Zanimljive registarske tablice

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Zanimljive registarske tablice

Post od OMP »

stejer napisao: 06 Feb 2022, 18:48 Pa kukice su valjda izbačene iz upotrebe.
jesu ali je greska bila sto su i postojale uopste.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

O greškama bi mogli do sutra.

Što se slova tiče — ono sa stranim je najbezveznija stvar. Jedino su Ukrajinci grđi sa dopuštenim latinično-ćiriličnim kombinacijama tipa ЮWЯ.
stejer napisao: 06 Feb 2022, 18:48 Pa kukice su valjda izbačene iz upotrebe.
Ne, izbačena su strana slova izuzev iksa i ne koriste se naša sa dijakritikom u redovnim kombinacijama izuzev kod oznake mesta.

Izmenjeno: evo odgovora —

“Registarska oznaka vozila sastoji se od kombinacija arapskih cifara od "0" do "9" i slova na dve pozicije. Slova registarskog broja su sva slova latiničnog pisma srpskog jezika, osim slova "Č", "Ć", "Š", "Ž" i "Đ" i latinično slovo "X".”

Dakle oprostite ukrajinski aparatčici, vi se barem niste trudili oko uklanjanja svojih slova, naši su veći debili.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pa dobro logicno je da slova sa kukicama moraju da ostanu kod oznaka gradova kao sto je uvek i bilo, glupo je bilo sto su ih stavljali na kraju kao zadnja dva...a zar nije i Y izabaceno, gde je logika da samo X izbace???
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I Y i W, samo ona nisu deo nase abecede pa pretpostavljam da zato nije naglaseno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Sinisa G. napisao:Slika
Auu Slika
Ima u gradu panamera sa tom DK tablicom, drugi je broj pa mozda je isti vlasnik.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

OMP napisao: 07 Feb 2022, 07:40 pa dobro logicno je da slova sa kukicama moraju da ostanu kod oznaka gradova kao sto je uvek i bilo, glupo je bilo sto su ih stavljali na kraju kao zadnja dva...a zar nije i Y izabaceno, gde je logika da samo X izbace???
Samo Iks nije izbačeno, navodno zbog taksija, pa je onda ostalo i kod redovnih. Mada je to moglo da se reši da oni imaju samo T iza 3-6 brojeva i preko deset puta više kombimacija nego sa dva predodređena slova.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Šta god da im urade, i dalje će biti gadne.
Neverovatno kako su ružne tablice uradili. Ako ništa, mogli su bar da prekopiraju neke lepe, ko bosanci što su prekopirali font sa nemačkih i rešili stvar.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Font je skoro isti kao na austrijskim i ceskim tablicama. Lepota je u oku posmatraca, po meni su tablice ok kakvih sve ima. Vidom da su sad i moldavske tablice sa nemackim fontom.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Meni nisu ruzne ove nase table, one ranije su bile katastrofa.
Skandinavske su mi recimo ruzne posebno varijante bez plave trake, rumunske, bugarske, turske takodje
Italijanske su nekad imale smek dok su bile crne i prednje male, svajcarci isto imaju male prednje sto mi lepse izgleda na autu posebno znaci nekim modelima kojima nikako ne moze lepo da se uklopi velika tablica napred ili nema dovoljno mesta
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Imamo skroz različit ukus :)

Jugoslovenske su bile funkcionalne i uredne, ove sada kao da je cirkus eksplodirao. Plavo polje, bela pozadina, crveni deo grba, ćirilična slova čisto da ih ima, bez funkcije, srpska latinica, Iks, razmaci smešni... Još i ograničeno funkcionalne.

