Cene goriva u Srbiji

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Re: Cene goriva u Srbiji

Post od noob »

Država je trebala Ruse da ograniči sa cenom, a ne ovako. Verovatno ne sme...
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Ne znam kako si to zamislio?
Privatna firma, i to je njihova roba.
To je isto ko da tebi ograniče da svoj proizvod moraš prodavati za 10din iako mu je cena 20don.
Ili da moraš raditi mesec dana za 30.000din a plata ti je inače 80.000din .
Sva državne intervencije tog tipa su velika besmislica.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Nije besmislica takvo ulaganje jedino ako nešto hoće da se postigne. U ovom slučaju jeste besmislica. Na primer, ne bi bila besmislica ograničiti cenu mesečne autobuske karte, ali i to na takav neki način da se preduzećima i dalje isplati da rade, i da prevoz bude kvalitetan.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

To se prilično lako odradi, subvencijom države ili smanjenjem državnog harača (ovde je to akciza). Varijanta u kojoj se država ne odriče ni dinara svog harača a povećanje nabavne cene će da plate uvoznici i distributeri, to je bukvalno lokalni trademark.
Kad budu pustili da cene budu slobodne, u prvom talasu će nas odvaliti da nadoknade sve što su izgubili za ovo vreme.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

member napisao:Ne znam kako si to zamislio?
Država, ona može sve. I preko su tako ograničenja. Što kaže iznad čovek, odvaliće nas.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Naravno da država može. Ali to joj nije u interesu.

Ako spuste akcizu za gorivo, oni će to nadoknaditi na drugom mestu gde će ti uzeti pare.
Kad te klepaju preko akcize za gorivo i cigarete, to je mnogo manje uočljivo i manje ljudima bode oči.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Dobro, mada ne brinem se ja previše za naše uvoznike. Mi smo zemlja u kojoj se jako malo proizvodi, pogotovo kad se to izrazi i novcu - premalo izvozimo gotovih proizvoda koji imaju veću vrednost. Samim tim, uvoznici su nam možda i najmoćniji u državi, ako ništa - među najmoćnijim. Ti siroti mali hrčki će već za sebe "izlobirati" da im ni sutra ne bude loše. Ovo sad malo samo imaju da stisnu zube pred izbore...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Munja666
Reactions:
Pridružio se: 19 Mar 2016, 02:31

Post od Munja666 »

Do ovog ograničenja cena nepremijum goriva sipao sam samo premium dizel gorivo. Sada je razlika u ceni između premium dizela i "običnog" dizela preko 15 dinara i definitivno se ne isplati sipati premium aditiviranu naftu. Koji od ovih nepremijum (običan eurodizel) kod nad se pokazao kao "najčistiji" za common rail dizele sa DPF-om?
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Munja666 napisao: 08 Mar 2022, 20:46 (...) Sada je razlika u ceni između premium dizela i "običnog" dizela preko 15 dinara (...)
Da, baš je to odmah i meni počelo da bode oči - kako je ovo na slici mala razlika između premijum i nepremijum, za razliku od ovoga kod nas...

Ništa, ja sam ranije komentarisao u jednoj temi da ću možda krajem marta da počnem da pratim potrošnju s nepremijum gorivom, ali sipam ja jeftiniji benzin već sutra, dovoljno sam testirao ovo skuplje.🤣 Još ako naši posle ovoga sad ne umanje naši dovoljno tu razliku u ceni...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Umanjiće je povećanjem.
stoudemire
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2017, 16:21

Post od stoudemire »

Europetrol - razlika između 95 i 100 večeras 27 dinara.. Batalio 100tku, na 35l je razlika 1.000 din skoro. Takođe imaju i ogranicenje 50l za jeftiniji benzin i dizel. Strašno šta se dešava a tek će biti igranke.
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Munja666 napisao:Do ovog ograničenja cena nepremijum goriva sipao sam samo premium dizel gorivo. Sada je razlika u ceni između premium dizela i "običnog" dizela preko 15 dinara i definitivno se ne isplati sipati premium aditiviranu naftu. Koji od ovih nepremijum (običan eurodizel) kod nad se pokazao kao "najčistiji" za common rail dizele sa DPF-om?
Dosta ljudi (stručnih) se slaže da običan dizel više pogoduje DPF filteru nego "premium" goriva (možda ne svi)
Razlog - izgleda da neki aditivi stvaraju više "ostataka" koji završe u filteru
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Za moj motor je da ne kazem zabranjeno sipati premium goriva
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Za poljoprivrednike ostaje cena nafte ostali mogu da ocekuju malo povecanje, drzava se navodno odrice 20% akcize kako cene ne bi mnogo skocile, tako kaze vrhovni vodja, e sad koliko ce to malo skociti ostaje da vidimo
Odgovori