Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Grčka

Post od OMP »

za granicu nema pravila, opet zavisi i od datuma i vremena kad se nadjes na granici, ja sam obicno oko 7 ujutro na grckoj granici i nisam cekao nikad duze od pola sata, drugar pretprosle godine isao pocetkom septembra i cekali su nesto tipa sat ipo na ulasku u GR ja usao par dana pre njega 5-6 auta ispred mene bilo
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Ja sam juče popodne ulazio u Makedoniju, čekao možda 10 minuta na granici.
Jutros na ulasku u Grčku možda 20 minuta, ne više, onaj plf i zeleni sertifikat samo letimično pogledali i to je to.
Ove godine sam prvi put odmarao u makedoniji, našao na bookingu odličan smeštaj u gevgeliji za 18€, mnogo bolji fazon nego da se pegla celu noć da bi se stiglo u smeštaj, uglavnom ne bude života u meni posle 10-11h u sedištu.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

sve zavisi dokle se ide u GR tj koliko km treba da predjes, ja obicno ovamo gde idem stizem za 6-7 sati pa uvek idem iz cuga
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ali si ti iz Kruševca grada, imaš 2 sata prednosti. :D

Ja pre 15tak dana na granici izlaz iz SRB 20tak minuta i 3 kolone a u povratku ulaz u SRB kolona još u MKD i dobrih 60 minuta ako ne i više a samo 5 kolona radilo.
Ostale 2 kućice radile samo autobuse, kojih i nije bilo, zvrjale prazne a ovako očajna gužva.

I ona fora kao zajednički šalter koji to nije, opet kao i ranije postoje 2 nezavisne kontrole i 2 mesta zaustavljanja, doduše tek 2-3 metra udaljene.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

nemam bas 2 sata prednosti ali 1,5 da :)
machak99
Reactions:
Pridružio se: 11 Jun 2015, 20:34

Post od machak99 »

Ja malo pre stigo sa Halkidikija, na Gr-Mkd cekao 1h 40min, opsti haos tri trake, upadanje sa strane. Na Mkd-Srb 15ak min, cetri trake se ulivale u dve, ali nisu nista gledali, samo propustali... Kroz Mkd uopste nije bilo guzve, milina za voziti, ali zato od Nisa, hvatas jednu traku i ne mrdas, dal brzu ili sporu, to ti je...

Sent from my IN2023 using Tapatalk

ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

OMP napisao:sve zavisi dokle se ide u GR tj koliko km treba da predjes, ja obicno ovamo gde idem stizem za 6-7 sati pa uvek idem iz cuga
Pa 840km ima od kuće do smeštaja, to je nekih 7h vožnje minimum, s pauzama izađe na 10h puta što mi je puno, okupan se i otkinem od spavanja, znači taj prvi dan prop'o.
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

Šta vam je, naravno da nema gužve kad se sada ulazi u Grčku. Sezona je gotova, sve se ubrzano prazni, mnogi ugostiteljski biznisi će biti uskoro zamandaljeni. Gužva je u suprotnom smeru, povratak kući.

Naravno da je i septembar na moru divan, bez obzira na to što je dan kraći i što su tu sve naznake da se približavaju jesen i zima. Kod nas je u četvrtak pala prva ozbiljnija kiša (u smislu da nije samo orosilo par kapi) od kraja juna naovamo i od tada imamo veliku vlažnost vazduha, koja se noću, kada spoljna temperatura padne na 22C, kondenzuje bukvalno u vodu na svemu što ostane napolju. Mi se danas zaglavili na plaži, stigli kući u pola 10, žena nije skupila veš sa konopca pre nego što smo otišli i opet sve mokro, sačekaće da ogreje sunce ujutro pa da se osuši po 2. put.

Prošle godine sam uspeo da ugrabim nedostajeće mesece (januar, novembar) pa mogu da kažem da sam iskusio ostrvo u svakom mesecu u godini. Svaki je drugačiji i svaki je prelep na svoj način, OK sa izuzetkom avgusta koji baš izrazito ne volim zbog najezde turista koji me pretvaraju u teškog mizantropa. Sve ostalo je fantastično, bez obzira da li se boriš za život u hajku na plaži dugačkoj 5km po vetru od 10 bofora koji od stvarnih +10 pravi real feel od -5, sa pogledom na Samotraki okovan snegom, ili iz toplog plićaka krajem juna gledaš kako u 21.45 zalazi sunce preko Atosa. A između ova 2 ekstrema stane puno toga, Uskrs u Grčkoj (po meni najlepši na svetu), zelenilo krajem oktobra posle prvih kiša, Panagia, seoski panađuri, dolazak proleća i polja puna makova. hvatanje vongola za poslednji preduskršnji posni ručak, razni neobični praznici tipa Čisti Ponedeljak, Tsiknopempti (dan kada cela Grčka roštilja ili jede roštilj), berba smokava za sušenje ili džem, itd itd. Sad jbg ništa od toga nije godišnji odmor ali svođenje ovakve zemlje samo na godišnji odmor je onako, ne bi da komentarišem da ne bi opet ispao hejter.
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

