Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Re: Corona virus

Post od klisko »

Povremeno bacim pogled na ovu temu, do sada sam "naučio" da vakcinacija drastično smanjuje smrtnost ali i da to nije tačno jer je previše dobro da bude istinito.
Takođe, shvatio sam da su neželjeni efekti vakcine skočili jedno 10 puta, ali ni to nije tačno jer nije dovoljno loše.
Nisam završio elitni fakultet i ne umem da čitam studije, ali eto, ovde ima ljudi koji umeju pa mi to sažvaću :)
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

BTW, u JAR je Omikron prosao. Uskoro ce i u UK. UK belezi 45% manju hospitalizaciju nego u prethodnim talasima uz mnogo veci (najveci) broj PCR+. Podaci kazu da ce sansa za hospitalizaciju biti i do 70% manja sa omikronom u vakcinisanoj populaciji.

Iako je dailymail zuta stampa, svaki dan iznose veoma precizne podatke iz NHS, pa pratite malo tamo sta kazu podaci.

Ne pominju uopste lockdown, vec kazu da su svi podaci ohrabrujuci.

Ko i dalje ne vidi poentu vakcine, ne znam sta da mu kazem.

Inace, 90 posto simptoma je kao obicna prehlada, traje koji dan i to je to (vakcinisani).

Testovi su izgubili smisao, nema ih potrebe raditi, osim kod hospitalizacija.

Da dodam da su vecinu slucajeva utvrdili kad ljudi dodju kod lekara zbog drugih potreba/stanja.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Nista nisi shvatio. :djavo:
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

klisko napisao: 24 Dec 2021, 10:00 Povremeno bacim pogled na ovu temu, do sada sam "naučio" da vakcinacija drastično smanjuje smrtnost ali i da to nije tačno jer je previše dobro da bude istinito.
Takođe, shvatio sam da su neželjeni efekti vakcine skočili jedno 10 puta, ali ni to nije tačno jer nije dovoljno loše.
Nisam završio elitni fakultet i ne umem da čitam studije, ali eto, ovde ima ljudi koji umeju pa mi to sažvaću :)
Nemoj da preskočiš najbitniji momenat, da su ta dva zaključka u vezi: iako vakcinacija smanjuje smrtnost neželjeni efekti su sve veći, zato se ne treba vakcinisati osim ako baš moraš.

U suštini je veoma jednostavan princip za razumeti, ne znam kako se toga nismo ranije setili :mrgreen:
Uzmeš gomilu podataka sa jednog izvora pa određene brojke prihvatiš takve kakve su i o njima diskutuješ, a druge koje ti se ne uklapaju u mantru proglasiš sprdnjom i lažiranjem. Da bi dokazao da su sprnja, kao argument upotrebiš podatke sa istog izvora koji se sprda i lažira.
Ako online nađeš još dva hrabra viteza koji misle isto, case closed što bi rekli na HBO :rofl:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Bax napisao: :pivo:
Kako je ovo bilo dobro :)
Predobro
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

RZS objavio ukupan broj umrlih u novembru - 15.113.

To je 6.746 više od petogodišnjeg proseka umrlih u novembru i nešto je više i od oktobarskog viška koji je iznosio 6.166.

Od početka septembra do kraja novembra je zbog posledica ovog talasa, koji i dalje traje, preminulo je oko 16.523 ljudi više nego što bi inače. Pojedinačno ovo je već do kraja novembra talas koji je odneo najviše žrtava. Moja prognoza zaključno sa krajem decembra - oko 20.000 ljudi.

Ukupan višak umrlih od aprila 2020. do novembra 2021. iznosi oko 45.088. U realnosti malčice više (~5%) zbog trenda blagog opadanja broja umrlih uočenog za prethodne godine, al sačekaćemo braću Ruse da to sračunaju. Od nas šampiona na ovom polju, čeka se još Severna Makedonija da ažurira umrle u novembru pa da vidimo hoćemo li iza Bugara biti mi ili oni, na drugom mestu u svetu.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Koliko ljudi je umrlo zato što im nije pružena pomoć u odgovarajućim ustanovama?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

2020. su sve non-covid smrti činile oko 25% viška umrlih. Za 2021. godinu znaćemo sredinom 2022. godine.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

B92
Kazao je da onaj koji je primio buster dozu verovatno manje širi virus i uz to je zaštićen od oboljenja.

„Kod delta soja su možda dovoljni „2G“ i „3G“ pravila, ali sada, kako je naveo, omikron piše svoja pravila“.

