Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od pedja »

Kupi Kiu, dobićeš iz za dinar :D

Komentarisali smo, a kačeni su i testovi. Obično su na samom dnu.

TapaT

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Iskustva nemam, niti nameravam da imam. Pregledaj testove. Mali nagoveštaj: uporedi sa »Trajalom«, »Mentorom«... ili »Tigrom« i klonovima. Sreća u nesreći je da postaju sve skuplje za uvoz pa će verovatno BP dići ruke od njih.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

iskreno nisam ni zalazio u ovu temu pa nisam ni citao a pretpostavljam da su pominjane....meni i ne treba neka ne znam kakva guma, prednje dve su mi nove, treba mi nesto za pozadi tako da i nije bitno toliko realno mogu i sa ovim da se vozim nego izgleda da je jedna kriva oseca se malo a sara im je preko 4mm tako da sa te strane prolazim nije ni dot neki mnogo mator cini mi se 2017. zato i gledam ako ih vec menjam da uzmem nesto jeftinije ali nije nuzda. Imam 2 seta polovnih odlicnih ali nisu ta dimenzija jbg
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Još uvek ne verujem kinezima :) Uvek bih išao na gume koje se proizvode u Evropi (uključujući i Evropske/USA tehnologije).
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Izbegni ih. Čak su imali i blamčinu: reklamirali su upravo te zimske »Sailun Ajsblejzer Alpin« kako imaju TUV sertifikat, kao da je to neki uspeh a reč je samo o ispitivanju nekog detaljčića na nivou male homologacije u AMSS-u, ionako ispitanom po definiciji Sailuna; potom je, januara 2019. TUV izdao saopštenje da povlači sertifikat jer su i tu ljudi iz Saiuna varali, na sertifikacionom testu su bile gume jednih osobina, a potom su u slobodnoj prodaji nabavljeni drugi primerci sa znatno različitim performansama.

Ako voliš eksperimente, imaš u Trajalu »Viati Brinu« (mislim oko 4.000), kod Đoleta »Belšinu Artmoušn Snou«. Prve su dobre na ledu i na snegu, druge na vlažnom (u tom cenovnom rangu) i na snegu a lošije na ledu, na suvom obe slabe — u merilima klase.

Neuporedivo bolje nisu mnogo skuplje, naročito samo za jedan par:

https://www.internet-prodaja-guma.com/f ... 28546.html
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

da video sam te falken, samo da ih nadjem ovde kod mene ako ima jer sa postarinom to izadje dosta skuplje ako kupujem preko neta.
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Mahom je isporuka besplatna, mada možda ima neki prag
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

videcu, ova na sajtu svakako nije dostupna
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:
Pridružio se: 16 Okt 2021, 20:18
Garaža: Golf 4 TDI

Post od DuleTDI »

OMP napisao: 16 Nov 2021, 12:02 jel imao neko iskustva sa Sailun gumama, mogu da ih uzmem dosta povoljno oko 4700 u 185/65-15, drugar ima letnje vec dve godine vozi i kaze ok su mu ne znam zimske kakve su?
Te gume je uzeo ćaletov prijatelj po preporuci prodavca :kuku: jer lepo izgledaju i imaju lepu saru :-| Posle dve nedelje izleteo sa puta, zamalo da strada :pop: (čovek je veoma pitom vozač sa svojih 70-ak godina). Inače je francuski penzioner i do tada je uvek vozio kvalitetne gume. Posle toga otisao i kupio sta treba.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Da je sleteo sa novim gumama i zbog njih to ne mogu da poverujem pa sve i da su najgore gume, ipak nova guma ne moze u nekim normalnim uslovima voznje i puta da te tako zezne kakva god bila, pitanje sta je tu bilo i pod kakvim okolnostima se to dogodilo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Naravno da može. Ima novih promašenih proizvoda u svim segmentima, a naročito najnižim. Svetski poznata izreka otkad je veka: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari je evergrin.

Kod nas se kaže: ko ne plati na mostu...
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Apsolutno verujem da moze. Nov tigar zimski na mokrom kao sanke da vozis u odnosu na neke kvalitetnije gume.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja sam imao prilike da vozim, Tigar Wintere na 5 vozila, Auris, Astra, Punto, Zastava 10, Epica.
Od toga ove prve tri su stare vec preko 10 godina, mala kilometraza.

Jednom me je prodala na Aurisu, kad sam promasio skretanje, pri velikoj brzini, pa kao da zaustavim auto, znaci moja greska, i usiljeno kocenja, proklizala je ali bez stete.

JEdine bas lose na Zastavi 10, ali 13ica fabricka dimenzija za Punta, te su bile bas lose po kisi, vise puta sam uletao u raskrnicu kad je bila kisa na putu, jer nisam mogao da zaustavim auto.
Tako da eto ista guma razlicite dimenzije, razlicito ponasanje, pregrst iskustva jer se o vozi godinama vec.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Daleko od toga da je Tigar odlična guma, ali Tigar pravi okej gume za taj segment koji gađa i gume su im zadovoljavajuće po pitanju bezbednosti - neće biti problema dok je vožnja "normalna".
Dosta je uloženo u fabriku u Pirotu i naši ljudi nisu baš toliko "bez korena"
Za razliku od ovih kineza, gde debelo sumnjam u bilo kakve kontrole, Tigar ima dobru kontrolu i njihovi proizvodi se dosta ispituju - pa bih uvek izabrao Tigar pre nego li Sailun, Lingolongovi i šaomingove...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Moj komentar se odnosio na novu gumu u normalnim uslovima voznje i puta, zato sam i napisao da je pitanje pod kakvim okolnostima se dogodila ta nezgoda jer nije precizirano ili kolega koji je pisao nije informisan sta se tacno desilo tako da niko ne moze da me ubedi da ako vozis normalno po suvom ili mokrom kolovozu, pokusas da skrenes u krivinu i sletis sa puta, pa neces sleteti ni sa krs polovnom gumom ako si vozio normalno kamoli sa novom gumom koliko god ona bila loseg kvaliteta, e sad ako je bio led na putu, veca brzina, neko kocenje itd. sve je moguce ali to ne znamo, mozda ni taj sto je vozio i sleteo nije hteo sebi da prizna gresku nego eto guma ga zeznula, licno znam neke takve vozace kojima je uvek kriv neko drugi kad dodje do greske.
Ja inace vozim dosta agresivno sta god da vozim i cesto volim da ispitujem granice automobila (naravno ne uvek i svuda rizikujuci vec na odredjenim mestima ili delovima puta gde saobracaj i uslovi to dozvoljavaju) tako da sa svakim autom znam sta mogu da ocekujem.
Vozio na raznim i dobrim i losim gumama pa cak i toliko celavim da su bile za bacanje i znam kad sta moze da se ocekuje od kog vozila i kakvih guma. Vozio sam jedne zime sa celavim letnjim gumama zadnju vucu i po suvom i po snegu pa nisam imao nekih bitnih problema ako se normalno vozi i shodno situaciji ali sam imao i nekih situacija sa super dobrim i novim gumama da otklizam po suvom i mokrom ali sve je to bilo zbog moje greske i neprilagodjenosti uslovima puta, vremena, itd. Tako da sve to zavisi pre svega od mnogo drugih faktora pa onda od same gume, isto vazi i za brza i spora kola jer i sa sporim kolima mozes da stradas ako preteras ne mora da bude auto od 200 konja i da juris 200
Poslednja izmena od OMP u 17 Nov 2021, 10:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori