Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od Gazu »

Pogledacu posle koje su to tačno Eskimo na Opelu kod mene (te su kupljene u avgustu 2020. godine), do sad se ipak nisu istopile, nadam se da će tako i ostati.😁 Zezanje u stranu, uzimam u obzir to što kažeš, moguće i da ovo nije skroz identična guma kao ta od pre dve godine što sam kupio. Koliko vidim po vašem pisanju na forumu, menjaju se gume (karakteristike, pa i kvalitet) iz godine u godinu skoro.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Imas i m+ s bez pahuljice. Isto univerzalne gume.
Mud + snow bez 3peak oznake...
Te gume mozes voziti zimi pi snegu i zakonski u cekoj evropi i americi osim u nemačkoj.
Tamo zahtevaju i 3 peak oznaku uz m+s.

To ne moras imati zakonski i u francuskoj švajcarskoj i celoj evropi u stvari...

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

I kod nas po zakonu prolazi M+S.

Bolje gledaj karakteristike gume nego zakon. Npr. zimska je dozvoljena leti ali nije ni za q...
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

To sam i napisao. Samo u nemačkoj treba i 3peak uz m+s oznake

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Hvala na savetima! Imam već ganc nove Matador za Golfa, trebalo bi da su univerzalne, imaju M+S i 3peak, al izguglaću i to. To s planom da malo kasnije uzmem (sad u martu) i još jedan par. Kontam da prebacim onda te Matador na zadnje točkove (prednja je vuča), pa na prednje onda ove što ću biti sigurniji da su skroz kako treba.🙂

A i naknadno sam isčitao na netu da ljudi nešto nisu zadovoljni Matador gumama, pa bi i zbog toga Matador da prebacim nazad.🙄
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Heinz napisao: 05 Mar 2022, 21:05 I kod nas po zakonu prolazi M+S.

Da još neko vreme je legalna zimi a onda postaje M+S zabranjena, kao što će biti i u celoj Evropi unificirano rešenje.
Beše odredjena 2024. godina za početak primene (po sećanju kada sam čitao o tome) , treba proveriti tačan datum stupanja na snagu novog pravilnika ECE ko planira duže da ih koristi.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Gazu napisao:Hvala na savetima! Imam već ganc nove Matador za Golfa, trebalo bi da su univerzalne, imaju M+S i 3peak, al izguglaću i to. To s planom da malo kasnije uzmem (sad u martu) i još jedan par. Kontam da prebacim onda te Matador na zadnje točkove (prednja je vuča), pa na prednje onda ove što ću biti sigurniji da su skroz kako treba.Slika

A i naknadno sam isčitao na netu da ljudi nešto nisu zadovoljni Matador gumama, pa bi i zbog toga Matador da prebacim nazad.Slika
Bolju gumu stavljaš nazad, nipošto napred. Mnogo je važnije da nazad ne ostaneš bez trakcije, jer ako do toga dođe maltene si prepušten sudbini.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Aha... Meni baš bilo logično da napred stavim bolju: zbog prednje vuče i upravljanja. Hvala i za to!

Zanimljivo i ono za M+S i Evropu. Šta sve neće kod nas biti uvođeno zbog EU, a nećemo ići u tu uniju ni za deset godina. Aj OK jedino biti usklađen čisto da naši vozači nemaju posebnu peripetiju s gumama pri ulasku u Uniju, ali inače...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

To je večna tema da li bolje idu napred ili pozadi. Savremeno preovladavajuće mišljenje je da bolje idu nazad, zbog sigurnijeg držanja pravca i radi javljanja podupravljanja u kritičnim situacijama. Ranije se preporučivalo da bolje idu napred zbog boljeg upravljanja, kasnijeg proglisiravanja (akvaplaninga), i kako bi došlo do preupravljanja u kritičnim situacijama.

Ja lično gledam da budu sličnog stanja, a kada moram da biram onda bolje napred.
Gazu napisao: 05 Mar 2022, 17:14All season je isto što im M+S?
Nije. Iako univerzalna obično jeste i M+S.
Gazu napisao: 05 Mar 2022, 17:14ako guma ima onu planinu s pahuljom na sebi, i oznaku M+S, to je all season guma?
Guma koja na sebi to ima je zimska, a ukoliko ima još i natpis “all season” onda je univerzalna.

Ukratko —

Zakonski:
— celogodišnja/univerzalna mora da zadovolji standarde i za letnju i za zimsku gumu;
— do 2024. će se u Srbiji M+S prihvatati kao oznaka za zimsku;
— takođe do 2024. će se u Srbiji “all season” prihvatati kao oznaka za celogodišnju/univerzalnu, izuzev ukoliko je u formi “all season North American market only” i sličnim;
— od 2024. će sve zimske i celogodišnje/univerzalne morati da imaju “triglav” (3 Peak Mountain SnowFlake).

Tehnički:
— M+S je geometrijski standard i odnosi se samo na srazmeru površina krampona i kanala;
— “triglav” se i dalje dobija ispitivanjem gume i poređenjem njene sile vuče u odnosu na etalonirani model.

Dakle, iako zakonski možeš i leti da imaš na autu čisto zimske gume, ukoliko želiš univerzalne, po meni je najbolje da kupiš one koje imaju i “triglav” i natpis “all season”.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Odakle vam taj podatak za 2024?
Da li se odnosi i na ranije kupljene guma sa dotom pre 2024?

Sent from my SM-N986B using Tapatalk

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Tumačenje člana 113 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima u vezi sa članom 131 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ne mogu da nađem onlajn sa tumačenjem, poziva se na neki treći propis; u štampanoj formi koju sam čitao je u okviru tumačenja dat i datum. Ne brinite mnogo o tome, samo znajte da je taj tačan datum 30. septembar 2024. godine, ukoliko se nešto ne promeni.
swemir napisao: 06 Mar 2022, 14:29Da li se odnosi i na ranije kupljene guma sa dotom pre 2024?
Da.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Gazu napisao: 06 Mar 2022, 09:12 Zanimljivo i ono za M+S i Evropu. Šta sve neće kod nas biti uvođeno zbog EU, a nećemo ići u tu uniju ni za deset godina. Aj OK jedino biti usklađen čisto da naši vozači nemaju posebnu peripetiju s gumama pri ulasku u Uniju, ali inače...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Nema to veze sa EU niti članstvom. Radi se o opštim od UN komisije donesenih pravila uskladjenih geografski po zonama, mi upadamo u ECE zonu isto kao što spada i EU pa otuda će ista pravila važiti.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

OK, dakle ispala sa EU s moje strane.😁

Ovo što za sad imam jedan par guma za Golfa je Matador MP93 Nordicca 195/65 R15 91T, što su baš zimske gume (iako je i triglav i M+S). Ništa, uzeću ja onda opet još jedan par sličnih zimskih, pa će to biti bolje za budućnost. Idealno bi ispalo da su sve četiri univerzalne, al dobro. Sad sam pametniji, edukovali ste me, al ovo g**no ću da pojedem do kraja.😆
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

To za 2024 nisam nasao ni u zakonu ni pod aktu.ni u Pravilniku.
Samo to se priznaje...
Kao i kod nas ima tumacenja komore i uvek i samo vazi na kraju sto pise u pravilniku

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Ako budem imao papirni u rukama i setim se slikaću... Mada ne cimaj se mnogo, u celoj Evropi je jedina razlika 30.09.2024. ili 01.10.2024.
Odgovori