Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Vazduhoplovi

Post od cozmo »

U JAT grupi na FB koja okuplja sve njene kolege, pilote i osoblje zna se sta je uzrok, a to je obaranje od strane Cehoslovacke PVO. Vesna se nije nikad secala nicega i upoznali smo se davno. Ko hoce moze, ko nece i ne mora da veruje, ali cenim da su ljudi koji su tada, sedamdesetih bili i na pozicijama u operativi svakako upuceniji od nas. Ono o cemu se nikad nije pisalo je njena tragicna sudbina nakon toga i grozna smrt.

Sent from my moto g(9) plus using Tapatalk

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Interesantno da za vise decenija rada u pomenutoj kompaniji, nikada nisam cuo ni jednu rec o pomenutom incidentu.
Da li zbog toga sto ljudi nisu hteli da se izjasnjavaju o necemu u sta nisu sigurni, ili zbog toga sto je JAT bio tesko UBDA-ska firma, ili nesto trece…. Ko ce ga znati?
Ali nikada, ni jedna rec.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ko je Vesna?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

zuzazu napisao:Interesantno da za vise decenija rada u pomenutoj kompaniji, nikada nisam cuo ni jednu rec o pomenutom incidentu.
Da li zbog toga sto ljudi nisu hteli da se izjasnjavaju o necemu u sta nisu sigurni, ili zbog toga sto je JAT bio tesko UBDA-ska firma, ili nesto trece…. Ko ce ga znati?
Pa, ne znam da li si toliko mator da si leteo i bio u operativi sedamdesetih godina i penzionisan pre 20 i vise godina...

Ako te bas zanima, pok. kapetan Abramovic i Paspalovski (kucni prijatelji nasi), kao i Babura su veoma dobro bili informisani, a bliski prijatelj Vesne, njen parnjak Meda takodje. Meda je ziv i ima svasta da prica. Babura ne znam koliko moze jer je imao tezak mozdani pre par godina, zena ga ostavila tako u stanu i odrali ga za lovu. Razne tuzne sudbine.

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

nikaragva napisao:Ko je Vesna?
Prica je sa tuznim zavrsetkom !Umrla je sama i napustena od svih !Iskoriscena do maximuma njena pricha je druge interesovala ali samo pricha niko se nije setio da pita kako je ONA i kako zivi !JAT ju je zaposlio u administraciji posle nesrece i oporavka i nije joj dao da se vrati na letenje i oterao u penziju kao i sve ostale bez milosti !Umesto da joj je JAT obezbedio Nacionalnu Penziju vec tada i adekvatan stan prezivljavala je zadnje dane u bedi i nestasici okruzena jedinim stvorenjima koja su mogla da joj prave drustvo mackama ! Imala je garsonjeru na zadnjem spratu neke visespratnice gde je neki buzdovana nadzidjivao privatno sebi KUCU?Tavanica joj je propustala kisu zivela je sa lavorima i kofama u ubudjanoj garsonjeri !Kada sam stupio sa njom u kontakt 2015 godine i zamolio je da bude gost na okupljanju JAT Memories 27 maja u sali aerokluba gde smo moj kolega Dalbor Dalibor Vincetić i ja organizovali taj skup za clanove i bivse radnike JAT-a odbila je sa opavdanjem kako ne moze da se pojavi krezuba na skupu jer nema zube niti para da ih napravi ! KAda smo kolega Vicentic i ja ponudili da sakupimo pare za njene zube da joj to ucinimo kao dar od kolega kao i da joj platimo veceru odbila je sa razignaciojm !Nsam mogao vise da je mucim sa molbama da ipak promeni misljenje !Shvatio sam koliko joj je tesko !A sve o njenom zivotu sam cuo preko mobilnog kada mi se jadna poverila kako vodi mizeran zivot !Jos je nesto spomenula kako joj rodjeni brat trazi deo stana jer je kako sam razumeo taj stan bio u vlasnistvu njihovih roditelja nekada !Uglavnom umrla je sam a macke su je nagrdile posle smrti lice i telo jer je dugo bila mrtva u stanu dok se neko nije setio da provali u stan i vidi sta je sa njom !Na sahranoi je bilo jako malo ljudi par kolega koji su dosli na ispracaj !Niko zvanicno ! Otisla je tiho i zalosno !Ona koja je bila sa Titom na doceku Nove Godine 1974 u Herceg Novom ,Ona koja se slikala sa Paul McCartney koja je bila svetska atrakcija zbog svog podviga da je prezivela pad iz aviona svetska rekorderka upisana u Ginisovu kjnigu rekorda da dozivi tavu mizernu sudbinu i smrt zaboravljena od svih ! I sada ovaj post prica samo o tome a ne o njenom kraju . Jako je tuzno sto se niko ne pita kako je zivela posle svega i ko joj je sve obecao brda i doline i koji su to koji su je prevarilri i ostavili na cedilu ! RIP Vesna Vulovic koleginice iz moje generacije aprila 1971 kada smo zajedno krenuli na skolovanje za STW/STD u Skolskom Centru JAT-a !

