Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Koliko troši?

Post od Vladapetr »

nidza napisao:Manje kočenja, a više usporavanja inercijom na dužem putu ima velik uticaj, pogotovo što je auto jači i teži. Ko voli da vozi blizu drugog auta, mora da stiska kočnicu češće i to će da se vidi na BC, jer sva potrošena toplotna energija mora da se nadoknadi iz goriva.

Ko rano pušta gas, nekad ne mora da koči uopšte do destinacije. Sve zavisi od stila vožnje. O4 ako se koristi Nav, izbacuje kad treba pustiti papučicu, čak i mene zezne, koji nekad skoro nijednom ne stisnem kočnicu do posla, čak i kad nadžibrim tempo na AP.

Svima koji ne mogu da spuste potrošnju na bilo kom autu, neka obrate pažnju koliko stiskaju puta kočnicu, a da možda nije bilo neophodno.

Za hibrid ovo ne važi.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Ovo je suština, što sam skapirao pre mesec dana ali nisam umeo ovako lepo da objasnim Slika
Vraćali smo se sa mora pa je gospodja vozila Compassa ZG - BG. Pre toga smo se dogovorili da ne kilavi kao inače, jer mi je to neizdrž kad ona vozi pa se brzo vratim za volan. Na autoputu da krstareća brzina bude 130-140, tako je i vozila zadnja dva puta od Beograda do KŠ i nazad. Vozi ona Jeepa kako smo dogovorili, kad na satu prosečna 6.9l. A kod mene ne može ispod 8.5 Slika

I onda sam bacio pogled na to po čemu se razlikujemo u vožnji. Kod mene su mnogo intezivnija ubrzanja nakon nekog usporenja, a kad neko ispred kilavi približim mu se i pritiskam da se skloni. Kod nje je to mnogo laganije.
Kad sam levo i obilazim 3-4 auta u desnoj, a stiže me neko osetno brži, potopim gas da ih što pre obidjem pa se vratim u desnu, da ne smetam ovom iza. Gospodja odmah uspori i prebaci se u desnu, pa kad ovaj prodje nastavi svojim tempom Slika Itd...
Iskreno nisam imao pojma da ti detalji u vožnji mogu da prave razliku od litar ili dva na ovom motoru i toj brzini, ali eto mogu.

Za neki dan idem do ZG na par dana, pošto Kodiaq još nije sredjen iznajmio sam Superb sa 2.0TDI DSG motorom. Ne piše specifikacija ali nadam se da su isti, taman da izvozam tempom kao Kodiaq pa uporedim koliku razliku prave gabariti i 4x4.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kad god mogu na AP kad treba da usporim, uglavnom jer je neko drugi u levoj, vec na par stotina metara se pauzira tempomat i prirodno usporava. Inace, Leon DSG koji sam vozio ugasi cesto motor kad se pusti gas u voznji, onda je u glide modu. Manuelni to ne radi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Mislis izbaci u ler kada polako pustis gas, pokazuje D. Motor i dalje radi :-) Tako je u Eco i Normal modu. u Sport modu ne ubacuje u ler, tj ne vozi inercijom.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

gazza napisao:
nidza napisao: 20 Avg 2021, 15:05 Onda je to neki prećutan dogovor sa Erdoganom.
Što sa Erdoganom? To su sve Nemci.
:D

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Vladapetr napisao:
nidza napisao:Manje kočenja, a više usporavanja inercijom na dužem putu ima velik uticaj, pogotovo što je auto jači i teži. Ko voli da vozi blizu drugog auta, mora da stiska kočnicu češće i to će da se vidi na BC, jer sva potrošena toplotna energija mora da se nadoknadi iz goriva.

Ko rano pušta gas, nekad ne mora da koči uopšte do destinacije. Sve zavisi od stila vožnje. O4 ako se koristi Nav, izbacuje kad treba pustiti papučicu, čak i mene zezne, koji nekad skoro nijednom ne stisnem kočnicu do posla, čak i kad nadžibrim tempo na AP.

Svima koji ne mogu da spuste potrošnju na bilo kom autu, neka obrate pažnju koliko stiskaju puta kočnicu, a da možda nije bilo neophodno.

Za hibrid ovo ne važi.

Ovo je suština, što sam skapirao pre mesec dana ali nisam umeo ovako lepo da objasnim Slika
Vraćali smo se sa mora pa je gospodja vozila Compassa ZG - BG. Pre toga smo se dogovorili da ne kilavi kao inače, jer mi je to neizdrž kad ona vozi pa se brzo vratim za volan. Na autoputu da krstareća brzina bude 130-140, tako je i vozila zadnja dva puta od Beograda do KŠ i nazad. Vozi ona Jeepa kako smo dogovorili, kad na satu prosečna 6.9l. A kod mene ne može ispod 8.5 Slika

I onda sam bacio pogled na to po čemu se razlikujemo u vožnji. Kod mene su mnogo intezivnija ubrzanja nakon nekog usporenja, a kad neko ispred kilavi približim mu se i pritiskam da se skloni. Kod nje je to mnogo laganije.
Kad sam levo i obilazim 3-4 auta u desnoj, a stiže me neko osetno brži, potopim gas da ih što pre obidjem pa se vratim u desnu, da ne smetam ovom iza. Gospodja odmah uspori i prebaci se u desnu, pa kad ovaj prodje nastavi svojim tempom Slika Itd...
Iskreno nisam imao pojma da ti detalji u vožnji mogu da prave razliku od litar ili dva na ovom motoru i toj brzini, ali eto mogu.

