Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Re: Corona virus

Post od brabonjak »

Podaci CDC-ja o 43 omikron pozitivna US slučaja kažu da je 34 (79%) bilo vakcinisano bar dva puta. Od tih 34, 14 je primilo i treću dozu, pri čemu je kod 9 prošlo 14 dana ili više od primanja treće doze. Dodaje se da je 6 osoba bilo već obolelo, ali ne navodi se njihov vakcinalni status. Jedna vakcinisana osoba bila kratko hospitalizovana, nema smrtnih slučajeva.

U međuvremenu, Bocvana i dalje ćuti o tome odakle je došlo 4 potpuno vakcinisanih diplomata kod kojih je prvi put primećena omikron varijanta.
milanns napisao: 12 Dec 2021, 14:11Vidim sad, dobio si i odgovor. Procitaj par puta, sta da ti kazem.
Ne znam na koji odgovor misliš. Svakako bih voleo da čujem i tvoj stav.
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Post od milanns »

Vladapetr napisao:Argument da ako se porede dve pojave ili šta god, da se to radi poredeći ih u identičnim ili dovoljno sličnim uslovima? Ne, taj argument nemam jer je to naprosto jedan od osnovnih preduslova za uporedjivanje, da se koristi ista metrika Slika
Literatura za citanije: gore.

Bizaran primer te "logike": moj post iznad.

Hint: isti uslovi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ne, bukvalno je neverovatno o koliko bazičnim pojmovima treba da diskutujemo. Kakva mentalna gimnastika je potrebna da se udahne smisao tim sumanutim idejama, pa to je da se rokneš samo dok čitaš

Zamisli takvu priču u svakodnevnom životu, pa to bi bila sprdnja na kvadrat.
Kako to mislite da su ova dva modela automobila ista, kad ovaj troši 30% više od drugog modela?
- Ako ga budete vozili sporije, trošiće manje
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
nick79
Reactions:
Pridružio se: 27 Feb 2014, 07:26

Post od nick79 »

Ono kad se registrujes na auto forum I 95% postova su ti na temi o koroni. Jbt kao da ne postoji ana.rs i krstarica.

Razumem da je inicijalno ova tema bila zamišljena kao tema gde će ljudi moći da podele neke servisne informacije, opisu neko iskustvo jer je pre dve godine bilo sve ovo novo. Ali poslednjih par meseci, ovo,je sprdnja. Pogledam ovu temu svakih desetak dana i vidim jedne te iste ljude koji pokušavaju da nešto dokažu jedni drugima, ali bez uspeha.

Da sam neki admin ovde kao sto nisam, ja bih ovu temu ubio :D .
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

nick79 napisao:
Da sam neki admin ovde kao sto nisam, ja bih ovu temu ubio :D .
+1

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

milanns napisao: 12 Dec 2021, 16:00Hint: isti uslovi.
Ah, pa sve vreme i pričamo o istim uslovima. Posmatrajmo boravak u klubu sa istim brojem ljudi isti vremenski period:

Scenario 1 - zaražena vakcinisana osoba boravi u klubu 3 sata sa drugih 100 vakcinisanih osoba.
Scenario 2 - zaražena nevakcinisana osoba boravi u klubu 3 sata sa drugih 100 nevakcinisanih osoba.

Na osnovu rezultata studije imamo:

Posledica scenarija 1 - zaraženo 28 osoba.
Posledica scenarija 2 - zaraženo 40 osoba.

Ako nemamo ograničavanje kretanja nevakcinisanim, odnosno kada nema nikakvih razlika u ponašanju, drugim rečima - kada su jednake šanse da se na svim mestima nađu vakcinisana i nevakcinisana osoba - vakcinacija zaista doprinosi smanjenju ugrožavanja drugih za 30%.

Međutim, ako se setimo da danas svi ograničavaju kretanje nevakcinisanima - smatrate li zaista da je šansa da se nađe u gore spomenutoj (ili bilo kojoj drugoj) situaciji ista za vakcinasanu osobu i za nevakcinisanu osobu? Osim toga, smatrate li zaista da vakcinisana osoba bude sa istim brojem ljudi tokom dana u bliskom kontaktu kao nevakcinisana osoba?

Ograničavanje kretanja nevakcinisanim ima smisla ako i samo ako vakcinisani ne mogu da prenesu virus drugome.

