Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Evo kako je bilo. Ostavinska je bila pre nekih 2 meseca. Ja i brat smo prihvatili nasledstvo dok se majka odrekla ili kako vec..poklonila. I sad ja ako se odlucim za novogradnju nemam povrat? Razumeo sam i iz prethodnih postova..eto samo da potvrdim.
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Nemaš pravo jer si se prihvatio nasledstva.digital napisao: 05 Sep 2021, 15:14 Drustvo treba mi jedan odgovor ko se razume.
U potrazi sam za novom nekretninom, ali sam u ostavinskoj raspravi nasledio stan. Tj ja i brat smo nasledili. Da li sad imam pravo na povrat pdv-a pri kupovini novog?
Ja sam se sa sestrama odrekao cele imovine u korist mame dok je živa (veoma bitno, nismo se odrekli nasledstva) i imao sam povrat pdv (u mom slučaju porez na prenos aps. prava jer sam kupio od fizičkog lica) na prvu nekretninu 2017.
Kada izvadiš list nepokretnosti u katastru za to nasleđeno videćeš na poslednjoj strani istog da ste ti i brat vlasnici po 50%.
@Puzo81 Hvala drug. A reci mi samo jel to moze da se ispravi jer je relativno skoro bila ost.rasprava?
Krivo mi je nisam ni znao za to, a niie bio ko da me posavetuje.
Krivo mi je nisam ni znao za to, a niie bio ko da me posavetuje.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ne može. Prihvatio si se i ustupio a to se smatra poklonom. Da si se odrekao, onda bi mogao da ostvariš povrat.
Rešenje je pravosnažno tako da nema nazad.
Jbg, uvek pričam da nije advokat skup, naprotiv, mnogo je jeftiniji nego što treba da bude. Čak i za ostavine, ljudi dobiju formular u sudu i misle to je to. A nije.
Sent from my SM-N970F using Tapatalk
Jbg, uvek pričam da nije advokat skup, naprotiv, mnogo je jeftiniji nego što treba da bude. Čak i za ostavine, ljudi dobiju formular u sudu i misle to je to. A nije.
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Ne verujem da može jer sud veoma brzo šalje službeno rezultat ostavinske katastru na izmenu vlasništva nad imovinom preminulog (nebitno da li ste Vi ili mama preuzeli).
Odeš u katastar sa originalom ostavinskog rešenja i uzećeš list nepokretnosti od 2-3strane i vidi da li je na zadnjoj strani promenjen vlasnik (a 99% da jeste ako je ostavinska bila pre 20+dana).
Sećam se dve sestre, mama i ja na ostavinskoj. Pita odričete li se nasleđa... Svo troje odričemo se misleći u korist mame naravno. Kaže sudija ako tako kažete onda nemate ni ti ni sestre pravo ni na šta ni kada Vam majka premine!!! Mi se gledamo, pa kako da se izjasnimo pitam da na mami prepišemo sve očevo/zajedničko stečeno u skoro 50 godišnjem braku a kada dođe taj mamin dan za gore da mi kao potomstvo nasledimo?
Kaže on morate reći za zapisnik "odričemo se nasledstva u korist majke te i te DOK JE ŽIVA".
Ja ga gledam jel nas zeza ili šta već
U svoj onoj žalosti još nam naplate te 2012te sudsku taksu za rešenje ostavinske u iznosu od 8500RSD.
Odeš u katastar sa originalom ostavinskog rešenja i uzećeš list nepokretnosti od 2-3strane i vidi da li je na zadnjoj strani promenjen vlasnik (a 99% da jeste ako je ostavinska bila pre 20+dana).
Sećam se dve sestre, mama i ja na ostavinskoj. Pita odričete li se nasleđa... Svo troje odričemo se misleći u korist mame naravno. Kaže sudija ako tako kažete onda nemate ni ti ni sestre pravo ni na šta ni kada Vam majka premine!!! Mi se gledamo, pa kako da se izjasnimo pitam da na mami prepišemo sve očevo/zajedničko stečeno u skoro 50 godišnjem braku a kada dođe taj mamin dan za gore da mi kao potomstvo nasledimo?
Kaže on morate reći za zapisnik "odričemo se nasledstva u korist majke te i te DOK JE ŽIVA".

U svoj onoj žalosti još nam naplate te 2012te sudsku taksu za rešenje ostavinske u iznosu od 8500RSD.