Da, švajcarske jesu uredne, ali po meni i baš te skandinavske bez plavih traka. To je dokument, nužno zlo, treba da bude upotrebljiv i diskretan kako bi se estetski uklopio svuda.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

dragvorl napisao: 07 Feb 2022, 13:12 Font je skoro isti kao na austrijskim i ceskim tablicama. Lepota je u oku posmatraca, po meni su tablice ok kakvih sve ima. Vidom da su sad i moldavske tablice sa nemackim fontom.
Font je pruski železnički iz 19. veka. Za ono doba dobar, vrlo uticajan, na temelju njega je razvijena cela porodica DIN 1451, pa na neki način i jugoslovenski iz 1963, italijanski... i svi ti kasniji su ipak pogodniji i čitljiviji, uz to i ujednačene širine (en. monospace, monospejs), za razliku od pruskog koji spada u “prirodne”.

Onda su naši 2011. odredili razmake za taj prirodni font kao da je monospejs. To naravno ne ide. A i inače su prirodni fontovi na tablicama retki, jer su za te svrhe nepogodni. Otud i preveliki razmaci unutar grupa na pojedinim tablicama, jer se moralo ostaviti mesta za 44, 77, MM, AA ili WW pa sve izgleda čudno kada tu dođe 88, 11, UL, još gore JJ ili II.

Zatim je font nepravilno dimenzionisan. Umesto konvencijom prihvaćenih veličina, određene su slobodne, osetno manje.

Preraspoređivanje grafema u odnosu na njihov broj je onemogućeno jer se pozadina sa delom grba i plavom trakom štampa uvek ista. Otud problem sa personalizovanim i tablicama za taksiste u Beogradu; to jest, jedan od problema, drugi karakteristični je ta peta cifra, neplanirano dodavanje cifara na RPE tablicama, samo pozicioniranje tog RPE... ili ovo:

Slika

Evo, pa se čudite kako to sve još izgleda:

http://demo.paragraf.rs/demo/combined/O ... 3_0363.htm

Dalje, preporučeno grupisanje u grupama sa do tri člana nije poštovano.

Da ne pominjem kako je SRB u plavoj traci nepropisno izvedeno, pošto i ta slova i traka nemaju propisane dimenzije.

Interesantno je da je prethodno rešenje (1963-2010.) bilo bez ijedne od ovih mana. Mada, njega su razvijali ne visoko ali tehnički obrazovani ljudi, font je bio u probnoj upotrebi oko godinu dana na prethodnom formatu tablica, bilo je sluha za potrebne izmene (recimo uvođenje svetloodbojnih površina, izuzev u Hrvatskoj, ili kada su milicijske tablice dobile povlaku i pregrupisavanje – u početku NM*1234, potom M*567-890), pa onda i nije neko iznenađenje. Svetski propisi su po ovom pitanju prosti, dovoljna je elementarna pismenost da se pregleda tih 5-6 dokumenata, ako se baš nema vremena za sopstvene dalje analize kao kod sistema iz 1963. Nažalost, izgleda da ljudi koji su radili na sistemu iz 2010. uopšte nisu bili svesni da ti propisi postoje i da smo mi potpisnici tih sporazuma.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

@motorista , da ti nije možda @snork rođeni brat? :mrgreen:
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Nisam obavešten. :mrgreen:

Zašto? :D
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Prilicno opsirno pisete, ali uzivanje je citati jer se primeti da imate neku podlogu. Ima i drugacijih primera, na zalost.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

OMP napisao:Meni nisu ruzne ove nase table, one ranije su bile katastrofa.
Skandinavske su mi recimo ruzne posebno varijante bez plave trake, rumunske, bugarske, turske takodje
Italijanske su nekad imale smek dok su bile crne i prednje male, svajcarci isto imaju male prednje sto mi lepse izgleda na autu posebno znaci nekim modelima kojima nikako ne moze lepo da se uklopi velika tablica napred ili nema dovoljno mesta
Odmah se setim komšije iz Italije i njegovog FIAT Ritma iz 1986.godine. Tablice MI, crne.
A komšija Brana iz Beča imao Kadet B iz 1978. sa crnim Wien tablicama. Slika

Послато са Mi Note 10 Lite помоћу Тапатока

Odgovori