Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Vazduhoplovi

Post od cozmo »

Pa zna se zasto cirkus, vratili su obim letova za Moskvu na onaj pre zabrane za ruse. Mora da ima neki izgovor za to, a ovo im je dobro doslo. Ili je iscenirano. Pa eto, mi hteli tri puta vise letova, ali vidite itd, zapad preti, neko preti bombama...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Harvey Specter
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 19:25
Garaža: Škoda Fabia

Post od Harvey Specter »

zuzazu napisao: 16 Mar 2022, 10:01

Pretraga aviona sa eventualnom eksplozivnom napravom radi se na udaljenoj poziciji (remote area) koja ako nije prethodno utvrdjena, moze biti i bilo koja druga manevarska povrsina aerodroma sto dalje od putnicke zgrade.
Na fotografijama vidimo da se pretraga vrsi sa avionom uz zgradu:
DE08E97B-44DA-4A44-A05D-00CA8F8D3B26.jpeg075D8DFD-491E-403F-84C9-87C03BED0714.jpeg

A sem protiv-diverzione jedinice ovde smetaju sve moguce grupe MUPa.

Na jednoj od fotografija koju sada ne mogu da nadjem, vidi se da se putnici u neredu vracaju u zgradu, kako ko i gde, a cini mi se da je vrsen i pretres putnika, sto je valjda trebalo valjano uciniti pre ulaska u avion a ne posle.
Na prvoj dojavio, bio je parkiran na udaljenoj poziciji i sve su putnike pregledali. Sad vervatno misle da nije tako ozbiljno :glavomuzid:

Slika
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dok jednom ne bude ozbiljno.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Scena iz 65ce ratnih ‘90 negde kod Energoprojekta. Neko prijavi da je primetio veliki SMB ranac na podu i misli da je u njemu bomba. Vozac zaustavlja autobus i tera putnike iz autobusa. Niko ne izlazi :) Vozac vice mozda je bomba u rancu izlazite bre napolje, a putnik pored njega mu dovikuje izadji ti napolje dok tako jako pada kisa :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

:kezo:

Što se tiče bombe i aviona:

Koliko puta se dogodilo da neko javi da je postavljena bomba, a da to bude istina? Verujem da je postojao neki slučaj, ali ja nisam čuo ni za jedan. Ti koji postavljaju bombe, obično imaju cilj da uspešno izvrše teroristički akt i ne javljaju nikome ništa unapred.

Takođe, od 11. septembra 2001. i znatno pooštrene kontrole putnika i prtljaga koja je usledila u celom svetu, ne sećam se da je izvršena ni jedna otmica aviona, niti postavljanje bombe. Verovatno ima neki slučaj, ali ni približno u obimu kakav je nekad postojao.

Da se ja pitam, samo bih pooštrio kontrolu. Možda vratio "prepoznavanje prtljaga" koje je JAT praktikovao 1998/9 zbog pretnji albanskih terorista. Sav prtljag se istovari pored aviona, putnici prilaze, uzimaju svoj i premeštaju ga na gomilu za utovar. Ako nešto nema vlasnika, ne utovara se u avion.

A ti što zovu telefonom, baš me zanima da li bi tako smeli da prete El Al-u koji takođe leti za Moskvu, koliko bi prošlo dok ih ne otkriju i šta bi im onda radili.
Ђенерал Јанковић
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

@snork , sve je tako kako si napisao.
Jutros sam trazio na internetu neki dokument, ne bi li ga postovao ovde koja je procedura u slucaju bomb threat. Mogao bih da postujem i kompanijsku proceduru, ali ne zelim zbog logoa firme u kojoj radim.
Tada sam naisao na analizu koliko je telefonskih ili pretnji meilom bilo realno, i prakticno je zanemarivo. Mada kazu da se svakoj pretnji treba prici ozbiljno.
Zbog toga je trebalo uraditi kao sto kazes, pojacati security, pretragu putnika pre ulaska u avion, avion obezbediti da ne moze svako da mu pridje, uraditi dodatnu kontrolu radnika koji opsluzuju avion, i skaniranje karga.
Ako znamo mi, to sigurno znaju i bezbednjaci koji se profesionalno bave ovim poslom.
Zato smo mi jedna banana drzava, a Er Srbija banana kompanija.
Izuzev, kao sto rekoh, ako ovo ne ide i u korist Prvorodjenom koji sada moze da kaze “Eto, leteli bismo mi i za Rusiju, ali ne mozemo zbog terorista”. Nece reci da se u$r@o zbog EU.

Evo primera kako se stiti ElAl na stranim aerodromima. Unutar zgrade, to je sve jos mnogo ozbiljnije:
60F7B459-1340-4210-9B50-BCF02D1A5C45.jpeg
CF243DFB-90A8-4666-9D7E-A9439431401B.jpeg
CF243DFB-90A8-4666-9D7E-A9439431401B.jpeg (85.05 KiB) Pogledano 1205 puta
4CF4F7C0-2955-4FE4-9AF4-F4B2E5890864.jpeg
Ne vidi se na fotkama - avion je ogradjen i dodatnom barijerom.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

zuzazu napisao: 18 Mar 2022, 08:12 Izuzev, kao sto rekoh, ako ovo ne ide i u korist Prvorodjenom koji sada moze da kaze “Eto, leteli bismo mi i za Rusiju, ali ne mozemo zbog terorista”. Nece reci da se u$r@o zbog EU.
Implicitno rečeno: ukrajinskih terorista. Ali ni takvo neslaganje sa zacrtanim narativom im ne bi smetalo, važno je da se za Rusiju ne leti, a njihovo je da polako sipaju narodu u glavu šta treba da misle.🙄
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da mu je "na nos izašao" let Er Srbije Beograd-Moskva i dodao da iza dojava o bombama stoje strane službe.

"Na nos mi je izašao taj avion, svakoga dana, a šta ćemo ako svakoga dana taj jedan jedini avion moramo da vraćamo od Subotice do Beograda. Imaćemo tri puta veće troškove" rekao je predsednik Srbije i dodao da sve tako postaje besmisleno. (B92)
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Strane sluzbe jel :kezo: :rofl: Bolje da je imao muda lepo i zabranio letove, a ne ovako fuserajski.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ne znam da li bi i mogao da kaže nešto suštinski pametnije. Ovako, u nekom netegnutom tumačenju to i jeste tačno, a naši i da uhvate te što dojavljuju za bombu, ne bi im smeli ništa.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

BRABUS
Reactions:
Pridružio se: 14 Dec 2016, 08:51

Post od BRABUS »

Izgleda da je Wizz pre 10 dana zveknuo malo jace na pistu u Beogradu

https://avherald.com/h?article=4f5edb75&opt=0
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Ovaj tip aviona ima problem sa tzv. “drugim ravnanjem”. Vecina sletanja koje sam imao (kao putnik) u ovom avionu, bila su gruba.

Kada smo vec kod linka na AV Herald, interesantno je da ni jedan tekst nisu imali o najavi bombe u avionima AS. Toliko o tome, kako je vazduhoplovni svet procenio “ozbiljnost” pretnji.

Potpuno razlicito od malog Perice u T6, cije su pobude da ne izvesti o ovome, duboko verujem, razlicite prirode.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Nema rep.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Kada izgine tamo nekih 150 Kineza, u tamo nekoj Kini, to ocito nije interesantna vest, kako za nase medije, tako i za one zapadnije od nas.
Odgovori