Nov set kvacila LUK - i dalje kvacilo ne odvaja

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Stef13
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2022, 22:00

Nov set kvacila LUK - i dalje kvacilo ne odvaja

Post od Stef13 »

Pozdrav,

Kao sto kaze naslov, stavljen nov set kvacila, i i dalje me kvacilo zezalo u svakom 50tom pritiskanju, ili ne odvoji i ne mogu da promenim brzinu, ili nece da ga vrati gore nakon pritiska.

Juce stavljena i oba cilindra nova, kociono ulje zamenjeno - cisto da mi bude sigurnije.

Nakon 20-30 minuta normalne voznje, bez problema, krece kvacilo da zeza vise nego ikad, na svaki drugi pritisak vec znam da ce zezati, pa ili moram da ga pritisnem dva puta da bi odvojilo, ili da ga vracam nogom na gore ako se ne vrati skroz. Zezalo me je i kada stanem pa treba da krenem prvom, i kada u voznji prebacujem brzinu. Kada sam stigao do odredista i stao 5 minuta, ponovo upalio i isao prva i rikverc po metar, kvacilo je normalno radilo.

Onda sam ga pumpao, pritisnuo 20ak puta, ne otezava kvacilo, normalno se ponasa.

Mozete li mi reci sta jos mogu da pogledam, izgleda mi kao da majstor nije siguran sta jos moze uraditi?

Rekao je da ce jos jednom da ozraci kvacilo, i da pogleda crevo od interkulera.

Kola su seat ibiza 1.4 tdi, 2002 god.
Do kraja godine cu ih sigurno jos voziti, tako da mi saveti za uzimanje drugog sada, nisu od pomoci.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Nov set kvacila LUK - i dalje kvacilo ne odvaja

Post od nidza »

Sam si menjao kvačilo, nije majstor da njemu reklamiraš?

Papučica bi trebalo da se vraća uvek, jer ima svoju oprugu. Reši prvo to, za početak, ali sugeriše na problem sa cilindrima, druk ležajem, korpom ili vazduhom u sistemu. Trivijalnost sa nivoom ulja u sistemu nadam se da si proverio?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Opruga nema veze sa tim ona je pomocna i sluzi samo da pomogne pedali da se brze vrati i skroz do vrha ali nema veze sa odvajanjem kvacila i sa njom pedala moze da ostane dole ako je neki cilindar problem ili ako sistem nije lepo ozracen. Na par automobila sam imao taj problem da je pedala ostajala na patosu pa sam je nogom vracao, naravno cilindri su bili problem. Takodje na sluzbenom autu mi se slomila plastika koja drzi oprugu i opruga je ispala, kvacilo je normalno funkcionisalo samo se pedala nije vracala istom brzinom do vrha i nekih 2-3cm nije isla do vrha to je onaj prazan hod ali kvacilo odvajalo normalno i normalno se vozio auto. Nije iskljuceno da neki cilindar nije dobar bez obzira sto je nov, desavalo se ljudima da kupe neispravan cilindar. Takodje mozda majstor nije lepo ozracio sistem, isto mi se desilo jednom.
Ne znam kakve veze crevo interkulera ima veze sa ovim????
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Rekao je da ce jos jednom da ozraci kvacilo,
Uraditi namenskim alatom za odzračivanje, ne samo prosto odvrtanje sisice.
Neki auti imaju komplikovanu putanju cevi tako da ostane vazdušni čep.
Opis ponašanja pedale da na drugi put ili na pumpanje bude korektno odgovara zaostalom vazduhu negde u sistemu.
Stef13
Reactions:

Post od Stef13 »

nidza napisao: 30 Jan 2022, 09:05 Sam si menjao kvačilo, nije majstor da njemu reklamiraš?

Papučica bi trebalo da se vraća uvek, jer ima svoju oprugu. Reši prvo to, za početak, ali sugeriše na problem sa cilindrima, druk ležajem, korpom ili vazduhom u sistemu. Trivijalnost sa nivoom ulja u sistemu nadam se da si proverio?
Kvacilo sam promenio u Budvi krajem avgusta, jer me tamo zadesilo - majstor je promenio, ne razumem se ja nista u automehanicarstvo - osim svega informativnog sto sam naucio uz majstore kroz sve popravke na Seatu.

Nakon toga sam vozio normalno do prvog decembra, i onda sam primetio da zeza da nece da odvoji kvacilo i odnosno da mi zakrci prebacivanje brzina, pa da moram ponovo da ga pritisnem, i desilo mi se jednom da sam morao da ga vratim nogom nazad gore.

Tu mi je majstor u tom gradu, na licu mesta, samo ozracio i rekao ''da ce moci tako da radi neko vreme, ali da bi se trebali posle i zameniti cilindri, ovaj kod pedale je losiji, onaj drugi i nije strasan ali najbolje oba u isto vremen zameniti''.

