Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Re: Corona virus

Post od brabonjak »

cozmo napisao: 10 Feb 2022, 10:53 Zasto UK ukida SVE mere, cak i izolaciju?
Takve odluke nemaju nikakvo naučno utemeljenje, već su čisto političke.

Udeo vakcinisanih u ICU po mesecima u UK možeš pogledati ovde (strana 46). Činili su i 50%, što je podatak koji nisam siguran da si očekivao. Svakako je manja verovatnoća da vakcinisana osoba završi na ICU od nevakcinisane, ali nije toliko manja da vakcinisani prestanu da opterećuju zdravstveni sistem.
Sto se tice objavljivanja podataka, KCV se pita, oni zabranjuju bilo kakvo javno iznosenje podataka bilo gde. To sto ja ovde 'ad hoc' iznesem nesto je isto rizik.
Zašto KCV zabrajunje iznošenje podataka, a DZ Kragujevac ne zabranjuje?
lami napisao: 10 Feb 2022, 10:52 vec nasumicno uzeli ljude od kojih su se neki testirali na dan zaraze, neki 20 meseci kasnije
Kako su nivoi antitela isti kod onih koji su preležali pre mesec dana i pre 20 meseci, ako nije iz razloga što nivo antitela statistički značajno ne opada tokom vremena?
Vladapetr napisao: 10 Feb 2022, 11:10 Dakle, dobiješ jednom koronu i miran si doveka jer nivo antitela ne opada?
Studija je posmatrala samo 20 meseci, ne znamo još šta se dešava posle. Kako ti definišeš "miran" u kontekstu eventualnog ponovnog zaražavanja osobe koja je preležala - ne znam.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

brabonjak napisao:

lami napisao: 10 Feb 2022, 10:52 vec nasumicno uzeli ljude od kojih su se neki testirali na dan zaraze, neki 20 meseci kasnije
Kako su nivoi antitela isti kod onih koji su preležali pre mesec dana i pre 20 meseci, ako nije iz razloga što nivo antitela statistički značajno ne opada tokom vremena?

.
Nasumicno odabrali 295 ljudi u periodu od 650 dana. Znaci u ogromnoj Americi ili gde vec, nisu mogli da nadju ni hiljadu ljudi da bude bar jedan covek dnevno, apsolutno nebitno istrazivanje, ali kao sto su svi vec primetili, nema svrhe da se objasnjavamo. Ti nesto kacis i onda krene bar 10 postova kako ti mi kao nesto objasnjavamo.
I opet, to istrazivanje, kakvo god da je, oni nisu apsolutno ni jednom recenicom tvrdili to sto si ti izveo kao zakljucak.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Poslednja izmena od lami u 10 Feb 2022, 11:56, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Dakle, slučaj da neko u 20 meseci dva puta dobije koronu je na nivou statističke greške?
Daj ne zakopavaj se više, ovo je mučno za čitati

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Slika
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

brabonjak napisao:
Ako neko do sad nije znao šta znači "isto", gospodin informatičar-statističar nam je obezbedio i grafički prikaz. Crne tačke na slici prikazuju iste vrednosti SlikaSlikaSlika

Slika

A sad malo ozbiljnije, za one koji ovde nisu sa agendom ili nisu tupi toliko da ne razumeju osnovne stvari. Na slici sam zaokružio dve tačke, dva učesnika u ovom "istraživanju". Oba su bila covid pozitivna pre 100 dana, jedan nakon sto dana ima 5 antitela a drugi 2500 antitela.

Slika

Zaključak istraživanja je da se samo na osnovu broja antitela ne može zaključiti kad je neko bio zaražen, a ne da broj antitela ne opada kako vreme prolazi.

brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

lami napisao: 10 Feb 2022, 11:56 Nasumicno odabrali 295 ljudi u periodu od 650 dana.
Ukupno se odazvalo 816 od 1580 pozvanih osoba i to zato što je period za koji je bilo potrebno da te testiraju bio samo 30 dana, što piše u studiji koju niko ne čita:
Participants were given only 1 month to complete antibody testing, which may have contributed to the 52% rate among those invited to test
Što ne probaš da odgovoriš na pitanje?
@cozmo da, tu je prikazano smanjenje incidence, ali podatak koji sam takođe spomenuo predstavljen je na slici ispod.
Vladapetr napisao: 10 Feb 2022, 12:05 Ako neko do sad nije znao šta znači "isto", gospodin informatičar-statističar nam je obezbedio i grafički prikaz.
Pa naravno da je isto, linearna regresija daje narandžastu ravnu liniju, a 95-oprocentni interval sigurnosti i senku iznad i ispod nje. Jel linija ravna? Jeste.

Čoveku ladno nije jasno da je svaka ta tačkica uzeta u obzir..