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pisalo se itekako o tome kako lose zivi, jos za njenog zivota secam se.
Ne naravno ovih detalja, al da je zaboravljena i odbacena da.
Na tv-u se dugo pojavljivala u reklami za kosmodisk pa su tako mnogi prvi put i culi za nju.

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Inače, bila je davnih dana i emisija na tadašnjem RTS-u, možda pre nekih tridesetak godina gde su i prezentovani dokazi o obaranju aviona (fotografije oštećenja na trupu), kao i neki teleprinterski zapisi poslati vojsci za prelet tog aviona. Bilo bi zanimljivo kad bi se to moglo naći u njihovoj arhivi.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nije ni prva ni poslednja od ljudi koji su "ispostovani".
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

S obzirom na datum ima sada gomila tekstova na tu temu, od kojih je ovaj zanimljiv jer pise malo detalje o njoj nakon same nesrece, nije puki c/p.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=2095969

Inace, i ja iskreno sumnjam u visinu pada, sta god da je uzrok, visina je verujem ipak bila manja

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока

zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

cozmo napisao: 28 Jan 2022, 08:58
zuzazu napisao:Interesantno da za vise decenija rada u pomenutoj kompaniji, nikada nisam cuo ni jednu rec o pomenutom incidentu.
Pa, ne znam da li si toliko mator da si leteo i bio u operativi sedamdesetih godina i penzionisan pre 20 i vise godina...

Ako te bas zanima, pok. kapetan Abramovic i Paspalovski (kucni prijatelji nasi), kao i Babura su veoma dobro bili informisani, a bliski prijatelj Vesne, njen parnjak Meda takodje. Meda je ziv i ima svasta da prica. Babura ne znam koliko moze jer je imao tezak mozdani pre par godina, zena ga ostavila tako u stanu i odrali ga za lovu. Razne tuzne sudbine.

Ne zanima me.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Ne zanima ni nas zato sta imas da kazes tim povodom :)

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Surova priča. Ispada da je samo SFRJ koliko-toliko cenila svoje invalide rata i rada, drugi — “sve će to narod pozlatiti”.

Davno sam naleteo na ovu ploču, jedno od prvih izdanja “Devojke iz grada”, a sa druge strane —

Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Sta je ovo proslo preko bokova tj sletelo? US army?
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

C-17 Globemaster, US Air Force.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Grujic napisao: 28 Jan 2022, 11:45 S obzirom na datum ima sada gomila tekstova na tu temu, od kojih je ovaj zanimljiv jer pise malo detalje o njoj nakon same nesrece, nije puki c/p.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=2095969

Inace, i ja iskreno sumnjam u visinu pada, sta god da je uzrok, visina je verujem ipak bila manja

Hvala, ovo je veoma lep i zanimljiv tekst, sa mnogo detalja. Posebno je vredno što potiče iz vremena odmah posle nesreće, pa nije napisan na osnovu nečijih sećanja ili naknadnih interpretacija.

Iznenadilo me je da se odmah govorilo o mogućnosti obaranja, tako da ono što sam napisao (da je reč o teoriji čeških novinara pokrenutoj posle raspada SSSR i Čehoslovačke) nije tačno. Ja sam to svojevremeno pročitao na nekom od stranih aviacionih foruma (tipa airliners.net - ne sećam se tačno kom). Pošto stanovnici Srpske Kamenice kažu da su najpre mislili da zvuk eksplozije potiče od "probijanja zvučnog zida", to znači da su bili naviknuti na letove lovaca, što verovatno znači da se u okolini (bilo u ČSSR ili u DDR) nalazio vojni aerodrom. To dalje znači da je oblast bila puna PVO sistema, da je postojala mogućnost sudara sa vojnom letelicom ili slučajnog pogotka tokom vežbe, kao i velika osetljivost na upad nepoznatog aviona. Sve to daje dodatni kredibilitet teoriji o obaranju.

I ja verujem da je avion jedno vreme leteo manje ili više kontrolisano, a da se raspao na manjoj visini. Ali to ne pravi tako veliku razliku, jer telo tokom pada kroz atmosferu trpi veliki otpor vazduha i npr. čovek sa koje god visine da "iskoči", ne može postići brzinu veću od nekih 300 km/h u poslednjih par km iznad zemlje. Vesna Vulović je padala zajedno sa repnim konusom u kome se nalazila, koji je još mnogo veći od ljudskog tela, mada je i aerodinamičniji. Težina nema veze sa brzinom slobodnog pada, kao što su nam astronauti Apolo 15 misije lepo demonstrirali na Mesecu sa perom i čekićem, :) koji su, u odsustvu atmosfere padali istom brzinom.

Verujem da su glavni faktori zbog kojih je preživela dubok sneg i pad niz vrlo strmu nizbrdicu, pa je energija udara pretvorena u kotrljanje i klizanje uz postepeno usporenje. U istim uslovima je 1942. godine Ivan Čisov preživeo pad sa 7 km visine, prilikom iskakanja iz pogođenog bombardera ( https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Chisov ). Odlagao je otvaranje padobrana dok se nemački lovci ne udalje, ali se u međuvremenu onesvestio i nije ga ni otvorio.
Ђенерал Јанковић
Odgovori