Cena zamene kvacila za Peugeot 307

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Re: Cena zamene kvacila za Peugeot 307

Post od Dare4x4 »

I ne samo to.
Kako se lamele haba, postaje sve tanja. Potisna ploča od korpe onda naleže bliže zamajcu, što za posledicu ima da pipci korpe izađu malo bliže druk ležaju. Tada kvačilo hvata na višoj poziciji nego pre, a zbog tog približavanja pipaka, ona lepezasta opruga više nije pod uglom koji je optimalan pa je potrebna veća sila za njeno savladavanje. Lakše ju je savladati što je ravnija, a sa habanjem lamele ta opruga postaje više konusna.
Bax napisao: 09 Nov 2021, 08:27 Korpa mu fodje kao klackalica, jednostavan mehanozam, sta utice da se korpa stvrdne toliko?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

To sto ti pises i meni ima smisla, al ajde da ne bude da samo ja filozofiram.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Lazar996
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2021, 15:41

Post od Lazar996 »

Dare4x4 napisao: 09 Nov 2021, 11:12 I ne samo to.
Kako se lamele haba, postaje sve tanja. Potisna ploča od korpe onda naleže bliže zamajcu, što za posledicu ima da pipci korpe izađu malo bliže druk ležaju. Tada kvačilo hvata na višoj poziciji nego pre, a zbog tog približavanja pipaka, ona lepezasta opruga više nije pod uglom koji je optimalan pa je potrebna veća sila za njeno savladavanje. Lakše ju je savladati što je ravnija, a sa habanjem lamele ta opruga postaje više konusna.
Bax napisao: 09 Nov 2021, 08:27 Korpa mu fodje kao klackalica, jednostavan mehanozam, sta utice da se korpa stvrdne toliko?
A da li se uvek uz set kvacila menja i pomocni cilinder?
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ja bih ga zamenio ako je unutar zvona jer bi kasnija zamena značila opet skidanje menjača. Ako je napolju (kao npr kod Lade :) ), onda ga je lako zameniti bilo kada, pa ga ne bih dirao dok ne popusti.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 09 Nov 2021, 07:36 Tvrdoca kvacila najvise zavisi od korpe i event. od cilindara, ne znam odakle ljuditelju informacije da moze zavisiti od pohabanosti lemele ali on uvek ima neke ideje kao i to da se treba izmeriti sila pritiska pedale, vrv nekim fabrickim alatom i po fabrickoj sili za koje samo on zna, ali nebitno.
"samo on zna...".
Da li si ti ikada uradio zamenu samo lamele (a ista korpa) makar jednom praktično a prema uputstvu kako je predvidjeno da se uradi? Upravo da ne bi bilo subjektivnih odokativnih procena postoje pravila struke i predvidjena merenja da bi se objektivno ustanovilo stanje i time uradila dijagnostika problema na najbrži način.

PItanje je retoričko jer to što sam napisao trebalo bi da zna svaki mehaničar/ili ko se upušta kao ti u komentarisanje/ koliko je bazična i opšte poznato. I nije ništa novo, važi decenjama kod svih marki i modela auta.

Ako ne znaš odakle informacije (ponavljam opšte poznate) onda valjda se prvo raspitaš i upoznaš sa nekom temom koja ti je novi i nepoznati teren.... Da si pitao gde da pročitaš informacije koje ti nedostaju uputio bih te rado, izvora ima lako dostupnih potpuno bespaltno..

Primećujem da ti je postao manir da kada ne kapiraš smisao i sadržaj teksta smatraš da imaš neko posebno pravo suprotno pravilima foriuma da komentarišeš mene umesto da se baviš argumentima.
Uvek možeš da izneseš svoje suprotno vidjenje, štaviše to je dobrodošlo sve dok se ne baviš ad hominem pristupom.

