ikac2000 napisao: 01 Dec 2021, 16:53
OK, kolika je incidenca sada (420+) a kolika je bila prosle zime (~150) ? Kolika bi bila smrtnost bez vakcine prosle godine sa ovom incidencom?
Plus vremenom se gubi zastita vakcine, a najstariji su je primili pre 10+ meseci.
Sve ovo nije nista neobicno.
Poenta cele moje price je da laik, citajuci te zakljucke moze da izvuce pogresnu poruku, da je vakcina dzabe, sto je, po mom shvatanju, pogresna poruka, jer ne verujem da bi ceo zapadni svet gurao tu pricu svom narodu da je tako, samo da bi big pharma uzela neku svotu.
´Taj stav bi bio slican onom u zemlji, da ko god dodje na vlast, nista ne moze da se promeni, sto je prica koja se servira ciljano.
Ja to vidim na nacin da je strategija sa vakcinacijom ispala pogresna, i da nije moguce sa vakcinom izaci iz ove pandemije. Da mora da se ide i u drigim pravcima, a ne da se koncept koji je u praksi prso, ide u dalje inteziviranje sa nekim obaveznim vakconacijama do kraja veka, kao sto juce rece CEO Fajzera. Izjavio je da ce morati goidnama da se boosterisemo.
Znaci Nemacka ima visestruko vise zarazenih nego pre godinu dana bez vakcine, i uporediv broj mrtvih po danu. Mozda da su radili intenzivno izolovanje zarazenih, ne bi imali uopste mrtve, hint Kina.
Ne zanemarujem dinamiku virusa i mutacije, ali to se znalo i kad su pravili te vakcne, i ko je kreirao strategiji vakconacije kao izlaza iz epidemije, znao je da je korona brzo mutirajuci virus, i bezveze je reci da su iznenadjeni. Ako se to ne uzima i obzir, onda imaji pogresne ljude na mestima na kojima de kreira strategija.
Realnost je da je vakcina uzasno podbacila, iako je i dalje solidna da te spase od smrta, ali preslaba je da promeni tok desavanja, sto je morala sa uradi.
Plus, videlo se da nesto skripi sa vakcinama jos kod Cilea, pre mozda 9 meseci. Dakle nesposobna ekipa vidi pandemiju u Nemackoj. Rezultati su jasni, i ocigledni i losi su. Ja necu da mi neko prica sta bi bilo da nema vakcine, jer je to uvod u pogorsavanje stanja, sa argumentom, da je moglo i mnogo gore.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.