Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Corona virus

Post od Bax »

nidza napisao: 23 Dec 2021, 15:19
Bax napisao: 23 Dec 2021, 14:51 Zamolio bih te da bas sada pogledas Juznu Koreju, i da mi das objasnjenje kako se ona uklapa u tvoju teoriju.
Slika
upload

Šta je tačno pitanje? Ne deluju mi loše uopšte u odnosu na višegodišnje proseke, sem što je grafik eratičan poprilično, ali uzmi u obzir da je amplituda samo 8%. Ovaj poslednji pik kada padne praktično su na 0.

Da li treba da podvlačim da smo mi u decembru otišli na 96% u odnosu na njihovih 8%. Kod nas je greška u zaokruživanju veća nego njihova aplituda.

edit:
nisam se odmah setio da spojim sa našim grafikom kako bi se normalizovala skala:
Slika
Molim te uzmi u obzir da ponovo pokazujes potpuno promasen grafikon sa vremenske tacke gledista, koji je bio pre 50 dana aktuelan (31okt), Sad je ta kriva kod njih siknula znantno navise.
Da se ne mucis izvukao sam tacku koju ti pokazujes, a namerno sam te zamolio da pogledas podatke za danasnji dan..

Slika

KAo sto vidis, moja se kriva u dan gadja sa tvojom krivom (bar za perios koje obe pokrivaju), tako da sa velikom verovatnocom moze da se konstatuje, da je ce i tvoja kriiva otici znantno navise kad se sinhronizuje za danasnji dan.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Moj propust, nisam obratio pažnju da kasne sa time.

Ne mora da znači da će višak smrtnosti biti toliki. Brojanje umrlih od kovid je poprilično podložno diskusiji, pa bih voleo da vratimo polemiku na teren gde podaci koliko-toliko nisu rastegljivi.

Ako njima umre u proseku 830 ljudi svaki dan, http://kostat.go.kr/portal/eng/pressRel ... 4516&ord=1, sa tvog grafika ne saznajemo da li je u pitanju i koliki udeo populacije koji bi umro od nekog drugog faktora. 80 ljudi od 830 u proseku je i dalje ispod +10%.

Koliko god da taj tvoj grafik izgleda dramatično, zapravo nije.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Slika

Evo uravnootezeni podaci, sa vrem tacke gledista.
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

Protiv sam izvlačenja zaključaka o efikasnosti vakcina iz posmatranja ukupnog viška umrlih, a posebno na osnovu upoređivanja talasa, pa ću u skladu sa tim da skrenem pažnju da je @nidza stavio grafik koji u poslednjoj nedelji oktobra u J. Koreji pokazuje višak umrlih od oko 9%, kada je od covida zvanično umiralo oko 15 ljudi dnevno, što predstavlja višak od samo 15/830 = 1.8% (ne proveravajući njegov podatak za ukupno 830 smrti dnevno). Dakle, ukupan višak je bio oko 5 puta veći od zvaničnog broja umrlih od covida. Ovih dana umire oko 70, pa bi proporcija mogla da nam da i nekih 42%, ali to ćemo tek znati kasnije.

Nije moguće izvlačiti zaključke o efikasnosti vakcina iz ukupnog viška umrlih. Ukupan višak umrlih i u Portugalu je trenutno na prošlogodišnjem nivou - i šta sa tim? Ništa, dok se to ne razdvoji na nevakcinisane i vakcinisane.

Da ne bude skroz besmislen post, gledao sam odziv na booster kod nas - otprilike 75% onih koji su mogli su do sada primili treću dozu.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

UK ONS: Deaths by vaccination status, England

UK ONS je ažurirao stopu mortaliteta (standardizovanu po starosti) prema vakcinalnom statusu za Englesku za period 1.1.2021. - 31.10.2021.

Kažu da se smrt od uzroka koji nije covid dešavao 1.82 puta češće (1501.8 / 822.8) kod onih koji nisu vakcinisani u odnosu na one koji su vakcinisani. Ovo je u teoriji jedino moguće ukoliko su u proseku vakcinisani mnogo zdraviji ljudi (što bi, uzgred, samo po sebi doprinelo značajnom povećanju efikasnosti vakcina) ili ukoliko covid vakcine magično sprečavaju i leče sve bolesti koje nisu covid.

Naravno, mnogo veća verovatnoća od ove dve zajedno jeste da se ONS jednostavno sprda i mnoge koji umru od vakcine do 21 dan od primanja trpaju u nevakcinisane, o čemu sam i pričao ovde već.

Jedina zemlja, za koju ja znam, čiji zavod za statistiku mortalitet deli prema vakcinalnom statusu - manipuliše tim podacima. Daleko ćemo tako dogurati, nema šta.
Prikačeni fajlovi
asmr.PNG
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Postoji posebna kolona u izveštaju gde se navode oni koji su umrli a primili jednu dozu vakcine pre manje od 21 dan, posebna kolona za nevakcinisane. Ali, pošto se konačan rezultat ne uklapa u tvoju mantru zaključio si da se oni sprdaju i falsifikuju podatke, trpaju sve u istu kolonu. Pa LOL samo takav :rofl:
Jedino što je zaista za sprdnju je to što tako uspešno pokušavate da dokažete. Otkrij nam tajnu, kako od gomile ovih izveštaja biraš one koje ćeš da prihvatiš takve kakvi su, koje ćeš da prihvatiš sa rezervom a kojima dodeliš etiketu "sprdnja"?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Bax napisao: 23 Dec 2021, 16:34 Slika

Evo uravnootezeni podaci, sa vrem tacke gledista. (poslednja dva pika su uravnotezena,)
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao:Postoji posebna kolona u izveštaju gde se navode oni koji su umrli a primili jednu dozu vakcine pre manje od 21 dan, posebna kolona za nevakcinisane.
Naravno da postoji. Samo je problem što su ti <21 days mortality rates preniski, značajno niži i od vakcinisanih u globalu pa nisam hteo njih da iznosim već ove koji su malčice bliži realnosti.

