Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Corona virus

Post od Bax »

U medju fazi su, sad ce polako i kod njih da krene.
Kao sto je krenulo eksplozivno u dobro vakcinisanoj Holandiji.

Imuniteta krda na zalost nema, iako je bilo ocekivano da ce uskoro poceti u UK, medjutim nista, stativa. Pohvalno je sto im ne umire previse ljudi, ali iz epidemije nisu izasli.

Nivoi antitela su im vrlo visoki, i corak, virus se siru u populaciji usesno.

Ako se ne desi neki preokret u roku od par meseci, sta dalje?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Vladapetr napisao: 17 Okt 2021, 18:45 Veoma čudno. A nemaju ni veliki broj zaraženih niti mrtvih, plus je vakcinisano "samo" nekih 60% odraslih.
Mislim da je u pitanju 60% ukupne populacije. (6 od 10 mil ljudi).
Ono sto sam ja shvatio za par boravaka tamo tokom septembra da su maske neobavezne zvanicno.

Zanimljiva slika od pre par dana.

Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Bax napisao:U medju fazi su, sad ce polako i kod njih da krene.
Kao sto je krenulo eksplozivno u dobro vakcinisanoj Holandiji.

Imuniteta krda na zalost nema, iako je bilo ocekivano da ce uskoro poceti u UK, medjutim nista, stativa. Pohvalno je sto im ne umire previse ljudi, ali iz epidemije nisu izasli.

Nivoi antitela su im vrlo visoki, i corak, virus se siru u populaciji usesno.

Ako se ne desi neki preokret u roku od par meseci, sta dalje?
Sta ti napisa sad. Ne znas osnove epidemije. Svi su oni izaskli odavno iz epidemije i tako ce i ostati. Svedena je korona na sezonski karakter od koje se umire kao i od gripa ili druge neke respiratorne bolesti kao i do sada, a to je i cilj. Kad je sezona gripa broj zarazenih je apsolutno ogroman a broj umrlih veoma nizak. Isto vazi i za hospitalizaciju. Od gripa i prehlade nemas imunitet krda vec imas to sto sad imas sa koronom u zemljama sa puno vakcinisanih.

Sent from my moto g(9) plus using Tapatalk

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Bax pravac u školu za epidemicare

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ako i ti ne razumes:

Covid cases soar by 30% to 45,140 as winter draws in... but deaths drop 61% to 57 in space of a week 

Dakle, vakcina sljaka odlicno, kao sto bi sljakala i vakcina za grip. Nebitno je koliko ljudi ukaci grip/koronu, bitna je smrtnost i hoapitalizacija a ona je svuda u velikom padu nevezano za broj slucajeva.

Sent from my moto g(9) plus using Tapatalk

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Meni je samo bitno da ti razumeš. Ja ne moram.
Kad to znam mogu da se opustim, jer znam da inteligentne i objektivne individue paze na mene i moje najbliže.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

U Iranu valjda skoro svi više od jednom zakačili, probaću da nađem link. A počeli i kod nas ljudi po drugi put da imaju.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ma sve je to truba, ja o gripu nisam nikad razmisljao, a sad je ceo zivot po sistemu redukcija kontakta, rad od kuce, boravak napolju...

Bar to je ono sto nama trube u novinama.

Da bih otisao kod svojih pravim mikro izolaciju par dana, kako bih smanjio sansu da im nesto donesem.

Ono jesu te vakcine smanjile sansu da se umre, ali i dalje je to daleko veca sansa, od sanse da se umre od staroga gripa.

Plus nikad se nisu vakcinisale milijarde ljudi od gripa na 6 meseci.

Isto je ocigledno da ce morati vakcine stalno da se rokaju.

Dalje starije kolege vakcinisane, sad nastavljaju da se lece od tromboza i kardio vaskularnih problema, grip bi te prolazio za par nedelja bez trajnih posledica...

Treba majstor da mi montria klimu, stresno.

Treba da idem kod zubara, stresno.

Treba da vodim dete u vrtic, svaki dan pisu kako nova deca imaji temp, stresno je.

Ako se nisi razboleo vakcina ti nije podigla kvalitet zivota, na isto ti se vata, zivis u grcu, i brines za ljude okolo tebe, da ih ne razbolis nehotice...

