Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Corona virus

Post od Bax »

Na zalost, to nije bilo u moje vreme, ja sam vise cirkao sa kolegama na pauzama.

Jer imas neki rad na telforu/etranu, voleo bih da vidim kako to izlgleda, tj. na kom nivou je.
Moze na pp, necu nista komentarosati oko toga, tako da si siguran u moju diskreciju.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

tlazar napisao: ...Da se razumemo, ne mislim da su etfovci nesto posebno, vec je fakultet takav, ta nauka je takva, da je ovakvo tumacenje podataka nemoguce od diplomca etf-a.
Tamo 2000 i neke je Microsoft otvorio predstavništvo u Srbiji i prvi fakultet kojem su ponudili saradnju bio je moj MATF. Traže nekoliko studenata za praksu, koja bi nakon par meseci mogla da preraste u stalan posao, ukoliko se pokažu. Okačili u holu ogroman plakat sa poveliki tekstom sitnog fonta, gde je na engleskom navedeno: šta traže, koje oblasti su aktuelne, koje će uskoro biti aktuelne, šta od svojih prethodnih radova i interesovanja da zainteresovani navedu u prijavi koja se (naravno) radi online. Tu je i link za prijavu, a ispod je mejl adresa na koju se mogu obratiti za dodatna pojašnjenja.
Jedan kolega im na tu adresu šalje mejl sledeće sadržine:

ЗДРАВО!!!
ЈА САМ СТАША СА МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА И ЖЕЛИМ ДА СЕ ПРИЈАВИМ ЗА ПОСАО.

МОЈ ТЕЛЕФОН ЈЕ 065-xxxxxxxxx

ПОЗДРАВ!!!

Bukvalno ovako je izgledao mejl: ćirilica i sve velika slova, uzvičnici u seriji :) Nije se zezao, čak je bio nezadovoljan što su neke druge pozvali na razgovor a njega nisu. Naravno da je završio fakultet, trenutno radi u Ministarstvu finansija.
Ne znam kakvu si ekipu imao na faxu i koliko ti je trajalo studiranje, ja sam pravio velike pauze pa je to potrajalo. Plus sam godinama živeo u studentskom domu, tako da iz bogatog neposrednog iskustva tvrdim da naziv fakulteta koji je neko završio nema baš nikakve veze sa njegovim sposobnostima i poimanjem sveta oko sebe.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

90-tih studenti na ETF-u nisu pisali radove, sem ako ih profesor navata da pišu pod njegovim imenom :)
tlazar
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2017, 15:24
Garaža: Elantra 1.6mpi

Post od tlazar »

Vladapetr napisao:
tlazar napisao: ...Da se razumemo, ne mislim da su etfovci nesto posebno, vec je fakultet takav, ta nauka je takva, da je ovakvo tumacenje podataka nemoguce od diplomca etf-a.
Tamo 2000 i neke je Microsoft otvorio predstavništvo u Srbiji i prvi fakultet kojem su ponudili saradnju bio je moj MATF. Traže nekoliko studenata za praksu, koja bi nakon par meseci mogla da preraste u stalan posao, ukoliko se pokažu. Okačili u holu ogroman plakat sa poveliki tekstom sitnog fonta, gde je na engleskom navedeno: šta traže, koje oblasti su aktuelne, koje će uskoro biti aktuelne, šta od svojih prethodnih radova i interesovanja da zainteresovani navedu u prijavi koja se (naravno) radi online. Tu je i link za prijavu, a ispod je mejl adresa na koju se mogu obratiti za dodatna pojašnjenja.
Jedan kolega im na tu adresu šalje mejl sledeće sadržine:

ЗДРАВО!!!
ЈА САМ СТАША СА МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА И ЖЕЛИМ ДА СЕ ПРИЈАВИМ ЗА ПОСАО.

МОЈ ТЕЛЕФОН ЈЕ 065-xxxxxxxxx

ПОЗДРАВ!!!

Bukvalno ovako je izgledao mejl: ćirilica i sve velika slova, uzvičnici u seriji :) Nije se zezao, čak je bio nezadovoljan što su neke druge pozvali na razgovor a njega nisu. Naravno da je završio fakultet, trenutno radi u Ministarstvu finansija.
Ne znam kakvu si ekipu imao na faxu i koliko ti je trajalo studiranje, ja sam pravio velike pauze pa je to potrajalo. Plus sam godinama živeo u studentskom domu, tako da iz bogatog neposrednog iskustva tvrdim da naziv fakulteta koji je neko završio nema baš nikakve veze sa njegovim sposobnostima i poimanjem sveta oko sebe.
Standardno, 4 godine osnovne studije i 3 godine master. :-D

