Rakhil napisao:Stevo, koliko bi ti da kosta C segment?
Mnogo smo se mi istripovali sa ovim cenama zadnjih par godina, koje su rezultat konstantnog pada prodaje i inace marginalnog srpskog trzista. Slazem se ja da nijedan auto ne vredi punu cenu i da se uvek tu i fabrika i dileri lepo ugradjuju, ali to je potpuno druga tema.
Ja cu se sloziti sa 9.999era kao gornjom granicom za C segment.
Tipicna cena auta na najvecem trzistu na svetu je bila 6 tipicnih mesecnih zarada, u SAD. I to je bilo godinama i decenijama a zarade proizvodjaca nisu bile upitne i to za modele bitno vece i luksuznije od ondasnje "C" klase tj 6 plata je bilo za rang Pasata ako se drzimo VW modela.
Uopstalom, dugo se Golf prodavao/reklamirao u SAD po 99 dolara mesecno i sa pocetnih 10.000 dolara dok je D segment bio redovno ispod 20.000 dolara.
Bilo nekada, a onda su cene vozila samo povecavane sa svakim novim modelom.
Moje misljenje je da su i sadasnje cene naduvane, pa ocekujem korekcije nanize.
Za Golf7 se prica u Nemackoj da proizvodni trosak je smanjen za 20% u odnosu na G6, a da je od prodajne cene u salonu tek oko 40% sama cena vozila.
Recimo pominje se bitno jeftinije zadnje vesanje, usteda na izolaciji kabine, itd ono sto se ne vidi golim okom pri sedanju u kabinu.
Tako ispada da Golf 7 kosta VW oko 6.000-7.000 evra a ostatak do 15.000 evra se razdeljuje kroz lanac posrednika, reklame, i ko zna koje stotine manje ili vise realnih troskova. To je naravno bez troska cene razvoja koja je jako velika ali se isto tako pri velikoj proizvodnoj seriji raspodeljuje na mnogo komada pa po jednom vozilu zasigurno nije preovladjujuci trosak.
S obzirom ja hiper produkciju u Evropi i mesta za 2-3 fabrike mas produkcije (VW grupa, Renault grupa sada sa VAZom, jos neki treci) u buducem periodu evropskog trzista predvidjanja su da cene moraju da se prilagode potraznji i ponudi, da idu dole.
Korejska ponuda je jaka i adekvatna, kineska ponuda B-C segmenta je masovna i bitno jeftinija a kvalitet konstrukcije rapidno napreduje i samo je pitanje vremena kada ce diktirati ponudu.
VW ima ugovore sa BYD za preuzimanje kineske tehnologije i bilo je najava da ce buduci Golf biti licencna kopija BYD elektro resenja.
I drugi evropski brendovi idu slicnim putem, bilo da daju novac za razvoj u Kini bilo da kupuju gotove licence od kineskih firmi za nove tehnologije pogona.
U Eu a pogotovu zapadnoj pad prodaje ce tek biti izrazen narednih godina, pad sadasnjih cena je dugorocan proces prilagodjavanja evropskog balona globalnom trzistu.
Podizanje cena automobilima zadnjih 20tak godina konstantno me podseca na slicnu pricu sa audio i TV tehnikom kada su evropski proizvodjaci stalno dizali cene svakim novim modelom a onda se iznenada nasli u cudu kako ih je presisala azijska audio industrija koja je nudila i bolje i jeftinije sa novim modelima.
VW je sada ponudio vise za manje para sto je dobar smer kretanja a najavljuje se i novi brend narednih godina sa daljim snizavanjem cena.
Renault je to pokrenuo pre skoro 10 godina.
Misljenja sam da je zamajac pokrenut i da evropske cene moraju da se pre ili kasnije priblize globalnim trendovima pre svega cenama u SAD.