Ja sam na kući menjao krajem prošle godine prozore. Stavio PVC REHAU profil (80mm), troslojna stakla Solar 4+16+Float 4+16+4 Low-E i okov G-U, alu roletna.
prezadovoljan sam i sa zvučnom i sa toplotnom izolacijom. Ono što me je oduševilo je poštovanje svih rokova. Sve faze su odrađene tog dana kada je dogovoreno.
Plastalu megaplastu varira kvalitet imajub više ekipa i nekom zapadne ok nekom losije...nisam bio uvek zadovoljan.
Svakako sam za manje firme sa stalnom postavkom i jednom ekipom.
To se pokazalo kao najpouzdanije...
Svakako od velikih firmi plastal jeste najbolji.
E sad videti u rokove.
Krihvatamo 10 dana pvc
Alu 15 tak dana.
Drvo je posebna kategorija i ima puno tipova te jw tesko uporediti cenu.
Savet rehau sinego staklox3 argon 4 godisnja doba mehanizam maco roto ili opcija 3 wink haus.
Obzirom da sam u fazi kompletnog renoviranja kuce, imam par pitanja za odredjene radove.
Treba da menjam na kuci sve prozore i vrata, nemam pojma nista oko prozora, koliko komora, kakva stakla, da li ici na pvc ili alu, ali bitno mi je da bude kvalitetan sistem. Dobio sam preporuku za Megaplast, s druge strane cujem da su oni najskuplji (svakako cu traziti ponudu od njih jer nemam predstavu ni kako se krecu cene onoga sto meni treba), pa me interesuje koga jos u NS kontaktirati a da je dobar kvalitet u pitanju, ne trebaju mi low budget varijante.
Takodje me interesuje za firme koje rade moderna sobna vrata, koga kontaktirati.
Sto se tice grejanja, na donjem spratu se razmisljam na prelazak sa radijatora na podno (gas je kao glavni energent), gorni sprat ostavljam radijatore. Moze li ukratko prednosti i mane izmedju ova dva sistema. Koliko sam cuo, podno bi trebalo da bude efikasnije za nekih 30% posto ugrubo, a koji sistem je inace "zdraviji" za telo, da te greje po nogama konstantno ili radijator varijanta? Devojka mi se zali da oni u firmi imaju podno i da nikome ne prija od zaposlenih taj sistem (ok mozda ga oni napanje na max, nemam pojma...). Ja joj kazem da cemo moci za svaku prostoriju da stelujemo zeljenu temperaturu, ali se ona tripuje ako se smanji temperatura na podnom kako ne bi previse grejalo na tabane da bi onda eventualno bilo hladno u prostorijama.
ljubitelj napisao: 16 Mar 2022, 08:45
Gde servisirati krovni prozor Roto Alpin model, da imaju rezervne delove?
Jeli Srbija na nekoj tajnoj listi sankcija, kontaktirao 6 prodavaca firimi iz Nemačke i svih 6 ne želi da pošalje robu na adresu u Srbiji.
Ni avansno plaćanje , ni DHL isporuka, ništa nije dovoljno za sigurnost ili je pala neka odluka ???
(neki šalju npr u S. Makedoniju, dakle van EU ali ne i u Srbiju).
Kontaktirao i samog proizvodjača, tj njegovu prodaju i imaju rezervni deo ali neće da šalju u Srbiju.
@Mares , apropo grejenja — zavisi od toga kakav je pod (slojevi), ali su nam govorili da izbegavamo podno iz zdravstvenih razloga, bez ulaženja u sitna creva (ili ih se barem ja sada ne sećam). Ukratko, problem je vezan za zglobove, ali i disajne organe (pojačano podizanje prašine). Opet, ako je pod urađen malo lošije i nemaš namere da ga sređuješ 100%, podno može da bude podnošljivija solucija.
Što se tiče različitih temperatura u prostorijama i ušteda, kuću ili zgradu treba posmatrati kao jedinstven sistem (krajnje karikiram: ako je susedna prostorija na 15°C, ona kroz zid izvlači toplotu iz te u kojoj si gde je 22°C, te je potrošnja energije neznatno manja nego da su obe na 22°C a taj jedan zid je uvek hladniji, u ekstremnim slučajevima može doći i do drugih neželjenih pojava ako se tu sutiče i spoljašnji, pošto se zamišljena prostorija u kojoj si greje intenzivnije, itd).
To samo kod nas ima jbt. Ona se temelji na opet nasim pametnim majistorima koji su nepravilno postavljali..
Na pocetku 90dih opet neki fiozofi su vezivali podno za radijatorsko jer kad nas sve svi znaju i umesto 20 stepeni podno je imalo 40+
Naravno kad se sve uradi kako treba nema prijatnijeg i efikasnijeg grejanja...