Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Škoda Fabia 1.2 TSI

Post od Bax »

Crna boja ulja, ne znaci nista lose, vec da ulje radi svoj posao, i cisti motor, od depozita karbona.
Samo analiza moze nesto da pokaze, ostalo su tralala price.

Savetujem ti da promenis ulje, ali da uzmes neko provereno u istoj klasi, tipa Mobil, ili Motul direktno od uvoznika...

Mada opet ne mora ni taj Fam da bude los, ako se ispostuju svi preduslovi, i zahtevi proizvodnje, sto je u nasoj zemlji sci-fi...
Poslednja izmena od Bax u 29 Nov 2012, 10:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Na osnovu čega tvrdiš da je đubre? To je ono o čemu ti pričam, ne možeš ništa od toga tvrditi jer nemaš laboratorijske analize a to koliko ulje pocrni ili koliko se ulja potroši ne mora da znači ništa. Ulje u dizelu ti pocrni skroz za par minuta rada pa ne znači da je krš. Jedino se slažem da je castrol sumnjiv jer ne postoji njihovo strano predstavništvo kod nas, niti neka firma koja bi imala konkretan dokaz da uvozi direkt od castrola a ne od nekih firmi iz Slovenije, Bugarske, Rumunije....

Pogledaj sajt bob is the oil guy gde ljudi redovno izbacuju analize i vidi piše li se šta o tvom motoru.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

E da i ulje u dizelu ne pocrni posle par minuta rada, na mom novom Multi Jetu, je posle prve 1000km, i dalje providno, da ne moze da s provali na kom je nivou...

Sto se tice Stalkera, ja licno imam poverenja u njegovu pricu...
NAravno niko nije bezgresan, i u svoj auto ne bih sipao taj Fam, ali bi isao na drugu poznatu alternativu ukoliko sam sumnjicav...
Predrag B.
Reactions:
Pridružio se: 30 Sep 2012, 15:22
Garaža: Fabia 1.2 TSI, Florida 1.4 HDI, Tempo 1.1

Post od Predrag B. »

Samo se stavite u Uroševu poziciju i probajte da razumete kako mu je. Sipao je u svoj motor (jedan od najsavremenijih) ulje domaćeg proizvođača i na taj način je prihvatio eventualni rizik. To je uradio iz razloga što je razočaran kvalitetom ulja koje je do sada koristio. Zatim ga vas 10 napada bez ikakvih dokaza samo zbog predrasuda, koje je verovatno i on imao do skoro, ali se ipak hrabro odlučio da sipa Fam ulje. Pratili smo Blog istog čoveka (Stalker-a), ja malo duže, koji hvali Fam i Optima ulja. Verujem da tako obrazovana osoba kao što je on ne bi to uradila bez razloga. Umesto da podržite Uroša koji je sigurno prvi sipao Fam 504/507 5W-30 u jedan TSI, vi ga (uglavnom) napadate.

Mislim da je bolja varijanta da zajedno otkrijemo kakav je Fam i da nestrpljivo čekamo njegove izveštaje na svakih 1000 km. Ubeđen sam da nema nijedan razlog da izmišlja bilo šta, odnosno da na svoju štetu hvali ili kudi bilo koje ulje. Ukoliko bude primetio bilo kakvu nepravilnost u radu motora, boji ulja, viskozitetu... verujem da će odmah da ga zameni. Sigurno je ovom ulju prišao obazrivije nego tako zvučnom brendu kao što je Castrol, i da će sa mnogo većom pažnjom da posmatra njegovo stanje i potrošnju tokom eksploatacije.

Drugo, poreklo ovog ulja je potpuno poznato. Pravi ga Fam iz Kruševca koji ima jedno mesto proizvodnje, a pored toga (što je najvažnije) zadovoljava sve potrebne specifikacije, a ima i odgovarajuća odobrenja (poslao sam ga na kraju komentara). Da li mislite da bi mu u ovlašćenom servisu tek tako sipali Fam ulje da nisu smatrali da je adekvatno?

