Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Re: Corona virus

Post od brabonjak »

tlazar napisao: 02 Dec 2021, 13:39Je l to onda znaci da su ostale vakcine postale manje opasne ili mozda ne mozemo bas tako lako tumaciti te vaers podatke?
Na osnovu ove moje mini-analize, mislim da postoji vrlo visoka šansa da su kod ranijih vakcina mnogo manje izražene ozbiljne neželjene reakcije nego kod mRNK i vektorskih covid vakcina. Voleo bih da u buduće vidimo studije koje će ovo potvrditi ili opovrgnuti.
Koliko bi bilo nezeljenih efekata vakcine protiv gripa da je niko nikada nije primio do sada i da je sada primi cela svetska populacija? Procentualno vise ili manje?
Zar ne bismo trebali da dovedemo vakcine u iste uslove pa onda da uporedimo koja izaziva vise nezeljenih reakcija?
Ovo je dobro pitanje. 2009. je bila pandemija H1N1, u Americi je vakcinom protiv H1N1 vakcinisano 27% ukupne populacije, a VAERS-u nije prijavljen neuobičajen broj smrtnih slučajeva. Trebalo bi, naravno, detaljno uporediti sve druge ozbiljne neželjene reakcije. To je ozbiljan posao, a ja iskren da budem, vremena za to, a ni vajde, nemam.
tlazar
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2017, 15:24
Garaža: Elantra 1.6mpi

Post od tlazar »

brabonjak napisao: 02 Dec 2021, 13:59 Na osnovu ove moje mini-analize, mislim da postoji vrlo visoka šansa da su kod ranijih vakcina mnogo manje izražene ozbiljne neželjene reakcije nego kod mRNK i vektorskih covid vakcina. Voleo bih da u buduće vidimo studije koje će ovo potvrditi ili opovrgnuti.
To sto mislis da postoji vrlo visoka sansa da su kod kovid vakcina vise izrazene ozbiljne nezeljene reakcije i ono od cega smo poceli diskusiju, "Sada znamo da ..", nije uopste isto.

Ti mislis da su izrazenije ozbiljne nezeljene reakcije, ja mislim da nisu. Svako ima svoje misljenje, ali ni ja ni ti NE ZNAMO i NE ZNA se, to je cinjenica.

Inace, ja sam svakako uveren da benefit prevazilazi rizik visestruko i da treba ove vakcine proglasiti obaveznim, tj to ozvaniciti.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

cozmo napisao: 02 Dec 2021, 10:27 @tlazar

Isto tako, stoprocentno je utvrdjeo da ko god je umro od tromboze posle vakcine (najcesce od AZ jer je ta davana najvise u pocetku u UK) utvrdjeno je, ispitivanjem (ne znam zasto nije objavljeno, ali uradjeno je i kod nas isto - sve podatke imate kod ovog mog sto se bavi time) je imao antifosfolipidni sindrom, odnosno ne bi mu samo vakcina izazvala trombozu, vec i bilo koji drugi poremecaj imunuteta. Nazalost, taj sindrom se samo tako i uoci. Utvrdjeno je kod ljudi koji su dobili tromb posle vakcinacije i bili na lecenju (kad se primeti na vreme).

Nadam se da ce biti objavljeno sve oko toga, cenim da ne objavljuju nista jer je incidenca dogadjaja zanemarljiva (tako sam razumeo ovog mog prijatelja).

Bilo bi dobro da se ovo objavi za sve "statisticare" i sve avakase.

Ili da citiram mog prijatelja "Te osobe bi dobile tromb i posle gripa" jer je jednostavno takav sindrom sa poremecajem imunuteta od bilo cega.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/%D0% ... uzrok.html
Naučnici otkrili mogući uzrok nastanka trombova od vakcine "Astra-Zeneka"

Naučnici veruju da su otkrili uzrok veoma retke pojave krvnih ugrušaka koji se pojavljuju nakon primanja vakcine protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet Oksford i kompanija "Astra-Zeneka".

Prema podacima tima velških i američkih naučnika, neželjena reakcija nastaje zbog načina na koji se adenovirus, koji koristi vakcina za prebacivanje genetskog materijala koronavirusa u ćelije, vezuje sa specifičnim proteinom u krvi, poznatim kao trombocitni faktor 4 (PF4), preneo je Gardijan.

Istraživači misle da bi to moglo da izazove lančanu reakciju u imunom sistemu koji može da izazove krvne ugruške, poznate kao imuna trombocitopenija indukovana vakcinom (VITT).

Profesor sa Univerziteta medicine u Kardifu Alan Parker rekao je da se nada da bi njihova otkrića mogla da pomognu u boljem razumevanju neželjenih reakcija novih vakcina i da se potencijalno napravi modifikovana vakcina koja bi preokrenula tok pandemije.

"Naši podaci potvrđuju da PF4 može da se vezuje za adenoviruse, što je važan korak u otkrivanju mehanizma koji se krije iza VITT. Uspostavljanje mehanizma trebalo bi da pomogne u prevenciji i lečenju ovog poremećaja", objasnio je Parker.