Evo ovaj tvoj citat je očigledan primer kako ne treba da komuniciraš:
- da, meri se sila na pedali i da piše u uputstvu koliko treba da bude. Služi da se proveri korpa da li je za zamenu i van nromalnih vrednosti.
Fabrike i serviseri se ne bave odokativnim procenam kao ti več postoje norme i pravila upravo zato da se olakša posao detekcije problema.
-da, meri se i hod pedale kako ukupni tako i slobodni hod. KOd nekih auta se i podešava taj hod na sistemima sa sjalom.
Takodje normirano i piše u uputstvu kao i opisani postupak dijagnostike.
-da, postoji alat za to namenski a takodje i gomila majstora primenjuje univezalni svima dostupan alat
-da ne, nije samo on zna nego zna svako stručan i pismen koji se bavi servisirarnjem nečega, u ovom primeru servisiranja kvačila.
A uz drugačiji pristup možeš i ti da saznaš kroz edukaciju i to i još mnogo toga.
-da, vrlo je bitno kakav imaš pristup, Tvoj način (ne)razumevanja teme koju komentarišeš bez kontra argumenata onako napamet mi se uopšte ne čini kao dobar odabir za komunikaciju u kojoj se nekome pomaže da reši problem.

i za kraj
-da, pohabanost lamele direktno utiče na tvrdoću jer direktno menja potreban hod korpe i time geometriju rada viljuške.
To bio trebao iz prakse da zna svako ko se makar jednom susreo sa zamenom stare za novu lamelu na jednoj istoj korpi.

Naravno da postoji i pohabana korpa koja takodje može ( a često i) utiče na tvrdoću po istom principu gde se promeni geomterija viljuške, sa su iste i posledice na hod i tvrdoću pedale.

Nemoj ,mutiti i praviti zabune u temi, tvrdoća najmanje zavisi od sajle ili cilindra, oni samo prenose silu koja je potrebna bez dodatnog uticaja na tvrdoću pedale..

To je bazni prinicp rada kako radi neko, bilo koje kvačilo tog tipa konstrukcije.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Dare4x4 napisao: 09 Nov 2021, 11:12 I ne samo to.
:thumbup:

Upravo tako, opšte poznat princip rada kvačila i uticaja promene geometrije koja utiče na tvrdoću na samoj pedali.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Iz prvog upita, u ponudi set sa zamajcem (4 dela) ili bez zamajca (3 dela) za 1,6HDI Pug 307,m zavisno od menjača BE4 ili BE5 (što naravno treba proveriti na samom vozilu, a piše obično na desnom nosaču motora utisnuto).