Sa druge strane imamo Mobil, Castrol... vrhunska svetske proizvođače ulja na čijim bocama piše Made in EU! Šta to znači!? Šta je problem da se napiše zemlja porekla? Zar mislite da je Mobil ESP 5W-30 koji u inostranstvu košta preko 20 € istog kvaliteta kao onaj koji se kod nas kod "ovlašćenog" uvoznika prodaje za 1018 din.? U Srbiji svako može da bude uvoznik za ulje, a šta uvozi u smislu kvaliteta, to se nikada ne zna. Pre neki dan sam kod druga video pakovanje Mobila ESP 5W-30 iz 2008. godine na kojem stoji cena 1495 din. Pa to ulje je posle 4 godine jeftinije skoro 500 din.!!

Problem je u našem bednom tržištu na kojem niko neće da da velike pare za odgovarajuće ulje, pa nam strani proizvođači prilaze cenama, a ne kvalitetom. Na taj način su vrhunska ulja poput Castrola EDGE 5W-30 i Mobila ESP Formula 5W-30 ugurana u cenovni rang od oko 1000 din. tačnije kvalitet im je prilagođen toj ceni. Pa da li mislite da je normalno da Elf 10W-40 kao uvozni brend bude jeftiniji od svih domaćih ulja iste gradacije? Mislim da nije, a mislim i da bi bilo normalno da na svakom ulju piše zemlja porekla, pa čak i grad, ulica, sajt... sve to ipak nešto garantuje, a EU ne garantuje ništa. Globalizacija, po meni, u ovom slučaju ne ide u prilog.

Predrasude oko Fama me podsećaju na mitove o ekstremnom nekvalitetu Zastavinih vozila. Imao sam ih nekoliko, od toga 2 nova i ta priča u mom slučaju nikako ne pije vodu. Mnogo sam nezadovoljniji reklamacijama na dve nove Fabije (prvu su mi čak zamenili za ovu drugu), koje su drastično ozbiljnije od svega što sam imao na svim Zastavama (a nisam imao ništa ozbiljno).

Evo malo o Famu:

Sertifikat za laboratoriju:

http://www.fam.co.rs/uploads/certificat ... t-2012.jpg

VW odobrenje za ulje koje je sipao Uroš:

http://www.fam.co.rs/uploads/certificat ... 5W--30.jpg

Ko ga bude pogledao videće da se plaća 3.000 €, ali to je suma koju plaćaju svi proizvođači da bi dobili nečije odobrenje.

Evo je specifikacija za ulje:

http://www.fam.co.rs/uploads/files/TI-F ... 05W-30.pdf

Inače, Fam je najveći proizvođač ulja i maziva u regionu. Godišnje proizvodi 10.000 tona ulja i maziva od čega se 3.000 izvozi u: Češku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Mađarsku i Makedoniju.

P.S. Dodao bih još samo da sam u svog Yuga kojeg sam uzeo za akanje po gradu nakon 2500 km od generalne sipao Mobil Super 2000 10W-40 koji sam kupio u Veranu kao "ovlašćenom" uvozniku. Na iber crevu mi piči para samo tako, a kada na visokim obrtajima malo popustim gas zveči kao da je bregasta ostala bez ulja. Ovih dana ću morati da zamenim ulje.

Pozdrav!
Poslednja izmena od Predrag B. u 29 Nov 2012, 12:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Jel dobio Mobil saglasnost zastave da se sipa u Yuga?! :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

@Predrag

Nikako ne osuđujem, samo mislim da se lakše spava ako se potrudim da nađem dobar Castrol
Ne mislim da će išta loše da se desi sa FAMovim uljem u TSI motoru, ipak imaju sve sertifikate

Ali da je hrabar potez, to jeste
A da li je neophodan, to mislim da nije
Predrag B.
Reactions:

Post od Predrag B. »

Nisam. Pitao sam njihove inženjere koje poznajem i rekli su mi da može ;) Rekao mi je i Stalker da može, a koliko znam mislio sam i ja da može... kad ono šipak, zveči jadan :zbunjen:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Eto sam si potvrdio, da su te price Stalkera i inzenjera, pod znakom pitanja, kao i sve u zivotu...
Ja bih se poprilicno iznervirao da provalim da neko ulje ne valja tako sto cujem motor da zveci.
Ono onda ne da ne vallja, nego je propast...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Preretko je za taj motor, verovatno
Predrag B.
Reactions:

Post od Predrag B. »

@Bax & McGruja
Gradacija je dozvoljena, ali niko ne zna šta je u boci pa ni Stalker. Znam ljude koji su u Yuga sipali i 5W-40 pa nije bilo problema, a ja sam debil koji je kupio Mobil na kojem piše Made in EU, samo zbog toga što je Verano navodno ovlašćeni uvoznik. Naravno da sam se iznervirao. Zameniću ulje po treći put za 3500 km :ludilo:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Motorna ulja (opšta tema)

Post od trojanac »

Moja Zastava je trošila Mobil 15W-40 i stvarno mi se to ulje dobro pokazalo, ali mislim da tu nema pravila. Godinama ranije, dok je ćale vozio, ko zna šta je sipano. Sećam se Modriče, ali bilo je i Galax i ko zna šta sve i na kojim intervalima. Pa je opet motor dogurao do nekih 180k (od toga 60k na plin) samo sa zamenom bregaste, a siguran sam da i do danas nije ništa rađeno iako nisam u kontaktu sa vlasnikom.

U ovom konkretnom slučaju mislim da nema potrebe da se diže panika i pravi pometnja, bez ikakvog opravdanog razloga, osim što neko ima sumnju u kvalitet tog ulja, a nikakav dokaz da je loše.

Znam da se u velikim marketima prodaju ulja u nestandardnim pakovanjima, po znatno nižoj ceni. Sve sa urednom deklaracijom ovlašćenog uvoznika, ali stoji i mišljenje da je to ulje lošijeg kvaliteta, što je vrlo moguće. Iz istog razloga nisam nikad kupio "servisno pakovanje" Mobila koje sam imao po osetno nižoj ceni u megamarketu, već sam uvek kupovao kod drugara koji drži prodavnicu i nabavlja ulje direktno od uvoznika.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Iz tog razloga i kupujem Mobil, jer je kod mene u gradu uvoznik i siguran sam da nije neka muljačina od ulja.
Mislim da nema veze to što je iz francuske ili turske. Veći deo tržišta snabdeva se sad iz turske.
Piše zemlja porekla turska, a proizvedeno za EU.
Predrag B.
Reactions:

Post od Predrag B. »

Evo me opet zahvaljujući trojancu. Kada sam video da nema svega što sam napisao nije mi bilo dobro. Svaki duži smisleni komentar koji ostavim zahteva dosta vremena da bih ga napisao, pa čin brisanja u stvari predstavlja bacanje mog vremena. Hvala na informaciji, ali molim moderatore da me ubuduće obaveste kada mi negde presele komentar. Neka budu sigurni da nikada neću da napišem ništa uvredljivo ili nepristojno, a da li je nešto off topic ili ne, to je već stvar percepcije.

Pozdrav!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ispade da je Selenia još najsigurnija za kupovinu jer je skupa ko đavo.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Što se FAm ulja tiče, ono što znam da je dotični proizvođač nekoliko godina isporučivao ulja za firmu u kojoj radim. Inače od kamiona se vozi sve, od starih FAP-ova i TAM-ova do novih MAN i Mercedesa. Od pogonskih motora imamo od Cumminsa, Perkinsa, Deutza do Caterpillara. Nikada niti jedan problem vezan za FAM ulja nismo imali, tako da uopšte ne smatram korišćenje FAM ulja u novim motorima rizičnim. Ako se pogleda lista sertifikata koju poseduje fabrika, značilo bi da sve te firme rizikuju velike pare dajući sertifikate FAM-u.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Odgovori