Obisao danas nekoliko salona...
Toyota - Od pre dva dana Toyota ima novi cenovnik, svi automobili su poskupeli 1200 eura. Tako da bi Corolla TS 1.2 Turbo u Luna opremi ispala oko 22200 eura. Automobil se ceka oko 4 meseca. Nisu imali nijedan karavan u salonu, pa sam seo samo u hatch. Utisak je da ja auto kvalitetno izradjen, ali nekako nema previse prostora napred, sve je izgledalo tesno. Mozda sam mogao da pokusam da malo podesim poziciju sedenja, ali malo sam se razocarao jer nisu imali karavan (a i zbog podizanja cena) pa sam hatch pogledao na brzinu. Nemaju testnu Corollu sa 1.2 motorom, a svakako ne bih uzeo auto a da ga prvo ne provozam. Dobra stvar je 10 godina garancije na motor i mehanicke sklopove. Mana Luna opreme je nodstatak parking senzora (postoji kamera za voznju unazad). Planiram sledeci vikend da odem do drugog Toyota salona da pogledam karavan.
Mazda - Pogledao Mazdu 3 sedan, sta reci, fenomenalan i prelep auto u svakom smislu. Za mesec dana im stizu dva komada pa ne bih cekao previse na automobil. Napred je veoma komotan (ja imam oko 190cm) i "gospodski"

, pozadi nema previse mesta ali to mi i nije toliko bitno. Gepek je veliki, dubok, ali sam otvor gepeka je uzan pa bi bilo problema sa kabatnijim stvarima. Ono sto nisam znao je da se G122 motor vodi kao mild hybrid, pa je samim tim i niza registracija. Ono sto me odbija su felne od 18", zatim cene servisa i kasko osiguranja su jace u poredjenju sa ostalim automobilima koje sam danas pogledao. Garancija je 3 godine. Generalno cini mi se da bi troskovi posedovanja Mazde bili veci u poredjenju sa ostalim automobilima koje posmatram. Inace sve pohvale za ljubazno i strucno osoblje u Dipemu.
Ford - malo detaljnije sam pogledao Focus hatch a karavan samo na brzinu (posto karavan nisu imali u salonu vec u nekoj podzemnoj garazi). Nisu imali nijedan testni auto za voznju, ali test voznja moze da se zakaze. Sto se tice hatch-a utisak je OK. Auto je prostran i napred i pozadi i u prtljaznom delu (npr pozadi ima znacajno vise prostora nego u Mazdi). Dizajnerski Focus mi je stvarno lep auto, ali nisam previse odusevljen kada sednem unutra. Rekao bih da je sve korektno ali nista spec (npr. Toyota i Mazda ostavljaju dosta bolji utisak). Bilo bi ok da je cena negde oko 17k, ali za 20k ne mogu da kazem da sam odusevljen. Ono sto me prijatno iznenadilo je Ford Puma, autic sa obiljem prostora. Seo sam u Pumu i ostao prijatno iznenadjen. Puma ima gepek u koji moze da stane neko osrednje bure

(nema rezervnog tocka i gepek je toliko dubok).
Hyundai - neplanirano sam svratio tamo posto je u blizini Forda. Pogledao i30, simpatican auto i spolja i unutra. Da imaju neki turbo benzinac umesto 1.5MPI bukvalno mislim da bih ga kupio. Niza cena servisa, 5+2 godine garancije, materijali unutra mi deluju kvalitenije nego npr u Focusu, solidno prostora, isporuka za 4-5 dana. Od sledece nedelje i Hyndai povecava cene, ne zna se za koliko. Inace u salonu su imali i jednu Elantru 2022 model koja im je tek stigla, ali trenutno nemaju cenovnik za Elantru.
Renault - pogledao sam Megane Sedan, imali su jednog izlozenog u salonu u nekoj osnovnoj opremi. Utisak je onako. Kabina je prostrana, materijali izgledaju OK, gepek nisam pogledao jer je akumulator na izlozenom primerku bio prazan

Pet godina garancije. Ono sto mi je ostavilo toliko negativan utisak je menjac, kao da sam ispod ruke imao neki kineski joystick. Bukvalno osecaj da nema nikakvog otpora prilikom ubacivanja u brzine, da menjac nekako "landara" na sve strane. To me sada toliko odbija od Megana...
Sve u svemu na verovatno bi najpametniji izbor od gore navedenih bila Corolla karavan. Naravno prvo moram da je pogledam. I nervira me to povecanje cena, ali dobro.
Inace kakav automobil trazim: sedan ili karavan C-segmenta, u obzir dolazi i hatch sa "normalnim" prtljaznikom (oko 400 litara). SUV je takodje opcija. Ne bih da sada kupim auto u koji kasnije ne mogu da ubacim npr. decja kolica (zato sam i gledao karavan na prvom mestu, opet mozda mi nije potreban karavan, ne znam). Od opreme automatska klima, parking senzori (barem pozadi), kamera za voznju unazad, ako je moguce elektricna parking kocnica

(nije must have, ali lepse izgleda kada nema rucne kocnice).