https://www.autodragstor.rs/pretraga/56 ... 0019341/19
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Na tri auta razlicitih motorizacija i konstrukcija kvacila sam menjao samo lamelu (nitovana nova obloga) a korpa je ostala stara, apsolutno nikakve razlike u tvrdoci kvacila nije bilo, prvo nije bilo tvrdo kvacilo ni sa potrosenom lamelom da bi moglo da smeksa sa novom, tako da znam sta pricam i ne pricam na pamet. Uglavnom sve sto pisem pisem iz licnog ili meni bliskog iskustva, dosta vremena u zivotu sam proveo po garazama uz majstore i drugare koji se time bave plus sto se i sam bavim mnogim takvim stvarima, tako da su moja iskustva uglavnom bazirana na praksi sto kod tebe ne bih rekao da je slucaj jer se mnogo drzis teorije. Ta fabricka uputstva, preporuke i merenja mozda 5% majstora zna a kamoli da hoce da se bave time, jedno je teorija a drugo praksa kao i sve u zivotu. Verujem da sad kad bi otisao kod nekog majstora da ga pitas jel moze da ti izmeri otpor na pedali kvacila i tako ustanovi kvar da bi se smejao.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ja ne bih nikada menjao samo oblogu na lameli jer nije ona jedini potrošni deo. One oprugice na disku lamele takođe vremenom izgube svojstva, pa hoće da se jave vibracije pri polasku iz mirovanja. Dalje, sama lepezasta opruga koja je u korpi podložna je zamoru materijala, jer kvačilo se od zamene do zamene nagazi možda hiljadama puta. Hoće ta opruga da pukne, pipci se iskrive pa nisu svi isti ili se neki slomi itd. Iako u trenutku rasklapanja može da bude ispravno, ne zna se još koliko će trajati. Zato kad se već skine menjač, ja bih zamenio bar korpu, lamelu i druk.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Menjano je ono sto je bilo neophodno prema proceni majstora, kod istog majstora koji nituje lamelu slao sam i korpu na proveru, ne znam tacno kako je provarava mislim nekim aparatom na pritisak ili tako nesto ali u jednom slucaju je rekao da je korpa relativno nova sto se i vizuelnim pregledom videlo a da je samo lamela stradala, vrv zbog nacina voznje u druga dva slucaja je rekao da je korpa odlicna i da nema potrebe menjati je, sto se i ispostavilo naredne dve godine voznje kvacilo je bilo odlicno dok je auto bio kod mene. Jednom sam osim nitovanja obloge zamenio i celo telo lamele zbog opruga koje su popustile sto se i culo prilikom voznje. Sve u svemu to je bilo pre xx godina u studentskim danima kad nije bilo bas novca za luksuziranje oko auta :) ali nema nikakvih problema ni ako se parcijalno radi i ako majstor proceni da je to ok.
Apropo tvrdoce kvacila, prodao sam jedan auto pre 2 godine, vlasniku se odmah nije svidela tvrdoca kvacila, kaze tvrdo mu, meni je bilo ok ali nebitno, posle par meseci je zamenio kvacilo i sa novim kvacilom osecaj je ostao isti iako ga je majstor ubedjivao da nista ne dira. Tako da tvrdo kvacilo nije uvek jednako tvrdo za svakog i ne znaci da je problem.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Za fiksni zamajac sam rekao da sam imao lose iskustvo, iskrivio se, nikakva obrada mu nije pomogla, ali su je genijalci radili ipak. S tim da se meni tresao auto pri kretanju, tako da kolegi najverovatnije nije problematican i moze da prodje bez zamene zamajca.
Kao i za sve, treba staviti na papir:
Ako je trosak demontaze i montaze 80 evra, kolika je usteda da se zameni samo lamela, odnosno da li ti se isplati da nakon nekog vremena opet gubis vreme, juris majstora, ostavljas auto.
P.S.
Nekad majstor hoce da ti ustedi, ali meni obicno na kraju to znaci da moram opet da menjam.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Sa ciljem da utvrdim da li je ovo još jedna fantazmagorija ili sam život proveo u neznanju, poslao sam pitanje drugaru. Opak majstor, sa bogatim radnim iskustvom u Autokomerc ovlašćenom servisu.

To bi otprilike bilo to SlikaSlika
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

lami napisao: 09 Nov 2021, 17:34
Ako je trosak demontaze i montaze 80 evra, kolika je usteda da se zameni samo lamela, odnosno da li ti se isplati da nakon nekog vremena opet gubis vreme, juris majstora, ostavljas auto.
to je pomenuto onako usput kao moguca varijanta a ja sam to radio svojevremeno i obzirom da sam sam skidao ili drugar majstor mene to nije kostalo, sad ne bih razmisljao o tome
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Do sada sam na 3 vozila vozio tek zamenjeno kvačilo, i svako je blo baš meko samo u početku. Kasnije svi postali primetno tvrdi. Nije treslo ništa, hvatalo je ok, samo pedala posle npr. 15-20k km postala primetno tvrda i tako je ostalo. Alfa, Renault i Citroen (kombi), uglavom Luk i Valeo zamena celog seta (korpa, lamela, druk).

Moguće da su bili krš delovi...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ja bih voleo da nam ljubitelj pokaze taj aparat, uredjaj, spravu kako god se zvalo to sto meri silu pritiska pedale kvacila i da nam kaze gde ga je video u praksi i koji majstori ga koriste. Covek uci dok je ziv a mene bas zanima ko to koristi i na taj nacin dijagnosikuje kvar kvacila posto stvarno prvi put cujem da tako nesto postoji a kamoli da se koristi u praksi. Znaci ne zanima me teorija i knjige, posto tamo svasta moze da pise, nego samo praksa, ko to ima i koristi kod nas i da li je on sam ili njemu neko na taj nacin ustanovio problem na kvacilu? Hvala
Odgovori