Mislio sam da će onaj primer sa 3 vs 2 da bude dovoljan, ali sam se prevario..
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Dakle, vakcinacijom 30% smanjujemo transmisiju?
tlazar
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2017, 15:24
Garaža: Elantra 1.6mpi

Post od tlazar »

brabonjak napisao: 13 Dec 2021, 10:27
milanns napisao: 12 Dec 2021, 16:00Hint: isti uslovi.
Ah, pa sve vreme i pričamo o istim uslovima. Posmatrajmo boravak u klubu sa istim brojem ljudi isti vremenski period:

Scenario 1 - zaražena vakcinisana osoba boravi u klubu 3 sata sa drugih 100 vakcinisanih osoba.
Scenario 2 - zaražena nevakcinisana osoba boravi u klubu 3 sata sa drugih 100 nevakcinisanih osoba.

Na osnovu rezultata studije imamo:

Posledica scenarija 1 - zaraženo 28 osoba.
Posledica scenarija 2 - zaraženo 40 osoba.

Ako nemamo ograničavanje kretanja nevakcinisanim, odnosno kada nema nikakvih razlika u ponašanju, drugim rečima - kada su jednake šanse da se na svim mestima nađu vakcinisana i nevakcinisana osoba - vakcinacija zaista doprinosi smanjenju ugrožavanja drugih za 30%.

Međutim, ako se setimo da danas svi ograničavaju kretanje nevakcinisanima - smatrate li zaista da je šansa da se nađe u gore spomenutoj (ili bilo kojoj drugoj) situaciji ista za vakcinasanu osobu i za nevakcinisanu osobu? Osim toga, smatrate li zaista da vakcinisana osoba bude sa istim brojem ljudi tokom dana u bliskom kontaktu kao nevakcinisana osoba?

Ograničavanje kretanja nevakcinisanim ima smisla ako i samo ako vakcinisani ne mogu da prenesu virus drugome.

Mislio sam da će onaj primer sa 3 vs 2 da bude dovoljan, ali sam se prevario..
u ovim pocetnim uslovima si izostavio jednu jako bitnu cinjenicu, vakcine stite od zarazavanja u odredjenom procentu, sto dalje znaci ako napunis klub vakcinisanim ljudima dosta je manja verovatnoca da ce se tu uopste pojaviti zarazena osoba.

Posto si vec napisao negde da si programer koji je zavrsio ETF, a kako imam isto obrazovanje, imam zaista problem da shvatim da su ovakve interpretacije statistike slucajne i da su posledica nerazumevanja.
nick79
Reactions:
Pridružio se: 27 Feb 2014, 07:26

Post od nick79 »

@tlazar Možda je mlađi pa ga nije Merkle zakačio :D
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

McGruja napisao: 13 Dec 2021, 10:39Dakle, vakcinacijom 30% smanjujemo transmisiju?
U slučaju kada posmatramo samo potpuno vakcinisane koji prenose potpuno vakcinisanima sa jedne strane i nevakcinisane koji prenose nevakcinisanima sa druge strane, i trenutno dominantni delta soj, da, o tome je pisano još pre više od mesec dana ovde.
tlazar napisao: 13 Dec 2021, 10:57u ovim pocetnim uslovima si izostavio jednu jako bitnu cinjenicu, vakcine stite od zarazavanja u odredjenom procentu
Štite pojedinca u nekom značajnijem procentu 2-3 meseca. Znači, da bi se možda anuliralo značajno povećanje šanse da će vakcinisani biti sa mnogo više ljudi u kontaktu, treba napuniti klub isključivo onima koji su vakcinisani pre manje od 2-3 meseca?

S druge strane, dobro je što si spomenuo izostavljanje. Suština jeste u onome što sam namerno izostavio - ako se ne posmatraju vakcinisani koji prenose isključivo vakcinisanima, već bilo kome, kao i nevakcinisani koji prenose bilo kome, studija nije došla do razlike u prenošenju - potpuno vakcinisani je zarazio 25% svih kućnih kontakata, nevakcinisani je zarazio 23% svih kućnih kontakata. Zar nije real world scenario bliži ovome? Zašto sve ovo vreme pokušavamo da dođemo do nečega do čega su ljudi već došli? Zašto mi niko nije skrenuo pažnju na ovo? Niko nije ušao na link ili se nikome nije dopalo ono što tamo piše?
tlazar
Reactions:

Post od tlazar »

