Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Dare4x4 »

Ista priča za Kamu i511 koju vozim na Nivi. Pola metra snega bez problema gazi ali već u trećoj godini je opasna za kišu, a po suvom škripe gume u krivini iako idem 20km/h. Vozim već treći komplet, tako što ih koristim dok primetim da izgube svojstva, prodam u pola cene i uzmem nove. Kao nove dolaze sa oko 13mm šare tako da ih je lako prodati korišćene jer uvek ostane još dosta.
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Pa eto ja cu javiti svoje utiske, najavili su sneg za koji dan. Ja sam dao procenu da ce brina 521 da izbavi, izveze ili odvede auto, kako god, na 50% tezi uspon nego bilo koja klasicna premium guma, uz uslov da je na putu sneg bilo koje vrste(dubok, suv, mokar, rasturen). Za cist led kao staklo nisam bas siguran, brina se dobro ponasa ali nikad nisam probao novu premium gumu na ledu.
TeaseR
Reactions:
Pridružio se: 26 Dec 2018, 20:23
Garaža: BMW F30

Post od TeaseR »

Uzeo sam Kleber Kirsalp 205/60/R16 za zmiske felne, videcemo kakve su kada padne sneg ponovo. Za sada je utisak da su tise od prethodnih Continentalki, mada stare su bile, kapiram da se stvrdla guma za to vreme i da je zbog toga bila bucnija nego sto bi trebalo.
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:
Pridružio se: 16 Okt 2021, 20:18
Garaža: Golf 4 TDI

Post od DuleTDI »

Dare4x4 napisao: 15 Dec 2021, 22:55 Ista priča za Kamu i511 koju vozim na Nivi. Pola metra snega bez problema gazi ali već u trećoj godini je opasna za kišu, a po suvom škripe gume u krivini iako idem 20km/h. Vozim već treći komplet, tako što ih koristim dok primetim da izgube svojstva, prodam u pola cene i uzmem nove. Kao nove dolaze sa oko 13mm šare tako da ih je lako prodati korišćene jer uvek ostane još dosta.
Kad primetis da izgube svojstva ti ih prodas?
Jel pomislis ikad da ce neko upravo zbog dobre sare da ih kupi i mozda izgubi glavu negde?
Dobro, o tome bi trebalo da vodi racuna pre svega taj ko kupuje takve polovnjace ali i ti valjda imas malo savesti.. ne mozes se umirivati tako sto ces reci pa ne mora niko da ih kupi, ne teram ih ja.. itd.

Inace od brine stvarno ne postoji gora guma za put bez snega. Skoro sam bio do Kragujevca sa covekom koji ima brinu na kolima. Kola pri svakom kocenju klize nepredvidivom putanjom a lik samo govori "a a kako koci a?"
E sad kad neko ko vozi premijum gumu sedne u sanke i vozi se 400 km.. treba izdrzati.. sedim i u svakoj krivini razmisljam hoce li izleteti iz putanje u suprotnu traku. A covek vozi li vozi.. kaze nove gume Dule nove dooobre. A mozes da osetis da je auto na granici prevrtanja. Znoj me oblio 100 puta.
Poslednja izmena od DuleTDI u 18 Dec 2021, 13:36, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Znaci prodaja polovnih guma je eticki neispravna.
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:

Post od DuleTDI »

ftj napisao: 18 Dec 2021, 13:32 Znaci prodaja polovnih guma je eticki neispravna.
Ma jebes etiku. Pare su bitne. A i taj drugi je sam kriv sto ih kupuje reko ti ja :doubleup:
Kako samo namerno izvodis povrsne zakljucke. Zasto?
Ja prodajem polovne letnje Pirelli gume sa dotom s kraja 2020. Ali znam da ko ih kupi nece sleteti s puta, i da ce ga sluziti mnogo bolje nego mnoge nove gume (pricam o letnjoj sezoni).
Znaci nije eticki neispravno prodavati polovne gume nego prodavati gume za koje znas da vise nemaju nikakva svojstva potrebna da te odrze na putu.

I glupo je namerno izvlaciti zakljucke da bi dolazilo do nepotrebne rasprave. Citaj ono sto je napisano u celini-ne samo naslov.
ftj
Reactions:

Zimske gume - da ili ne?

