Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Dobro veče

Post od ljubitelj »

Ima čitav niz pravila, standarda postavaljanja instalacije, gotovo cela jedna knjiga. DIN ili JUS ako su ispoštovani ne bi trebalo da bude iznenadjenja.

Sve je do detalja opisano tj definisano e sad koliko se u praksi izvodjač pridržavao pravila a koliko je ofrlje radjeno je pitanje za milion dolara :)

Detekcija kuda ide u zidu se najbrže/ najlakše rešava sa tzv. "piletom" (generator i prijemnik signala za ispitivanje kablovskih instalacija) uz uslov da nije dublje od 3-4cm ukopano ispod maltera. Ako je dublje puno teže je odrediti položaj kablova.
I obavezno se ispitivanje radi BEZ NAPONA sa tim alatom, znači izvadjen /oboren osigurač a najbolje komplet RO tabla da bude isključena (ako ima centralnu FID sklopku onda nju oboriti).
programer
Reactions:
Pridružio se: 07 Apr 2017, 17:31

Post od programer »

Setio sam se odmah tih detektora, ali mi se ne daje 5-10 hiljada samo da bih postavio garnisnu. Ne znam da li je to isto ovo sto ljubitelj spominje. Na tom mestu je vec bila garnisna, bile izbusene rupe burgijom 5 i nekih 4-5cm dubine, ali je moler presao preko njih, pa sad ne znam gde su tacno. Izgleda da mi ne preostaje nista, sem da kupim detektor.
Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Ma jok, kablovi se vode u zidu, a ti busis plafon. Kod mene na limanu stare zgrade, nor kablove su provlacili kroz prozore (prostor za roletne). Betonske zgrade pa su tako pakovali da sprivedu sve u sobi.
Tamo gdje se nalaze kutije to je visina na kojoj se vode kqblovi. Najcesce je pravolinijski bar u starim objektima :)

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

"pile" možeš imati i bez kupovine da se poslužiš, PP.
Inače, nije isto kao prethodno pomenuti detektor instalacija koja je pod naponom.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Чему толика филозофија, једина струја која иде кроз плафон је ка сијалици на плафону, сва инсталација иде под 90 степени и праволинијски у највећем броју примера, да не кажем у пракси, погледаш где су ти утичнице, прекидачи и где је она мала разводна кутија на зиду, негде је има у свакој соби, негде не, ал у принципу се одмах склопи слика куда иду каблови.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

programer
Reactions:

Post od programer »

Nije na plafonu, već 20tak cm ispod plafona. Ako su išli iznad nje da zaobiđu kutiju roletne, onda bušim direkt u kablove.
BigMazzy
Reactions:

Post od BigMazzy »

Јел имаш ти неку слику целог зида да поставиш да видимо, и тог где бушиш и тих бочних или неку скицу направи.

programer
Reactions:

Post od programer »

Nemam sliku, posto nisam tamo, ali ovako otprilike izgleda:

Crvene tacke su gde bih busio. Levo je okrugla dozna i od kutije roletni je udaljena nekih 80cm. Cudno mi je da instalacija iz nje izlazi pod uglom ka roletni, a ne pravolinijski. Isprekidana linija je mesto gde nisam siguran da li ima instalacije. Desno je cetvrtasta dozna nekih pola metra od kutije roletni. U nju srecom ulaze kablovi samo od dole, dakle nema nista sa leve strane, ali mi nije jasno gde onda ide ova instalacija pod uglom iz okrugle dozne.

Slika
BigMazzy
Reactions:

Post od BigMazzy »

Врло ретко је за видети да су дозне са струјом на спољном зиду, тј где је прозор.
Ова из леве дозне под углом једино има логике да иде за светло на плафону или за неко напајање нечега са спољне стране зида.
Врло чудна ситуација.

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Iznad roletni nema kablova, (prosto nema mesta za njih), tu ne treba ni da se postavljaju (po pravilima), desna dozna je za šuko razvod, leva dozna je za svetlo (po obliku i veličini)...gradnja rekao bih kraj 70tih početak 80tih godina po JUSu projektovano. Komgrap, Napred. slično gradili...

S tim da se izbegava u spoljnom zidu razvod, barem bi trebalo ako je ikako moguće.
programer
Reactions:

Post od programer »

Da, ovo iz leve okrugle jedino da ide za svetlo, pošto nema odakle sem tu, plava i crna žica, ali opet ako je provučeno do sredine sobe iznad roletni i onda pravolinijski do lustera, postoji realna šansa da udarim na njih.

Na kući je novo brojilo sa fid sklopkom, osigurači su stari. Da li bi izbacila sklopka ako udarim burgijom u instalaciju? Ako se ne varam, trebalo bi da ima neku zaštitu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Roletna nema elektromotor?
programer
Reactions:

Post od programer »

Ne, ne. Starija je kuća, verovatno rađena u periodu kad je ljubitelj spomenuo.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pao Facebook, Instagram, WhatsApp, a izgleda i druge platforme štucaju.

Garaža radi! :D

Credits goes to @kUdtiHaEX and Mint Hosting.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
krle96
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2021, 08:44
Garaža: Peugeot 308

Post od krle96 »

trojanac napisao: 04 Okt 2021, 22:10 Pao Facebook, Instagram, WhatsApp, a izgleda i druge platforme štucaju.

Garaža radi! :D

Credits goes to @kUdtiHaEX and Mint Hosting.
I radiće, dok i nju ne preuzme Zuckerberg! 😂
Odgovori