Astru F benzinca, sipao u nju Castrol iz Njemačke, mjenjao na 10000 i kaže mi da kad ga zamjeni bukvalno ne pocrni puno, ja se toga ne sjećam jer sam bio mali. Tako on kaže.DS9 napisao: 19 Avg 2021, 21:30BokiKV napisao: 18 Avg 2021, 15:46 Prije mjesec dana sam kupio Astru J 1.6 CDTI 100KW. Vrijeme je da se zamjeni ulje. Koje ulje je najpogodnije za ovaj motor i za njegov poznati problem sa lancem? Inače, rođak će mi donijeti ulje iz Njemačke.Hvala Nikaragva, upravo tako - nije bilo potrebe da se otvara posebna tema za najpogodnije ulje za astru cdti, pogotovo što smo u poslednjim odgovorima ovde upravo o tome razgovarali.nikaragva napisao: 18 Avg 2021, 16:35 Imaš temu o uljima.
A jedno od zadnjih pitanja je bilo za Opel.
Ako ipak nije ukapirano o čemu se tu radi, ponovićemo.
Opel-u/Vauxhall-u, koji je do skoro bio brend GM-a, su propisana ulja po negovim odnosno GM normama. U slučaju ove astre radi se o ulju po normi Dexos2.
Sa obzirom da uja po Dexos2 normi mogu biti u 5W-30 i 5W-40 gradaciji - većini je to dilema, a Opel odnosno Vauxhall nije napravio distinkciju koja od te dve varijante je pogodnija. Ovde smo često pominjali da je, generalno uzevši, za motore sa turbinom verovatno zgodnije tanje ulje, a u ovom slučaju bi to bilo ono u 5W-30 gradaciji.
Međutim celu stvar komplikuje to što je za konkretnu varijantu motora, dakle 1.6, opisan problem da lanac može praviti nenormalno glasan zvuk i postoji potreba da se on i njegov španer zameni na kraćoj kilometraži (tipa na 80,000 km) nego uobičajeno.
Imajući sve ovo u vidu, sasvim je teško bilo šta pretpostaviti - u smislu da će sa varijantom 5W-40 lanac trajati duže nego sa 5W-30 i obratno, pa još licitirati o najpogodnijem ulju
Postoji zvanična Dexos2 lista dakle ovo https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html i onda se može reći da su sva ta ulja najpogodnija.
Pošto se kaže da će ulje da se nabavlja u Nemačkoj - evo predložiću nešto što bi moglo da se razmatra kao najpogodnije varijante, a koje se inače i nalaze na pomenutoj Dexos2 listi.
Ravenol RUP Racing Ultra Performance 5W-40 https://www.ravenol.de/produktgruppe/ra ... sae-5w-40/
Ravenol REP Racing Extra Performance 5W-30 https://www.ravenol.de/produktgruppe/ra ... sae-5w-30/
Šta od ta dva je zgodnije za konkretni motor, ili da se baca novčić pa šta ispadne, mislim pismo ili glava, ili da se pita neki opelov inženjer - ili da se konsultuje Ralf Šumaher koji je potpisao ova dva gore ravenolova ulja.
Ja bih verovatno prvo izabrao 5W-30icu, pa ako se konstatuje taj nenormalno glasan zvuk lanca, ulje bih promenio npr. za do 8000 km, pa onda 5W-40 varijantu.
Pošto je u autu već neko ulje koje treba da se zameni - ukoliko se zna koje je gradacije (npr. 5W-40) i ukoliko se u ovih mesec dana nije konstatovao nenormalan zvuk lanca koji vlasnici tog motora opisuju, onda izabrati ravenolovu varijantu u toj gradaciji.
Sebi lično bih naravno izabrao neku od varijanti ulja koje su blendirane u Srbiji.