Post od ftj »

Ja sam prakticno sazeo to sto si ti rekao pa me zaobidji tih prideva sta je glupo a sta ne. Jos bolje u celoj prici je sto i ti takodje prodajes polovne gume a tako nesto si nasao da izjavis. Te gume koje ti prodajes su isto izgubila svoja svojstva i sigurno nemaju te performanse kao kad su bile nove i neko u teoriji bas zbog toga moze da izgubi kontrolu i pogine. Te gume koje su navedene(kama) su jako lose po suvom i mokrom i kad izadju iz fabrike tako da ajde onda da pljujemo fabriku sto u startu pravi lose gume.

Drugo je ako neko namerno podvaljuje krive, lose krpljene ili slicne prevare od guma al zamerati nekom sto prodaje koriscene gume je sumanuto.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Gume od Lade Nive imaju dimenzije pogodne za razne male traktorske prikolice, gumena kola itd i uglavnom im je to namena u drugom životu. Čak i da ih neko stavi na auto, to su lovci koji idu po planini, retko u saobraćaju, a Nive su im u takvom stanju da su gume manji problem :(
Nemam osećaj da ja time nekoga varam.
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:

Post od DuleTDI »

ftj napisao: 18 Dec 2021, 16:20 Ja sam prakticno sazeo to sto si ti rekao pa me zaobidji tih prideva sta je glupo a sta ne. Jos bolje u celoj prici je sto i ti takodje prodajes polovne gume a tako nesto si nasao da izjavis. Te gume koje ti prodajes su isto izgubila svoja svojstva i sigurno nemaju te performanse kao kad su bile nove i neko u teoriji bas zbog toga moze da izgubi kontrolu i pogine. Te gume koje su navedene(kama) su jako lose po suvom i mokrom i kad izadju iz fabrike tako da ajde onda da pljujemo fabriku sto u startu pravi lose gume.

Drugo je ako neko namerno podvaljuje krive, lose krpljene ili slicne prevare od guma al zamerati nekom sto prodaje koriscene gume je sumanuto.
Sta si sažeo!? Pa to je ono, ti neces da citas zato se i javljas i poredis neuporedivo.
Gume dot 2020 vozene jednu sezonu izgubile svojstvo. Lupaj lupaj.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

U redu je duletdi.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Bas tdi... sa crvenim i.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Na sluzbenom Kumho Wintercraft WP51, nove zimske gume, strasno kako klize. U kruznom toku sam malo jace skrenuo da vidim kako se ponasa, samo pali ESP.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Meni prosle sezone stavili nove kama gume na sluzbeni auto, prvih sigurno 1000km su te gume bile katatstrofa po blago pokvasenom putu, bas lako moglo da se pogresi sa njima i moralo je da se pazi, bolje sam prolazio sa starim potrosenim negde nego sa tim novim. Cak sam se bas potrudio da ih dobro odmastim u voznji ali nije pomoglo, ne znam u cemu je fora. Kad sam rekao ne kupujte kamu svi su bili u fazonu znas kako je dobra p snegu, ok jeste ali kad padne sneg mi uglavnom ne radimo pa mi taj auto i ne treba :)
Dal je ok kupiti polovne gume ili nije je licna stvar, neko nema para za nove i bolje je kupiti polovne a bolje od onih koje vozis nego voziti na tim raspadnutim koje imas.
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:

Post od DuleTDI »

Polovne gume kama kostaju najvise 1500 dinara/komad (nove su 3.500). E sad ako neko hoce da kupi te gume da bi vozio po planini ko sto rece Darko ok. Ali po onom sto sam video i iskusio licno, letnje celave gume bi bile mnogo bolje po suvom i vlaznom putu nego kama-nova ili polovna. Jednostavno ne znas na koju ce stranu auto kad zakocis.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

OMP napisao:Meni prosle sezone stavili nove kama gume na sluzbeni auto, prvih sigurno 1000km su te gume bile katatstrofa po blago pokvasenom putu, bas lako moglo da se pogresi sa njima i moralo je da se pazi, bolje sam prolazio sa starim potrosenim negde nego sa tim novim. Cak sam se bas potrudio da ih dobro odmastim u voznji ali nije pomoglo, ne znam u cemu je fora. Kad sam rekao ne kupujte kamu svi su bili u fazonu znas kako je dobra p snegu, ok jeste ali kad padne sneg mi uglavnom ne radimo pa mi taj auto i ne treba :)
Dal je ok kupiti polovne gume ili nije je licna stvar, neko nema para za nove i bolje je kupiti polovne a bolje od onih koje vozis nego voziti na tim raspadnutim koje imas.
Ko nema za nove gume, ne treba ni da vozi auto.
Surovo zvuci ali je tako.
Guma je jedina stvar koja je u kontaktu s podlogom.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori