Cene goriva u Srbiji

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Re: Cene goriva u Srbiji

Post od Gazu »

Sve zavisi, nekome je i dodatnih 5 hiljada previše. Kad neko ima manju platu, nesrazmerno mu teže pada povećanje cena ili neki dodatni namet. S duplo manjom platom nije ljudima duplo teže, već višestruko teže jer je već bio na rubu izdržljivosti.

A ljudi ako bi se preorijentisali na trotinete, to bi bilo kao da imamo nešto više biciklista, i to bi bilo super pod uslovom da oni ne voze ko ludaci. Da voze umerenom brzinom, imajući u vidu kako si ti njihovi točkovi mali, i kako bi odleteli u tri lepe da negde zapnu, a i da voze biciklističkom kad god je moguće, i kad su na putu da su isključivo iz desnu ivicu puta. Joj, kad vidim tako nekog biciklistu na putu s dve trake u jednom smeru on vozi unutrašnjom trakom kao da je motoraš... Eto, da ne bi kao pešak smrtnik čekao na dva zelena svetla, nego da bi skrenuo levo iz prve kao gospodin.🤬
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

DasAuto napisao: 09 Mar 2022, 15:33 Kad istorijski imas jednu cijenu goriva koja stabilno raste sa platama onda "planiras" svoj licni budzet oko te cijene, i primjeti se naravno kad i gorivo i struja skoci na duplo. Struja je cak za 8 puta skuplja. Ja sam prosli mjesec platio 368 eura, a tacno pre godinu dana sam placao 45 eura.
Jeste ali, u ratnom okruženju nema više stabilnog planiranja bilo čega a sve čega nema lokalno dobavljivo naglo postaje nediostupni luksuz.

Može to da skoči i još podosta više od duplo, tek je počela vrteška/ spirala...
Munja666
Reactions:
Pridružio se: 19 Mar 2016, 02:31

Post od Munja666 »

Je l ipak ima neke primetne razlike u kvalitetu običnog evrodizela od pumpe do pumpe? Opšte poznata je priča (nigde zvanično potvrđena) koja kruži da je to sve isto NIS-ovo gorivo i da valjda samo MOL i Shell imaju svoje gorivo i da je iz nekog razloga gorivo na Knez petrol pumpama lošije od drugih... Kakva je situacija sa evrodizelom sa EKO, Lukoil, OMV pumpi?
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

Ispada svuda identično, dok se neko ne javi sa problem na toj i toj pumpi i da je zbog goriva.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
TeaseR
Reactions:
Pridružio se: 26 Dec 2018, 20:23
Garaža: BMW F30

Post od TeaseR »

Grujic napisao: 09 Mar 2022, 11:11 Bmw 2.0 dizel N47.
To mi reklo nekoliko majstora da im od toga strada....zaboravio sam sta :)

Inace njemu na cepu rezervoara i pise da je aditiv no no.
Mene je skoro majstor pitao, koje gorivo sipas. Reko G drive, on u fazonu, jaoo pa zasto to i pokaze mi da na cepu rezeroava pise no additives. Zasto ne treba da se sipa aditivirani dizel? Zbog toga sto su neke komponente kroz koje gorivo prolazi napravljene od nekog recikliranog materijala i ti aditivi ih vremenom upropaste i moraju da se menjaju. Cak mi je i pokazao te delove na sta lice jer je imao izvadjen N47 odmah pored, medjutim nisam zapamtio nazive delova.

Od tada sam sipao obican dizel na NIS-u i cini mi se da je potrosnja malo povecana, ali nisam jos izmerio, to cu da uradim sledeci put kada budem sipao pun, probacu na MOL-u da vidim kakav je.
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

Ja uglavnom sipam GDrive i Lion Expert dizel u Passata B8 TDI, kapirao da je bolje. Jel to vazi onda za sve novije motore da je aditivirani za izbegavanje ili samo za BMW?

