Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Servis - Razno

Post od OMP »

u kom ti vremenu zivis, a koji je zadnji auto izasao sa tim motorom a da nije iz 80ih event. pocetka 90ih god?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nikolaa napisao: 08 Sep 2021, 23:09 Ako ti termostat radi(citaj: nije zaglavio) i original je, bolje nemoj da menjas :D. Nijedan aftermarket nije toliko kvalitetan koliko je originalni...
:plusone:
Ne menja se termostat eto tako, nema potrebe a nije ni predvidjeno planom održavanja ni za jedan auto da znam.
Pričam o klasičnim mehaničkim ,ovi noviji sa elektrikom/elektronikom u sebi koliko shvatam se mogu pokvariti sami od sebe.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 08 Sep 2021, 23:23 u kom ti vremenu zivis, a koji je zadnji auto izasao sa tim motorom a da nije iz 80ih event. pocetka 90ih god?
Evo ti MB dizel 2,2CDI, evo ti Volvo D5, Jeep 3,0dizel itd itd koje godište ti paše?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pomenuo si Cleon motore, na to sam ti konkretno odgovorio a i to sto si nabrojao je samo neki promil u moru automobila i tek da probas da se izvadis za glupost koju si napisao, kad moram tako da kazem
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

dragvorl napisao:Na kojim to kolima?
Pa na Volvo-u Slika
Morse
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2020, 10:06
Garaža: Lancer 2009. 1.5

Post od Morse »

Nikolaa napisao: 08 Sep 2021, 23:09 Ako ti termostat radi(citaj: nije zaglavio) i original je, bolje nemoj da menjas :D. Nijedan aftermarket nije toliko kvalitetan koliko je originalni...
Slažem se, verovatno ću odustati od zamene termostata, ali ću ipak uzeti jedan da mi stoji u kolima - prilično često sam na putu, pa i ako zatreba, tu je za brzu zamenu.
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

to da, pogotovo ako je pristupacan za zamenu, ume da bude bas nezgodno ako zaglavi zatvoren (sto se meni jednom desilo...)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

samo ga razlupas, i spojis otvorenog.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

jako retko se desava da zaglavi u zatvorenom polozaju, u 90% slucajeva zaglavljuje otvoren
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 08 Sep 2021, 23:30 pomenuo si Cleon motore, na to sam ti konkretno odgovorio a i to sto si nabrojao je samo neki promil u moru automobila i tek da probas da se izvadis za glupost koju si napisao, kad moram tako da kazem
Koliko treba nabrajati, 10, 50, 130 motora da bi ukapirao da je glupost upravo ovo što si napisao za neki promil, po tebi se 99,n % u tom moru automobila sa kvarljivim.
Pa stvarno lol.

Ili jednostavije, napiši koji motor ima predvidjeno servisnim planom zamenu termostata, ili kod kojeg motora je termostat nešto što se troši pa se menja eto tako.
Kada si i na kom to autu menjao termostat, i koliko puta si to radio?

A mogu ti nabrojati 99% automobila gde je onako kako sam napisao.

Evo ti sledeći primer, PSA HDI motori.
Fiat 1,3dizel.
VW 1,4 benzinac.
VW 1,9dizeli svih boja/varijanti.
Reno DCI motori.

Sve su to milionske serije.

Lista je takoreći beskonačna...toliko o tome da postoji kako ti shvataš potreba da "se izvadiš za glupost".
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

o cemu pricas, kakav servisni interval zamene termostata? termostat je stvar koja se kvari i tu je tacka! Ne zalazim u to sta je kvar, da li je puklo kuciste ili je zaglavio, ili nesto trece, uglavnom tema je da je stvar koja moze da se pokvari u suprotnom ga ne bi bilo u prodaji kao rezervni deo.
Menjao sam ga na vise automobila, alfa 155 ts, alfa 156 jtd, pezo 206 benz, zastavina vozila ne racunam i sigurno sam na jos nekom autu menjao ne mogu da se setim, burazer menjao na puntu, tast na skodi, imam jos xx primera ljudi iz okruzenja ali to je nebitno jer nema svrhe polemisati dalje, ok taj deo se ne kvari, ja a i ostali smo to menjali jer nam bilo dosadno ;)
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pišem o onome što si ustvrdio, da se termostat redovno menja na 99,n automobila, da je to nešto uobičajeno.

Naravno da postoji i termostat kao rezervni deo, kao što postoje i ventili kao što postoji glava, kao što postoje pragovi i svaki delić auta.
No to ne znači da je tako kako si ti opet ponovio da se termostati eto tako menjaju svako malo..

Da dešava se da pukne mehanički ili da se pokvari termostat ali je to možda 0,0n % automobila, dakle u promilima.
Totalno suprotno od onoga što ti potenciraš.

I to nema veze sa tvojom postavkom, pomalo malicioznom, u kom dobu ja živim jer sam ti naveo tipove motora od 60tih godina do 2010tih godina, i u tom periodu je termostat konstruisan, napravljen i u praksi traje koliko i auto- NIJE predvidjen za menjanje.

Ne znam šta ti tu nije jasno pa polemišeš na način koji više priliči nekom trgovcu (jabuka npr)sa pijace nego nekome koji ima prakse sa autima.

Ne sumnjam da si na ta 3 (tri) auta koja si naveo i još na nekom menjao termostat, taman taj neki promil, nema ni govora da je kako pišeše 99% auta sa kvarljivim termostatima jer su eto u ponudi kao rezervni deo :)

Menjao sam i ja termostat, na recimo 2 auta od jedno 300 koja su prošla iu medjuvremenu bez takve potrebe...a i to je bilo uglavnom zbog nsipanja vode umesto antifirza i nastale korozije.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Cesto sam kod drugara u radionici i termostati se menjaju itekako, na raznim markama automobila.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

dokon narod sa viskom para, nema sta da radi pa menjaju termostate, to se ne kvari to je vecna stvar, ali samo u ''ljubitelj land-u'' ;)
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

Ljubitelj samo nije lepo postavio pitanje, a zapravo je isao u dobrom smeru

Covek je hteo ispravan termostat da zameni, sto se generalno ne preporucuje, jer termostat nema ocekivani rok trajanja niti je igde definisank da se menja redovno(za razliku od pumpe vode itd). To je sve. Ne trolujte vise temu

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Odgovori