Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Corona virus

Post od McGruja »

Ne, ti vodiš priču, ti izaberi

Kreni, stav 1, podatak, stav 2 podatak, stav 3 podatak, moj zaključak, tvoj zaključak
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

nidza napisao: 14 Dec 2021, 13:23da li temeljno vakcinisane zemlje imaju manji višak smrtnosti?

Odgovori samo sa da ili ne.
Niko to nije sada u mogućnosti da ti kaže, pa ni ja.

Da je pitanje glasilo ovako:
Ako posmatramo period od Y meseci nakon što su zemlje dostigle X procenata vakcinisane populacije, da li je ukupan višak umrlih manji u odnosu na ukupan višak umrlih u istom periodu kada vakcinacije nije bilo?
I dalje niko sada ne bi bio u mogućnosti sa sigurnošću da ti kaže jer ovaj talas još nije gotov, a i to Y za iole "temeljan" X bi predstavljao previše mali vremenski okvir, ali bi bar pitanje bilo malčice manje besmisleno.

Da je naučna zajednica sa sigurnošću mogla do sada da uoči nešto što se tiče tvog pitanja, čitali bismo studiju umesto ovih nepotrebnih komentara.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Evo pogledaj Nemacku, oni trenuto imaju visak smrtnosti, jel su oni dovoljno vakcinisani?

Inace nema sirotinjske zemlje koja je vakcinisana temeljno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Ok, da li zaključuješ nešto sa ovog grafika?

Slika

Ja vidim da su ljudi umirali sa svakim talasom, a da sad ne umiru

Dok recimo u Sbiji porazni grafik

Šta zqključujes?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Zakljucujem da treba pogledati nevakcinisane zemlje, i imati neku referencu.
Takodje bih pogledao i druge visoko vakcinisane zemlje, ali koje nisu prokuzene, recimo Juzni Koreju,

Aj pogledaj isti grafik i dalje nevakcinisane JAR, sta zaklljucujes, i zasto su se usrali u UK?
Poslednja izmena od Bax u 14 Dec 2021, 14:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jer su matori.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ovi doktori iz JAR javljaju da se bas nosta spec ne desava(vakcinisani, nevakcinisani, nebitno), da su svi trenutno relaks oko omikrona, pa cak i metuzalemi, imaju i oni matorih ljudi...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

JAR podacima veruješ?

I dalje nisi stavio tezu ili mišljenje oko koga bi mogli da diskutujemo.
Nemacka ima sličan grafik kao UK, tj. zaključujem slično kad ih gledam
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Koje grafikone uopste gledamo, ja sam mislo da pricamo o viskovima smrti, to je pitao Nidza, ti ne pricas o viskovima smrti, ono gore iz UK je grafikon smrti?

JA sam govorio o ovom, evo Njemcoma visak smrti ide ka piku koji su imali bez vakcine.
(Posto moj grafik malo kasni, mogu, da potvrdim posle nove analize, da su oni skori stigli svoj visak smrti koji su imali u prvom piku grafikona...
NAime, nemacka kriva je nastavila da raste u zadnjih 15 dana za koje dole ne postoje podaci, jos uvek.....)

Slika
photo loading

Sad mozete Vi da kazete, to je zbog vece smrtnosti delte, ili previse im je proslo od boostera, ili premalo su vakcinisali, sad izlaze na zurke, ipak Nemci su na istoj tacki kao prosle godine u ovo vreme, ali naoruzani vakcinama, i uvode nove restikcije.
Poslednja izmena od Bax u 14 Dec 2021, 14:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Visak smrti je podatak koji se koristi za zemlje kojima ne veruješ u podatak “smrt od Covid19”

Za UK i Švabiju gledam podatke bolestan/hospitalizovan/umro
Slažeš se da su ti podaci dostupni
Onda gledam period pre masovne vacc, i poredim ono sto je najbitnije, a to je za mene smrt
Mada je dosta neprijatno i kad budeš hospitalizovan, ipak je neprijatnije kad si mrtav

I onda ja, banalan kakav jesam, izvodim zakljucke, dodatno uzimajući u obzir i neke prideve u analizi tipa starost populacije, režim zatvaranja države itd

Moj zaključak je da su veće šanse da ne umrem ako se vakcinisem
Tvoj nije takav zaključak?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

A ne, Nidza je rekao da ne veruje u to kako su razne zemlje klasifikovali smrti od korone, i zato je proglasio ovo kao bitan parametar(visak) za dalju analizu.

Verujem da je manja sansa da umres ako si vakcinisan, pod uslovom da se ponasas kao isti ti, ali nevakcinisan.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Zadnja recenica je netacna :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Otkud ti znas sta ja verujem?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

brabonjak napisao: 14 Dec 2021, 13:20
Vladapetr napisao: 14 Dec 2021, 11:52Meni je relevantno da je kod prošlog talasa u UK sa ovolikim brojem zaraženih, dnevno umiralo 1000 ljudi više nego sad. Ovaj talas im traje neka 3 meseca i ne obuzdavaju ga zakjučavanjima i sličnim merama, kako su oborili prethodni. A imaju nekih 90.000 mrtvih manje. Zašto?
Uračunaj i te koji su pomrli od vakcine, pa daj brojku i opet objasni - zašto?
Da, poznato mi je da je tebi relevantno ono što je tebi relevantno. Koga briga šta je relevantno naučnoj zajednici. Poslednji put - treba da sam pročitaš rad, bez mojih izuzetno suptilnih manipulacija prilikom interpretacije.
Ne sutor ultra crepidam glasi stara latinska mudrost. Obućaru, ne dalje od obuće iliti ne hvataj se u kolo koje ne znaš da igraš.
Siguran sam da si ti uveren da umeš da pročitaš medicinsku analizu na 20 strana i da je razumeš, otprilike isto koliko sam ja siguran da ne postoji način da ti objasnim koliko je to besmisleno.

No kako god, brojke u UK su veoma jasne: pre vakcinacije im je svaki dan umiralo 1000 ljudi više, nego što umire tokom ovog talasa od 3 meseca. Ako u toj studiji od 20 strana zaista piše da je broj mrtvih zbog vakcine u UK otprilike 30k na mesečnom nivou onda se izvinjavam jer sam ispao glup. U suprotnom se povlačim iz dalje diskusije, idem da pokušam snagom misli da pomerim ovu zaglavljenu roletnu jer to bez sumnje ima više smisla nego argumentovana diskusija sa antivax online expertima. Sportski pozdrav :doubleup:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Nemačka je stara nacija koja kasni sa busterovanjem debelo, a uz sve te hendikepe, ima periode kad oscilira oko uobičajenih vrednosti smrtnosti. Neuporedivo bolje stoje od Bugarske.

Obrati pažnju da je najviše Nemaca umrlo pred vakcinaciju Novembar - Februar, ali to se kompenzovalo skoro u potpunosti Mart - April. Najviše ljudi im je umrlo koji bi svakako umrli 2 meseca kasnije. Preklopio sam grafik sa Bugarskom, kao loš primer i Singapurom, kao dobar primer.

Slika

Izvoli i mape vakcinacije i viška smrti, slučajno se poklapaju:
Slika
Slika
Zaključana tema