Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
BokiKV
Reactions:
Pridružio se: 07 Jul 2021, 23:06

Re: Motorna ulja

Post od BokiKV »

ljubitelj napisao: 21 Avg 2021, 22:17 Pa onda je mala verovatnoća da je uzrok zvuka lanac.
Na internetu sam pročitao da su neki ljudi zamjenili samo španer i time riješili problem, naravno ukoliko na vrijeme reaguju i odrade to
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

gazza napisao: 21 Avg 2021, 22:22
nikaragva napisao: 21 Avg 2021, 15:09 Kod nas bi trebalo do si siguran u originalnost na pumpama, naravno za ulja od pumpe ne bilo kakva.
Misliš da je recimo Total sa Gazprom pumpe više fejk od Nisotec ulja?

Nemam pojma.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

nidza napisao: 21 Avg 2021, 20:54
maniaxxx napisao:
nidza napisao: 21 Avg 2021, 14:00
maniaxxx napisao:Gledaj da je ulje primerno za dpf filter, i zaobidjoi castrol, to ti je sranje od ulja, a to sto nije pocrnelo kod oca jeste jer je imao benzinara, kod dizela uvek pocrni.
Ako nije problem, da li imaš kapacitet iznad ovog uličarskog žargona da konkretnim podacima potkrepiš napisano?

Zahvaljujem.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Izvinite gospodine na prostim recima koje nisu na vasem nivou.

A za castrol pogledaj malo testove, plus iz vlastitih iskustva na Vag motorima se je mobil1 pokazao daleko bolje.

A sad se me mani.
Bockam te jel prosipaš unaokolo sa velikom sigurnošću neproverene stvari, bez da si ijedan konkretan podatak ili parametar naveo.

Nagrdi ozbiljnu kompaniju koja drži veliki deo tržišta i zvanično je preporučena od strane nekih od najvećih proizvođača. VAG ima mnogo motora, za koja su pogodna različita ulja, svaka kompanija ima mnogo ulja i maziva, za sve i svašta, moraš biti konkretniji.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

I bmw je ozbiljna kompanija pa znamo kakvi su jim lanci, i VAg je ozbiljna kompanija pa.znamo kakvi znaju da budu, znaci ako je velika kompanija je po defaultu top? Nije bas, ne znaci da ce ti riknuti auto sa castrolom, ali zasto ne bi sipao bolje ulje? A znamo da su te fabricke preporuke samo biznis, u tsi su mi sipali shell npr jer su tad imali ugovor sa njim,.

Vise testova je radjenih i castrol se na dosta njih nije bas proslavio, ne nazivaju ga bezveze sampon...

Toliko od mene, nikoga ne teram da sipa bilo koje ulje, pisem samo na osnovu svojih iskustva i koliko pratim tematiku, a pratim je dosta.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

DS9 napisao: 21 Avg 2021, 20:34
maniaxxx napisao: 21 Avg 2021, 20:29 Za mobil1 vs castrol mogu da tvrdim da je bolje za 2.0tdi zbog nize temp ulja kod ostrije voznje izmedju drugog. I to nije samo na jednom motoru uzotak.
Hvala za info.

Koji Mobil, koji Castrol, koje godište/kW 2.0 tdi?
Ea189, onaj gresnik. Oba 5w30, mobil1 esp, castrol ne znam, jer je sipan na ovlastenom servisu. Temperatura sa mobil1 nije presla 105 stepeni, sa castrolom preko 115..
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

gazza napisao: 21 Avg 2021, 22:19 Zapravo i ja pišem gluposti ( :rofl: ) kao da i sam nedavno nisam čitao detaljno servisni priručnik za svoj S-Cross u nadi da ću naći da li Suzuki preporučuje 5W30 ili 0W30, pre nego ostavim na milost i nemilost majstoru Iraklisu koji isto nema pojma. Našao sam da ne kažem šta da izbijem oči, kad smo već kod uličarenja. Ne preporučuju ništa što je najgore.
Koliko ja vidim po donjem korisničkom uputstvu, strana 7-6, Suzuki jasno navodi ACEA A5/B5 za motor D13A, i ACEA C2 za D16AA. Po pravilu su to ulja u 5W-30 gradaciji, ali ne isključivo. Druga je priča što Suzuki za razliku od drugih proizvođača nije dao detalje, već samo objašnjenje da je gradacija 5W-30 (za d13a), i 0W-30 (za d16aa) najbolji izbori, za kako navodi, štednju goriva i dobar hladni start.