brabonjak napisao: 13 Dec 2021, 11:42
McGruja napisao: 13 Dec 2021, 10:39Dakle, vakcinacijom 30% smanjujemo transmisiju?
U slučaju kada posmatramo samo potpuno vakcinisane koji prenose potpuno vakcinisanima sa jedne strane i nevakcinisane koji prenose nevakcinisanima sa druge strane, i trenutno dominantni delta soj, da, o tome je pisano još pre više od mesec dana ovde.
tlazar napisao: 13 Dec 2021, 10:57u ovim pocetnim uslovima si izostavio jednu jako bitnu cinjenicu, vakcine stite od zarazavanja u odredjenom procentu
Štite pojedinca u nekom značajnijem procentu 2-3 meseca. Znači, da bi se možda anuliralo značajno povećanje šanse da će vakcinisani biti sa mnogo više ljudi u kontaktu, treba napuniti klub isključivo onima koji su vakcinisani pre manje od 2-3 meseca?
pa nece svi biti vakcinisanih pre manje od 2-3 meseca, ali hoce neko. Pricamo o verovatnocama, znaci definitivno je manja verovatnoca prenosenja virusa u klubu gde su samo vakcinisani. Ta studija kaze 30% koji je u realnosti jos veci jer imamo i ove pocetne uslove izmenjene. Ako analiziras dalje, videces da taj jedan zarazeni u klubu ozbiljno dalje siri epidemiju, jer ce verovatno svoje ukucane zaraziti, a taj drugi kontakt ne mozes realno spreciti. Dolazimo do zakljucka koliko je bitno smanjiti mogucnost zarazavanja u klubu makar za 1%.
brabonjak napisao: 13 Dec 2021, 11:42 S druge strane, dobro je što si spomenuo izostavljanje. Suština jeste u onome što sam namerno izostavio - ako se ne posmatraju vakcinisani koji prenose isključivo vakcinisanima, već bilo kome, kao i nevakcinisani koji prenose bilo kome, studija nije došla do razlike u prenošenju - potpuno vakcinisani je zarazio 25% svih kućnih kontakata, nevakcinisani je zarazio 23% svih kućnih kontakata. Zar nije real world scenario bliži ovome? Zašto sve ovo vreme pokušavamo da dođemo do nečega do čega su ljudi već došli? Zašto mi niko nije skrenuo pažnju na ovo? Niko nije ušao na link ili se nikome nije dopalo ono što tamo piše?
Pa ako zabranis ulaz nevakcinisanima, real world scenario ti je vakcinisani koji prenose vakcinisanima.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Znači da crva nije bilo...

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Ako ograničimo kretanje nevakcinisane osobe, koliko više kontakata dnevno ima vakcinisana osobu u odnosu na taj ograničeni broj kontakata koji onda nevakcinisana osoba ima? Ako i jedna i druga osoba budu sa istim brojem članova domaćinstva i istim brojem ljudi u prodavnici, a nevakcinisana ne bude u klubu, a vakcinisana bude sa 50, 100 ili 500 osoba u klubu, o kolikom povećanju je reč?
Pa ako zabranis ulaz nevakcinisanima, real world scenario ti je vakcinisani koji prenose vakcinisanima.
Nevakcinsani i vakcinisani dolaze u kontakt u kućnim uslovima i na drugim mestima gde nevakcinisanima nije moguće zabraniti da idu. Daleko je to od real world-a, posebno imajući u vidu da se po pitanju sprečavanja transmisije potpuno vakcinisani nakon 4-5 meseci mogu svrstati među nevakcinisane (u slučaju delte) ili odmah (u slučaju omikrona).
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Jel i uzivo ovako smaras ljude ili samo po forumima?
tlazar
Reactions:

Post od tlazar »

brabonjak napisao: 13 Dec 2021, 13:04 Ako ograničimo kretanje nevakcinisane osobe, koliko više kontakata dnevno ima vakcinisana osobu u odnosu na taj ograničeni broj kontakata koji onda nevakcinisana osoba ima? Ako i jedna i druga osoba budu sa istim brojem članova domaćinstva i istim brojem ljudi u prodavnici, a nevakcinisana ne bude u klubu, a vakcinisana bude sa 50, 100 ili 500 osoba u klubu, o kolikom povećanju je reč?
Je l ti zaista ne razumes ili se pravis? Sta ovde uporedjujes, situaciju kad niko ne ide u klub sa situacijom kad idu samo vakcinisani? Naravno da ce vakcinisani vise prenositi ako nevakcinisanog zakljucas totalno, ali nismo o tome pricali.
brabonjak napisao: 13 Dec 2021, 13:04
Nevakcinsani i vakcinisani dolaze u kontakt u kućnim uslovima i na drugim mestima gde nevakcinisanima nije moguće zabraniti da idu. Daleko je to od real world-a, posebno imajući u vidu da se po pitanju sprečavanja transmisije potpuno vakcinisani nakon 4-5 meseci mogu svrstati među nevakcinisane (u slučaju delte) ili odmah (u slučaju omikrona).
Upravo o tome pricam, treba smanjiti megucnost zarazavanja tamo gde je to moguce, a da pri tome pokusamo da se priblizimo sto vise normalnom zivotu. Znaci nevakcinisanima treba uskratiti sve ono sto nije neophodno za normalno funkcionisanje njih samih ili drustva generalno.
Zaključana tema