Zdravlje
Re: Zdravlje
Što ne probaš sa sočivima? Imam astigmatizam 160⁰ , i furam sočiva bez ikakvih problema od 07h do 22h svaki dan.
E Nidzo zbog idiotskog lekara (cak i vise njih) zamalo da izgubim vid na oba oka. Bukvalno niko ne zna sta me je spasilo. Jednostavno mi nije verovao sta pricam a nije mnogo ni slusao, nego kao svi idioti samo se zablenuo u izmerene podatke. Posle su se svi cudili kako su mi ostecenja minimalna.. Inace sipam vec mesec dana razlicite vrsti kapi, i to ne pomaze… Mislim za poboljsanje vidanidza napisao: 18 Jan 2022, 10:25 Bolje prelama svetlo kad je vlažno oko. Što smo stariji sve se više suši, pogotovo ko je nosio sočiva, takođe gledanje u ekran smanjuje treptanje, i opet suši oko.
Ljubo, bilo koje malo bolje i masnije veštačke suze kupi od poznatih firmi, tipa Alcon, B&L Renu, pa probaj kako ti prijaju.

Neki očni kokain. Probaj oralno nešto za bistrenje uma i očiju, ima toga tamo kod tebe sigurno, šta da ti kažem. 

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Jesi proverio skoro vid, diptriju?Vladapetr napisao:Astigmatizam mi je problem jer ne mogu bez naočara. Za neke obične aktivnosti nije problem, pa mi se na startu često dešavalo da ih ne ponesem. No, nakon malo vožnje i rada na kompjuteru glava puca, tako da ih sad preventive radi uopšte ne skidam. Nije da mi smetaju, nego me čisto zagolicala varijanta da ih se potpuno rešim. U isto vreme, od pomisli na operaciju očiju me momentalno prođe jeza
Ja sam isto imao problema sa galovoboljama iako im nisam nešto vičan, kad ono loša dioptrija, nisam bio odavno na pregledu.
Boringly average, but also perfect for school run mums
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Glavobolju imam kad ne nosim naočare. Dioptrija ista već 8 godina.
Sočiva ne mogu, od same pomisli na njih me prođu žmarci.
Sočiva ne mogu, od same pomisli na njih me prođu žmarci.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Koliko je štetno udisanje isparenja od e-cigarete, kada to neko "puši" u istoj prostoriji sa vama? Imam jednog kolegu koji ne može da ostavi cigarete a mrzi ga da izlazi napolje da puši, pa to sada "pućka" nedaleko od mene. I to tek tako, bez pitanja smeta li to nekom... Pri kraju sam živaca (ekstremno sam netolerantan prema pušačima) i ako se ne mane toga, mislim da ću da ga na kraju isterati... iz prostorije ili firme, neka bira. 

- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Ne puši, pari. Nema podataka da se išta loše udiše pasivnim parenjem, a mnogo je istraživanja rađeno na tu temu.
Svakako ne mora da ispušta oblake, sve i da je najstastveniji korisnik postoje varijante da izbegne stvaranje oblaka u prostoriji. Na kraju krajeva, to spada i u osnovnu kulturu.
Svakako ne mora da ispušta oblake, sve i da je najstastveniji korisnik postoje varijante da izbegne stvaranje oblaka u prostoriji. Na kraju krajeva, to spada i u osnovnu kulturu.
There are 10 kinds of people in the world:
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Meni ne smeta što pari, već što najveći broj njih “miriše” na prdež… 

Vlado, nisam čuo za rešavanje problema sa dioptrijom na taj način, ali tako se npr. uklanja katarakta. Jeste u pitanju brza operacija sa lakim oporavkom (ako se ne iskomplikuje), ali imaj u vidu o čemu je reč: raseku ti oko skalperom, odstrane sočivo i ugrade veštačko. Ja to ne bih radio bez nekog dobrog razloga (slepilo usled katarakte ili baš baš velika dioptrija).Vladapetr napisao: 18 Jan 2022, 10:38 Nedavno sam bio na sistematskom, i na pregledu kod oftamologa ustanovi da su mi dioptrija (0.5) i astigmatizam i dalje na istom nivou. Stoje tako već 8 godina, pa mi neko bacio žišku da bih mogao da to skinem laserom i rešim se naočara.
Pitam doktoricu i kaže da može, ali će mi svakako sa godinama krenuti pogoršanje dioptrije i to može biti sutra ili za 5 godina. Bolja varijanta je nešto skuplja operacija gde se skroz promeni sočivo (ako sam dobro razumeo) i to ostaje kao doživotno rešenje, nema zajebavanja sa dioptrijom. To navodno redovno rade kod njih i nema nuspojava, a efekat je potpun. Nisam se setio da pitam kako se tačno zove, nabrzaka googlanje mi nije pomoglo.
Zna neko nešto o tome?
Ako baš hoćeš da se operišeš,

Poslednja izmena od snork u 19 Jan 2022, 23:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Iskreno ni meni nije baš jasno koja je to metoda, zaista liči na kataraktu.
Ima više razloga za to
Odlično ako tolerišeš, al gledaj da sočiva nosiš što manje, npr u kući nemoj dok ne izlaziš napolje itd.member napisao: 18 Jan 2022, 12:59 Što ne probaš sa sočivima? Imam astigmatizam 160⁰ , i furam sočiva bez ikakvih problema od 07h do 22h svaki dan.
Ima više razloga za to
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Lako za reći, ali teško za postići. Ja u najboljem slučaju jedan dan nedeljno ne stavim sočiva da bi oči malo odmorile.
@Vladapetr dobro si razumeo, izvadi se tvoje sočivo i stavi se veštačko, mogu se raspitati preciznije koliko to "traje" (rok sočiva da se tako izrazim). Može se raditi i laser, samo što kod lasera se tanji (samim tim i fizički slabi) rožnjača kako bi se "skinula" dioptrija.
Već neko vreme radi se ugradnja multifokalnoh sočiva.
@DukeNS to što ne vidiš sitna slova, to su godine
odradi pregled negde (kad si u BG-u imam dobru preporuku gde da ideš
), moguće da ti se smanjuje minus. Možda se provučeš sa slabijom dioptrijom za daljinu, a možda te obraduju sa naočarima za čitanje preko sočiva.
Što se veštačkih suza tiče, ko koristi, nek' proba "Blink", "Hylo care", "Hylo gel", "Wet comod" (Hylo i Wet imaju dozer na bočici, tako da nema viška prilikom korišćenja).
Sent from my 3310 using Tapatalk
@DukeNS to što ne vidiš sitna slova, to su godine

Što se veštačkih suza tiče, ko koristi, nek' proba "Blink", "Hylo care", "Hylo gel", "Wet comod" (Hylo i Wet imaju dozer na bočici, tako da nema viška prilikom korišćenja).
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
To ne samo sto nije reverzibilno, vec je i dosta mutilantno...
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Moze preporuka za BG, za pregled?djomla napisao:@Vladapetr dobro si razumeo, izvadi se tvoje sočivo i stavi se veštačko, mogu se raspitati preciznije koliko to "traje" (rok sočiva da se tako izrazim). Može se raditi i laser, samo što kod lasera se tanji (samim tim i fizički slabi) rožnjača kako bi se "skinula" dioptrija.
@DukeNS to što ne vidiš sitna slova, to su godineodradi pregled negde (kad si u BG-u imam dobru preporuku gde da ideš
), moguće da ti se smanjuje minus. Možda se provučeš sa slabijom dioptrijom za daljinu, a možda te obraduju sa naočarima za čitanje preko sočiva.
![]()
Nemam naočare, a trebao bi da ih imam po svemu sudeći...
Sent from my SM-A715F using Tapatalk