Kako je zabavno čitati kako osobe koje ne poznaju osnovne koncepte u statistici kritikuju studiju objavljenu u jednom od najprestižnijih časopisa.
Prikačeni fajlovi
icu.PNG
icu.PNG (61.37 KiB) Pogledano 1072 puta
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ne, mnogo je zabavnije čitati kako osobe koje ne znaju ništa o virusologiji i epidemiologiji, a nemaju pojma o osnovnim logičkim zakonima, iz tralala studije donose zaključke na koje se nisu usudili ni oni stručnjaci koji su studiju odradili :rofl:

Još jednom, ova studija je po tebi pokazala da su slučajevi u kojima neko u 20 meseci dva puta dobije koronu je na nivou statističke greške?
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 10 Feb 2022, 13:09 Još jednom, ova studija je po tebi pokazala da su slučajevi u kojima eko u 20 meseci dva puta dobije koronu je na nivou statističke greške?
Studija je pokazala da nivoi antitela ne opadaju ni nakon 20 meseci od infekcije, to je bilo ono što sam i u prvom postu napisao, ostalo su sve vaše konstrukcije.

Evo još jedne studije koju treba iskritikovati:

Immune imprinting, breadth of variant recognition and germinal center response in human SARS-CoV-2 infection and vaccination
During the SARS-CoV-2 pandemic, novel and traditional vaccine strategies have been deployed globally. We investigated whether antibodies stimulated by mRNA vaccination (BNT162b2), including 3rd dose boosting, differ from those generated by infection or adenoviral (ChAdOx1-S and Gam-COVID-Vac) or inactivated viral (BBIBP-CorV) vaccines. We analyzed human lymph nodes after infection or mRNA vaccination for correlates of serological differences. Antibody breadth against viral variants is less after infection compared to all vaccines evaluated, but improves over several months. Viral variant infection elicits variant-specific antibodies, but prior mRNA vaccination imprints serological responses toward Wuhan-Hu-1 rather than variant antigens. In contrast to disrupted germinal centers (GCs) in lymph nodes during infection, mRNA vaccination stimulates robust GCs containing vaccine mRNA and spike antigen up to 8 weeks post-vaccination in some cases. SARS-CoV-2 antibody specificity, breadth and maturation are affected by imprinting from exposure history, and distinct histological and antigenic contexts in infection compared to vaccination.
mRNK i spike antigen prisutni 60 dana po vakcinaciji (verovatno i duže, 60 dana je studija i trajala) u germinativnim (zametnim) centrima limfnih čvorova.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Ajde, sve i da ti se bas razumes u statistiku, a nesto sumnjam, kazi deo gde oni tvrde ono sto si ti istakao, a to je da nivo ne opada tokom 20 meseci.
Nigde to ne pise, a Vlada je malo bolje pogledao grafik i medju tih 295, rasporedjenih na 600 dana imas nivoe koji se krecu od ispod 250 do 2500.
Ovo je vec vredjanje inteligencije, ne znam koja je poenta tvojih "istrazivanja" izuzev sto pravis kakofoniju.
Sto se trudis vise, vakcinacija kod nas je skoro skroz zaustavljena, koga ubedjujes.
Edit
Gde pise ovo dole, nigde, nego si ti uspeo svojom dedukcijom da dodjes do necega cega su se oni "plasili" da napisu.
"Studija je pokazala da nivoi antitela ne opadaju ni nakon 20 meseci od infekcije"

P.p.s
Stvarno nemam nameru da citam neka istrazivanja koja nasumicno nalazis, citiras delove i pogresno ih prevodis, stvarno nema smisla. Ako imas nesto konstruktivno da ubacis, super, ali do sada jedan post nisam video. Odoh ja da radim, ova korona koja ne postoji vise, mi samo pravi zastoje u proizvodnji i logistici i to na globalnom nivou.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Poslednja izmena od lami u 10 Feb 2022, 13:19, izmenjeno 3 puta ukupno.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Ja ovde vidim, u ovim grafikonima, da vakcina, a pogotovo buster doza rastura kovid samo tako :)

Opet se brkaju pojmovi pozitivnosti i prijema na respirator.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Brabonjak je uspeo da ostari san svakog istraživača, ono o čemu su maštali još od prvih dana nauke lik je uspeo zavaljen u svoju fotelju: na osnovu jednog merenja je izvukao zaključak o vrednosti merenog parametra u toku 20 meseci :rofl: :rofl: :rofl: pa nema dalje

I još jednom da pitam: ova studija je po tebi pokazala da su slučajevi u kojima neko u 20 meseci dva puta dobije koronu, na nivou statističke greške?
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

