Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Apex
Reactions:
Pridružio se: 15 Sep 2018, 09:32
Garaža: Smart For Two MK2

Re: Letnje gume

Post od Apex »

motorista napisao: 24 Mar 2022, 19:07 Sve 15"? Na prvu, od dostupnih, po kvalitetu i očekivanoj trajnosti:

»Bridgestone Turanza T005«

»Falken Sincera SN110«

»Nexen N'blue HD Plus«
Da da, sve 15".

Hvala na preporuci, nadam se da ću uspeti da nađem i prednje i zadnje od istog proizvođača.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

ftj napisao:Meni je bitna stvavka da u potencijalno kriticnoj situaciji guma odreaguje maksimalno. Ta situacija se ako da bog nece nikad desiti al vodim se principom nadaj se najboljem a pripremaj za najgore. Tako da mozes ti da ne divljas do prekosutra, kada bude stani pani niko te ne pita da li si divljao a tada jedan metar ili koji km/h vise mogu biti odlucujuci.
To je to.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Da li ste montirali letnje gume? Idem kući za vikend, tamo mi stoje gume pa kontam da ih odmah i montiram.
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

U gume, ženu i 'kuče' ne treba imati nikad poverenja, ma koliko "pedigrirani" bili
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

Ja montirao jos prosle nedelje. Htedoh da izbegnem guzve kod vulkanizera, a svakako je bilo preko 8 stepeni u proseku cele nedelje.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Jutros se upalila pahulja. Ako ćemo mak na konac, za gumu se gleda ceo opseg između dnevno ekstremnih uslova, a ne prosek.
TeaseR
Reactions:
Pridružio se: 26 Dec 2018, 20:23
Garaža: BMW F30

Post od TeaseR »

Ja isto montirao prosle nedelje da bih izbegao guzve, a i da bi konacno stavio 18" ice :D
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ja gume menjam kod lika kojeg zovu Droga. Nikada nije neka gužva, mislim da samo ja dolazim zbog guma, iako ima komplet radionicu :D

Idem (ili bar auto) u taj kraj drugog vikenda aprila, pa ću preći na letnje.

TapaT

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Mislim da ću na letnje preći prvom prilikom, ne vozim više rano ujutru.
Swiper napisao: 25 Mar 2022, 07:29
motorista napisao: 25 Mar 2022, 03:42
Swiper napisao: 24 Mar 2022, 21:44 Ajde da pitam i ja za gume :) Riken, Lassa ili Tigar?:) Uglavnom malo prolazim km, jednom godisnjecna more. Ukupno ispod 10k godisnje.
Auto je Pezo 308, 205/55/R16. Ne bih dao vise od 6k po gumi.
Tigar, Riken, Orium, Taurus, Kormoran... možda još neka, ali ove Mišelinove marke su na našem tržištu, i nude iste gume pod različitim imenima.

Nekako stičem malo poverenja u Laufen nakon par testova, ali ne očekuj čuda u toj klasi. Ako uzmeš, obavezno ove “plus”, “EQ+”, izgleda da je smesa znatno unapređena.

https://www.kemoimpex.com/gume/automobi ... 1-s-fit-eq
Ove Laufen ispada da su srednja klasa?:) Ajde sada kao laik da pitam, sta konkretno tebi znaci poverenje u gumu? Meni je jedino bitno fa mi guma ne pukne i da se prilicno korektno drzi puta. Znam da bajata guma postane tvrda vremenom. Svakako bih zamenio set guma za 3-4god. Imam mako dete i ne ludujem, vozim generalno lagano, na auto putu uvek 130-140.
Nije srednja klasa, naravno. To su želje trgovca. Ali od tih do 6000 - kako si tražio - mislim da bi mogle biti najbliže nečemu pristojnom od onoga sa Kemoimpeksa i IPG-a.
Swiper
Reactions:
Pridružio se: 19 Okt 2021, 11:54
Garaža: Peugeot 308 1.6HDI

Post od Swiper »

OK, planirao sam i da idem u kemoimpex po gume. Uzecu onda Laufen pa cu da vidim kako ce se pokazati. Hvala na odgovorima.
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Iskreno mart/april i dalje je svejedno da li si stavio letnje ili još su zimske (naravno ako nije baš i dalje hladno vreme).
E već sa porastom temperature krajem aprila, letnja guma je sve poželjnija
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Naravno da nije svejedno, zimska na toplom asfaltu ni blizu nije toliko loša, koliko letnja na zamrznutom kondenzu koji te čeka ujutru u ovom prelaznom periodu. Nijedna nije idealna tokom čitavog dana sad, ali zdrava procena rizika ide u korist zimskoj i dalje.

BTW, puškom me niko ne bi naterao da kupim Laufenn za svoje pare.
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Apsolutno mislim, da je bolje da se koristi zimska u toku Aprila, ako temperature padaju blizu nule.
A naročito ako se ide u brda... Moje mišljenje je bilo bazirano za neke temperature koje ne padaju ispod 5C noću i ne idu preko 20ak C danju

Bolje neka se potroši malo više, nego da se rizikuje sa letnjom
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Zakazao sam prebacivanje na letnje za 14.04. (Kodiaq) i 20.04. (Compass). Nisam hteo da žurim i menjam prvog dana, a u drugoj polovini aprila bi trebalo da temperatura bude za letnje gume.
Što se tiče Laufen guma, pisao sam nedavno kolegino iskustvo sa novim Laufen na Mercedes GLC. Nedavno videh i neki manji nov BMW, ladno su mu Laufen prva ugradnja Ipak, mislim isto kao Nidža, pogotovo za veće dimenzije: pre bih vozio na goloj felni nego na Laufenu.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

A na »Tigru«? Dilema je takva kakva je. :) »308« ima posredniji volan, ostale do 6000 su slabije, ta »Sava« nije »Inteza UHP 2« već u 205/55 R16 »HP 2«, lošija u direktnom poređenju sa »Laufenom«, što ne znači da je on dobar ako cena nije faktor.
Odgovori