ChobbyNS napisao: 30 Avg 2021, 22:02
OMP napisao:sve zavisi dokle se ide u GR tj koliko km treba da predjes, ja obicno ovamo gde idem stizem za 6-7 sati pa uvek idem iz cuga
Pa 840km ima od kuće do smeštaja, to je nekih 7h vožnje minimum, s pauzama izađe na 10h puta što mi je puno, okupan se i otkinem od spavanja, znači taj prvi dan prop'o.
I mi uvek odspavamo, Dojran. Sutradan ujutru gas i direkt na plažu. Jednom išli direkt i što kažeš prvi dan propade, vugla teška ceo dan.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Kakvi ste vi to alfisti kad vam put od 800 km tesko padne. :D

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Sa druge strane, stigneš tu gde ćeš da prespavaš, i onda se vrtiš, šta da radiš sad to popodne, veče, nikako da zaspiš, pa se ujutro isto iskilaviš dok ne kreneš... Zadnji put kad smo tako spavali na putu za Tasos kumovi su stigli sledećim trajektom posle nas, a krenuli to jutro rano iz Bg.

Tu sam presekao i sad i mi krećemo rano, meni odgovara jer sam ranoranilac, žena i deca dremnu prvih par sati što i meni odgovara, obično je tad i manja gužva, a posle u nastavku žena malo preuzme. Ali svako ima neki svoj bioritam, samo iznosim šta meni (nama) više odgovara, ne kažem da greše ovi koji prespavaju.
Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

Kuzmanovic napisao: 30 Avg 2021, 23:53 Kakvi ste vi to alfisti kad vam put od 800 km tesko padne. :D

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
A koja to alfa moze predje 800km u komadu? :kezo:
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Svaka alfa ;)
Realno nisam do sada isao u GR nigde dalje od 600km od kuce tako da mi ne trebaju pauze ni nocenja ali ako bi trebalo mislim da mi ne bi bio problem ni 1000km da predjem u cugu. Nisam od onih koji prave pauze u voznji, sem sto se mora, a jos manje da nocim negde usput, sta znam volim da izguram u cugu, valjda me drzi ona putna euforija da sto pre stignem i uzivam, e posle kad se vracam mi je sve jedno mada i to spicim bez nekih pauzi da sto pre stignem i izvalim se u svom krevetu posle 10 dana mucenja u apartmanskim krevetima koji mi obicno ne odgovaraju nikad :)
Drugar recimo voli da stane 100 puta na putu do mora, dal da pije kafu, da prezalogaje nesto, pa onda samo odmaranje itd. mene to nervira, svojevremeno dok sam kao klinac letovao sa mojima uvek smo putovali i sa kumovima, dva auta i onda se pravile takve pauze, za kafu, dorucak, sta znam, a ja kao svako nestrpljivo dete jedva cekao da stignem do mora kakve pauze, valjda sam odatle i zamrzeo ta pauziranja pa ih sam ne praktikujem a ni supruga ne trazi, kafu ne pijemo, jedemo u autu ako nam se bas jede i to je to, jedino pis pauze pravimo :)
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

Pitanje za one koji su ovog leta na severu Grčke (Halkidiki, Tasos itd) videli meduze. Da li su izgledale ovako, širine 40-50cm, ne prže, ne izazivaju alergije:

Slika

Slika

Juče su se prvi put pojavile kod nas na ostrvu za ovih 7 godina koliko dolazim ovde. Na jednoj ili dve plaže, kažu da su zbog fitoplanktona kojim se hrane stigle iz pravca Halkidikija. Ja ovakve nisam viđao ranije ni u Grčkoj a ni na Jadranu, obično su bile one skroz providne. Ove imaju veliki braon deo sa belim prstenom okolom. Moja žena koja loše vidi tj ne vidi bez naočara je prvo mislila da je velika morska kornjača.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Video sam ih sa trajekta kad smo išli na Tasos, ali ih nije bilo u delovima gde se kupa.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori