Ford S-Max 2014 2.0 TDCI - cuje se lanac na bregastim osovinama

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Ford S-Max 2014 2.0 TDCI - cuje se lanac na bregastim osovinama

Post od pegazbre »

Stalno neki problemi...

Znaci u pitanju je motor koji inace ima zupcasti kais a ne lanac i sam veliki servis je uradjen pre vise od godinu ipo dana i nekih 10.000km. Medjuti vec od prve zime od kada smo uzeli auto, cuje se neki zvuk zveckanja kad je motor hladan a kad se ugreje taj zvuk se utisa. Majstori mi govorili da dolazi od alternatora a elektricar da ne dolazi od alternatora vec iz pravca zupcastog kaisa tj iznad alternatora. U medjuvremenu uradjen veliki servis ali se opet cuje. Danas odvezao auto na mali servis, jos se nije ugrejao reko da navatam majstora da poslusa i kaze da je elektricar bio u pravu, nije alternator vec mali lanac koji spaja dve bregaste osovine. Prosto nisam ni razmisljao da postoji neki lanac jer ono, auto ima zupcasti ni ne razmisljas o nekom lancu.

Kaze mi nije nista strasno, ne cuje se on jos toliko jako, pogotovo sto kad se ugreje auto zvuk se smanji. Objasnjava mi da on nije toliko problematican kao kad ima auto lanac umesto zupcastog, ne puca, ne moze nista da prezubi/preskoci jedino sto se cuje i nije jednostavan za zamenu jer se mora otvarati motor, skidati dizne a tada se jos rade neke stvari pa nije bas ni jeftino. Reko mi je da ne brinem, nije jos za zamenu da mogu da predjem jos 100.000km a da se isto cuje, normalno moze i manje i da sve zavisi od toga kako se auto vozi i da se menja kad bas pocne da cangrlja puno. Sad se cuje iskljucivo kad se otvori hauba i kad je auto hladan inace se ne cuje pogotovo u kabini i u voznji.

Da li neko ima vise iskustva sa ovim lancem, da li je neko menjao, da li stvarno ne treba da brinem i da ne moze da napravi neku havariju na autu?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Ford S-Max 2014 2.0 TDCI - cuje se lanac na bregastim osovinama

Post od Vladapetr »

Odvezi u Pinosavu kod Gagija i Radenka, za Forda nema boljih na Balkanu. Šta ti oni kažu da je, to je.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Znam za njih, nego me zanimaju iskustva drugih, da li je to bas problematicno ili ne treba da brinem.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Teško da iko ovde ima ličnog iskustva sa takvim problemom, možda su dvojica forumaša imala taj motor. Niko od nas ovde ne snosi odgovornost za izgovoreno, majstor sa reputacijom snosi. X puta se ispostavilo da je rešenje nekog specifičnog problema potpuno drugačije nego ono što sam čuo od drugih vozača ili forumaša (čak i sa Ford foruma).
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Jasno je to i ne trazim da neko kaze konkretno za ovaj motor nego me zanima od nekog ko se razume u mehaniku da li ovaj lanac moze da napravi neki veci problem jer prepostavljam da i mnogi drugi motori imaju slicno resenje.

Gotovo je nemoguce da nadjem nekog ko je bas menjao taj mali lanac na ovakvom istom motoru, nego me zanima problematika kao kad bi pitao za auto koji ima lanac umesto zupcastog pa se taj lanac cuje, sta se moze desiti, kad moram da menjam sl i tu bi mi ljudi imali sta odgovoriti bez obzira sto nemaju isti model motora.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Taj lanac bregastih ima i 1.6 hdi motor, sam set nije skup za zamenu, ispod 100e vrv ista cena kao i kod 2.0 motora a vrv i koncepcijski isto sve reseno, samo je mozda kod 2.0 komplikovanija zamena zbog nekih drugih stvari, na 1.6 motorima nije toliko komplikovano.
Generalno ne strada tu lanac nego klizac/spaner koji je plastican, pojede se ili osteti i onda lanac cangrlja a sam lanac moze da se istegne ali nisam cuo da je nekom pukao, ako i dodje do nekih ozbiljnijih problema sa lancem saznaces uz vecu buku, vibracije i gubitak snage motora, onda ces znati da je zreo za zamenu a sad ako nije nista bitno sto se tice buke ili nekih drugih simptoma vrv moze jos dosta da gura ali svakako najbolje otici kod vec pomenutog Dragana u Pinosavu i sve ces saznati.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Za sad kaze da nije uopste strasno, cuje se kao zveckanje i on mi rece da je imao musterije sa sigurno duplo jacim zvukom koji su nakon toga presli i vise od 50.000km i onda su dosli da zamenie jer se zvuk poceo cuti i u kabini a to se nece desiti odjednom vec ce se postepeno poacavati zvuk ili se mozda uopste nece vise pojacavati.

Sad sam pokupio auto i on mi je upravo to rekao. Taj lanac nikad ne puca, cak se i ne istegne toliko jer je jako kratak, najcesce je upravo problem klizac koji, kao i lanac, strada od neadekvatnog ulja i neredovne zamene pa se izlize i lanac zveci. Na koliko je prethodni vlasnik menjao ulje i sta je stavljao nemam pojma a pre toga je vozen u Francuskoj 3 godine i tamo je pitanje na koliko je menjano (nadam se da nije na cuvenih 30.000km).
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

To je to onda, cepaj dalje...inace stranci se uglavnom slepo pridrzavaju onog sto je fabrika propisala bilo to ispravno ili ne.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Evo ga video sa istim problemom. Isto S-Max isti motor jedino sto se kod mene manje cuje ali to je taj zvuk zveckanja koji se cuje kao na videu kad predje kamerom na levu stranu motora kod PK i zupcastog kaisa.

Edit evo jos jednog snimka (isti motor) i ovaj vise odgovara stanju kao kod mog:

A ovde lik na Mondeo koji je presao samo 1500km cuje isti zvuk i rekli su mu da je "normalno" i od tad je presao 150.000km i ima isti zvuk i dalje!??!

Odgovori