lami napisao: 10 Feb 2022, 13:19 Gde pise ovo dole, nigde, nego si ti uspeo svojom dedukcijom da dodjes do necega cega su se oni "plasili" da napisu.
"Studija je pokazala da nivoi antitela ne opadaju ni nakon 20 meseci od infekcije"
Da li se neko od autora nečega plašio ili nije - zaista mi nije poznato. No, ono što mi je poznato je da je LinkedIn uklonio objavu ove studije na toj mreži jednom od njenih autora. Koje je tvoje objašnjenje za isti nivo antitela i nakon 20 meseci, pošto ti se moje iz nekog razloga ne dopada?
cozmo napisao: 10 Feb 2022, 13:21 Ja ovde vidim, u ovim grafikonima, da vakcina, a pogotovo buster doza rastura kovid samo tako :)
Slažem se donekle - rastura, ali ne dovoljno dobro da vakcinisani ne bi imali uticaj na zdravstveni sistem. U oktobru je u UK polovina ljudi na ICU bila vakcinisana. Imam visoke kriterijume za sve, tako i za vakcine - vakcinisani bi u udelu u ICU i smrtnim slučajevima morali da budu na nivou statističke greške. Sa postojećim vakcinama to, nažalost, nije tako.
Vladapetr napisao: 10 Feb 2022, 13:24 I još jednom da pitam: ova studija je po tebi pokazala da su slučajevi u kojima neko u 20 meseci dva puta dobije koronu, na nivou statističke greške?
Već sam ti napisao šta je po meni studija pokazala, ne vidim razlog za ponovljeno pitanje.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Tvoj tok misli je kao jednosmerna ulica sa dva ležeća policajca
Da li se neko zarazio 7 dana nakon što je preležao koronu? Nije, bukvalno niko nikad.

Da li se neko zarazio 6, 12 ili 18 meseci nakon što je preležao koronu? Naravno da jeste.

Kako, kad je studija po tebi pokazala da nivo antitela ne opada i 20 meseci nakon zaražavanja?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

brabonjak napisao: 10 Feb 2022, 13:41 Slažem se donekle - rastura, ali ne dovoljno dobro da vakcinisani ne bi imali uticaj na zdravstveni sistem. U oktobru je u UK polovina ljudi na ICU bila vakcinisana. Imam visoke kriterijume za sve, tako i za vakcine - vakcinisani bi u udelu u ICU i smrtnim slučajevima morali da budu na nivou statističke greške. Sa postojećim vakcinama to, nažalost, nije tako.
Opet netacno. Nisi izracunao kako bi bilo da je samo 30 posto populacije vakcinisano. Bio bi kolaps sistema. Ovako nikad manji prijem u bolnice i ICU sa nikad vecim brojem zarazenih u UK. Kod nas imas taj parametar - 75 procenata u BOLNICI je nevakcinisano. A na respiratorima citavih 98 procenata.

Takodje, ne uzima se uozbir vreme proteklo od druge doze i ispitivanje antitela. Ovde se to gleda. Po izvesnim parametrima, 6 meseci od druge doze si itekako ranjiv, a od prelezanog kovida posle samo tri meseca. Eto, to ti je u Srbiji tako. Toliko o njihovim preciznim istrazivanjima. Kad budu SVE merili u tim grupama, onda mozes imati pravu statistiku - dakle od 50 procenata koliko i kad je primilo drugu dozu, koja je starosna grupa tih osoba, koje su im bolesti, nacin zivota, kontakti itd. To je KLINICKO istrazivanje i time se bavi moj prijatelj.

Rezarazavnje je mnogo cesce kod nevakcinisanih nego PRVO zarazavanje kod vakcinisanih i to sad polako ovde izlazi na videlo.

Evo pozdravlja vas moj prijatelj sa novim vestima o omikronu (inace je Tunizanin):

brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 10 Feb 2022, 14:04 Da li se neko zarazio 7 dana nakon što je preležao koronu? Nije, bukvalno niko nikad.
Javi to ljudima koji se zaraze čim ozdrave.
Da li se neko zarazio 6, 12 ili 18 meseci nakon što je preležao koronu? Naravno da jeste.

Kako, kad je studija po tebi pokazala da nivo antitela ne opada i 20 meseci nakon zaražavanja?
Odmah nakon preležavanja neko ima jako malo antitela, neko značajno više. Proučavao si tačkice, pa ti je to poznato, nadam se. Studija samo kaže da tako i ostaje. To je sve.
Kada će se neko zaraziti - ova studija se time nije bavila, ali treba očekivati da neka naredna studija dovede nivo antitela i vreme do ponovnog zaražavanja u jasnu vezu.
cozmo napisao: 10 Feb 2022, 14:25 Toliko o njihovim preciznim istrazivanjima. Kad budu SVE merili u tim grupama, onda mozes imati pravu statistiku - dakle od 50 procenata koliko i kad je primilo drugu dozu, koja je starosna grupa tih osoba, koje su im bolesti, nacin zivota, kontakti itd. To je KLINICKO istrazivanje i time se bavi moj prijatelj.
Pa jasno je meni šta je kliničko istraživanje, nego sam se samo nadovezao na tvoje izjave kako vakcinisani praktično ne završavaju u bolnicama ni na intenzivnoj nezi u UK. Naravno da bi bilo gore da nema vakcinisanih, posebno za ugrožene, samo ponavljam da je, iz mog ugla, nedovoljno dobro. No, na kraju krajeva, presudiće poređenje stope smrtnost od svih uzroka među nevakcinisanima i vakcinisanima.

Napomena: iz mog ugla je nedovoljno dobra svaka vakcina koja ne sprečava transmisiju - dakle, sve postojeće. Polažem velike nade u Sputnik nazalnu vakcinu.
Evo pozdravlja vas moj prijatelj sa novim vestima o omikronu (inace je Tunizanin)
Poslušaću kasnije.
Zaključana tema