Što se tiče zvuka, odmah sam primjetio da u vožnji, otprilike između 2000 i 2500 obrtaja se čuje neki zvuk. Ja sam odmah pomislio na najgore, a to je lanac, otac misli da je auspuh, ali je to sve nagađanje. U leru auto fino radi, na manjim obrtajima isto, i takođe kada ode na 3000 fino radi, to se dakle otprilike jedino javlja između 2000 i 2500 hiljade obrtaja, bar sam ja tako zaključio. Postaviću snimak zvuka, pa poslušajte ako se mogne razumjeti išta. Snimak traje 25 sekundi, a ovo se najbolje čuje na 3, 10 i 15 sekundi snimka.
https://voca.ro/187NeL1zcUh7
Mislim da će odgovarati ulje po Dexos2 u 5W-30 gradaciji (koju god varijantu da uzmeš) a ako imaš sumnju u lanac/španer, mislim da jedino što sam možeš da učiniš je da donekle skratiš interval zamene. Ja lično se ne bih maltretirao sa nabavkom ulja iz inostranstva, ali ako ti to nije problem onda ok.
Poslednja izmena od DS9 u 21 Avg 2021, 20:40, izmenjeno 2 puta ukupno.
Hvala za info.maniaxxx napisao: 21 Avg 2021, 20:29 Za mobil1 vs castrol mogu da tvrdim da je bolje za 2.0tdi zbog nize temp ulja kod ostrije voznje izmedju drugog. I to nije samo na jednom motoru uzotak.
Koji Mobil, koji Castrol, koje godište/kW 2.0 tdi?
Bockam te jel prosipaš unaokolo sa velikom sigurnošću neproverene stvari, bez da si ijedan konkretan podatak ili parametar naveo.maniaxxx napisao:Izvinite gospodine na prostim recima koje nisu na vasem nivou.nidza napisao: 21 Avg 2021, 14:00Ako nije problem, da li imaš kapacitet iznad ovog uličarskog žargona da konkretnim podacima potkrepiš napisano?maniaxxx napisao:Gledaj da je ulje primerno za dpf filter, i zaobidjoi castrol, to ti je sranje od ulja, a to sto nije pocrnelo kod oca jeste jer je imao benzinara, kod dizela uvek pocrni.
Zahvaljujem.
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
A za castrol pogledaj malo testove, plus iz vlastitih iskustva na Vag motorima se je mobil1 pokazao daleko bolje.
A sad se me mani.
Nagrdi ozbiljnu kompaniju koja drži veliki deo tržišta i zvanično je preporučena od strane nekih od najvećih proizvođača. VAG ima mnogo motora, za koja su pogodna različita ulja, svaka kompanija ima mnogo ulja i maziva, za sve i svašta, moraš biti konkretniji.
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Hvala na detaljnim odgovarima, znači mi mišljenje svih vas. Što se tiče onog zvuka, nekad podsjeća kao da neki lim bruji, nije metalan zvuk po mom osjećaju.
Lanac se najglasnije čuje na leru, i obrtajima do oko 1.000.
Zvuk je karakterističan, i lako se detektuje odgovarajućim alatom poreklo zvuka.
Ulje slabo pomaže, već su pohabani spojevi članaka lanca i već je oštećena remenica, otuda zvuk potiče ako je lanac u pitanju.
Zvuk je karakterističan, i lako se detektuje odgovarajućim alatom poreklo zvuka.
Ulje slabo pomaže, već su pohabani spojevi članaka lanca i već je oštećena remenica, otuda zvuk potiče ako je lanac u pitanju.
Što se tiče rada motora u leru sve je u redu.ljubitelj napisao: 21 Avg 2021, 22:09 Lanac se najglasnije čuje na leru, i obrtajima do oko 1.000.
Pa onda je mala verovatnoća da je uzrok zvuka lanac.
-
- Banned
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
Zapravo i ja pišem gluposti (
) kao da i sam nedavno nisam čitao detaljno servisni priručnik za svoj S-Cross u nadi da ću naći da li Suzuki preporučuje 5W30 ili 0W30, pre nego ostavim na milost i nemilost majstoru Iraklisu koji isto nema pojma. Našao sam da ne kažem šta da izbijem oči, kad smo već kod uličarenja. Ne preporučuju ništa što je najgore.

-
- Banned
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
Misliš da je recimo Total sa Gazprom pumpe više fejk od Nisotec ulja?nikaragva napisao: 21 Avg 2021, 15:09 Kod nas bi trebalo do si siguran u originalnost na pumpama, naravno za ulja od pumpe ne bilo kakva.