Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Servis - Razno

Post od dragvorl »

Znam da ne nosi tezinu, mislio sam na to da tocak sa vecom vertikalnom silom ima bolje prijanjanje, time i prenos momenta,medjutim ako krcka i pri malim brzinama onda nema uticaja. Citao sam o ovome na stranim sajtovima i uglavnom pise isto pri dijagnostici kao sa ovog sajta sto je neko postavio ranije.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

na kraju krajeva nije ni bitno, odes kod majstora i on neka se bavi time ionako ne menjas sam
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja na mojoj smecari menjam sam.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Procedura zamene i nije nešto komplikovana, naravno uz sav potreban alat. Ali teorija i praksa su dva različita sveta, ima zapeklih šrafova i treba imati iskustva jer se lako mogu stvoriti dodatni problemi.
Upravo sam poručio Febi Bilstein gumenu podlogu za oprugu, tako da je to jedna stavka manje sa spiska.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

menjao sam i ja nekad sam na jugicu i jednom na alfi ali sad se ne bih cimao oko toga
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Tu je i onaj momenat da mehaničari imaju mogućnost da vrate nazad delove koji se eventualno ne bi uklopili. Kada kupuješ online ili u radnji možda ne bi prihvatili da zamene delove "običnoj" mušteriji koja nije u saradnji sa tom radnjom.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Kada kupuješ online bilo koji proizvod, imaš 14 dana fore da ga vratiš bez obrazloženja. Naravno, moraš kupiti od pravnog lica i ne smeš da oštetiš proizvod. Svaki put kad sam kupovao online, dobio sam i formular za odustanak od ugovora sklopljenog na daljinu. Doduše, nikad nisam odustao :)
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

OMP napisao:
noob napisao: 27 Sep 2021, 08:41 Lično praktikujem uvek da auto malo radi kada dođem kući, da se i turbina ohladi, neka radi malo (to su duže vožnje).
Hladjenje turbine nema svrhe posle gradske voznje ili bilo koje normalne voznje gde variraju obrtaji i brzina, jedino kad ima svrhe je kad cepas auto putem ili negde brzo vozis neko duze vreme tipa na stazi ili si se potrkao sa nekim, onda ne treba gasiti auto odmah vec treba da malo turbina poradi u leru, cca 1-2min a ovako kad dodjes iz grada dok se uparkiras ona se vec ohladila.
Šta je gradska vožnja u BG? Kreni stani po centru, onda izađeš na auto put i gasss, pa na NBGD kreni - stani do Petoševića, skreneš do mosta preko Ade i gas, spustiš se nizbrdo pa kreni - stani dok ne prođeš Adu, pa pravac i gas posle toga stari Obrenivacki, pa izađeš na Čukaricu pa kreni - stani. Mislim da se sve živo greje i ništa ne štedi u gradskoj vožnji po BG.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Davno se o tome doneo zakljucak da je na modernim turbo motorima to nepotrebno osim ako bas nisi napravio 4 kruga na stazi sto se nikakvom voznjom po gradu ne moze postici.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Slažem se da je dobar običaj da se turbina pred gašenje motora malo odmori, recimo 15-30 sekundi.
Kako se danas turbine vrte i do 300,000 obrtaja u minuti kako god da se vozilo treba im vreme da se "smire" nakon vožnje, da ne pričamo ako se forsirano vozilo pa je dodatno i termički efekat akumulacije toplote faktor uticaja.

Ja taman dok prilazim kući imam 200metara nizbrdo i u leru se turbina lepo odmori, ali i po gradu gledam da ne gasim motor baš istog trenutka kada se zaustavim nakon vožnje.

Isto tako, kada upalim hladan motor gledam da prodje bar 10tak sekundi pre nego što krenem, a prvih 200 metara mi je uzbrdo pa je time i turbina odmah solidno aktivna.

Jeste to staro i možda previše konzervativno pravilo ponašanja ali kako ne šteti i nije teško možda i koristi...i pored napretka u materijalim i uljima ostali su isti principi /ograničenja u osnovi.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U uputstvu ua Atecu pise da se nakon forsiranja na autoputu ostavi 2 min da se ohladi turbina.

Isto je pisalo i za Aurisa dizela.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

na auto putu da i posle forsiranja, e sad ko kako vozi po gradu neka tako i radi, ako smatra da treba da se hladi i posle gradske voznje ok, ja licno to ne radim. Dok nadjes parking mesto i uparkiras se turbina se vec dovoljno ohladila da se ne zanosimo previse sa teorijama, nece to nista bitno produziti vek turbine niti je sjebati, ima mnogo bitnijih stvari od toga, ovo su samo sitnice koje ne skode svakako ali da su toliko bitne nisu
BokiKV
Reactions:
Pridružio se: 07 Jul 2021, 23:06

Post od BokiKV »

Još jednom ću vas pitati, da budem siguran i ne napravim grešku, prilikom regeneracije DPF-a mogu slobodno malo brže da vozim i na većim obrtajima da držim auto?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

mozes
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

BokiKV napisao:Još jednom ću vas pitati, da budem siguran i ne napravim grešku, prilikom regeneracije DPF-a mogu slobodno malo brže da vozim i na većim obrtajima da držim auto?
Mozes. Nemoj se stresirati i opterecivati sa DPF, ali obratis paznju i ako ga uhvatis par puta da si prekinuo reg(radi ventilator na ugasen auto) sledeci put ga provozaj i ugrej da odradi reg. Uglavnom je potrebno par km, oko 10,bar na VAG vozilima.
Nece ti se zacepiti skroz dokle god je sistem regeneracije ispravan, ili ne budes totalno zanemario regeneraciju(vozis samo grad i 30x si je prekinuo).
Nikakva drama dok je sistem u funkciji.
Ovi sto ne mogu da odrade reg, sto traze ciscenje dpf-a prisilno ili sa tecnoscu, nisu ispravni sistemi u 99% slucajeva.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Odgovori