Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
krle96
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2021, 08:44
Garaža: Peugeot 308

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od krle96 »

motorista napisao: 22 Dec 2021, 20:25
krle96 napisao: 22 Dec 2021, 20:09 205/55 r16
... ja bih u principu uzeo nove. Još je to relativno pristupačna dimenzija. Pogledaj kako se kreću polovne u njoj, razmotri i univerzalne možda, pa vidi.

Jeftine:
https://www.internet-prodaja-guma.com/s ... 31962.html
https://www.kemoimpex.com/gume/automobi ... it-lw31-fp

Za 4000 više za komplet:
https://www.internet-prodaja-guma.com/k ... 18198.html

Trebalo bi da se duže ne uplastiče, odlične:
https://www.kemoimpex.com/gume/automobi ... zzak-lm005
krle96 napisao: 22 Dec 2021, 20:09I usput, jel neko montirao gume u Vianor-u u Bgu? Znate li pošto je montiranje?
Nisam :) Obično zavisi jesu li alu ili čelične felne, sa balansiranjem do 250 po točku u Kruševcu, ako ostaju stari ventili (inače još po 150).
E hvala mnogo! Razmišljam o tim SAVA gumama, msm kapiram da će biti okej za par zima tako jednostavne vožnje, a ni zime nisu ko što su nekad bile! :kezo: :kezo:
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Nije na autoputu, odmah posle hotela Stara Planina, kada se priključi na "glavni" put, pa posle toga.
Tako mi je objasnio, a mislim da nije bela Ibica.
Nije tada bilo snega tamo, ukoliko se ne varam, u novembru je to bilo.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:
Pridružio se: 16 Okt 2021, 20:18
Garaža: Golf 4 TDI

Post od DuleTDI »

carov2 napisao: 22 Dec 2021, 18:47
Ivan napisao:Pod broj 1 gume itekako pomazu i znace po ledu, ne svidja mi se mantra da po ledu ne pomaze nikakve guma, cuo sam to vise puta.
Naravno da nece biti svemoguca guma na ledu, ali ce dobra zimulja itekako pomoci.
+1

Jedan dečko što radi kod nas, često nam i vozi robu preko, ima C kategoriju.
Pre mesec dana je imao saobraćajnu nesreću, Seat Ibiza, imao zimski Tigar kaže, star godinu dana, vraćao se sa Stare Planine, kaže klizavo, led, pobegne mu dupe, sklizne sa strane u neki šanac.
Kaže vozio normalno/lagano, i odjednom je izgubio kontakt, auto mu pobegao.
Njemu ništa, devojka zadobila dovoljne povrede/prelome da par meseci bude van stroja.

Odmah sam posumnjao na gume, kaže, ne, sve je bilo ok, kaže imam dobre gume i vozio sam normalno, led je led, ne pomaže tu ništa.

Uvek u ovakvim sličnim situacijama, moji drugovi su imali "problematične" gume, u smislu, jesu zimske, ali nisu iste na prednjoj i zadnjoj osovini, jesu zimske, ali su stare i slično.

Napomena: Kakve gume je imao ovaj dečko i kako je vozio, ne znam, ovo iznad su njegove reči.

Mene prošli Audi A4, prednji pogon i uvek dobre premijum gume nikad nije izbacio iz putanje, a vozio sam u svakakvim uslovima, oko 170k km za 5 godina.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk
:) Normalno. Vozim alpin otkad imam kola. Svakakvi uslovi, svakakvi putevi, po utabanom ili neutabanom snegu, po ledu prekrivenim snegom. NIKAD problem nijedan a bilo je situacija raznih.. kocenje brutalno, precizno i pouzdano. Kakva god da je podloga znam da ce stati gde sam zamislio.. a imam tesku nogu na gasu ponekad.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Čovek bi pomislio da bi trebalo da otvoriš predstavništvo u Nordijskim zemljama i Rusiji, da im otvoriš oči, jer se glupiraju sa gumama sa ekserima. Šta će im te zastarele gume, kad Alpin koči brutalno i precizno, čak i kad si težak na gasu po neutabanom snegu.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Led je suvise uopsten pojam, kao sto eskimi znaju 150 vrsta snega tako i led moze biti drugaciji u smislu da ga ima manje, vise, da je mesan sa snegom, da li je uglacan itd. Kad naletis na skroz cist uglacan led i nizbrdicu, tad jedino naostrene eksere ili felne bez guma da imas pa da ti pomogne.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Nizbrdo mozes mozda bez kocenja da prodjes, neprojatnije je kad izgubis momentum uzbrdo po ledu, pa auto krene u nazad da ide.

Bio sam u obe situacije.

Jednom je bus na Kopu krenuo nizbrdo po ledu i naslagao nekoliko automobila na branik, dok nas smet nije srecom zaustavio.

Drugi put smo bili u kolima koja su isla uzbrdo, i onda su ostala bez daha i krenula u nazad, srecom ispilotirali smo opet u neko siblje pre nego su kola dostigla kriticnu brzinu.

Bio sam cak zatrpan i u smetovima 2 dana.

Nigde mi nisu mnogo pomogle zimske gume, svasta covek pregura...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Isto kao sa vakcinom. :)

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

:durise: Ne znam ko je prosao to kad auto krene u nazad, ali secam se da je pre par godina neki tip tako poginuo u Nivi. Bilo je u vestima

Vrlo je neprojatno, ne znas sta da uradis, sem da probas da usmeris auto u nesto mekse, ako si pribran.

Stos je sto se u tim trenucima vreme uspori, tj. digne se takt coveka, burazer vice sta da radim, ja vicem nemam pojma :)
Adrenalin proradi.

Oni kao imas fore da planiras kako da probas da zaustavis kola bez kontrole.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Desilo se meni jednom u selu kada je ispod tek napadalog snega bio uglačan led, a ja nisam znao. Kada je auto krenuo unazad trajalo je kao večnost. Srećom udario sam u drvenu garažu za traktor, pa je samo branik bio nešto malo oštećen. Malo je falilo da sletim u neki potok pored puta.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ručnom staješ kad kreneš unazad, ili ako blokira a ne staje, usporavaš dok ne stane. I to mora što pre, inače nema spasa. Ne znam kako bi se neki noviji auto ponašao u toj situaciji sa nožnom kočnicom, ali stariji će da se okrene i prepreči, što može biti problem ako okolo ima drugih vozila.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Neće ako je Porsche Carrera. :)

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Tako je, on grabi navise, i u jednom trenutku krece da kliza, moment se gubi, i krece da ide u nazad.

Nekako u napred kad krene da sanka, imas bar psihicku pripremu da probas sa motornim kocenjem da vratis neku trakciju.

Kao juce se secam kad je onaj vozac busa video da bus ide bez kontrole nizbrdo, samo je ustao sa stolice, i uhvatio se za glavu, dok smo razgrtalu kola ispred nas.

Zapamntio sam bas scenu, A6 je odleteo kao autic uz luna parka kad ga je bus zakacio.
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:
Pridružio se: 16 Okt 2021, 20:18
Garaža: Golf 4 TDI

Post od DuleTDI »

nidza napisao: 22 Dec 2021, 22:54 Ručnom staješ kad kreneš unazad, ili ako blokira a ne staje, usporavaš dok ne stane. I to mora što pre, inače nema spasa. Ne znam kako bi se neki noviji auto ponašao u toj situaciji sa nožnom kočnicom, ali stariji će da se okrene i prepreči, što može biti problem ako okolo ima drugih vozila.
Tako je. Caletu se desilo nesto slicno, iskoristio inerciju vozila i u rikverc usao u suprotnu traku i poprecio se na putu.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

На леду не помаже ништа , пустите те ловачке приче. Као неко ко је годишње прелазио у свим условима по 30-40000км , на леду можеш само да плачеш ако немаш шиљке на гумама.
Звездара, зима, минус, у једној од улица које иду низбрдо је целом дужином био лед као стакло. То нико, па ни ја , није видео ко је улазио у исту. Аутомобили су се низали и заустављали на срећу, ја сам забо ивичњак, двојца су пролетела крај мене и у контејнер, један се окренуо попреко на дну улице и он је најгоре прошао јер су га неки сустигли и служио им је као бампер.

Исто звездара, узбрдица, једна од улица која иду узбрдо из Димитријале, лик испред мене је на пола успона једноставно кренуо да се клиза у назад успео сам да се склоним у страну и како сам успорио кренуо сам и ја у назад. Срећа нас је спасила да не излетимо у рикверц у Димитријалу и да нас неко не покупи.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

E bas je ovo primer lovacke price koja nema veze sa istinom.

Pogotovo neko ko je godisnje prelazio 30-40kkm u svim uslovima, pa jos ako je to bilo dok sve 4zimske gume nisu bile obavezne, pa iskustvo i sa lancima, kao i sa razlicitim gumama onda bi trebao znati koliko zapravo gume pomazu po ledu.

Zagovornici takvih teorija vole da relativizuju do beskraja, npr. zimska guma nije apsolutno svemoguca na ledu, znaci sve je to K, nije bitno kakva je guma, samim tim posto je nebitno kakva je guma onda me mora biti niti namenska niti bolje rangirana.
Cilj takvih pricica i anegdota je da se obesmisli znacaj gume...

p.s. nisam sklon uvijanju u oblande, izrazavam se direktno, prilicno ostro sam se izrazio protiv tvog stava, ali mi nije namera da te uvredim ili potcenim, cisto da znas :)
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Odgovori