Sa velikom zabrinutošću Drosten gleda na razvoj u Kini, ukazujući da se u toj zemlji primenjuju vakcine koje nisu delotvorne protiv omikrona.

"Tamošnje vakcine lošije deluju protiv omikron soja. To je prava opasnost i po svetsku privredu", upozorio je Drosten.

Nemački virolog polazi od toga da bi omikron mogao biti poslednji novi soj u pandemiji, i dodaje da će infekcije za Božić i Uskrs, a potom sledi "relaksirajuće leto".
Evo vrhunski strucnjak iz virusologije, a kao da sam ja napisao izjavu.
Ne boj se bajo moj za Kinu, ono sto su ono ocigledno u stanju da urade, vi niste sada u stanju ni da zamislite....
Ako treba zavarice sve zgrade u Kini, da zaustave sirenje, ako procene da mora to da se uradi.
Eto ako nekad procita garaza forum, da zna sta mislim...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Da ne prođe nezapaženo, biće komentara za nedelju dana.

Izrael prelazi na model masovnog zaražavanja?
Izvor: Večernji list
Sa skoro tri hiljade novih zaraženih koronavirusom, Izrael drugi dan zaredom obara sopstveni rekord u poslednja tri meseca.

Ipak, Ministarstvo zdravlja obaveštava da sve više razmišlja o promeni strategije u borbi protiv zaraze i prelasku na model masovne infekcije radi sticanja imuniteta stada, piše Tajms of Izrael.

U zemlji koja je dugo prednjačila u borbi protiv zaraze, posebno u kampanjama vakcinacije, broj aktivnih slučajeva popeo se na 17.260, što je duplo više nego pre tačno nedelju dana.

Nedavni testovi su pokazali da je soj omikrona sada rasprostranjen i nije ograničen na slučajeve ljudi koji su putovali u inostranstvo ili bili u kontaktu sa njima, što sugeriše da bi moglo biti mnogo više zaraženih, a ostaje da se vidi da li je toliko slučajeva rezultiraju velikim brojem teških bolesti i hospitalizacija.

S obzirom na to da je 88 pacijenata u teškom stanju, mnoge je iznenadila vest koju je u utorak objavio Channel12 da nadležni u Ministarstvu zdravlja razmatraju opciju prelaska na "model masovne infekcije“, koji dosta podseća na švedski model upravljanja pandemijom.

Švedska je tada imala prilično blage mere, posebno za deo stanovništva koji nije pripadao nijednoj od rizičnih grupa, nastavljajući normalan život u cilju prirodnog sticanja imuniteta stada.

Švedski model se pokazao kao neuspeh u to vreme, što su na kraju i priznali promenom strategije, ali je širenje omikrona – mnogo zaraznijeg soja od delte, ali i izazivača blaže simptome – podstakla Izraelske vlasti da počnu da razmišljaju o promeni pristupa, otkriva neimenovani izvor.

Procene govore da će za dve nedelje 90% pacijenata biti zaraženo omikronom, a dalji pravac borbe protiv krune nešto govori i izjava predsednika Izraelskog udruženja lekara javnog zdravlja.

"Pošto je omikron toliko zarazan, čini se uzaludno pokušavati da sprečimo njegovo širenje. Nećemo zaustaviti ovaj talas. Ono što možemo i treba da pokušamo da uradimo je da zaštitimo što više ugroženih grupa građana", rekao je dr Hagai Levin.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Cek sad jel bolji prirodni imunitet ili vakcinski? Nikako da se skontamo u kom pravcu da delamo.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Evo danas sam bio na potezu Niš - N. Banja, vazduh u Nišu je KATASTROFA danas. Ni ja ne živim u nekom mestu gde je vazduh čist, bude dima uveče pošto nemamo toplanu, ali ono je nešto sasvim drugo. Morao sam da ugasim i zatvorim ventilaciju, jer mi se čini kao da dišem dim direktno iz sulundara. Kakav imunitet stvarati na mestu gde najelementarnije stvari ne postoje, a to je čist vazduh i čista voda?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

dag81 napisao: 01 Jan 2022, 16:18 Cek sad jel bolji prirodni imunitet ili vakcinski? Nikako da se skontamo u kom pravcu da delamo.
Za ove koji su se vakcinisali zbog putovanja bolji je drugi.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Dve koleginice na poslu po drugi put su pozitivne. Jedna i pored 3x Pfizer.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Krenulo opet, ja znam 15ak ljudi u poslednjih par dana...
Neki isto 3x fajzer, neki lezali pre 6 meseci...

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока

Zaključana tema