Pa, koje je tvoje mišljenje, zbog čega je ovolika razlika u non-covid mortality rate-u između nevakcinisanih i vakcinisanih?

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Moj odgovor je... pazi sad, spremi se, znam da će zvučati potpuno neverovatno... NE ZNAM. U materiji koju ne poznajem mogu samo da pročitam brojke i usvojim ih. Za tumačenje, davanje konteksta itd... je potrebno ozbiljna stručna potkovanost koju naprosto nemam. Jbg, znaš ono Daning-Krugerov efekat itd...

Što si u tumačenju preskočio prvu kolonu, brojke onih čija je smrt povezana sa kovidom? Sigurno slučajno, običan previd
Jesu li i tu štelovali ovih 18 puta više mrtvih nevakcinisanih?
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Haha nek si ti bar usvojio brojeve, od koga je - više nego dovoljno. Jasno je da ne poseduješ znanja, više puta do sada si to pokazao, pa čak i malopre, govoreći da mi se oni <21 days brojevi ne uklapaju u mantru, a upravo je suprotno. Ajde, čak i takav si malo bolji od kolege Cozma, on čovek mrtav ladan proziva ljude da greše, a (ni manje ni više) mrzi ga da objasni zašto.

Svima je jasno da će u globalu samih covid smrti biti manje kod vakcinisanih. Konkretno ovih 18 puta nikako ne može biti jer se to prevodi u 95-oprocentnu efikasnost vakcina, do čega još nijedna studija (čak ni samih proizvođača) nije došla. Manje je zbog toga što je sa svim podacima manipulisano. Hrabrosti da svoj potpis stave na analizu manipulacije su jedino imali prof Martin Neil i prof Norman Elliott Fenton sa Queen Mary, University of London. Analizu sam kačio već - evo linka ponovo.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Dakle, nacionalna služba za statistiku UK lažira podatke? Otkrio informatičar brabonjak sedeći za svojim kompjuterom
Pa jbt, sa takvim samopouzdanjem ja bih svet pokorio za godinu dana
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

brabonjak napisao: 23 Dec 2021, 18:21
Vladapetr napisao:Postoji posebna kolona u izveštaju gde se navode oni koji su umrli a primili jednu dozu vakcine pre manje od 21 dan, posebna kolona za nevakcinisane.
Naravno da postoji. Samo je problem što su ti <21 days mortality rates preniski, značajno niži i od vakcinisanih u globalu pa nisam hteo njih da iznosim već ove koji su malčice bliži realnosti.

Pa, koje je tvoje mišljenje, zbog čega je ovolika razlika u non-covid mortality rate-u između nevakcinisanih i vakcinisanih?
Postoji pojava koja se zove interferencija, ne znam da li vakcina korone, moze da uradi interferenciju sa npr virusom gripa?
Interferencija (ometanje) virusa je najcesci oblik medjusobnog delovanja virusa. Interferencijom se oznacava pojava zastite celije od inficiranja drugom celijom.

Jedan oblik interferencije se dogadja kada se jedan virus veze za receptor na povrsini celije I zauzme I blokira ili osteti mesto srodnom virusu koji koristi isti receptor. Onemogucavanje adsorpcije drugom virusu znaci I izostanak inficiranja celije.

Druga pojava interferencije odvija se u celiji inficiranoj sa dva razlicita virusa. Jedan virus dovodi do remecenja metabolizma celije za svoje potrebe I istovremeno ne dozvoljava da celija stvara materijal potreban drugom virusu. U tom slucaju ne dolazi do umnozavanja drugog virusa.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Pre će biti da se vakcinisani ipak malo više čuvaju od nevakcinisanih, pa otud ta razlika. U mojoj okolini se vax sigurno mnogo odgovornije ponašaju od novax, skoro da nemam izuzetaka od pravila. Jeste anegdotalno i nema nikakvu stvarnu vrednost ta informacija.

U svim zemljama je najveći procenat najstarijih i najrizičnijih, tj. najmanje zdravih, pa je iz nekog objektivnog ugla očekivano da se malo više paze od proseka. Mlađi se sve manje vakcinišu, kako se spuštaju godine, i sigurno manje čuvaju.

A kakvo je vaše mišljenje oko duplom zaražavanju? Takođe anegdotalno, iako se manjina zarazila kovid u okolini, neki ponovo imaju, dok se većina i dalje sacuvala. Kao da su neki ljudi penal za virus, da li fiziološki ili ponašanjem, ili kombinacija. Imam sad slučaj drugog zarazavanja i to posle treceg Pfizera u septembru. Osoba je mlađa i načelno vrlo zdrava i snažna, mršava.

Ne mislim da ćete nešto pametno zakljuciti parcijalnim podacima. Dokle god je nejedinstven način kako se određuje smrt od kovida, uz uskraćivanje lečenja drugih bolesti, pravi efekat virusa na populaciju ne može da se razume, već samo ukupno odstupanje od proseka smrtnosti i to je potreban mnogo duži period posmatranja.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao:Dakle, nacionalna služba za statistiku UK lažira podatke? Otkrio informatičar brabonjak sedeći za svojim kompjuterom
Samo prenosim tuđe zaključke. Što na ovoj temi praktično jedino i radim, nakon što proverim izvore. Moje analize tiču se isključivo Srbije, al tu nema mnogo posla jer gotovo ništa nije dostupno. Ajd biće sutra minut posla, RZS objavljuje broj umrlih u novembru.

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Zaključana tema