Corona virus
Re: Corona virus
Ko je zakacio britanski (u Izraelu je kao i indijski dosao fino ranije nego kod nas) bi trebalo da je korektno bezbedan. Odnosno, cesto bezbedniji nego od vakcina. Naravno, ako je razvio imunitet, a tu ima gomila nemerljivih faktora. Nisam siguran da postoje zvanicni podaci, ali mislim da se racuna da je od polovine februara britanski soj kod nas postao dominantan.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ja sam zakačio početkom marta. Nemam pojma koji je soj. Pritom sam primio i AZ u tom periodu, 3 meseca kasnije drugu dozu.
Posetite www.garaza.rs !
Ti bi trebao da si ok. Mozes na Cecine koncerte i to
sad da li mozes preneti nekom, moguce. Ali sve je kod kovida statistika. Meni deluje da pravila nema, pogotovu sa novim sojevima.
Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Nema pravila. Slažem se.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
Darko, to je zato što se još ne zna. Virus je nov i, što je nagore, brzo mutira, pa se može desiti da "stara" antitela (bilo da su stečena prirodno ili vakcinom), više ne pružaju zaštitu. Takođe, nivo antitela uvek brže ili sporije opada tokom vremena. S druge strane, preležana bolest stvara mnogo više od antitela, objašnjavali su imunolozili da postoji više vrsta imuniteta u organizmu, neke "ćelije pamćenja", itd (nisam stručan, a i ne sećam se detalja), pa bi preležana bolest trebalo da bude "kompletniji" način sticanja imuniteta od vakcine.Darko napisao: 29 Avg 2021, 12:28 Niko do sad nije pojasnio da li je jaca zastita prelezan kovid ili vakcina. Bukvalno se moze procitati da je prirodna infekcija jaca 10x kao i obrnuto za vakcinu. Kao i da li posle prelezane bolesti treba primiti jednu, dve ili tri vakcine. U nekim zemljama savetuju jednu. Kod nas moze i tri.
Za klasične, nemutirajuće virusne bolesti se znalo: npr. ko preleži (bolje rečeno preživi) boginje ili zauške, ne može više da oboli od njih.
Za grip, koji slično koroni stalno mutira (pogledaj koliko samo sojeva "ptičije" varijante postoji: https://en.wikipedia.org/wiki/Avian_influenza#Subtypes ), se svakog leta, za narednu jesen/zimu pravi sezonska vakcina prema sojevima koji su tada izazivali lokalne epidemije na suprotnoj Zemljinoj polulopti na kojoj je bila zima.
Ako oboliš od gripa, možeš biti siguran da nećeš ponovo iste godine. Verovatno ni sledeće. U praksi ni 4-5 godina. Teško je napraviti statistiku, jer se naravno nisu radili testovi, pa ljudi ni ne znaju kada su imali pravi grip, kada neku prehladu ili drugu viremiju. Ja, za 40 godina života, verujem da sam tri puta imao pravi grip (ono sa bolom u mišićima i visokom temperaturom).
Za grip je bilo prosto odlučiti ko treba da se vakciniše: medicinski radnici i druge struke koje su stalno u kontaktu sa ljudima, a od ostale populacije hronični bolesnici i stari, jer oni mogu u određenom procentu od gripa i da umru.
Problem sa koronom je što u određenom broju slučajeva dolazi do burne reakcije, naglog pogoršanja stanja i smrti kod mladih i zdravih osoba. To je ono što je napravilo haos i paniku u celom svetu. Kao što sam već ranije napisao, po meni bi prioritet nauke trebalo da bude kako otkriti takve ljude, da bi se mogli adekvatno zaštiti. Ne panično rokati vakcinu celokupnoj populaciji, jer to na duže staze, kod brzo mutirajućeg i "leaky" virusa, nije dobro. Šekler to pokušava da kaže, ali shvata o kakvoj je histeriji u svetu reč, pa to radi pažljivo da ga ne linčuju kao anti-vaksera.

Ђенерал Јанковић
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ako nisi stvorio prirodno antitela dzabe ti i 6 vakcina,nece se ni od njih napraviti.
Sto si se pelcovao kad si prelezao?
Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
-
- Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
- Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi
Nazalost dok je ovakvih,bice i ovako.dag81 napisao: 29 Avg 2021, 15:19 Ako nisi stvorio prirodno antitela dzabe ti i 6 vakcina,nece se ni od njih napraviti.
Lepo sam ti rekao pre par meseci da nastavis da "duvas gume i balansiras ventile".Tu si strucan.
Zasto se strpavas gde ti nije mesto?
Da si bar procitao ijednu studiju bar na srpskom,pa da prepricas nesto ovde,podelis,izrazis kriticko misljenje,vec zakljucke i dalje vuces iz sopstvenog shvatanja ovog problema na osnovu cinjenica koje si pokupio u dnevnoj stampi ili na par portala u pauzi izmedju 2 montaze.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Hvala, nadam se da neće biti nikakvih posledica.gazza napisao:carov2 srećno i brzo ozdravljenje bez posledica.
Svakako beba početkom septembra ima redovan pregled pa ćemo da vidimo šta kaže doktorka.
Nama, a i njoj su pluća bila u redu, što se mene tiče uradiću d-dimer.
Sent from my SM-G980F using Tapatalk
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ooo evo ga i Bog dezinfekcije se vratio.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
U teoriji to zvuci relaksirajuce ali u praksi vidimo da se javljaju osobe koje su prelezale kovid plus se vakcinisale i opet dobili simptome. Oni su onda procentualno ne(srecnici) kao da su dobili sedmicu na lotou (a trebalo bi da budu ultra imuni).grujicd napisao: 29 Avg 2021, 13:35 @Darko vrati malo nazad, pre 3 dana sam kačio najnoviju studiju iz Izraela, koja važi za trenutno aktualni delta soj. Oni koji su preležali zimus imaju 13 puta manju šansu da se zaraze nego oni koji su vakcinisani fajzerom u to isto vreme. A kad su proširili na one koji su preležali od marta prošle godine, i dalje je 6-7 puta bolje od vakcine. Ovo nije mišljenje nekog doktora, već rezultat istraživanja sa konkretnim brojkama.
@snork, hvala na odgovoru.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ma di znam i to.sasha015 napisao:Nazalost dok je ovakvih,bice i ovako.dag81 napisao: 29 Avg 2021, 15:19 Ako nisi stvorio prirodno antitela dzabe ti i 6 vakcina,nece se ni od njih napraviti.
Lepo sam ti rekao pre par meseci da nastavis da "duvas gume i balansiras ventile".Tu si strucan.
Da si bar procitao ijednu studiju bar na srpskom,pa da prepricas nesto ovde,podelis,izrazis kriticko misljenje,vec zakljucke i dalje vuces iz sopstvenog shvatanja ovog problema na osnovu cinjenica koje si pokupio u dnevnoj stampi ili na par portala u pauzi izmedju 2 montaze.
Dr, tvoj stav i zelje onima koji nisu primili vaks, znamo da je "doktorski" toliko da te razrese iz sluzbe. Bolest ne bira.
Eto i grujicd je postavio, da je 14x zasticeniji onaj sto je prelezao nego vakcinisan.
Ozbiljno me zanima cime vas pelcuju kad ste tako agresivni wakseri? Cega se toliko plasite?sasha015 napisao: 29 Avg 2021, 16:15Nazalost dok je ovakvih,bice i ovako.dag81 napisao: 29 Avg 2021, 15:19 Ako nisi stvorio prirodno antitela dzabe ti i 6 vakcina,nece se ni od njih napraviti.
-
- Banned
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
Sigurno se ne bojimo korone. Samo suživota sa pola nacije na stadijumu mentalnog razvoja bližeg nekim društvima sa kojim vas vređa kad vas uporedimo. Mislio sam da ću ih gledati samo na CNN i slično, kad ono svuda oko nas.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
У једно сам сигуран у вези овог вируса, направио је раскол међу људима! Па ево само на овом форуму како се вређате међусобно, ужас.
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Aj ti setaj koze na tvom ostrvu i ticu...gazza napisao: 29 Avg 2021, 17:51 Sigurno se ne bojimo korone. Samo suživota sa pola nacije na stadijumu mentalnog razvoja bližeg nekim društvima sa kojim vas vređa kad vas uporedimo. Mislio sam da ću ih gledati samo na CNN i slično, kad ono svuda oko nas.