U istraživanju su učestvovali i naučnici "Astra-Zeneke", a iz kompanije su rekli za Bi-Bi-Si da "istraživanje nudi zanimljiva zapažanja i da 'Astra-Zeneka' istražuje načine da maksimalno iskoristi nova otkrića kako bi se uklonila ova izuzetno retka nuspojava".
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Sa obaveznom vakcinacijom se ne slažem, jer odnos benefit/rizik zavisi od starosti. Drugo bi bilo da su vakcine sterilizacione, da štite ostatak populacije i nude trajno rešenje problema, pa da mlađi (uključujući i decu) i preuzmu rizik za opše dobro. Međutim vakcine ovakve kakve jesu imaju marginalan uticaj na opše dobro, već pomažu pojedincu da bolje prođe.

A da uvedemo obavezno, i da potencijalno osudimo sve, uključujući i mlađe da se vakcinišu na svakih 6 meseci beskonačno, to mi je suludo. Pre svega ako postoji neki rizik x, ako primiš 10 puta vakcinu imaćeš 10x rizik.

Da sad i napravimo da bude obavezno a sledeće godine da to ukinemo, vraćamo se tamo gde smo i sada kad antitela "ispare". Moj je stav da svako treba za sebe da proceni koji mu je rizik i u skldu sa tim da deluje. Druga je priča što većina ljudi neće ili ne može da pogleda neku od studija i da realno izvrši tu procenu.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

tlazar napisao: 02 Dec 2021, 14:24 To sto mislis da postoji vrlo visoka sansa da su kod kovid vakcina vise izrazene ozbiljne nezeljene reakcije i ono od cega smo poceli diskusiju, "Sada znamo da ..", nije uopste isto.

Ti mislis da su izrazenije ozbiljne nezeljene reakcije, ja mislim da nisu. Svako ima svoje misljenje, ali ni ja ni ti NE ZNAMO i NE ZNA se, to je cinjenica.
Slažem se, nije trebalo i tu tvrdnju da ubacim među one preostale dve, već da odvojim te dve koje jesu dokazane, a za tu treću da ostavim da samo mislim da postoji vrlo visoka šansa da bude dokazana.

S druge strane, na poslednjih nekoliko strana koliko si aktivan moglo se naići na tvrdnje koje su dokazano pogrešne pa nisam primetio da si reč rekao. Neke sitne duše bi možda rekle da je puka slučajnost što su takve tvrdnje govorile u prilog vakcinama.
tlazar
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2017, 15:24
Garaža: Elantra 1.6mpi

Post od tlazar »

zaista nisam primetio te tvrdnje.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Ponovo u vezi sa ovim mini istraživanjem iz Kragujevca. Pravi izvor je zapravo Blic, a tekst je pun pogrešnih zaključaka. Ne ide mi u glavu kako pojedini profesori, čija se imena nalaze u tom tekstu, nemaju problem sa ovim.

Prva izjava:
Istraživanjem je obuhvaćena i verovatnoća zaražavanja. Tako kada se uporede podaci u odnosu na sve zaražene, verovatnoća da se zaraze vakcinisani je 2.1 puta manja (64%/31%), a za vakcinisane sa tri doze 12.8 puta manja (64%/5%) u odnosu na nevakcinisane.
Verovatnoća zaražavanja ne određuje se u odnosu na sve zaražene već u odnosu na ukupan broj ljudi u posmataranoj kategoriji koji je mogao da bude zaražen. Na način na koji su oni prikazali, "verovatnoće zaražavanja" sa tri doze u odnosu na one sa dve doze ili nevakcinisane značajno su mnogo manje nego što zapravo jesu. Da se ne ponavljam, date su ovde.

Druga izjava:
Kao najuspešnije cepivo pokazao se Fajzer. Prema septembarskom preseku od delta osoja obolelo 8.3 građana koji su primili AstraZeneku, od Fajzera 6.8 odsto, Sputnjika 13.6 odsto i Sinofarma 71.4 odsto.
Ponovo ista greška. Ovde čak ni nije naveden ukupan broj ljudi koji je primio svaku od vakcina, tako da nije moguće odrediti "najuspešniju vakcinu".

Treća izjava:
Do drastične ali i najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji su oboleli od kovida morali na lečenje u bolnicu. U slučaju nevakcinisanih to je 75.2 odsto, a vakcinisanih 24.8 odsto. Još uočljivija razlika je kada je reč o intezivoj nezi i stavljanju na respirator - odnos je dva vakcinisana pacijenta u odnosu na 33 nevakcinisanih.
"Drastičnost razlike" takođe nije moguće uočiti na ovaj način. Uzimajući u obzir ranije naveden ukupan broj ljudi koji pripadaju svakoj od ovih kategorija, dolazimo da je šansa da vakcinisani sa dve doze završi u bolnici 4.11 puta manja od šanse da nevakcinisani završi u bolnici, odnosno 6.28 u slučaju vakcinisanog sa tri doze.