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

dispy
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2019, 18:01
Garaža: Audi A6 C7.5 TDI190 Avant

Post od dispy »

Sad mi rekoše na Lukoil-u da važi samo popust sa Intesa Mastercard karticom, ostale kartice za popuste ne važe, uključujući i karticu koju sam dobio od Globos osiguranja kad sam zaključio kasko.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

TeaseR napisao: 09 Mar 2022, 17:47 Mene je skoro majstor pitao, koje gorivo sipas. Reko G drive, on u fazonu, jaoo pa zasto to i pokaze mi da na cepu rezeroava pise no additives.
Misli se na aditive koje sipas iz kantice u rezervoar (tipa Wyns, Liqui Moli), itd. Isto pise i kod mene ali to se ne odnosi na aditiviarni dizel.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Munja666 napisao: 09 Mar 2022, 17:19 Je l ipak ima neke primetne razlike u kvalitetu običnog evrodizela od pumpe do pumpe? Opšte poznata je priča (nigde zvanično potvrđena) koja kruži da je to sve isto NIS-ovo gorivo i da valjda samo MOL i Shell imaju svoje gorivo i da je iz nekog razloga gorivo na Knez petrol pumpama lošije od drugih... Kakva je situacija sa evrodizelom sa EKO, Lukoil, OMV pumpi?
Paaaa kako kad :mrgreen:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

DasAuto napisao: 09 Mar 2022, 15:33
ljubitelj napisao: 09 Mar 2022, 13:22 Pa tih 2,6 švedskih evra je i dalje višestruko jeftinije za kupovinu (kupovna moć plate) nego naših 1,5 evra od naših plata.

Jeste, naravno da je prosjecnom gradjaninu Srbije mnogo teze sto se tice cijene goriva. Ali sve je relativno. Kad istorijski imas jednu cijenu goriva koja stabilno raste sa platama onda "planiras" svoj licni budzet oko te cijene, i primjeti se naravno kad i gorivo i struja skoci na duplo. Struja je cak za 8 puta skuplja. Ja sam prosli mjesec platio 368 eura, a tacno pre godinu dana sam placao 45 eura.
Koji je razlog za tako drasticno povecanje cene struje?
TeaseR
Reactions:
Pridružio se: 26 Dec 2018, 20:23
Garaža: BMW F30

Post od TeaseR »

cozmo napisao: 09 Mar 2022, 20:15
TeaseR napisao: 09 Mar 2022, 17:47 Mene je skoro majstor pitao, koje gorivo sipas. Reko G drive, on u fazonu, jaoo pa zasto to i pokaze mi da na cepu rezeroava pise no additives.
Misli se na aditive koje sipas iz kantice u rezervoar (tipa Wyns, Liqui Moli), itd. Isto pise i kod mene ali to se ne odnosi na aditiviarni dizel.
I ja sam to pomislio ali bas cu sad da istestiram ima li neke preterane razlike u radu motora i potrosnji sa obicnim dizelom u odnosu na aditivrani dok je ovolika razlika u ceni.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Darko napisao: 09 Mar 2022, 21:04 Koji je razlog za tako drasticno povecanje cene struje?
Manjak iste, jer ugašene elektrane na nuklearno gorivo, ugalj.
dispy
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2019, 18:01
Garaža: Audi A6 C7.5 TDI190 Avant

Post od dispy »

Darko napisao:
DasAuto napisao: 09 Mar 2022, 15:33
ljubitelj napisao: 09 Mar 2022, 13:22 Pa tih 2,6 švedskih evra je i dalje višestruko jeftinije za kupovinu (kupovna moć plate) nego naših 1,5 evra od naših plata.

Jeste, naravno da je prosjecnom gradjaninu Srbije mnogo teze sto se tice cijene goriva. Ali sve je relativno. Kad istorijski imas jednu cijenu goriva koja stabilno raste sa platama onda "planiras" svoj licni budzet oko te cijene, i primjeti se naravno kad i gorivo i struja skoci na duplo. Struja je cak za 8 puta skuplja. Ja sam prosli mjesec platio 368 eura, a tacno pre godinu dana sam placao 45 eura.
Koji je razlog za tako drasticno povecanje cene struje?
Cene električne energije su otišle na gore iz nekoliko razloga, pre svega zatvaranje većeg broja termoelektrana u Evropi i uvođenja CO2 taksi za električnu energiju proizvedenu iz uglja. Same CO2 takse su otprilike duplirale cenu struje iz uglja. Već neko vreme (više godina unazad), nedostajuća energija se proizvodi u gasnim elektranama pa je tako cena gasa diktirala cenu struje na berzama. Sada kada su termoelektrane pozatvarane, potrošnja gasa je uvećana što za rezultat ima povećanje cena, i to se na kraju prelije na cenu za krajnje kupce.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Slika

Ubiše s cenom. Pritom, izlazi radnik sa pumpe i pita me šta hoću da sipam. Već nekoliko dana nemaju običan benzin i dizel, već samo aditiviran. Kao ne stiže im uopšte… :nonono:
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

Ja sipao danas u Fabiu 95icu po 171 u SM na NIS-u. Ali zato broj poena 0.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Slika
Odgovori