Evo radova od prosle godine
https://www.etran.rs/2020/ZBORNIK_RADOV ... ADOVI.html

Naravno da su veliki deo ovih radova pisali studenti za profesore, cesto su i samo fiktivno potpisani profesori uz studente, a da prakticno nisu imali kontak sa radom

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Hvala, ovo je poduza lista, kako da prepoznam onaj gde si ti ucestovovao u pisanju? Ima cetiri Lazara, nisu na T?
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Corona virus

Post od milanns »

tlazar napisao:Ako je zavrsio etf u beogradu onda nas verovatno zajebava. Zavrsio sam ga po bolonji pre 8god i ne znam ni jednog kolegu koji ima ovoliko problema sa tumacenjem statistickih podataka.
Takodje, ne znam nijednog koji ne zna da tumaci naucni rad i da ne zna kako isti nastaje. Verujem da je velika vecina i pisala neke radove, pa makar za ove domace konferencije.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Ne zajebava, ubedjan sam. Mislim Ne u tom smislu: da troluje. U nekom klinackom smislu "nj nja vi se vakcinisali, ja ispao pametan": moguce. Ali logika je autenticno njegova. Bas je, kako bih rekao, konzistentno (ne)logican.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Corona virus

Post od Ji 4Tze »

Je l Bax, ako nije previše privatno pitanje, jesi li se vakcinisao?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Bitno je i koja je vakcina, npr. ko je promio Kineza npr on je sisica, jer je pohrlio medju prvima da promi dozu. Ko je promio Rusa, on je komunjara, ko je promio fajzera on je snob, kao oni sa iphone.....

Ko je primio kineza, pa fizera on je preletac...
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

tlazar napisao: 13 Dec 2021, 20:01Iznosis samouvereno podatak, pogresno protumacis, ljudi ti objasne, onda ti izneses novi i tako u krug.
Haha šta sam to pogrešno protumačio?
Mere totalnog zakljucavanja vise nigde nisu ekonomski moguce.
Kako onda na svakih par dana kad zagusti čujemo da ih neka zemlja primenjuje? Zanimljivo kako niko ekonomiju ne spominje kada se naručuju doze, za koje ni građani EU ne znaju koliko su (pre)plaćene.
Vlada ti je lepo pobio tvrdnju da se ne bi ljudi odazvali na vakcinaciji da su znali ono sto sada znaju. Ti ces sada to ignorisati i nastaviti dalje.
Vlada nije u stanju da napiše rečenicu bez uvreda, za šta bi, da na ovom forumu postoje moderatori, bio odavno sankcionisan.
Jesi li ti zaista zavrsio ETF u beogradu?
RTI, al ja imam 25 godina. Nisam u takvom strahu kao većina vas što ste po 10, 20 godina stariji pa da jedino što mi preostane bude da vređam druge po forumu umesto da ponudim argumente. Ajde, da ne grešim dušu, od gomile takvih ti si jedini koji jesi usput i malo razmislio.
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

nidza napisao: 13 Dec 2021, 20:18Između ostalog, najviše se oslanja na jedan paušalan podatak, koji se razlikuje od zemlje do zemlje, čak i od perioda do perioda u okviru iste zemlje, a to je neki dogovoren princip po kome se određuje ko je umro od kovida, a ko nije. Ja sam odavno prestao da gledam taj podatak kao referencu za bilo šta, već gledam samo ukupno odstupanje smrtnosti. Sa tim podatkom se lako manipuliše, čak i bez bilo kakve zle namere i moguće je da to rade i u UK.
Pa da, vrlo je moguće da se manipuliše na način koji je opisan u radu. A ako samo posmatraš all cause mortality prema vakcinalnom statusu, što je prema WHO i CDC jedino merilo efekata vakcinacije, on i dalje za posmatranu starosnu grupu ima peak među nevakcinisanim u istom periodu kada je i bio peak vakcinacije te starosne grupe. Šta je objašnjenje za taj peak?
udeo vakcinisanih u populaciji u vezi sa odstupanjem ukupne smrtnosti, pa uporedi par dobih i loših primera zemalja. Na primer, Singapur, Japan, Nemačka, Srbija, Rusija, Bugarska.
Vrlo rado ako mi daš za svaku od tih zemalja all cause mortality posebno nevakcinisanih i posebno vakcinisanih. Kako bi ti na osnovu all cause mortality-ja opšte populacije zaključio bilo šta o efektima vakcinacije?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Tvoje piskaranje je uvreda za intelekt, al ni za to nema sankcije pa eto trpimo.