Sent from my Redmi 7A using Tapatalk

Poslednja izmena od Bax u 17 Okt 2021, 23:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Zaključujem da retko ljudi imaju neke ozbiljnije posledice posle preležane korone, iz razloga što sad već dosta ljudi koje poznajem je preležalo, a nemaju posledice.
Da je to čest slučaj morao bi neko imati neke posledice do sad.
Mada uvek možemo da kažemo nije još prošlo dovoljno vremena.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Bax vakcinisi se, bice ti lakse :)
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ne znam sta je Baxa navelo na sadasnje misljenje, a bas je dramio do skoro. Upustio se u koronu, kao da je zaposlen u centru za statistiku.
Ali drago mi je sto se osvestio na neki nacin, nije previse opterecen.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

A Bax, što se ne vakcinišeš? Mislim da ceo svet diže ruke od pokušaja izolacije, da virus ne može da se zaustavi i da će cirkulisati od sad pa na buduće. Ok, možeš da se izoluješ ekstremnim merama, ali onda to moraju i svi tvoji ukućani. Ako imaš decu, ako imaš kontakte sa ljudima, možeš da zaboraviš na to da pre ili kasnije neće stići i do tebe. Tako da nije pitanje da li ćeš da se sretneš sa virusom, već kako ćeš da ga dočekaš. Iz te perspektive bolje je da ti je imuni sistem imao bar trening. A vakcina je to, trening. A kad ga tvoj imuni sistem prvi put savlada, poželjno uz prethodni "trening", bićeš bolje pripremljen za sledeći susret.

Covid nije sad kao grip, ali najviše zbog toga što je za nas nov. Ali deluje da polako prelazi na isti nivo - biće stalno tu, bićeš u kontaktu sa njim x puta godišnje ali će tvoj imuni sistem to da pegla. Neki put će da naleti mutacija na koju si slabiji, ili ti je imunitet pao zbog nečeg drugog i tad ćeš da se razboliš malo jače. Ako si rizična grupa primićeš sezonsku vakcinu, ako nisi nećeš. Eto, mislim da je to gejmover i da nema druge opcije. Ali prvi susret sa njim je kao kad su indijanci sreli belog čoveka, bolje ti je da imaš kakvu takvu pomoć za taj prvi put.

Iz ovoga izvlačim zaključak da zato sad nema restriktivnih mera. Da računaju da je bolje da sad šira populacija ima susret sa virusom dok još drži imunitet od vakcina, a ne za 6 meseci kad još padnu antitela a virus mutira. Eventualno ovo što doziraju koliko deca idu u školu, time pokušavaju da balansiraju priliv u kovid bolnice ali to je to. Nema plana da virus nestane. To se neće desiti.
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Corona virus

Post od milanns »

Preciznije, kod nas nema nikakvih mera. Svo ovo vreme. A ni vakcinacije. Logično, najgori smo na svetu. Kod drugih (koji se uspešno/ije bore)ili su mere (ne treba gledati samo ovaj trenutak vec ceo talas) ili vakcinacija ili oba. Kod nas nista. Jer narod. Jer izbori. Elem, ne bih ja zaključivao o strategiji borbi protiv korone na osnovu strategije najneuspesnije zemlje na svetu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Kazu da je vakcinisano 60 posto Beograda, a prica skiro ista kao i bez vakcina.
Opet bolnice pune, prijave 50 umrlih dnevno,

Jedina razlika sto se nasa drustvena percepcija umeksala, i sad ovo prolazi kao obicna prehlada....

Ako pitas nekoga ko je u zdravstvenom sistemu, nece da bude da je kao obicna prehlada.
Poslednja izmena od Bax u 18 Okt 2021, 08:54, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

U prošlom zimskom talasu su bile mnogo jače mere, škole su radile u manjem obimu nego sada, pola sata, pola odeljenja, više online nego uživo. Sad su 1. septembra svi krenuli u punom obimu. Jedno vreme nisu radili ni kafići ni restorani, tržni centri, bile su ozbiljna ograničenja. Sad praktično sve radi u punom obimu.

Ako prihvatimo da covid postaje endemski (guglajte covid endemic, ima tona članaka iz kredibilnih izvora, npr. Nature), i ako uzmemo da je svako ko je hteo imao priliku da se vakciniše do sada (ili je preležao), onda dalje odlaganje "prokužavanja" ništa ne donosi. Može samo da bude gore kako efikasnost datih vakcina bude padala. I ne gledam nas, to je obrazac koji se vidi i u ostatku sveta. Samo što nije politički zgodno to i javno reći.
Zaključana tema