Drugim rečima, procenjene efikasnosti protiv hospitalizacije iznose 75.6% i 84% respektivno.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

grujicd napisao: 02 Dec 2021, 14:38 Sa obaveznom vakcinacijom se ne slažem, jer odnos benefit/rizik zavisi od starosti. Drugo bi bilo da su vakcine sterilizacione, da štite ostatak populacije i nude trajno rešenje problema, pa da mlađi (uključujući i decu) i preuzmu rizik za opše dobro. Međutim vakcine ovakve kakve jesu imaju marginalan uticaj na opše dobro, već pomažu pojedincu da bolje prođe.

A da uvedemo obavezno, i da potencijalno osudimo sve, uključujući i mlađe da se vakcinišu na svakih 6 meseci beskonačno, to mi je suludo. Pre svega ako postoji neki rizik x, ako primiš 10 puta vakcinu imaćeš 10x rizik.

Da sad i napravimo da bude obavezno a sledeće godine da to ukinemo, vraćamo se tamo gde smo i sada kad antitela "ispare". Moj je stav da svako treba za sebe da proceni koji mu je rizik i u skldu sa tim da deluje. Druga je priča što većina ljudi neće ili ne može da pogleda neku od studija i da realno izvrši tu procenu.
Fino je da bar neko malo dalje razmislja od sutra. :thumbup:
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Ili od "daj vakcinu da mi dupe vidi put".
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Npr ovakve stvari ne pomazu da se dobije poverenje u vakcinu (bas me interesuje jel prava prica ili je neko hakovao aha sajt)

Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

https://www.reuters.com/article/factche ... SL1N2SH1HN

The 319-word abstract, published in the American Heart Association journal Circulation, claims its research has found mRNA vaccines “dramatically increase” inflammation in endothelium cells and T cell infiltration in the heart.

However, multiple experts have raised criticisms of the abstract, which does not detail a full study and has not been peer-reviewed.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Važnije je podvući za sve koje mrzi da sve čitaju:
Isecak je pisala 1 osoba.
Osoba nije bila raspoložena za komentar Rojtersu.

Mislim da može da se stavi tačka na hoax.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bas vode rat... Evo sto je sajt posle napomenuo:
Soon after publication of the above abstract in Circulation, it was brought to the American Heart Association Committee on Scientific Sessions Program’s attention that there are potential errors in the abstract. Specifically, there are several typographical errors, there is no data in the abstract regarding myocardial T-cell infiltration, there are no statistical analyses for significance provided, and the author is not clear that only anecdotal data was used.

We are publishing this Expression of Co
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161 ... 0000001051

PS: Ma da apsolutno jezivo sta se radi ....
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Neki njihov Nestorović.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

ikac2000 napisao: 01 Dec 2021, 16:53 OK, kolika je incidenca sada (420+) a kolika je bila prosle zime (~150) ? Kolika bi bila smrtnost bez vakcine prosle godine sa ovom incidencom?

Plus vremenom se gubi zastita vakcine, a najstariji su je primili pre 10+ meseci.

Sve ovo nije nista neobicno.

Poenta cele moje price je da laik, citajuci te zakljucke moze da izvuce pogresnu poruku, da je vakcina dzabe, sto je, po mom shvatanju, pogresna poruka, jer ne verujem da bi ceo zapadni svet gurao tu pricu svom narodu da je tako, samo da bi big pharma uzela neku svotu.

´Taj stav bi bio slican onom u zemlji, da ko god dodje na vlast, nista ne moze da se promeni, sto je prica koja se servira ciljano.
Ja to vidim na nacin da je strategija sa vakcinacijom ispala pogresna, i da nije moguce sa vakcinom izaci iz ove pandemije. Da mora da se ide i u drigim pravcima, a ne da se koncept koji je u praksi prso, ide u dalje inteziviranje sa nekim obaveznim vakconacijama do kraja veka, kao sto juce rece CEO Fajzera. Izjavio je da ce morati goidnama da se boosterisemo.

Znaci Nemacka ima visestruko vise zarazenih nego pre godinu dana bez vakcine, i uporediv broj mrtvih po danu. Mozda da su radili intenzivno izolovanje zarazenih, ne bi imali uopste mrtve, hint Kina.

Ne zanemarujem dinamiku virusa i mutacije, ali to se znalo i kad su pravili te vakcne, i ko je kreirao strategiji vakconacije kao izlaza iz epidemije, znao je da je korona brzo mutirajuci virus, i bezveze je reci da su iznenadjeni. Ako se to ne uzima i obzir, onda imaji pogresne ljude na mestima na kojima de kreira strategija.
Realnost je da je vakcina uzasno podbacila, iako je i dalje solidna da te spase od smrta, ali preslaba je da promeni tok desavanja, sto je morala sa uradi.

Plus, videlo se da nesto skripi sa vakcinama jos kod Cilea, pre mozda 9 meseci. Dakle nesposobna ekipa vidi pandemiju u Nemackoj. Rezultati su jasni, i ocigledni i losi su. Ja necu da mi neko prica sta bi bilo da nema vakcine, jer je to uvod u pogorsavanje stanja, sa argumentom, da je moglo i mnogo gore.
Poslednja izmena od Bax u 03 Dec 2021, 09:27, izmenjeno 1 put ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Zaključana tema