Corona virus
Re: Corona virus
Gledajući trenutni odnos ukupnog viška umrlih i zvanično saopštenih umrlih od covida u svetu, Srbija je 11. na svetu i u društvu sledećih zemalja (sortirano od najvećeg prema najmanjem odnosu):
- Tadžikistan
- Nikaragva
- Uzbekistan
- Belorusija
- Egipat
- Salvador
- Kirgistan
- Azerbejdžan
- Kazahstan
- Albanija
- Srbija
Kod nas je (zaključno sa 31.10.) 4.07 puta više ukupnog viška umrlih od zvanično saopštenih umrlih od covida.
S druge strane, ako posmatramo čist višak umrlih (po glavi stanovnika) od početka pandemije, Srbija je 5. na svetu i u društvu sledećih zemalja (sortirano od najvećeg prema najmanjem višku):
- Bugarska
- Peru
- Makedonija
- Rusija
- Srbija
Kod nas je od početka pandemije umrlo oko 40 hiljada ljudi više nego što bi umrlo da pandemije nije bilo, odnosno život je prevremeno izgubio svaki 170. stanovnik Srbije.
Ovo pišem jer su, izgleda, naši odlučili da malo srede ovaj katastrofalan odnos od 4.07 - poslednje dve nedelje zvanično prijavljuju broj umrlih od covid-a koji je malčice bliži stvarnosti.
Da mi već ne dominiramo u obe kategorije, ne bih mogao da se odlučim šta je gore - biti u samom svetskom vrhu zbog toga što prikrivaš stvarni broj umrlih ili biti u samom svetskom vrhu zbog toga što imaš ogroman broj umrlih.
Izvor: Karlinsky & Kobak, 2021, Tracking excess mortality across countries during the COVID-19 pandemic with the World Mortality Dataset. eLife 10:e69336 (link ka raw data na github-u)
- Tadžikistan
- Nikaragva
- Uzbekistan
- Belorusija
- Egipat
- Salvador
- Kirgistan
- Azerbejdžan
- Kazahstan
- Albanija
- Srbija
Kod nas je (zaključno sa 31.10.) 4.07 puta više ukupnog viška umrlih od zvanično saopštenih umrlih od covida.
S druge strane, ako posmatramo čist višak umrlih (po glavi stanovnika) od početka pandemije, Srbija je 5. na svetu i u društvu sledećih zemalja (sortirano od najvećeg prema najmanjem višku):
- Bugarska
- Peru
- Makedonija
- Rusija
- Srbija
Kod nas je od početka pandemije umrlo oko 40 hiljada ljudi više nego što bi umrlo da pandemije nije bilo, odnosno život je prevremeno izgubio svaki 170. stanovnik Srbije.
Ovo pišem jer su, izgleda, naši odlučili da malo srede ovaj katastrofalan odnos od 4.07 - poslednje dve nedelje zvanično prijavljuju broj umrlih od covid-a koji je malčice bliži stvarnosti.
Da mi već ne dominiramo u obe kategorije, ne bih mogao da se odlučim šta je gore - biti u samom svetskom vrhu zbog toga što prikrivaš stvarni broj umrlih ili biti u samom svetskom vrhu zbog toga što imaš ogroman broj umrlih.
Izvor: Karlinsky & Kobak, 2021, Tracking excess mortality across countries during the COVID-19 pandemic with the World Mortality Dataset. eLife 10:e69336 (link ka raw data na github-u)
Poražavajuće.
Pravio sam lično poređenje sa Rusima i Bugarima, sa pretpostavkom da smo bolji malo od njih, što se i potvrdilo, ali na kraj pameti mi nije bilo da je čitava planeta toliko inteligentnija od nas.
Doduše, može se to gledati i sa pozitivne strane, iako smo kao narod rogovi u vreći, imamo nešto zajedničko - glupost.
Pravio sam lično poređenje sa Rusima i Bugarima, sa pretpostavkom da smo bolji malo od njih, što se i potvrdilo, ali na kraj pameti mi nije bilo da je čitava planeta toliko inteligentnija od nas.
Doduše, može se to gledati i sa pozitivne strane, iako smo kao narod rogovi u vreći, imamo nešto zajedničko - glupost.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Sad evo gledam, Dojče ekspertišen se žale da je buster mogla i ranije da se potera.
Kao i da će obavezna vakcinacija biti od 2/22
Tj. ne obavezna, nego plaćaš kaznu ako se ne vakcinišeš, tako neka budalaština...
Kao i da će obavezna vakcinacija biti od 2/22
Tj. ne obavezna, nego plaćaš kaznu ako se ne vakcinišeš, tako neka budalaština...
Boringly average, but also perfect for school run mums
brabonjak napisao: 03 Dec 2021, 09:23
- Bugarska
- Peru
- Makedonija
- Rusija
- Srbija
mart 2021
Kako dalje navodi dr Grujičić, moguće je da zaraženih ima mnogo više, potvrđujući reči dr Branimira Nestorovića.
"Kad pogledate nas genetika zaista štiti, naši vojnici su u Prvom svetskom ratu umirali od gladi, nisu umirali od španske groznice. Nešto ima veze sa genetikom. Sad vreme pokazuje da je (Nestorović) bio u pravu", dodaje Grujičić za B92.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Ma joooooook, samo su imali sve informacije početkom septembra.Ji 4Tze napisao: 03 Dec 2021, 10:42 Sad evo gledam, Dojče ekspertišen se žale da je buster mogla i ranije da se potera.
