Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Re: Auto-klima

Post od milosg »

Nisam ja lepo napisao, pod "ledi" mislio sam da veoma hladno duva. Moguće da je to zapravo i problem ako bi sporije radio ventilator ili slično.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Problem je loša fabrička regulacija i umesto da se stopira kompresor kada pritisak padne u okolini 0C nastavlja da radi i napravi inje bukvalno na izmenjivaču.
Tada treba da stane kompresor kao što je kod gotovo svih drugih kola ali na tom Fiat sistemu nastavi da radi a onda time dodatno blokira protok svežeg toplog vazduha pa se još više zaledi komplet izmenjivač. Posledica je da prestane hladjenje kabine jer nema protoka ohladjenog vazduha koji ostaje da miruje zarobljen u kutiji izmenjivača.

Napravili su aftermarket kit komplet gde se stavi dodatna termo sonda i parče elektronike koje odradi posao da isključi kompresor kada je potrebno.

Zaobilazno rešenje, kada Fiat nije uradio opoziv vozila i rešio sam problem.

Ovako sam ja shvatio poreklo problema, predimenzioniran kompresor koji nije ispraćen adekvatnom elektronikom za kontrolu rada.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Мени је е87 расхлађивао кабину невероватно брзо и то кад је стајао цео дан на сунцу типа 40 степени, плус је баш хладно дувао, оно нисам нигде више осетио. Дешавало се и да се прехладим од исте и да ми деца кукају како је ледено у колима а увек је било на аутоматском режиму и ретко је вентилатори преко пола јачине.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Pre par dana sam odradio dopunu klime, stalo je 600gr gasa i 15gr ulja. Mada i dalje mi se čini da nije to to, razlika postoji, duva ledeno ali tek nakon 20-tak min vožnje. Šta tu može da stvara problem? Da dodam da klimu uključujem prilično retko, tako da možda treba da razradim kompresor češćom upotrebom.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Sam si dopunio ili si psoetio servisera?
Ako jesi bio u servisu oni su valjda i proverili i izmerili stanje tokom rada. Da pitaš njih?

Inače, nije u redu tih 20 minuta, pre će biti 20tak sekundi, da nije omaška u kucanju.

Kompresor je jedna obična pumpa, ne razradjuje se.
Ali jeste to da je nužno jednom nedeljno aktivirati kompresora da bi procirkulisalo ulje i radi održavanja O gumica.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Naravno u servisu, on mi je rekao da je ispustio stari freon, isprao sistem, dopunio novim gasom i uljem.
Klima reaguje odmah kad se uključi, hladi, ali se to hlađenje kroz vožnju postepeno pojačava. Recimo slična priča kao kad zimi uključiš grejanje, to grejanje se postepeno pojačava kako se zagreva i motor.

Edit: Moram i filter kabine da zamenim uskoro, onaj koji koristim je star 2-3 god.

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

znaci bila je skroz prazna kod vecine tih manjih kola oko 600g je merka.... treba odmah da hladi kad se napuni, ne znam sto bilo neke razlika posle 20min voznje sem ako nije subjaktivni osecaj u pitanju...kompresor ukljucuj sto cesce zbog podmazivanja, ne valja kad ne radi uopste...filter kabine zameni odmah
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Prvo zameni filter kabine.
A klima ne moze da rashladi auto koji je stajao na suncu i gde su plastike uzarene za 2min.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

I obavezno da pogledas u kakvom je stanju filter posle 2-3 godine.Mozda ćeš ga posle toga češće menjati

Gesendet von meinem SM-N975F mit Tapatalk

Volvo XC90 II D4
A170T
Reactions:

Post od A170T »

OMP napisao:znaci bila je skroz prazna kod vecine tih manjih kola oko 600g je merka.... treba odmah da hladi kad se napuni, ne znam sto bilo neke razlika posle 20min voznje sem ako nije subjaktivni osecaj u pitanju...kompresor ukljucuj sto cesce zbog podmazivanja, ne valja kad ne radi uopste...filter kabine zameni odmah
Nije bila prazna, ali je slabunjavo hladila. Procedura je izvlačenje starog gasa, ispiranje i punjenje novim gasom od nule, pa zato ispadne 600gr.
dag81 napisao:Prvo zameni filter kabine.
A klima ne moze da rashladi auto koji je stajao na suncu i gde su plastike uzarene za 2min.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
Ima i toga. Ceo auto isijava toplotu, sunce greje spolja, motor greje iznutra pa dok se sve kroz vožnju izluftira treba vremena.
Filter kabine kupujem prvom prilikom. Smor je menjati ga, ali moram i to jednom da odradim.

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

mislio sam da ti nije radila pre, onda je i kompresor vrteo tako da se i podmazivao, ja reko stajalo sve tako prazno neko vreme sto nije dobro za kompresor...a i razlika je da hladi i da rashladi, sto kolega rece da rashladi treba vremena nekad i dugo ako je usijan auto ali svakako mora odmah da duva hladno pod rukom kad je upalis i da se ta "hladnoca" ne menja tokom rada nego istog intenziteta da duva hladno i kad je upalis i posle pola sata rada
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Bacio sam pogled na nekoliko sajtova za prodaju auto delova i ladno postoje filteri kabine koji su namenjeni za vozila sa klimom i filteri kabine za vozila bez klime. Ja nisam ni znao da postoji razlika?

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ne znam koja tu razlika moze biti, filter je filter, jedino ima onih kao sa aktivnim ugljem i obicnih
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Pa da, funkcija filtera je da zadržava nečistoće i to je to. Kakva bi razlika trebala da postoji nije mi jasno...

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Neki auti su osetljiviji na pad pritiska kroz filter (malo se prištedelo na slabijem ventilatoru) pa je kod njih izražena razlika protoka vazduha ima klimu/ nema klimu a onda se shodno tome uzima odgovarajući model filtera.
Ako ništa drugo prema broju šasije se može saznati koji tip i model filtera je predvidjen.

Filter sa aktivnim ugljem ima veći pad pritiska, veći otpor, i nije pogodan za sva vozila, proveriti u tvom slučaju.
Odgovori