Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Servis - Razno

Post od OMP »

Vozio sam na servis jednu mazdu, merili istegnutost lanca koji se nije bog zna koliko cuo, kad su premerili bio je istegnut od prilike 10-15% vise od krajnje dozvoljene mere, covek iz servisa kaze moze da tera jos par hiljada a moze da pukne sad kad ga upalimo, nema pravila. Nece se pucanje odloziti cescom zamenom ulja ili kvalitetnijim uljem, drugim viskozitetom i sl. jer lanac ne moze da se skupi posto je vec istegnut, to sa uljem je trebalo mnogo ranije raditi, u ovom a i tvom slucaju samo zamena pomaze, jer ako se cuje to nije dobro a to sto vec dugo traje zveketanje jer jos gore.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kod mečki dizela nije baš tako kritično sa lancem kao ta Mazda u smislu da nije velika verovatnoća da će pući tek tako
MOže on dosta dugo da bude istegnut i sada verovatno taj lanac ima 300.000 plus kilometara iza sebe, to su jako dobri motori ali stanje će ići samo nagore i svakako servis se ne može izbeći pa je bolje što pre nego kasnije (ako pukne tek onda trošak popravke skače u nebo).

Ali rizik je preveliki ako baš tandrče i jasno se čuje.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

ljubitelj napisao:Zaboravio sam da se ne radi o servisiranju u BGD zoni, ovde teško mislim da može da se uklopi.

Šta znači tandrče jako dugo, 100.000km, 150.00km vožnje tako?
Popraviti se samo neće, tako da pun servis svakako sleduje samo je pitanje kada će morati i ko plaća (sadašnji ili budući vlasnik).

Uostalom, pitaj direktno majstora koji ti održava auto da ti da ponudu.
Koliko se ja sećam možda još od 2014-te god. U to doba ja na to nisam ni obraćao paznju, niti sam imao pojma šta je u pitanju.
Za kilometražu nemam pojma mozda 30.000km ga tako vozim.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kilometara ili radnih sati?
Vreme i trajanje istog nema nikakvog uticaja na istezanje lanca, može i 100 godina da prodje ako se ne koristi. Metal je u pitanju i ne menja fizičke dimenzije sam od sebe.

Kako si dodao podatak o kilometraži jasnije je, to je 2, 3 godine uobičajene vožnje. Malo je prešao da bi se znaćajnije pohabao lanac, a ako je još onda bilo tandrkanje to znači da je još onda trebalo uraditi šta se mora.

Možemo mi nagadjati ovako na forumu ali ti moraš da posetiš majstora, da pogleda i da ti da preciznije odredi koliko je sve pohabano. I naravno troškove servisa.
NIšta ti mi nećemo rešiti ovako kafanskim razgovorom.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Glupo pitanje, cuveni VTI je imao neku varijantu da se kupi lanac koji se navlaci nekako, znaci bez otvaranja celog motora, ali i bez zamene ostalih delova koji bi trebalo da se menjaju.
Da nema tako nesto i za mecku? Ne bi bila najbolja varijanta, ali sigurno najjeftinija.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

A170T
Reactions:

Post od A170T »

ljubitelj napisao:Kilometara ili radnih sati?
Vreme i trajanje istog nema nikakvog uticaja na istezanje lanca, može i 100 godina da prodje ako se ne koristi. Metal je u pitanju i ne menja fizičke dimenzije sam od sebe.

Kako si dodao podatak o kilometraži jasnije je, to je 2, 3 godine uobičajene vožnje. Malo je prešao da bi se znaćajnije pohabao lanac, a ako je još onda bilo tandrkanje to znači da je još onda trebalo uraditi šta se mora.

Možemo mi nagadjati ovako na forumu ali ti moraš da posetiš majstora, da pogleda i da ti da preciznije odredi koliko je sve pohabano. I naravno troškove servisa.
NIšta ti mi nećemo rešiti ovako kafanskim razgovorom.
Pitaću i njega za mišljenje. Pošto nemam namere da menjam auto ako je razumna cena u pitanju i on hoće to da radi, odradićemo. Ukoliko je nešto abnormalno onda ću voziti dokle mogu. Ne nameravam da ulazim u neke sulude troškove oko auta koji danas sutra možda nece moći da prođe tehnički pregled. Spisak gluposti koje izmišljaju oko tehničkih pregleda je svake godine sve obimniji i ne zna se šta nas čeka.

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Nije mi jasno koja je to tolika nauka u tim lancima pa ne mogu da ih naprave da traju koliko i ostatak motora. Zaista ne kapiram.
Primera radi, jedan od traktora koji koristim je imt533 iz 1975. Urađena mu je generalna 1991. i od tada radi kao sat. Ima lanac koji kao i da nema. Nema zveckanja, nema održavanja, nema dotezanja i istezanja. Odradio ko zna koliko hiljada sati. I kako sad mehanizam konstruisan sedamdesetih ili ranije, može da radi bez problema, a ovi današnji ne mogu? Zanemarimo ostatak motora koji nije uporediv sa savremenim. Šta to danas ne može da se napravi ili projektuje, a moglo je sedamdesetih godina prošlog veka?
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Servis - Razno

Post od noob »

lami napisao:Glupo pitanje, cuveni VTI je imao neku varijantu da se kupi lanac koji se navlaci nekako, znaci bez otvaranja celog motora, ali i bez zamene ostalih delova koji bi trebalo da se menjaju.
Da nema tako nesto i za mecku? Ne bi bila najbolja varijanta, ali sigurno najjeftinija.

Na A klasi vade motor za servis. Nije za poređenje. A klasu ne voli ni jedan majstor.
Dare4x4 napisao:Nije mi jasno koja je to tolika nauka u tim lancima pa ne mogu da ih naprave da traju koliko i ostatak motora. Zaista ne kapiram.
Jesu, u E klasi 210 npr. lanac traje koliko i motor, ali je tu beše dvoredni.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

OK, znaci napravili ga samo tako

A170T
Reactions:

Post od A170T »

Moj majstor ima navodno neku "foru" za intervencije na A klasi. Davno beše ako se dobro sećam, mislim da ne vadi bukvalno ceo motor napolje već ga donekle izvuče i ostavi pod nekim uglom. Možda i nije tako, ali postoji neka fora ne držite me za reč zaboravio sam. Prema njemu Fiat Multipla je užas za rad koji ni u ludilu ne uzima, tako da nije A klasa baš na prvom mestu.

Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

Samo što majstor koji radi Merca to ne može da kaže jer ne radi Fiata, a i obrnuto. Ti što rade sve i sve znaju su mi se pokazali najgore. Samo specijalizovani za određen brend.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

On se ustvari specijalizovao za Vag grupaciju, primarno radi VW, Audi, Seat, Škodu i slične. Ali naleti povremeno tu poneki Italijan, Francuz... Ukoliko bi se odlučio za samo jedan brend ne bi imao posla u malom mestu.

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ti što su specijalizovani za jednu marku uglavnom opstaju samo u velikim gradovima, u manjim da bi mogli da opstanu moraju da svaštare ali i ti koji svaštare uglavnom neće da prime A i B klasu da rade sem ako nije nešto tipa oko trapa, kočnica i sl. ali kad je motor u pitanju bolje ih i ne pitaj :)
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

U NSu ima lik koji radi samo A i B klase i ima delove za njih. Pa nije motor izvaditi bozje slovo majku mu. Odradis ga par puta, i posle to ide lagano. Ko ih radi radi ih, i to nije nikakav problem tom majstoru.
Istina nece svako da ih radi, ali nije nemoguce naci majstora
Kao i Smart, ima majstor koji samk rade Smart. I on ga resi sta god da je jako brzo, ovaj jedan kaze ako ne nadje kvar u 15 min iznervira se u fazonu, zna ih u dusu. A kad se pogleda sve je minijaturno i komplikovano.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Није тај мотор баук већ им узима dosta времена око самог скидања мотора.
Ево један клип, није нешто ал се види како то изгледа

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Odgovori