Peugeot 207 1.4hdi problem sa menjacem

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
pajanish
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2022, 12:34

Peugeot 207 1.4hdi problem sa menjacem

Post od pajanish »

Pozdrav ljudi,

Skoro sam kupio Peugeot 207, odradio veliki i mali servis ali imam problem sa menjacem koji majstor nije znao da resi.

Naime u poslednjih nedelju dana kad je temperatura oko nule ujutru, menjac jako tesko ubacuje u brzinu prvih 10km dnevno.
Kao da ide kroz maslac. Izbacivanje iz brzine u ler takodje ide jako tesko. Ugasen ili upaljen motor ista je situacija.

Kad se menjac ugreje situacija je malo bolja. Ali osecam neke mini vibracije i otezano ubacivanje u prvu i drugu, kao da bas moram da pogodim poziciju brzine bez greske da bi menjac usao bez problema.

Jos jedan problem je da u 1-2% slucajeva menjac nece da ubaci u prvu (kao da stane na pola puta na gore). Ako ne ponovim kvacilo, nego pustim kvacilo, cuje se uzasno skripanje. Kad ponovim kvacilo i ubacim u prvu, auto krene okej.

Treca situacija, kad stojim u mestu i izbacujem iz brzine u ler, cuje se neko kliktanje spolja. Unutra taj zvuk ne mogu da cujem.

Majstor kaze da nije set kvacila nego da je problem u biracu brzine sa sajlama. Kaze da na tom modelu mora ceo taj set biraca da se menja, ali nije siguran da bi zamena resila problem.

Kontaktiracu drugog majstora ali treba mi pomoc oko toga sta da ocekujem u vezi kvara i cene popravke.

Hvala unapred!
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Peugeot 207 1.4hdi problem sa menjacem

Post od OMP »

To sto teze salta kad je hladno i sto hoce da zakrce 1. i 2. brzina sam ja resio zamenom ulja na jednom svom autu, ista situaicija bila kao kod tebe.
Kliktanje pri saltanju nije nista cudno za pezo-citroen i njihov sistem polugica za saltanje, to je jednostavno tako posebno kod starijih automobila, moze to malo da se utisa podmazivanjem ali nije nista drasticno i trajno
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Sajle.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ne skljocaju sajle nego oni unibolovi na krajevima i one polugice na koje se kace to se pojede i dobije luft pa se vise cuje, moj cale je to podmazivao na 306ici par puta i to se malo manje cuje i lakse salta ali nije dugog veka.
pajanish
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2022, 12:34

Post od pajanish »

Hvala na odgovorima

Jel ovo znaci da stvarno treba birac brzine sa sajlama da se menja?
Koliko bi to kostalo otprilike (ne mora tacna cena, opseg je ok)
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

a zasto da menjas ako je samo zbog zvuka kliktanja? sto teze ide menjac i sto nece nekad u neku brzinu ne verujem da ima veze sa sajlama ali opet morace neki majstor da pogleda sve lepo i onda ti kaze da ne bacas pare bez veze. Treba pogledati vezu sajli sa polugama na samom menjacu, moze da se vidi kako to funkcionise, kakvi su luftovi i sl. vidi se kad otvoris haubu pa dole ispod/iza akumulatora, mozda su te poluice u problem a da su sajle dobre.
Polovno da kupis sajle i rucicu menjaca (posto se prodaje tako u kompletu uglavnom) okvirno 30-40e, same polugice sto idu na menjac ne znam, mozda i to ide u kompletu, novo koliko znam samo sajle se prodaju a obicno su skuplje od celog polovnog kompleta.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

imam problem sa menjacem koji majstor nije znao da resi.
Majstor kaze da nije set kvacila nego da je problem u biracu brzine sa sajlama. Kaze da na tom modelu mora ceo taj set biraca da se menja, ali nije siguran da bi zamena resila problem
Kontaktiracu drugog majstora ali treba mi pomoc oko toga sta da ocekujem u vezi kvara i cene popravke.
Jel ovo znaci da stvarno treba birac brzine sa sajlama da se menja?
Koliko bi to kostalo otprilike (ne mora tacna cena, opseg je ok)
Majstor zna da reši, postavio je dijagnozu u koju nije siguran.
Da li ti je dao ponudu, procenu troškova popravke?

Idi kod drugog, pa i trećeg, majstora po uporedi dijagnoze i procene troška popravke.
Ne može se daljinski rešavati ovako nešto što mora da se ispituje na licu mesta a cena jako puno zavisi od toga koliko je dobro postalvjena dijagnoza.

inače, ako udje voda/vlaga u mehanizam sajli i korodira bužir može da bude kako opisuješ da zapinje i tu nema popravke, samo zamena.
To je recimo na Ford Focusu 1 poznat problem, nizak nivo kvaliteta obrade materijala i sama konstrukcija.
Treba videti da li je na 207-ici to poznat problem, ako jeste verovatno ima u ponudi aftermarket kit za popravku prilično lako dostupan po prodavnicama. (ne znam da li jeste konstruktivni problem ili je kod puka slučajnost, zato pitaj kod više Pug majstora za mišljenje).

Radi dijagnostike može da se adekvatnim alatom unese i podmaže mašinskim uljem sama sajla i isprati promena, ako je ima. Privremeno to rešava ali trajno je jedino zamena. Sajle, komplet, završetka/naglavka, mehanizma birača ili šta već se dijagnostikom utvrdi da je uzrok problema.

Odakle je poreklom auto, gde je izvorno kupljen i korišćen?
Odgovori