Iskreno u toj situaciji mi nije bilo ni do cega. Tad nisam ni imao u planu kupovinu niti sam znao za to sa povratom pdv-a. Nemam nista protiv advokata i vrlo rsfo bih koristio njihove usluge..ali ne znanje kosta.Uroš S. napisao:Ne može. Prihvatio si se i ustupio a to se smatra poklonom. Da si se odrekao, onda bi mogao da ostvariš povrat.
I nama je neka taksa naplacena. Mislim cak 50k din.Puzo81 napisao:Ne verujem da može jer sud veoma brzo šalje službeno rezultat ostavinske katastru na izmenu vlasništva nad imovinom preminulog (nebitno da li ste Vi ili mama preuzeli).
Pa da to je taj fazon. Koliko procenat stanovnista zna te stvsti sa odricanje i koliko njih napravi tu gresku.
Videcu nekako da odem i proverim.
- Joker
- Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
- Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
- Kontakt:
Ovde si napisao da želiš da se odrekneš, a ne da si prihvatio nasledstvo. Ako si prihvatio onda si postao vlasnik nekretnine.digital napisao: 05 Sep 2021, 15:33 Hvala Vlado. Reci mi samo jos jedno. Ta ostavinska nije zavrsena. Da li postoji sansa da se odreknem u korist brata?
- pegazbre
- Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
- Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp
Ajde da ozivim temu nije se dugo pisalo. Jos smo u procesu kupovine jedne kuce preko kredita i zapelo se na legalizaciji garaze.
Naime, izgradnje garaze je zapoceta pre 2015-te, tj prilaz je izbetoniran i izgradjeni temelji za zidove a sama garaza je zavrsena 2-3 godine kasnije. Nazalost ne moze se legalizovati jer objekat nije u dovoljnoj meri bio izgradjen (zidovi, ploca, sto se vidi na satelitskom snimku) pre 2015 tako da je legalizacija propala. Jedino resenje je rusenje da procenitelj ne bi pravio problem za garazu koja nije uposana u katastar i uknjizena.
E sad pitanje je do kog nivoa treba da se rusi. Od par ljudi sam dobio info da je dovoljno da skinem krov, oluke i plocu ako je ima (ovde su grede sa daskama umesto betonske ploce) posto vrata i prozori nisu jos ugradjeni pa to po definicoji vise nije objekat, jer oni isto to koriste kao osnovu prilikom legalizacije tj da li se moze legalizovati. U krajnom slucaju uvek mozemo srusiti do kraja.
Ima li mozda nekog ovde na forumu da se mozda vise razume kako procenitelji tretiraju poluzavrsene objekte i sl.
Naime, izgradnje garaze je zapoceta pre 2015-te, tj prilaz je izbetoniran i izgradjeni temelji za zidove a sama garaza je zavrsena 2-3 godine kasnije. Nazalost ne moze se legalizovati jer objekat nije u dovoljnoj meri bio izgradjen (zidovi, ploca, sto se vidi na satelitskom snimku) pre 2015 tako da je legalizacija propala. Jedino resenje je rusenje da procenitelj ne bi pravio problem za garazu koja nije uposana u katastar i uknjizena.
E sad pitanje je do kog nivoa treba da se rusi. Od par ljudi sam dobio info da je dovoljno da skinem krov, oluke i plocu ako je ima (ovde su grede sa daskama umesto betonske ploce) posto vrata i prozori nisu jos ugradjeni pa to po definicoji vise nije objekat, jer oni isto to koriste kao osnovu prilikom legalizacije tj da li se moze legalizovati. U krajnom slucaju uvek mozemo srusiti do kraja.
Ima li mozda nekog ovde na forumu da se mozda vise razume kako procenitelji tretiraju poluzavrsene objekte i sl.
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Mislim da ti je najbolje sa kontaktiras procenitelja banke kojeg na kraju ti i placas iako je funkciji banke.
Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
U kojoj meri je garaža bila izgrađena na satelitskom?
Kako izgleda danas?
Koja je njena površina, u stanju sa snimka i današnjem?
Koje je mesto u pitanju?
Radio sam legalizacije od 2014. do jeseni 2020. i nemam vremena (ni računice, iskreno) da se vraćam u taj posao, ali bih možda mogao da dam neku ideju.
Da budem jasan, ja više razmišljam u pravcu da li bi to moglo da se legalizuje za neki mali novac i da ti ostane, a možda tebe zanima samo odnos procenitelja prema zatečenom stanju.
Kako izgleda danas?
Koja je njena površina, u stanju sa snimka i današnjem?
Koje je mesto u pitanju?
Radio sam legalizacije od 2014. do jeseni 2020. i nemam vremena (ni računice, iskreno) da se vraćam u taj posao, ali bih možda mogao da dam neku ideju.
