Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od BigMazzy »

Јуче сам ишао у мало дужу шетњу по крају и буквално загледао по паркираним аутомобилима шта људи имају од зимских гума. Отприлике је то однос 1 према 10 у корист ниже и средње класе.
Убедљиво највише има Рикен, Тигар, Сава, Ласа по неки Ханкок, Фулда, Нексен, само сам једне зимске Пирели и Бристол видео, а остале премијум моделе је буквално реткост видети.
А било је ту и аутомобила млађих годишта премијум брендова али ретко који је имао премијум гуме, ако не рачунамо ове старе пар година који су и дошли врв са квалитетним гумама из салона.
Баш сам се изненадио.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ima vise aspekata u prici zasto je tako, a jedan je da je sve vise kola sa vecim i skupljim dimenzijama guma. Malo je onih kojima nije stavka dati 100.000 dinara za preminum set nekih 18-ica npr. Pre 10-15 godina pola autoindustrije je koristilo 195/65/15, dimenziju koja se mogla naci u svakom supermarketu ili benzinskoj pumpi, a sad su mala kola dosla na 15" u osnovnom paketu, a da ne pricamo o vecim kolima i SUV-ovima kojih je neuporedivo vise nego ranije.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja sam ubeđen da je samo mentalitet u pitanju. Npr. "To sve isto radi, zašto bi dao 10k za gumu kad ima za 6k".

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Slazem se da je najvise mentalitet, zato sam i naglasio da cu se osvrnuti na samo jedan momenat, onaj koji se manje pominje, a ima udela.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kupi se auto za sve pare, a ostalo moze da saceka.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Nekada je i da auto kuće prave "akcije" da poklanjaju zimske gume uz kupljen auto, a to su najjeftinije gume koje u tom trenutku mogu da se nađu. Eventualno za demo vozila ide nešto malko bolje.
NemanjaOOOO
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2019, 10:43

Post od NemanjaOOOO »

Heinz napisao:Ja sam ubeđen da je samo mentalitet u pitanju. Npr. "To sve isto radi, zašto bi dao 10k za gumu kad ima za 6k".

Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Delimicno, sve vise vidjam vozila iz uvoza sa nekim "no name" gumama, neki brendovi koji prvi put vidim, takodje nije redka pojava da sldolaze i sa nasim domacim gumama tipa Riken...

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Snega vise nema ni u Alpima.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Pa kad ciste te puteve za skijalista. Cak i u Banskom do hotela mrvicu snega ne vidis.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:
Pridružio se: 16 Okt 2021, 20:18
Garaža: Golf 4 TDI

Post od DuleTDI »

dragvorl napisao: 20 Okt 2021, 08:02 Kupi se auto za sve pare, a ostalo moze da saceka.
:thumbup:
Tako je. Daje se zadnji dinar za kola, odlaze se cak i mali servis.. o velikom servisu se ni ne razmislja jer je auto iz uvoza a tamo vode racuna o kolima. Sto se tice guma tu je prica da guma ima odlicnu saru, jes malo stara ali "za zapadno trziste se rade gume boljeg kvaliteta".
Nacin razmisljanja vecine u Srbiji.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Kako ide ona izreka "Još se nije rodio ko je narodu ugodio". Bićeš kritikovan bilo da uzmeš najjeftinije ili najskuplje gume.
Ranijih godina nije ni bilo obaveznih zimskih/letnjih guma, vozio je ko šta ima samo da je guma čitava i neoštećeno. Kada izađu žice, odeš kod vulkanizera, kupiš ono što ima i teraj dalje. Ako zaglaviš u snegu izađu ukućani i poguraju uz brdo, ako je auto sa zadnjom vučom svi sednu pozadi, ako ništa ne pomogne tu su lanci.
Sad postoje određene temperature do kojih se voze letnje a do kojih zimske. Gleda se u sitna crevca smeša gume. Gleda se koja guma ima koliki zaustavni put na mokrom ili suvom, raznorazni testovi na internetu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne bih bas da se susretnem na putu s tima sto im vise zice iz gume, a na zalost nije bas da mogu da uticem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Сем "нас" ентузијаста који посећујемо ауто форуме, волимо аутомобиле, занимају нас неке ствари у ситна цревца итд, постоји огромна већина коју апсолутно не занима ни 5% онога о чему му овде расправљамо и пишемо. Па тако и гуме су за њих "дај неке зимске да ме не казне!"

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
noodles
Reactions:
Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi

Post od noodles »

nidza napisao: 19 Okt 2021, 21:37 Tigar samo ako stvarno nemaš ni dinar više. Uvek bih pre vozio Savu iako ne znam kakva je konkretno ta guma. Pokušaj da je nađeš na nekom testu, često tamo ima Sava. Tigar se diskvalifikuje na prvom kocenju i to niko dalje ne gleda. Kome treba guma koja staje 10m kasnije?
Nema veze sa dinarima uopšte. Gledam realno za šta mi treba zimska guma. Ne znam koja je svrha dati 100k i da mi auto stoji na parkingu. Nisam reli vozač, ne vozim po planinama i kao što sam već rekao, auto se uglavnom vozi po gradu i AP. Prvi put čujem, ali prvi put, da neko "diskvalifikuje Tigar na prvom kočenju". Možda se diskvalifikuje na Navaku ili kako već.
Treba mi guma koja će bez problema da me isparkira sa parkinga kada napada i da koliko toliko imam sigurnost u nekim snežnim gradskim uslovima.
Na staroj fabiji imao sam Michelin, na Ceed-u Winteru, apsolutno ni jedan problem ni sa jednom ni sa drugom, za ovo što meni završava radnju.
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ne treba ti Navak - dovoljno je da ti samo jednom stvarno zatreba ostro kocenje po mokrom/vlaznom kolovozu, ne daj Boze u krivini, pa da naplatis visestruko razliku u ceni gume.

I kasko i sva osiguranja se placaju godinama sa nadom da ti nikad nece zatrebati...
Poslednja izmena od Delija u 20 Okt 2021, 13:27, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori