Registracija vozila
Re: Registracija vozila
Ti automatski farovi često zakažu pri kišnim, i uslovima magle, kada ima svetlosti ali je vidljivost smanjena, pa ih treba manuelno uključiti. Što se tiče zadnjih svetala po meni su nepotrebna preko dana, a najviše iz razloga što u tom slučaju slabije
do izražaja dolaze stop svetla.
do izražaja dolaze stop svetla.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Zato samo prednja jer je sluze za to da se auto primeti i kada se "stopi" sa okolinom, putem, narocito kada je recimo sivi ili tamni auto. Kada ti neko dolazi u susret mnogo brze ti se priblizava nego kada ides u istom pravcu sa njim. Ocigledan primer gde bi pomogla dnevna svetla je udes Dzejmsa Dina. Letnji dan, sija sunce, niski sivi auto, i izleteo mu je neko jer ga nije video dok je isao u prema njemu.OMP napisao: 23 Dec 2021, 17:48 u zakonu pise kratka ili dnevna ali meni nije jasno cemu sluze dnevna ako ti obelezavaju samo prednji deo vozila jer nije jedina mogucnost da te neko udari samo spreda.
I ja sam za varijantu ili da ne svetli nista ili sve a ne polovicno jer tim se ne postize kompletna bezbednost sto i jeste smisao zakona o svetlima.
Meni je vise interesantno to resenje za dnevna svetla koja su povezana na maglenke, a maglenke ne mogu da se upale nezavisno, a ja iz licnog primera znam da se vrlo jednostavno moze resiti, tj. tako je kod mene na autu, a ti automati svi slicno funkcionisu.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- zeljkokg76
- Pridružio se: 19 Okt 2015, 18:49
- Garaža: Honda Civic 1.5T Sport plus, Mazda 2 1.3, Renault Clio IV 1.5 dci, Renault Megane 1.5 dci
Прошао све без икаквих замерки, ауто кажу топ. 1799cm³, 103KW... 28000, од тога технички 3000 дин. СпорЦки поздрав

- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Svemirac deluje na slikama ko casa 
Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Jos da mu ugasi maglenke ko pravi muškarac..

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- zeljkokg76
- Pridružio se: 19 Okt 2015, 18:49
- Garaža: Honda Civic 1.5T Sport plus, Mazda 2 1.3, Renault Clio IV 1.5 dci, Renault Megane 1.5 dci
Не знам да ли би се чика Милић сложиоzdushan napisao:Jos da mu ugasi maglenke ko pravi muškarac..

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ima to sve nekog smisla što kažeš ali imaj u vidu i da je zadnji deo vozila uočljiviji ako ti imaš upaljena svetla. Većina vozila ima kadioptere. Zatim onaj pozadi nekad pritisne i kočnicu. I pritom idete u istom smeru pa gledaš ispred sebe i manje su šanse da ga ne primetiš nego ako dolazi iz suprotnog smera bez oborenih ili dnevnih svetala.OMP napisao: 23 Dec 2021, 17:48 u zakonu pise kratka ili dnevna ali meni nije jasno cemu sluze dnevna ako ti obelezavaju samo prednji deo vozila jer nije jedina mogucnost da te neko udari samo spreda.
I ja sam za varijantu ili da ne svetli nista ili sve a ne polovicno jer tim se ne postize kompletna bezbednost sto i jeste smisao zakona o svetlima.
Posetite www.garaza.rs !
Tacno ali sad po ovom kisnom i mokrom vremenu su zadnji delovi automobila uglavnom dosta prljavi da se jedva i svetla vide kamoli katediopteri a preko dana ti ni oborena svetla a dnevna posebno nista ne znace u osvetljavanju automobila ispred sem kad mu bas pridjes blizu a kad je prljav auto dodano ne znaci jer nema ni odsjaja
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Koliko se i ja secam, objasnjenje zasto su samo dnevna napred je u vezi sa stop svetlima, da budu jasnija i upadljivija
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Nisi procitao moj post do kraju, upravo sam objasnio za one koji nemaju AUTO, postoje podesavanja samo moras dijagnostikom to da uradis.OMP napisao:Jasno je to oko automatike i ja sam imao automobile sa autom. svetlima nego sta u slucaju kad ne postoji automatika, fabrika je trebala da uz dnevna prednja, kad ih je vec projektovala, da poveze i zadnja, ne znam gde im je bila logika da samo napred svetli ili su vise iz fazona nego iz potrebe osmislili to.
Kod VW grupacije ta se opcija zove Skandinavski DRL a to povlaci preko dana upaljena zadnja svetla tj ne svetla nego pozicije.
Kod njih te zadnje pozicije i imaju neku funkciju jer je tokom dana tmurno vreme. Kod nas kad je sunčano nema razlike da li pozicije svetle ili ne.
Онда је мој Фиат са скандинавске земље јер DRL ми је аутоматски укључен и напред и назад, не могу само предња да светле а задња да буду искључена.devit0 napisao:Nije do zakona nego podesavanja i opreme.OMP napisao:Meni je generalno taj zakon oko dnevnih svetala bez veze resen, kad je kisa, sneg, oblacno, mracno i tmurno vreme, kad ispred vas ide auto koji ima samo prednja dnevna svetla, od pozadi je slabo uocljiv, nekad i neuocljiv dok mu ne pridjete, sta ti znaci da napred imas osvetljenje a pozadi nista jer opet si rizican u saobracaju za one koji ti dolaze s ledja, posebno na otvorenom putu. Fabrika je trebala da dnevna svetla poveze i pozadi da svetle ne samo napred posto se niko u tim situacijama ne seti da sam upali oborena i tako lepo osvetli vozilo, ja sam to radio po losim vremenskim uslovima i kad nije bio uveden zakon o obavezi svetala. Takodje bih zabranio iz istog razloga aftermarket dnevna svetla, ove led trake i sl. sto ugraduju u branike, ok moze ali onda da ti i pozadi svetle pozicije ne samo napred, doduse kod mnogih i jesu ti ledovi povezani na poziciju ali ima i onih koji nisu tako vezali nego kad se upali auto odmah rade bez obzira na prekidac svetala.
Ja na mom Audiju imam na prekidacu AUTO(nemaju svi dodatna oprema) i sama se po potrebi pale oborena i dnevna svetla, kad je situacija koju si opisao i ako je prekidac na auto(a meni uvek jeste) kad je to lose vreme i mracno automatski se gase DRL i pale oborena svetla samim tim i zadnja led svetla pozicije ili sta god da su.
E sad onaj ko nema auto i sve te senzore za svetla i brisace, zatamnjenja retrovizora spolja unutra u auto rezimu oni moraju manuelno da ukljuce oborena i tu je problem jer mnogi ne urade to a pri losim uslovima vremenskim a ima i za to resenje svi nasi DRL namenjeni EU i nasem trzistu su tako i podeseni da odnapred svetli DRL pozadi ugaseno u Audiju ima opcija(verovatno i kod Skode, Vagena i ostalih) koja se zove Scandinavian DRL i tada imas tu varijantu da su ti ukljucena prednja DRL i zadnja drl, pozicije ili kako vec hoces da ih zoves kod mene su to led svetla i ja sam ukljucio tu opciju od novembra do aprila su mi drl tako podeseni da rade sa prednjim a ostalim mesecima rade po EU standardu imam svoju dijagnostiku i odradim to za 2 minuta.
Zbog sebe bas upravo iz tog tvog razloga da drugi stalno mogu da vide jasno mada cim je prvi sumrak automatika sve sama odradi nego to bi trebali da urade ovi koji nemaju tu automatiku i senzore ali ja to volim sam i nije mi tesko navikao sam.
A apropo drl u maglenkama opet kazem za Audi a verujem i sam Vagen program oni koji nemaju fabricki drl mogu da ukodiraju da preko dana maglenke rade u DRL rezimu i cim se upale oborena drl funcija se gasi i maglenke tad mozes koristiti bas kao maglenke.
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Ma fiat je to, samo su upalili da pokriju sve
Po nasem a i eu zakonu, za dnevna svetla ne mora da svetli pozadi.

Pa zato je to skandinavska verzija drl.Dare4x4 napisao:Kod njih te zadnje pozicije i imaju neku funkciju jer je tokom dana tmurno vreme. Kod nas kad je sunčano nema razlike da li pozicije svetle ili ne.