Koja je aktuelna računica u % koliko se dodaje na neto eksportnu cenu vozila prilikom uvoza da se plati sve ali baš sve što treba do registracije? U pitanju je japanski brend, auto proizveden u EU (Suzuki, Mađarska).
Jel i dalje neka okvirna cena za čovela koji će da kupi auto i doveze u Srbiju oko 500e sa juga Nemačke (Minhen)?
U situaciji u kojoj fizicko lice kupuje polovan automobil od pravnog lica (ne znam sifru delatnosti i ne znam da li je u PDV-u), kako namestiti papirologiju, da se porez na prenos apsolutnih prava plati u mestu kupca?
Znam da je u slucaju kupovine od fizickog lica resenje ugovor o poklonu, ali nisam siguran da li je to moguce u ovom slucaju, mislim da nije.
Automobil nije iz uvoza, prodavac (pravno lice) ga je kupilo od drugog pravnog lica i platilo porez na prenos apsolutnih prava, i prodaje ga meni, i sad ja trebam platiti porez na PAP, i to je sve ok, samo pokusavam da namestim da to ne bude u Beogradu (odakle je pravno lice, prodavac, mada ne znam koja tacno opstina), nego u Subotici. Razlog je cekanje.
Procitao sam taj sajt, ali tamo ne pise u kom mestu se placa, niti kako se moze 'namestiti' da se plati u mestu kupca.
E sad, prodavac jeste obveznik PDV-a (proverio na sajtu poreske), sto bi znacilo da mozda necu ni morati platiti porez na PAP. Videcu to sutra sa njim jos, jer mi je spomenuo da cu trebati platiti, samo u toj fazi nismo detaljisali oko toga kako, gde...
Treba mi jedan savet vezano za kupovinu auta koji je u drugom gradu. Kako je najbolje izbeci preslepavanje? Auto je registrovan jos oko mesec dana, mozda malo vise, ali prodavac treba da ga odjavi pre nego sto ja ovde podnesem to sto treba, odradim tehnicki i slicno. Jel ima neki jednostavan nacin? Mozda neko ovlascenje? (mada znam da ne voli svako da ih daje)
Prevezes ga ako je registrovan do tvog mesta. Porez na prenos se placa u mestu prodavca i on je obavezan da ga plati. To mozete kurirskom sluzbom da zavrsite dokumentaciju ili nadji neku agenciju iz njegovog mesta. Kad dobijes resenje da je placen porez, uz resenje i kp ugovor sam odjavljujes tablice u tvom gradu i dobijas nove i saobracajnu.