Nisam siguran da li sam pravilno razumeo... Ovo nije baš potpuno tačno, naoko. Postoji deo izveštaja (elaborata) o postojećem stanju u koji se unosi spisak radova predviđenih za privođenje objekta nameni. To se razlikuje od mesta do mesta (!!!), ali ne znatno; bitno je da je konstruktivni sistem kompletiran. Konkretno, ako čovek ima samo krov i zidove na spratu i potkrovlju, svi ostali radovi (instalacije, pregradni zidovi, podne obloge, stolarija...) se mogu navesti u gorenavedenom segmentu i to je olakšica za dalji rad, a u tom trenutku, najvažnije, objekat se legalizuje kao P+1+Pk.pegazbre napisao: 06 Feb 2022, 12:22 posto vrata i prozori nisu jos ugradjeni pa to po definicoji vise nije objekat, jer oni isto to koriste kao osnovu prilikom legalizacije tj da li se moze legalizovati
Da budem jasan, ja više razmišljam u pravcu da li bi to moglo da se legalizuje za neki mali novac i da ti ostane, a možda tebe zanima samo odnos procenitelja prema zatečenom stanju.
- pegazbre
Legalizacija je pokusana preko agencije koja radi legalizacije i oni ni jednog trenutka nisu rekli da nece moci sa se legalizuje. Kuca se nalazi u Futogu a u stvari se sve spada pod Novi Sad i tu se svi papiri predaju. Ali kad su papiri predati, prodavac je odbijen jer se na snimku ne vidi objekat.
Kao sto sam napisao, 2015-te je vlasnik betonirao prilaz i napravio temelje za zidove km i to se vidi (delimicno) na snimku ali nema zidova, plafonske ploce i zbog toga je odbijen. Trazili smo savete na vise mesta i firmi koji rade legalizacije i svi su nakon provere rekli da ne moze da se legalizuje jer objekta nema na snimku i deluje da mu je ta agencija samo htela da uzme pare.
Sama garaza je zavrsena 2017-2018-te, odvojena je fizicki od kuce, mislim da je 6x6, sve je zavrseno samo nisu stavljeni prozori i vrata i uredno se vidi na najnovijim snimcima (geosrbija).
E sad nama su rekli, skinite krov, plafon (drvene grede i daske), oluke, slozite sa strane kao materijal i ostace samo goli zidovi, bez plafona i krova, sto se nece ni smatrati objektom.
Nama je namera da ta garaza ostane, nebi da je rusimo ali ako je to jedini nacin da se kredit odobri i uzmemo kucu srusicemo je do kraja ali ako ne moramo bas do kraja da je rusimo i to je pomoc.
Kao sto sam napisao, 2015-te je vlasnik betonirao prilaz i napravio temelje za zidove km i to se vidi (delimicno) na snimku ali nema zidova, plafonske ploce i zbog toga je odbijen. Trazili smo savete na vise mesta i firmi koji rade legalizacije i svi su nakon provere rekli da ne moze da se legalizuje jer objekta nema na snimku i deluje da mu je ta agencija samo htela da uzme pare.
Sama garaza je zavrsena 2017-2018-te, odvojena je fizicki od kuce, mislim da je 6x6, sve je zavrseno samo nisu stavljeni prozori i vrata i uredno se vidi na najnovijim snimcima (geosrbija).
E sad nama su rekli, skinite krov, plafon (drvene grede i daske), oluke, slozite sa strane kao materijal i ostace samo goli zidovi, bez plafona i krova, sto se nece ni smatrati objektom.
Nama je namera da ta garaza ostane, nebi da je rusimo ali ako je to jedini nacin da se kredit odobri i uzmemo kucu srusicemo je do kraja ali ako ne moramo bas do kraja da je rusimo i to je pomoc.
Okej, jasno, u sadašnjim okvirima ne može da se legalizuje. Postoji priča da će se u jednom doglednom trenutku svi objekti uredbom uknjižiti, bez procesa ozakonjenja/legalizacije, čak i ovog svedenog, koji više ionako nema smisla. Do tad — ko zna.
Da su barem zidovi postojali 2015. ne bi bilo toliko problema, sa krovom bi stvar bila skroz lagana, da je osnova ispod 12 m² (što je za garažu baš malo, ali izvedivo) ili da se može deliti na po 12 m² opet bi moglo... no to je šbbkbb. U Batočini i Jagodini bi moglo sve. Ali, eto, zato sam te pitao.
Nađi nekog lokalnog arhitektu ili građevinca entuzijastu da to pogleda uživo, možda može neka prenamena sa jeftinom dokumentacijom (karport > nadstrešnica > garaža) da reši stvar, ali samo ako je stvar jednostavna, ne isplati se utucavati vreme i novac ako i njegova procena bude takva. Aktuelni zakonska rešenja nisu stroga i nerazumna, bave se kao što rekoh prevashodno konstrukcijom, tako da ne isključujem da se može naći neki osnov koji sam sada prevideo.
Ne bih te sekirao, ali čisto da budeš informisan... Garaže nisam radio odvojeno (meni nedovoljno isplativo, iskreno) ali jesam u okviru parcela sa više objekata i jedan niz od 12 vezanih zidanih garaža. Ozakonjenje garaže je u proseku koštalo ukupno 50-400€, obično oko 150-250 — tu je sve, za arhitektu, geometra i dažbine, i cena mnogo zavisi od podvučenih delova, ne samo zbog angažovanja ljudi već se i visine dažbina znatno razlikuju.
Da su barem zidovi postojali 2015. ne bi bilo toliko problema, sa krovom bi stvar bila skroz lagana, da je osnova ispod 12 m² (što je za garažu baš malo, ali izvedivo) ili da se može deliti na po 12 m² opet bi moglo... no to je šbbkbb. U Batočini i Jagodini bi moglo sve. Ali, eto, zato sam te pitao.
Nađi nekog lokalnog arhitektu ili građevinca entuzijastu da to pogleda uživo, možda može neka prenamena sa jeftinom dokumentacijom (karport > nadstrešnica > garaža) da reši stvar, ali samo ako je stvar jednostavna, ne isplati se utucavati vreme i novac ako i njegova procena bude takva. Aktuelni zakonska rešenja nisu stroga i nerazumna, bave se kao što rekoh prevashodno konstrukcijom, tako da ne isključujem da se može naći neki osnov koji sam sada prevideo.
Ne bih te sekirao, ali čisto da budeš informisan... Garaže nisam radio odvojeno (meni nedovoljno isplativo, iskreno) ali jesam u okviru parcela sa više objekata i jedan niz od 12 vezanih zidanih garaža. Ozakonjenje garaže je u proseku koštalo ukupno 50-400€, obično oko 150-250 — tu je sve, za arhitektu, geometra i dažbine, i cena mnogo zavisi od podvučenih delova, ne samo zbog angažovanja ljudi već se i visine dažbina znatno razlikuju.
Poslednja izmena od motorista u 06 Feb 2022, 17:25, izmenjeno 1 put ukupno.
- pegazbre
Toliko je i vlasnik otprilike platio usluge te agencije za legalizaciju, nekih 200 evra ali eto nije proslo.
Mi smo spremni na najekstremniju meru, kompletno rusenje, ali ako ne mora sve super.
Ono sto nas buni su razne price iz prakse. Ima ljudi koji su uzeli kuce na kredit a pomocni objekti nisu legalizovani. I to nas zanima takodje, koja banka, kad je uzet kredit, sta nije legalizovano.
Tako da svaki info je dobrodosao pogotovo iz prakse.
Jos jedno pitanje za kraj, da li banke negde ostavljaju spisak procenitelja sa kojima saradjuju?
Mi smo spremni na najekstremniju meru, kompletno rusenje, ali ako ne mora sve super.
Ono sto nas buni su razne price iz prakse. Ima ljudi koji su uzeli kuce na kredit a pomocni objekti nisu legalizovani. I to nas zanima takodje, koja banka, kad je uzet kredit, sta nije legalizovano.
Tako da svaki info je dobrodosao pogotovo iz prakse.
Jos jedno pitanje za kraj, da li banke negde ostavljaju spisak procenitelja sa kojima saradjuju?
O bankama ne znam ništa, mada sam svojevremeno kratko radio u jednoj...
Ali javiće se neko ko je bio sa druge strane. Meni su se obraćali vlasnici objekata da sve uredimo pre nego što krenu u prodaju i slično.

Nisam bio u njihovom položaju, ali maksimalno 50€ arhitekti, maksimalno 50€ geometru, državi ništa (pošto je ozakonjenje odbijeno), posao nije završen, a još 100€ zalutalo.pegazbre napisao: 06 Feb 2022, 17:25 Toliko je i vlasnik otprilike platio usluge te agencije za legalizaciju, nekih 200 evra ali eto nije proslo.
- pegazbre
Kao sto rekoh, deluje mi da su samo hteli pare da uzmu.
Nista, crkam da se vec neko sa iskustvom iz prakse javi.
Nista, crkam da se vec neko sa iskustvom iz prakse javi.