Ovo si odvalio i jednostavno je pobijeno: brzinom kojom se u UK odazivaju na booster. Samo nam je, za dalje razumevanje tvog delovanja na forumu, potrebno da otkriješ da li si procenu "ne bi se vakcinisalo ni pola" pokupio u nekoj studiji ili je tvoje autorsko čedo? Slika
Vladapetr napisao:
brabonjak napisao:
Btw, vakcine koje se daju u UK su napravljene pre pojave Delta soja koji je već mesecima dominantan, i gle čuda - opet rade posao.
Mhm, toliko dobro "rade posao" da se ne bi vakcinisalo ni polovina vakcinisanih da si im stvari koje danas znaš pričao na samom početku kampanje. Višak umrlih prema vakcinalnom statusu ili starosnim grupama ne koristiš u proceni efekata vakcinacije? Ne moraš ti, naravno, matematičar prof. Norman Fenton se bavi time pa baci pogled kad te već UK toliko zanima.
Opet brabonjak Slika To da se ne bi vakcinisalo ni pola si isto izvukao iz neke peer studije sa Gugla, ili si toliko ušao u materiju da možeš da ispaljuješ i ocene koje nisu peer-guglovane?
Meni su za takvu ocenu verodostojniji podaci o odzivu na booster, a tu stvari ne stoje kako bi ti voleo.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Slika

Jos jedna zemlja koja ide u prilog tezi, da umiranje od korone, nema "toliko bas jake" veze sa vakcinacijom, vec sa nivoima prokuzenosti, tj koliko su vas jako udarali prethodni talasi (efekat ogledala koji sam pominjao). A zato su se i usrali u UK, jer im je jasno da je JAR izrazito prokuzen.

Inace Juzna Koreja, 80 posto stanovnistva vakcinisano, ne znam da li ima potrebe bilo kome da objasnjavam, njihov nivo razvoja i sposobnosti.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Na 8x više stanovnika od nas imaju 50% više mrtvih.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

i?
Pa isto je bilo i pre vakcine, sto se tice korone.
Takodje i u mirnodopskim uslovima jedna Bugarska ima TRI puta vise mrtvih nego Koreja godisnje (po broju stanovnika), a ni mi nismo daleko od Bugrske. Znaci imaju superiornu zdravstvenu zastitu.

Gde je tu vakcina, pitam ja?
Poslednja izmena od Bax u 14 Dec 2021, 10:18, izmenjeno 2 puta ukupno.
tlazar
Reactions:
Pridružio se: 24 Feb 2017, 15:24
Garaža: Elantra 1.6mpi

Post od tlazar »

brabonjak napisao: 14 Dec 2021, 09:00
Vlada nije u stanju da napiše rečenicu bez uvreda, za šta bi, da na ovom forumu postoje moderatori, bio odavno sankcionisan.
I dalje nisi odgovorio kako se to ljudi ne bi odazvali na vakcinaciju, a sada se odazivaju na 3. dozu.
brabonjak napisao: 14 Dec 2021, 09:00
Jesi li ti zaista zavrsio ETF u beogradu?
RTI, al ja imam 25 godina. Nisam u takvom strahu kao većina vas što ste po 10, 20 godina stariji pa da jedino što mi preostane bude da vređam druge po forumu umesto da ponudim argumente. Ajde, da ne grešim dušu, od gomile takvih ti si jedini koji jesi usput i malo razmislio.
Stariji sam 5 godina, ne 10 :)

Ja apsolutno nisam ni u kakvom strahu, ti si u strahu, ali od vakcine.
Moda su mozda zaista godine problem, primetio sam da su moje godine neka granica gde ljudi imaju zaista postovanje za formalno obrazovanje. Mladje generacije citaju malo na internetu o necemu, procitaju nekoliko naucnih radova i vec su eksperti.

Sto se tice toga sta si pogresno protumacio, pa apsolutno svaki rad koji si tumacio si makar delimicno pogresno protumacio i onda su svoje pogresno tumacenje pretvorio u tvrdnju i apsolutnu istinu. Pricali smo pre nedelju dana o broju smrti koje si pogresno tumacio, a onda predstavio kao istinu i pretvorio u tvrdnju. Ovo je inace model ponasanja antivakserskog pokreta. Isticu neke stvari kao apsolutnu istinu i onda suprostavljaju stavove sa pravim naucnicima koji se izrazavaju drugacijim jezikom, koji nije tako zarazan i samouveren kao antivakserski.

Pravi naucnik ce koristiti recenice kao sto su "Veruje se da...", "Na osnovu do sada dostupnih podatako, mozemo reci..." to obicnom coveku nije tako zanimljivo kao "Sada znamo da ...", "Jasno je da..."
Zaključana tema