Za neki dan idem do ZG na par dana, pošto Kodiaq još nije sredjen iznajmio sam Superb sa 2.0TDI DSG motorom. Ne piše specifikacija ali nadam se da su isti, taman da izvozam tempom kao Kodiaq pa uporedim koliku razliku prave gabariti i 4x4.

Svaki božji dan do Pazove i nazad, ispitaš sve moguće algoritme i nemoguće, a pogotovo sad sa autom koji bi trebalo da te ukanali kad se vozi brzo, međutim to se ne desi ako dovoljno rano pustiš gas da ne moraš da kočiš.

Npr, kad pričepim, prosek za par sekundi toliko skoči da se smrzneš, ali ako tu inerciju iskoristim da ne moram posle da kočim, nego usporava sa 200 i kusur nazad na tempomat od 140, to se skoro vrati na nivo kao da sam sve vreme išao tempomatom, ili nešto baš malo više. Međutim, ako se namesti situacija, a zna da se namesti da mora da se prikoči, pa ako moram da ubrzam 3 - 4x i da kočim, ode plus 2l nego što bi trebalo - lagano.

Crnjak je što i oba slučaja na kraju u isto vreme stignem na posao, plus minus minut - dva, a potrošnja plus 2l. Kad god mi se spoje ta kočenja i ubrzavanja, zamislim sebe kako svim učesnicima izgledam ko klasičan moron.

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Dizel od 124 konja i 205-16 gumama, vs benzinac od 160 konja i 225-18 gumama. Slicne mase, oba karavana, oba rucna. Razlika u potrosnji 1 decilitar, i to benzinac manje trosi. Evo sad pucajte.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ikac2000 napisao: 22 Avg 2021, 19:48 Mislis izbaci u ler kada polako pustis gas, pokazuje D. Motor i dalje radi :-) Tako je u Eco i Normal modu. u Sport modu ne ubacuje u ler, tj ne vozi inercijom.
Ne, sve vreme je u D i motor se skroz ugasi, na ekranu za trenutnu potrosnju pise coasting. Kad stisnes gas pali motor i nastavlja voznju, dakle nema kocenja motorom u tom scenariju.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Vladapetr napisao:

Aj kad izvozaš rutu ,baš napiši komentar Kodiaq vs. Superb tj. SUV vs. Limo.

Послато са M2101K7AG помоћу Тапатока
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

dragvorl napisao: 22 Avg 2021, 20:30
ikac2000 napisao: 22 Avg 2021, 19:48 Mislis izbaci u ler kada polako pustis gas, pokazuje D. Motor i dalje radi :-) Tako je u Eco i Normal modu. u Sport modu ne ubacuje u ler, tj ne vozi inercijom.
Ne, sve vreme je u D i motor se skroz ugasi, na ekranu za trenutnu potrosnju pise coasting. Kad stisnes gas pali motor i nastavlja voznju, dakle nema kocenja motorom u tom scenariju.
Kod mene ne gasi motor, doduse uvek iskljucim start/stop, mozda zato ne gasi. Bas cu da probam sa ukljucenim.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Markoni napisao:Pri tvom režimu vožnje da, pri Draganovom ne. Što bi se reklo istina je negde između. :)

Ma jok, opet to dodje na tih 50ak posto.
Umem i ja i te kako stedljivo da vozim, na C i E klasi mi kroz Zemun bile 4 i 4.2 potrosnje do Nove Pazove.
Sustina je da tu gde je E klasa na 4l, benzinac ce biti na 6l. To je sve smesno malo, ali je procentualno uvek solidna razlika. Moja gradska, 3.0 dizel 10-12l, a 3.0 benzin i to sa duplo boljim menjacem sa 2 brzine vise, 15-18l.
Pricam o apsolutno normalnoj voznji, niti da se vucem i vozim do 1800 rpm, niti da divljam.
To sto sada benzinci mogu da trose kao dizeli od pre 15 godina, ne znaci da sada dizeli ne trose i dalje znatno manje.
A da ne spominjem govance sa 1.4 tb koji trosi 10-13l proseka sa svojih 1250kg.

Slika

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Pa dobro, ima i takvih primera. Kod mene recimo nije tako.
Fabia 1.2 TSI 110 KS je trošila (ukupan prosek za preko 100.000 km) 6.6 lit./100 km.
Rapid 1.6 TDI SB 115 KS troši 5.2 lit./100 km (90.000 km).
Ture su iste, stil vožnje je isti. Jedino što je Fabia vožena dosta na 17icama, Rapid sve vreme na 15.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

I nama je do 20% razlika između 2.0 TDI i 1.5 TSI, u proseku. Što se pažljivije vozi, to je razlika manja, jer benzinac ipak više kažnjava grublju vožnju od dizela.

U zonama gde gasi cilindre su skoro tu negde, baš minimalno je dizel bolji.

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

maniaxxx napisao: 22 Avg 2021, 20:14 Dizel od 124 konja i 205-16 gumama, vs benzinac od 160 konja i 225-18 gumama. Slicne mase, oba karavana, oba rucna. Razlika u potrosnji 1 decilitar, i to benzinac manje trosi. Evo sad pucajte.
Da nije dizel Toyota? :)
kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

Fiat 500l cross 1.3mjet 95hp, BG - Risan. Jutros u 01:15 krenuo iz Bg. Dve pauze, prva OMV Uzice, tankiranje, pumpa je bas u gradu, druga Crno jezero. Na Crnom jezeru bio u 6:30, prosetali do jezera, dorucak u onom restoranu i krenuli dalje u 8. U Risan bio u 10.

Slika
Slika

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

То је та потрошња за тај мотор, капирам да је било и аутопута.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Odgovori