ftj napisao: 22 Okt 2021, 00:42
Srbija se smatra otezanim uslovom i kod nas je cesto prepolovljen interval. isti bmw kupis u nemackoj i interval je do 30k km ili 2 god a ako ga kupis ovde 15 ili 1 god.
Zašto je Srbija otežan uslov?
Meni prilikom kupovine auta nisu prepolovili intervale.
A jbg ne znam kako ja na to da odgovorim Uglavnom po inostranstvu i VAG moze imati varijabilni servisni interval do 30k km i 2 godine al nikad nisam cuo da je neko u srbiji to imao.
Mejnati ulje na 10,000km je štetno i po ekologiju i po novčanik
Zbog cega, prevashodno mislim na ekologiju, novcanik je individualna stvar?
Ako ja prelazim 10k godisnje isto dodje po ekologiju i za onog ko prelazi 15 ili 20k godisnje, ako si na to mislio da mi koji menjamo na 10k cesce menjamo u odnosu na one koji menjaju na 15 ili 20k?
Ja prvi put cujem da se ulje menja na dve godine, mozda to i jeste tacno ne kazem, ali koliko znam citavsi po forumima a i ovako od ljudi iz okruzenja, ko iole odrzava auto uglavnom menja jednom godisnje bez obzira na km.
Ekoloska svest To ulje mora negde da ode, ili u reku ili za grejanje po komsiluku ili da se preradi a za to treba opet energija. Menjam i ja sad na golfu ulje na 5-6k km jer tolko predjem za godinu dana al ko kupi nov auto i planira da ga vozi 5 godina, totalno je sumanuto skracivati interval.
@nikaragva
Za 1.0 tsi si dobio interval do 30k km i 2 godine u Srb? Ako je tako to je super.
Ma kontam ja da to ulje mora negde da ode i da ce zagaditi okolinu ali to nema veze sa skracenim intervalom kako je on napisao, jer kao sto rekoh ja koji predjem max 10k km godisnje zamenim ulje isto kao i onaj ko predje 15-20k godisnje, znaci iste godine isto zagadimo okolinu pa onda skraceni interval ne steti vise okolini nego kad je regularan.
Za nove automobile se slazem, ne bih ni ja skracivao a i zasto bih kad je u garanciji.
OMP napisao: 22 Okt 2021, 07:58
Ja prvi put cujem da se ulje menja na dve godine, mozda to i jeste tacno ne kazem, ali koliko znam citavsi po forumima a i ovako od ljudi iz okruzenja, ko iole odrzava auto uglavnom menja jednom godisnje bez obzira na km.
Evo za Stila uputstvo, interval na 30kkm i za dizela na 2 godine menjanje. Ja majci menjam na 2 godine u autu jer prelazi jako malo i nema smisla menjati svake godine.
Prikačeni fajlovi
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Juce komsija kod Stojanova obavio mali (mislim 3. po redu) servis na Nisanu QQ dizelu - 40.000 dinara. Filter goriva podigao cenu za 7.000 dinara u odnosu na prethodnu posetu.
Za 2 god iskreno ne znam ali znam da je kod mnogih kola 30k km propisan interval, zato je PSA i imao problema sa 1.6 hdi na pocetku, kod jtd mozes i na 50k i na 5 godina da menjas a mozes i da ne zamenis nikad, njemu nista nece da fali
Sad ko prelazi bas malo, nije ni realno da menja na godinu dana, imam komsiju koji predje jedva 2-3k km godisnje i jeste glupo da menja svake god. a imam i drugog komsiju koji isto toliko predje ali voli sve da mu bude tip top na autu kao da prelazi 30k godisnje pa tako i ulje menja svake god. Sve u svemu ima nas raznih, a svako treba da radi kako misli, sigurno nece nista faliti ako menjas ulje na 10k umesto na 30, moze samo biti bolje po motor.
Sloba napisao: 22 Okt 2021, 08:38
Juce komsija kod Stojanova obavio mali (mislim 3. po redu) servis na Nisanu QQ dizelu - 40.000 dinara. Filter goriva podigao cenu za 7.000 dinara u odnosu na prethodnu posetu.
Sent from my MI 9 using Tapatalk
Sto je najgore na starom 1.9 MJ kosta toliko filter goriva.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
U vezi prerađenog ulja sve trgovine koje prodaju ulje bi trebalo da preuzimaju staro ulje i predaju ga uvozniku. Koji ga dalje vraća u fabriku na reciklažu.