Pre neki dan sam osetio ponovo u nekoliko navrata da mi se desilo da mi ne odvoji kvacilo lepo, ali bas retko, svako 50to pritiskanje kao sto rekoh. I onda sam ga odvezao kod majstora porodicnog jer sam bio kuci sada, i on je uzeo da zameni oba cilindra (na moje insistiranje i pre njegovog pregleda, zbog reci prethodnog majstora) i promenio kociono ulje. Isprobao ga je on, isprobao i ja, i sve je lepo radilo. Ali kad sam krenuo iz Sapca za Novi sad, pred Rumu je pocelo da zeza, i onda sve vise i vise, dok poslednjih 20 kilometara skoro svako pritiskanje kvacila mi je bilo duplo, i poneko sam morao da vracam gore nogom.

Kada sam stigao i ohladio malo motor, isprobao i radilo je normalno napred nazad po metar kola - zvao majstora on kaze da mu se jednom samo desilo, da podizanje temperature je preko creva od interkulera uticalo na popustanje pritiska negde i da kvacilo pocinjalo da zeza onda, a kad se ohladi normalno. (Mozda sam ja malo i losije objasnio ili pogresio neki kljucni pojam, ali slicna neka prica).

Cilindri, druk i korpa su novi, jedino ako je nesto izaslo iz svog nekog polozaja.
Vazduh u sistemu ne bih znao - verovatno je to sto je majstor mislio pod ovim crevom.

Ulje je zamenjeno skroz, tako da mislim da onda to nije problem.
Stef13
Reactions:

Post od Stef13 »

OMP napisao: 30 Jan 2022, 09:16 Opruga nema veze sa tim ona je pomocna i sluzi samo da pomogne pedali da se brze vrati i skroz do vrha ali nema veze sa odvajanjem kvacila i sa njom pedala moze da ostane dole ako je neki cilindar problem ili ako sistem nije lepo ozracen. Na par automobila sam imao taj problem da je pedala ostajala na patosu pa sam je nogom vracao, naravno cilindri su bili problem. Takodje na sluzbenom autu mi se slomila plastika koja drzi oprugu i opruga je ispala, kvacilo je normalno funkcionisalo samo se pedala nije vracala istom brzinom do vrha i nekih 2-3cm nije isla do vrha to je onaj prazan hod ali kvacilo odvajalo normalno i normalno se vozio auto. Nije iskljuceno da neki cilindar nije dobar bez obzira sto je nov, desavalo se ljudima da kupe neispravan cilindar. Takodje mozda majstor nije lepo ozracio sistem, isto mi se desilo jednom.
Ne znam kakve veze crevo interkulera ima veze sa ovim????
Ne ostane kvacilo na patosu, odvoji se donekle, cim ja mogu da ispod stavim patiku i podignem skroz.

Vise sam mislio da ''kvacilo ne odvaja'' u smislu da ne odvoji da moze menjac da radi.

Moguce da je i nov cilindar problem, ili ozracivanje.

Za interkuler objasnih iznad.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Onda mislim da ti je problem u cilindru kvačila. Može da bude glavni (kod papučice) ili pomoćni (na samom kvačilu). Ako si već menjao onda trebaš izbaciti vazduh. Na pomoćnom cilindru ima nipla za izbacivanje ulja kao na kočnicama. Tu bi bilo trebao krenuti, a onda i drukati glavni cilindar.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Stef13
Reactions:

Post od Stef13 »

Najbitniji detalj jeste sto dok je hladno vozilo, vozeno manje od da kazemo 20ak kilometara u cugu, kvacilo radi normalno, tek posle pocne da pravi probleme, i onda kada se ohladi opet se smiri i radi normalno.

Tako da vecina tih standardnih stvari koje bi mogle biti problem padaju u vodu.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Nemoj biti isključiv, ljudi hoće da ti pomognu.

I meni je radilo normalno po gradu, nakon zamene kompletnog seta kvačila.

Nakon duže vožnje na AP kreću problemi sa papučicom koja ostaje u donjem položaju. Posle opet radi kako treba...

Opet zamenjen gornji cilindar.

Opet slični problemi, dok se kvačilo nije "otkačilo". Odnosno, auto je ostao van brzine, a papučica se vraćala i stiskala, bez ikakvog otpora.

Opet zamenjen i donji cilindar, sada je OK.

TapaT

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

to sto ti je rekao za crevo interkulera ili nema pojma ili ti je rekao nesto drugo sto ti nisi lepo razumeo, kakva temperatura u crevu interklulera i pustanje pritiska u sistemu kvacila, te dve stvari nemaju dodirnih tacaka a temperatura u ulaznom crevu u interkuler je daleko od neke koja moze da zraci okolo i utice da se nesto oko njega zagreje
Odgovori