Jako zanimljivo je posmatrati veliku, moćnu i sposobnu zemlju, koju zakolje birokratija. Mastiljare ih koštaju hiljade života i milione evra. Svaki brz zaokret te kompozicije je potpuno nemoguć.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Nismo mi genetski glupi. Ali kad ti odu stotine hiljada mlađih, obrazovanijih, ambicioznijih ljudi iz zemlje, jasno je da prosak mora da padne. Ti što su otišli su bili mali lampion svetla u svom mikrookruženju, vukli neke stvari napred, kad odu nije samo da oni fale nego i to mikrookruženje potone nazad.
Nismo bili, ali sad jesmo. Ako ti je svaka pozitivna genetska mutacija osuđena da ode, a ostaje ti loša genetika, posle svega nekoliko generacija ti jesi genetski glup.grujicd napisao: 03 Dec 2021, 10:51 Nismo mi genetski glupi. Ali kad ti odu stotine hiljada mlađih, obrazovanijih, ambicioznijih ljudi iz zemlje, jasno je da prosak mora da padne. Ti što su otišli su bili mali lampion svetla u svom mikrookruženju, vukli neke stvari napred, kad odu nije samo da oni fale nego i to mikrookruženje potone nazad.
Možeš reći da smo mi zemlja sa genetski fantastičnim pojedincima, ali smo kao narod genetski glupi, (IQ=89), i bićemo sve gluplji ukoliko _odmah_ nešto ne učinimo, bar oni preostali koji su kapacitet da to shvate. Ja se nadam da kritična količina ljudi koji su sposobni neke stvari da shvate, nije nedovoljna, inače džabe borba, već je izgubljena.
Poslao sam mejl dr Dejanu Baskiću, koji radi spomenuto istraživanje u Kragujevcu, u nadi da ću dobiti odgovor koliko se ljudi ponovo razbolelo od onih koji su već imali potvrđenu infekciju. U tekstu je navedeno da je 1.7. ukupno 24.746 osoba imalo potvrđenu infekciju, ali oni nisu posebno izdvojeni među onih 9.144 koliko se naknadno razbolelo. Takođe nije poznato da li je i koliko među tih 24.746 osoba bilo vakcinisano.
Imaju pristup svim relevantnim podacima za 145.074 osoba, a u medijima završi onakva površna analiza.
Javljam šta je napisao.. ako odgovori, naravno.
Imaju pristup svim relevantnim podacima za 145.074 osoba, a u medijima završi onakva površna analiza.
Javljam šta je napisao.. ako odgovori, naravno.
Izvini prsao sam malo oko svega, morama malo da se nasalim, hvala ti sto si se angazovao da malo bacis svetlo na ova desavanja.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Meni uopste nisu jasni tvoji zakljuci, ocigledno par ljudi ovde su veci eksperti od veceg dela svetske strucne zajednice, i otkrice novu svetsku zaveru.
Ali ok, misljenje je kao d…, svako ga ima, ja moje stvaram ipak na osnovu globalnih eksperata, a ne samozakljucaka par (tendencioznih) eksperata na forumu, i svaka slicnost sa avax metodama je slucajna
Lepo je rekao Vlada da svako navrce na svoju vodenicu.
Ali ok, misljenje je kao d…, svako ga ima, ja moje stvaram ipak na osnovu globalnih eksperata, a ne samozakljucaka par (tendencioznih) eksperata na forumu, i svaka slicnost sa avax metodama je slucajna

Lepo je rekao Vlada da svako navrce na svoju vodenicu.
Poslednja izmena od ikac2000 u 03 Dec 2021, 16:02, izmenjeno 2 puta ukupno.
Prof. dr Dejan Baskić je odgovorio. Napisao je da tražene podatke imaju, ali da ih još nisu obradili, kao i da očekuju da će vrlo brzo obraditi.
Zamoliću ga da mi podatke prosledi, kada jednom budu obrađeni, u sledećem obliku:
- broj osoba koje su u tom periodu obolele od ukupnog broja osoba koje su ranije već potvrđeno preležale infekciju, a koje nisu vakcinisane
- broj osoba koje su u tom periodu obolele od ukupnog broja osoba koje su ranije već potvrđeno preležale infekciju, a takođe su i vakcinisane
Inače, imam spremnu google forms anketu koja bi dala odgovor na mnogo više pitanja, jedino što, naravno, njen uzorak ne bi bio reprezentativan. Plan je, ako uopšte odlučim da anketu stavljam u pogon, baza sa svim odgovorima bude javna i svima dostupna. Moje mišljenje je da je, kada već ništa nije transparentno, bolje imati i podatke koje verno oslikavaju COVID-19 stanje među korisnicima internet foruma nego - ništa.
Zamoliću ga da mi podatke prosledi, kada jednom budu obrađeni, u sledećem obliku:
- broj osoba koje su u tom periodu obolele od ukupnog broja osoba koje su ranije već potvrđeno preležale infekciju, a koje nisu vakcinisane
- broj osoba koje su u tom periodu obolele od ukupnog broja osoba koje su ranije već potvrđeno preležale infekciju, a takođe su i vakcinisane
Inače, imam spremnu google forms anketu koja bi dala odgovor na mnogo više pitanja, jedino što, naravno, njen uzorak ne bi bio reprezentativan. Plan je, ako uopšte odlučim da anketu stavljam u pogon, baza sa svim odgovorima bude javna i svima dostupna. Moje mišljenje je da je, kada već ništa nije transparentno, bolje imati i podatke koje verno oslikavaju COVID-19 stanje među korisnicima internet foruma nego - ništa.
Na čije i koje zaključke misliš?ikac2000 napisao: 03 Dec 2021, 15:55 Meni uopste nisu jasni tvoji zakljuci, ocigledno par ljudi ovde su veci eksperti od veceg dela svetske strucne zajednice, i otkrice novu svetsku zaveru.
Na tvoje, toliko napisanih reči, a suština negde u izmaglici.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...