dispy napisao: 21 Nov 2021, 20:22
@ljubitelj zamisli, kad bismo trošili manje, imali bismo više. To su se dobro setio. Dok se neko ne seti kako da to sprovede u delo, evo par brojki.
Nemam potrebe da zamišljam, odavno su se mnogi setili i mnogi sproveli u delo tako da primera iz prakse koliko voliš. Čak i u nama susednim zemljama,. dakle vrlo sličnih nama a da ne pominjem Skandinaviju ili Švajcarsku ili nama bliskiju Nemačku.
A bio i kod nas donet plan u tom smeru od strane stručnjaka i predložen, pa čak se i diskutovalo javno o njemu.....
Ali za sprovodjenje je neophodna volja da se radi u tom smeru. Medjutim oni koji imaju poluge moći nemaju nameru da se sete kako da se to sprovede u delo
Na panelu/konferenciji na sajmu energetike poodavno lično sam postavio pitanje na tu temu državnom sekretaru, javno pred 50tak učesnika i odgovor kolko zanimljiv toliko i poražavajući.
Smanjenje potrošnje nije cilj ove Vlade (čitati bilo koje) jer se time smanjuje poreski prihod u budžet. Mi treba što više da uvozimo, trošimo i omogućimo svima veću mogućnost potrošnje.
Otada je puno vode proteklo Dunavom a mi ni danas nemamo adekvatana Zakon o energetskoj efikasnosti, i tek stidljvo nekakvo započeto pomaganje selelktivnim grupama oko sanacije starijih objekata zamenom stolarije itd...kroz delimične subvencije.
A i to je zbog pritisaka iz EU i tzv zelene agende a manje zbog dobre političke volje da se trajnije reši problem prekomerne potrošnje i razbacivanja..
Nije retko da vidim uključene razne grejalice i otvorene prozore ili vrata istovremeno, naročito u javnim objektima (zaviriti u bilo koju opštinu) zimi a leti klime i isto otvorene prozore.
Jedan podatak, u Srbiji je potrošnja 250kWh po 1m2 stambenih objekata, dostignuti nivo tehnike je 20-40 kWh a neki prosek u zemljama sličnim nama oko 70-80kWh.
Na primer 1,000,000 domaćinstava razbacuje bar 150 kWh energije po samo jednom (1) metru kvadrtatnom prostora.
A dobar deo struje se koristi direktno za grejanje na tako neefikasan način.
Da ne pominjemo zagrevanje vode putem elektro grejača u bojlerima.
Mi smo toliko "bogati" da bacamo struju i država to stanje održava čak i podstiče u ponečemu.
Kod nas je porez na izolacione materijale, na toplotne pumpe, na sve ostalo što je povezano sa mogućnnosti da se popravi en. efikasnost oporezaovano tako da destimuliše i otežava primernu.