Primera koliko mogu da budu nedorečeni ili zbunjujući navodi o upotrebi/izboru ulja - je gomila, i gotovo da nema proizvođača motora za koga to ne može da se kaže.

Ta stvar donekle ima podlogu u činjenici da je isti motor predviđen da radi sa gorivom različitog sastava (sa više ili manje sumpora), kao i u vrlo različitim klimatskim oblastima.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... OdAa48ThUS
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

maniaxxx napisao: 21 Avg 2021, 23:55
DS9 napisao: 21 Avg 2021, 20:34
maniaxxx napisao: 21 Avg 2021, 20:29 Za mobil1 vs castrol mogu da tvrdim da je bolje za 2.0tdi zbog nize temp ulja kod ostrije voznje izmedju drugog. I to nije samo na jednom motoru uzotak.
Hvala za info.

Koji Mobil, koji Castrol, koje godište/kW 2.0 tdi?
Ea189, onaj gresnik. Oba 5w30, mobil1 esp, castrol ne znam, jer je sipan na ovlastenom servisu. Temperatura sa mobil1 nije presla 105 stepeni, sa castrolom preko 115..
Mobil1 ESP 5W-30 https://www.mobil.com/en/lubricants/for ... esp-5w-30/
koje inače ima odobrenje po VW 504/507 može veoma da se razlikuje od varijante Castrol-a, jer se taj motor proizvodio u periodu 2007-2015, i u zavisnosti od godišta mu je propisivano/preporučivano castrolovo ulje po različitim VW normama, odnosno ovlašćeni servis je mogao da mu sipa različite varijante.

Čak i istoimena castrolova varijanta, npr. Edge 5W-30 LL se po svojim osobinama razlikuje za različita (evropska) tržišta.

Zaključak da je mobilovo ESP 5W-30 pogodnije od castrolove varijante (zbog niže temperature, ulja) - važi samo za tu castrolovu varijantu, koja je najverovatnije imala manji udeo (ili nije uopšte imala) sintetičkih baznih ulja.

Samo, ako bi se gledalo da se izabere ulje koje će pod određenim uslovima dati/održati nižu temperaturu ulja, mislim da bi se i među castrolovim varijantama mogla izabrati ona koja bi dala niži rezultat/temperaturu ulja od mobil1 esp 5W-30. Pitanje je po kojoj bi VW normi ono bilo koncipirano (ili možda ne bi uopšte imala neko od VW odobrenja).
BokiKV
Reactions:

Post od BokiKV »

Kao što sam rekao otac je sipao u Astru F Castrol, baš sam našao bocu koja je ko zna koliko stara. Evo slika

Nakon Astre F je uzeo Astru H. Za pet godina koliko je bila kod nas, u nju je sipao Aral. Nisam se toga odmah sjetio, a i vidio sam da na Dexos listi ima i Aral. Pa kakvo je vaše iskustvo sa njim? Po meni on se kod nas dobro pokazao, međutim ne znam kakvo je stanje sa njim trenutno što se tiče kvaliteta.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Aral je brend BP-a, koji je vlasnik i Castrol-a. One varijante koje su na listi su savim odgovarajuće i ne bi trebalo imati sumnje u njih, odnosno ja ne bih imao ikakve sumnje u Aral (inače nemam nikakve sumnje u bilo koje ulje čije je poreklo poznato, i kada je izabrano odgovarajuće).

U Srbiji se Aral sporadično pojavljivao pa nema mnogo onih koji bi opisali nešto bitno.

Velike kompanije kao što su BP često menjaju formulacije svojih ulja, obaška što ih nude u donekle različitom sastavu za različita tržišta.

Slika se inače ne vidi, mada to i nije bitno za ovu stvar. Ako izabereš bilo koje ulje sa liste, sve je ok. Dakle i aralova varijanta će biti odličan izbor.

Srećno
BokiKV
Reactions:

Post od BokiKV »

DS9 napisao: 22 Avg 2021, 14:47 Aral je brend BP-a, koji je vlasnik i Castrol-a. One varijante koje su na listi su savim odgovarajuće i ne bi trebalo imati sumnje u njih, odnosno ja ne bih imao ikakve sumnje u Aral (inače nemam nikakve sumnje u bilo koje ulje čije je poreklo poznato, i kada je izabrano odgovarajuće).

U Srbiji se Aral sporadično pojavljivao pa nema mnogo onih koji bi opisali nešto bitno.

Velike kompanije kao što su BP često menjaju formulacije svojih ulja, obaška što ih nude u donekle različitom sastavu za različita tržišta.

Slika se inače ne vidi, mada to i nije bitno za ovu stvar. Ako izabereš bilo koje ulje sa liste, sve je ok. Dakle i aralova varijanta će biti odličan izbor.

Srećno
Hvala još jednom na detaljnim objašnjenjima :)

Oko slike sam izgleda nešto zeznuo prlikom postavljanja, nadam se da se sada vidi, za one koje zanima stari izgled ambalaže :)

Slika
BokiKV
Reactions:

Post od BokiKV »

Pošto sam planirao uzeti Castrol, bio sam se odlučio za ovaj:
https://www.kaufland.de/product/319340096/
Na Castrol stranici sam pročitao da je Kaufland ovlašteni prodavač, tako da mislim da je ovo sigurna kupovina.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

BokiKV napisao: 22 Avg 2021, 15:13
DS9 napisao: 22 Avg 2021, 14:47 Aral je brend BP-a, koji je vlasnik i Castrol-a. One varijante koje su na listi su savim odgovarajuće i ne bi trebalo imati sumnje u njih, odnosno ja ne bih imao ikakve sumnje u Aral (inače nemam nikakve sumnje u bilo koje ulje čije je poreklo poznato, i kada je izabrano odgovarajuće).

Srećno

Oko slike sam izgleda nešto zeznuo prlikom postavljanja, nadam se da se sada vidi, za one koje zanima stari izgled ambalaže :)

Slika

Jel ja dobro vidim da je to ulje 10w60?

Inace sta se tice opela, u sve sam sipao gm ulje i nikad nikakvih problema.
BokiKV
Reactions:

Post od BokiKV »

maniaxxx napisao: 22 Avg 2021, 20:25
BokiKV napisao: 22 Avg 2021, 15:13

Srećno

Slika

Jel ja dobro vidim da je to ulje 10w60?

Inace sta se tice opela, u sve sam sipao gm ulje i nikad nikakvih problema.
Jeste 10w60.
GM ulje jeste dobro, ali je ovdje gotovo nemoguća misija naći original.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

10w60 je racing ulje, sta ce ti to u civilnom autu...

Dobro, zaboravljam da je kod vas problem kopija..
BokiKV
Reactions:

Post od BokiKV »

maniaxxx napisao: 22 Avg 2021, 21:27 10w60 je racing ulje, sta ce ti to u civilnom autu...

Dobro, zaboravljam da je kod vas problem kopija..
Sipao je to ulje jer kada je dobio auto, u autu je bio takav kanister i on je tako nastavio :)
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

bogme se taj castrol 10w60 uveliko sipao u wv motore tamo negde pre 15 godina, moj serviser u leštanima se kleo u to i ko zna koliko sam km prešao sa time.

apropos GM ulja i opela, ne znam gde se preselila monterey radnja iz strumičke ali oni su prodavali vrlo korektno ulje za opela, mislim da je žvaka bila da je to isti brend koji pakuje GM, nemam pojma šta je istina ali nije bilo problema. to je ovo

http://100-hundert.com/pkw-motorenoele-2/

Slika
Odgovori